Een gedicht in de tijd
Literair en ander nieuws van 
Paul Rigolle...

 

 
     
 

 

 
 

Noot 
Een snellere en dagelijkser versie van "Een gedicht in de tijd" ging vanaf Juli 2003 op in het weblogboek "Arcadim in Arcadië". 

 

 
     
 

Maandag 30 juni 2003

Vormen 

Geluk kent veel Vormen! Dit te mogen zien. In de ochtend van een werkdag, na een eerste onweer: Vier kopjes kijkend uit de dakgoot. Verkruimeld, schuchter, en toch kwiek, als van kwikzilver... Vier zwaluwjongen in de dakgoot. Dat te mogen registreren! Het lijkt wel alsof alles nog als vroeger is en er met het zwaluwenbestand nog helemaal niks aan de hand is. Illusie misschien, maar die vier kopjes, ja die zijn gelukkig echt wel heel erg echt!

2003-06-30, 07:48:37

 
     
 

Zondag 29 juni 2003Driekleur 

Vlaggen zijn niet aan mij besteed. Voor mij geen vlag om achteraan te hinken. Of het zou iets heel internationaals moeten zijn. Maar zo’n driekleur met zo’n moegestreden en oververhit rennerslijf erin, ja dat kan mijn hart van Bitossi wel elk jaar weer bekoren! Vilvoorde-City, here I come! Doe mij vandaag maar een dag met glimmende wielerbenen, doe mij maar een dag, gekleurd (en gekleed) door de schaarste van drie kleuren. (Niet meer).

  2003-06-29, 08:11:24

 
     
 

Zaterdag 28 juni 2003

Hotels 

Hoe het komt weet ik niet zo goed, maar weerstaan aan boeken met de titel Sterke verhalen rond vermaarde hotels is voor mij onbegonnen werk. Volgens sommigen is het boek ronduit slaapverwekkend maar mij mag je het deze zomer best cadeau doen. Welke voyeur wil immers niet, net als ik, weten waar Al Capone zijn laatste dagen sleet (Grand Hotel in Miami), waar Jean Cocteau ene Radiguet probeerde te vergeten en waar Frida Kahlo samen met Trotski onderdook… Waar Greta Garbo Grand Hotel opnam (Adlon in Berlijn), Sartre verbleef met de Beauvoir (Sole al Pantheon, Rome), Ernest Hemingway woonde (Abos Mundos op Cuba), Andy Warhol terecht kon (Savoy Londen)… Waar Alice Cooper zijn intrek nam met zijn boa-constrictor (Portobello Hotel in Londen) en Salvador Dali met zijn panterkatten (Meurice in Parijs)… Dat de beroemde ‘bed-in’ van John Lennon en Yoko Ono te situeren valt bij onze noorderburen, dat wist u natuurlijk wel (24 maart 1969, Hilton Amsterdam, suite 902) maar weet u waar Bob Dylan’s eerste zoon Jesse geboren werd en waar Agatha Christie een week spoorloos was? En weet u wat ik nu ga doen? Nog ‘ns een cd opleggen. Nee, niet iets van Captain Beefheart of van Moby maar wat goud van vroeger, iets als Grand Hotel van Procol Harum?

Sterke verhalen rond vermaarde hotels’, door Francisca Matteoli. Uitgeverij Terra/Lannoo, Tielt/Warnsveld. 208 blz., 32,95 euro, ISBN 90-209-5110-6

2003-06-28, 22:18:44 

 
     
 

Donderdag 26 juni 2003

Brons

Toegegeven: Ik ben een verrekte gelijkhebber! Er is niks, helemaal niks mis, met mijn zin voor voyeurisme, betoog ik… Ze knikt en lacht. Ontken maar niet dat het vooral ook met deze schitterende zomer te maken heeft… Jaja, en vooral ook mét alles wat zich daarbij ongehinderd bloot mag geven… Natuurlijk, zeg ik, voor één keer erg grootmoedig instemmend, ik zou toch wel helemaal onnozel zijn, als ik nu mijn ogen niet met mij meenam… Zo ken ik je weer, glimlacht ze. Op ons terras, nippend aan een glas ijs met wat erbij, laat ik haar liefdevol bladeren door mijn verzamelde mijmeringen. Ik zie haar stilhouden bij de gedachte aan al die mooie, slome, trage lichamen die nu, eind juni, door straten en over pleinen bewegen alsof ze gegoten zijn in bewegend brons… Traag is mooi en slenteren en flaneren werkwoorden die ik tegenwoordig kwistig mag hanteren… Soms, heel soms, voel ik mij een late beeldhouwer. Met heel veel, eindeloos veel, dat nog in brons moet worden gegoten…

2003-06-26, 18:53:54

 
     
 

Mag ik

Mag ik iedereen die zich vanaf vandaag blijgezind overlevert aan Het lijden van de jonge Werchter alvast veel zon een een hoop etherische olieën toewensen? Ja, dat mag ik!

2003-06-26, 18:52:07

 
     
 

Woensdag 25 juni 2003

Arcadië-connectie (2)

Is er iets mis met mijn gevoel voor koe... Of eerder met mijn gevoel voor "art on cows"... De link naar http://www.cows.be (cow 1) of die naar http://www.artoncows.be (cow 2) brengt mij nog altijd niet waar ik wil zijn. In Brussel namelijk... De Standaard meldt overigens dat Brussel niet echt de aangewezen plaats is om met een geliefd dier op stap te gaan... Een reparatieploeg moet er op stap om de toegetakelde beestjes opnieuw toonbaar te maken... Waar blijven ze die vandalen telkens weer halen? Bij dit weer het verkeerde blik opengetrokken?
(Foto: via
Erik Dams

2003-06-25, 11:58:19

 
     
 

Dinsdag 24 juni 2003

Mont Ventoux

Het bloed blijft kruipen waar het niet kan gaan. Met velen deel ik het heilig voornemen, het verlangen zegmaar, om ooit, once in a lifetime, de one and only Mont Ventoux te bedwingen. Niet als Petrarca, niet met de wagen maar helemaal met de fiets. Waarom? Daarom! Of nog, en met de treffende woorden van Tim Krabbé in De renner: “En dan ben je op de top. Je kijkt uit over het land, je drinkt wat, een onbehouwen welbehagen trekt door je hele lichaam, en er welt een groot verlangen in je op deze berg nogmaals te beklimmen.” Deze zomer neemt van de lotgenoten die ik persoonlijk ken, Paul D. alvast het jaarlijks voortouw. Wie volgt? En van wie mag ik zijn persoonlijke notities?

2003-06-24, 08:09:44

 
     
 

Maandag 23 juni 2003

Gloed

Elke boekenkast die zichzelf respecteert moet vol wolfijzers en schietgeweren steken. Er zijn immers boeken die de kracht hebben om bij lezing in je handen te ontploffen. Zo’n boek is Gloed van de Hongaar Sándor Márai. Het boek dateert al uit het jaar 1941 en de schrijver was mij tot voor kort onbekend. Na Gloed wil ik evenwel alles van hem lezen. Na Gloed wil ik weten wie Sándor Márai werkelijk was…

Een citaat:

“Want ook het hart heeft een nacht, met driften die even wild zijn als het jachtinstinct van een wolf of een mannetjeshert. De driften van droom, begeerte, ijdelheid, zelfzucht, hitsige wellust, jaloezie en wraak zijn heimelijk aanwezig in de menselijke nacht zoals de poema, de gier, de jakhals rondsluipen in de nachtelijke woestijn. En er zijn momenten waarop het in het menselijk hart geen nacht meer is maar ook nog geen dag, wanneer de wilde beesten te voorschijn kruipen uit de geheime sluipholen van de ziel, wanneer in ons hart een drift zich roert en tot een beweging van onze hand wordt, een drift die we jarenlang vergeefs hebben trachten te beschaven en te temmen, soms lange, lange jaren… En alles is vergeefs geweest, hopeloos hebben wij de ware betekenis van deze drift voor onszelf ontkend: de werkelijke inhoud ervan is sterker gebleken dan onze wil, hij is massief gebleven en niet gesmolten. Op de bodem van elke menselijke relatie ligt een of andere tastbare stof, en alle argumenten en handige trucs ten spijt, deze werkelijkheid verandert niet.” Sándor Márai, Gloed, pag. 96-97

2003-06-23, 22:43:52

 
     
 

Zondag 22 juni 2003

Arcadië-connectie

Arcadië…  en mijn Arcadië-connectie uit de titel van mijn gelijknamige logboek. Het is één literaire fictie, één grote farce is het, ik weet het. Arcadië bestaat alleen bij Titiaan of als metafoor van iets dat allang niet meer van deze wereld is. Een soort niemandsland van de geest. Maar “Koeien in Arcadië”… Dat is, mijn beste mensen, absoluut geen fictie. In een voormalig leven als plattelander heb ik ze vaak gemolken. Ik gaf ze eten, voederde ze bieten, gaf ze een stal om in te wonen. Als geen ander weet ik dus dat koeien helemaal geen virtuele dieren zijn, koeien bestaan écht! Zelfs meer dan ooit. In Brussel zetten ze tegenwoordig grote ogen op nu de beestjes met de grote ogen het straatbeeld zijn binnengedrongen. De Cows-Link !  Of is deze beter?

 2003-06-22, 11:30:35

 
     
 

Vrijdag 20 juni 2003

Werken

Vandaag… Vandaag is de dag! Nee, vandaag wil ik geen vogels vangen met een stok, geen lijm, geen schaar, geen scanners die mensen kunnen meten… Vandaag voor mij geen kapsones in de krant, geen krenten in mijn koek, zelfs geen koekje van het eigen deeg. Aan verhalen wil ik vandaag al evenmin. Liever niet. Hoe keurig ook, hoe bloemrijk ook verpakt, hoe kamerbreed en kleurrijk uitgesmeerd, ik wil ze even niet. Nee niks, niks wil ik horen, niets over gebelgde mannen mét, of mannen zonder macht, die eigenlijk niks liever zouden hebben al beweren ze met klem dat dat voor hen, in hun geval, voor wat hun betreft, echt niet, echt helemaal niet aan de orde is. Vandaag bedank ik voor één keer voor dames met een hoed. Geen renbaan, geen veel en goedkope mosselen, geen Hof van Assisen, geen Raad van State. Geen elektronisch toezicht, niet iemand die weet wat leeft onder de bevolking, niet iemand die heel duidelijk de indruk heeft, er van overtuigd is dat. Werken! Niets dan werken wil ik vandaag! Het mooie, naamloze werk van duizenden mannen, duizend vrouwen, werk dat overal en op alle plaatsen met liefde wordt bedreven en verricht… Ruitenwassers, landbouwers, vertegenwoordigers in lijnwaad en linnen, melkboeren, verzorgers van dieren en mensen… Vandaag wil ik even bij hen zijn, even bij hen stil blijven staan en kijken, niks dan kijken. Bij de douaniers, de croupiers, de valkeniers, de fakirs, de routiers… Vandaag wil ik even leven in een Varkensdorp en werken, niks dan werken, wil ik… Het smalle, kleine, onopvallende werk van eerlijke handen van duizenden mannen, duizenden vrouwen, wil ik vandaag even eren, een volle dag lang even eren met de magere werken van… al mijn woorden!

2003-06-20, 08:37:20

 
     
 

Woensdag 18 juni 2003

Ondertussen

Ondertussen aan Zee!!!
 

(via)

2003-06-18, 09:08:48

 
     
 

Dinsdag 17 juni 2003

Nee Giorgio

Dromen en conflicten… Kan kunst ooit over iets anders gaan? De 50° editie van de Biënnale van Venetië , mét Documenta in Kassel zowat de hoogmis van de hedendaagse kunst, is rond dit thema opgebouwd. (“Dreams and Conflicts:The Dictatorship of the Viewer”). Het laatste woord over deze aflevering is, zoals het hoort, nog lang niet gezegd. Volgens de Volkskrant is de biënnale nog nooit zo serieus geweest als dit jaar... Anderen hebben het over het “stuitend correct” zijn van het kunstfeest. Zelf noteer ik met genoegen dat de schilderkunst eindelijk opnieuw de plaats toegekend krijgt die ze verdient. Back to basics dus, even terug naar Het Echte Schilderen… Zo mag ik het horen… Naar aanleiding van de biënnale heeft Hinke het in het haar heel mooie Suds and Soda-notebook, o.a. over het fascinerende werk van “onze” Berlinde De Bruyckere, één van de Belgische afgezanten... (foto). Maar er is natuurlijk nog veel meer schoon volk, daar in Venetië… De mening van Giorgio De Chirico, wellicht als boutade bedoeld, kan ik bijgevolg helemaal niet met hem delen. Die schreef in 1964: “I have not been to the Biennale, and neither do I have any intention of doing so. I've got things to do. I cannot waste any time. I have, however, seen the catalogue. That was enough for me." Nee Giorgio, ik wil niet alleen de catalogus, ik wil hem ook nog ‘ns hoogstpersoonlijk in Venetië gaan ophalen… (Nog tot 2/11/2003!)

2003-06-17, 21:35:15

 
     
 

Maandag 16 juni 2003

Bloomsday

Bloomsday vandaag!
(En wie net nog iets meer Bloomsday zou willen, die verwijs ik graag naar de onvolprezen ruimtes van
de Leeskamer!)

2003-06-16, 17:05:18

 
     
 

Zondag 15 juni 2003

Omdat

"Omdat de waarheid van wat je vertelt datgene is wat je doet, kun je het spreken ook laten." Bernard Schlink: De voorlezer, pagina 141.

2003-06-15, 11:31:12

 
     
 

Zaterdag 14 juni 2003

M.O.N.U.T.K.

In de reeks M(omenten)O(m)N(aar)U(it)T(e)K(ijken): "De nakende zomer goes very classics". Bij nader inzien wordt het een zomer waarin we meer dan ooit de kansen gaaf zien om onze klassiekers nog ‘ns op te poetsen. Liefst op volle en zonnige grasvelden… Reken maar dat we ze een drastische beurt zullen geven (bedoeld zijn: de monumenten, niet de grasvelden). Linda Thompson, Arno en vooral Daniel Lanois op The New Tradition - Dranouter (Za 2/8/03). The Stones op Werchter-Classic (Zo 7/9/03). Suzanne Vega, Boz Scaggs, Toots & the Maytals, Joe Jackson en vooral Bonnie Raitt op het Cactusfestival (Vr 11, Za 12 en zondag een dertiende)! En wie weet komt er ook nog niet iemand “van onze generatie” naar de Gentse Feesten (19-28/7/03)! (Zijn wij soms oud aan het worden? Oud en klassiek, dat misschien wel, maar voeg er toch maar aan toe: in geen geval versleten.)

2003-06-14, 06:36:58

 
     
 

Vrijdag 13 juni 2003

Twee wielen!

Twee wielen... Niets zingt en zuigt beter dan twee wielen op asfalt! Dat weet iedereen die maar niet genoeg krijgt van het betere fietswerk. Kom ik net (met de fiets) terug van de bakker en hoor ik bij Fried’l dat iedereen met enige agrarische wortels, zich kan inschrijven voor het Kampioenschap van België voor … boeren. Op traditionele fietsen en in traditionele klederdracht… Je zou er werkelijk versteld van gaan staan hoevelen van ons regelmatig aan te moedigen zijn op een vehikel met twee wielen. Een andere aandrijving dan de kracht van benen is daarbij vanzelfsprekend uit den boze... Ook Erik Dams is op dit vlak goed bezig!

2003-06-13, 12:29:42

 
   
 


Spencer op vrijdag

Nee, natuurlijk niet… Je gelooft er bijgod niet in en toch komt de gedachte in je op: “vandaag is het een hele dag lang vrijdag, én een dertiende… “ Waarom, als je dan toch niet gelooft in dit soort onzin, komt de gedachte telkens toch maar weer onwillekeurig bovendrijven? Je staart voor je uit, je oefent, je klikt, drukt af… Je somt alle soorten onheil op die vandaag bovenop je eigen kop terecht kunnen komen… Een eindeloos lijstje wordt het… Misschien toch maar een dag om onder te duiken en bv. met natuurlijke aanleg te poseren voor – we moeten hem echt wat meer gaan opzoeken - Spencer Tunick!

2003-06-13, 09:07:55

 
     
 

Donderdag 12 juni 2003

Net iets meer...

Wim Neetens, Jacques Brel, Rita Demeester, Camille Devos... Sommige mensen zijn net iets meer dood dan anderen. Vanavond in hetzelfde rijtje van de eeuwigheid; in Histories om 21.00 u. op Canvas: "Niemands meester, niemands knecht": Johan Anthierens ...

2003-06-12, 16:57:30

 
     
 

Dinsdag 10 juni 2003

Virtueel

Bij velen van ons dringt nu pas door wat onze tennismeisjes zaterdag op Roland Garros voor mekaar hebben gebracht! Justine en Kim dat zijn… Frank Vandenbroucke en Rik Verbrugghe (of Axel Merckx) op het podium van de Tour de France in Parijs… Niks meer en niks minder! En Martin Verkerk, da’s Michael Boogerd die naast onze twee Belgen mag staan… Haast virtueler kan dus niet.

2003-06-10, 18:04:43

 
     
 

Schroeven

Het is natuurlijk hopeloos te laat om de dingen nog terug te draaien, terug te schroeven, opnieuw in de doos te stoppen, de dingen even te herbekijken… Opnieuw te zijn zoals ik was als ik was op de Eerste Dag ("met een boek in de zon"). Maar gisteren dacht ik toch maar weer 'ns : elke dag waarop je niet voor een computerscherm zit is een gewonnen dag…

2003-06-10, 11:06:53

 
     
 

Litera-turen (1)

* De Poëziekrant-site raakt maar niet geactualiseerd! Na de verhuis naar de Vrijdagmarkt nog altijd niet alle dozen opengetrokken? * Er zijn van die boeken waar je maanden voor nodig hebt vooraleer je aan de laatste bladzijde komt… Zo’n boek is “Als op de eerste dag” van Stefan Hertmans. En toch… is dit een goed boek! * Ook Het liegend konijn zit nu in vol ornaat van huid en haar op het web te knabbelen… Wie geeft het een Wortel? * Rottend Staal verdient sinds jaar en dag veel meer dan een permanente link! * Wie nog drie nieuwe gedichten aan zichzelf wil toetsen in de P.G.Buckinx-wedstrijd zal zich moeten haasten. Deadline: Zo 15/6 e.k. * Voor De Brakke Hond is het intussen al hopeloos te laat om nog wat weg te blaffen. Niettemin aldaar ontdekt wat een schitterend blogger Paul Claes zou kunnen zijn! *Mag ik soms uitkijken naar?

2003-06-10, 10:45:52

 
     
 

Maandag 9 juni 2003

Nachtkast

Dank zij vader- en andere dagen is het nachtkaststapeltje alweer flink aangedikt... De nieuwste titels:
* Luigi Pirandello: De zwarte sjaal
* Frances Fyfield: Onderstroom
* Sandor Marai: Gloed
* Bernhard Schlink: De voorlezer
* Ian McEwan: Boetekleed
Overigens overal en op alle plaatsen “vaderdag” gevonden gisteren. O.a. bij rigoureus bv.
(En vermits we vanwege die warme golf van voorbije tenniseuforie een beetje op een sportieve wolk lopen, heb ik, willens nillens, heel, heel even moeten denken aan de "vader van Justine"...) (Wollig toch? Wollig toch!)

2003-06-09, 14:25:50

 
     
 

Zondag 8 juni 2003

Citaat/Citaten

Citaat:
”Schrijven is zo eenzaam dat je zou moorden voor wat gezelschap…”

Richard Price in De Morgen, boekenbijlage “Moordboeken” 4/6/2003
Het citaat kan m.i. net zo makkelijk opgaan voor een groot aantal verwoede en nog slechts bij momenten naar buiten kijkende webloggers... (die ik natuurlijk niet persoonlijk ken).

2003-06-08, 11:21:57

 
     
 

Zaterdag 7 juni 2003

Twee

Sport als metafoor van jewelste! Wat een mooie gespletenheid valt er vandaag te bewonderen tijdens de historische Roland Garros-finale. Op de rooie ondergrond van gemalen baksteen is het in de sport nog nooit zo duidelijk geweest: alles bestaat uit twee. Twee jonge Belgische vrouwen, twee hersenhelften in één kopje, twee delen die bij elkaar trachten te komen om amechtig hijgend en kreunend het lappendeken (het verloren Arcadië) van een land te vormen. Genialiteit versus werkkracht. Grilligheid versus berekening. Het land van de frons, pal, als een muur, recht tegenover het land van de glimlach… Kim dat is… Kim dat is klasse met veel kracht en degelijkheid, een baksteen in het hoofd… Da’s Limburg, goedlachs, hondjes, complexloosheid en hardcourt… Kim dat is rechttoe rechtaan, een kaarsrechte lijn, een streep, een knal… Justine da’s klasse, net iets puurder en daardoor ook o zoveel fragieler… Justine, da’s een steentje in de schoen… Da’s Rochefort, grilligheid, muizenissen, backhand… Da’s moeder en hemel gelijk, een kromme curve, een dropshot net voor de lijn… Twee meisjes, jonge vrouwen, twee tennistalenten, twee persoonlijkheden… Wat kan de wereld duidelijk zijn op zo’n bloedhete zaterdag als vandaag. Twee meisjes die kunnen tennissen... En wij die in het onderste van de kast de kant mogen kiezen van het talent dat het best bij ons past… Vandaag, even voor drie, splijt ik mijn tong… Vandaag, even voor drie, ben ik een winnaar die niet kan verliezen.

P.S: In de euforie moet je je laten meeslepen, anders hebben we het over iets anders...

2003-06-07, 08:23:35

 
     
 

Eerste Zin!

Eerste zin:

Ze opent alle ramen.

2003-06-07, 08:21:13

 
     
 

Vrijdag 6 juni 2003

"Breek ze"

Sport is toch wel een heel klein beetje oorlog! En ik ben de volmaakte patriot! Hoewel ik echt helemaal niks tegen het zwaargewicht Serena W. heb, heb ik gisteren tijdens die beslissende derde set van Justine Henin, toch maar de hele tijd het werkwoord “breken” zitten vervoegen. “Breek ze!”, de opdracht leek onmogelijk maar Justine deed het nog ook! Driemaal “brak” ze Serena Williams. Het is niet iedereen gegund. Bloedstollend mooi was het. Nu nog – sorry voor de Clysters-clan – Kim op zaterdag? Het wordt heet, morgennamiddag op Roland Garros… Wie breekt wie en hoeveel keer?

2003-06-06, 07:37:02

 
     
 

Donderdag 5 juni 2003

JuJu

Come on Kim! JuJu Justine! Juju! Jaja!!!
Meer op:Sportwereld...

2003-06-05, 07:47:29

 
     
     
     
     
 

Badkuip

Badkuip?Badkuip!

2003-06-05, 00:04:24

 
     
  ©Alle teksten: Paul Rigolle 2000-2005   
     
 

naar Arcadim in Arcadië
naar www.paulrigolle.be