Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

zaterdag, maart 31, 2007

Woord 730


Za 31/3/2007 – Woord 730 – baan


baan

'We waren prachtige reisgenoten, maar uiteindelijk waren we niet meer dan eenzame hompjes metaal die elk hun eigen baan beschreven. Van veraf ziet het er prachtig uit, als een vallende ster. Maar eigenlijk zijn we niet meer dan een soort gevangenen die stuk voor stuk zijn opgesloten en nergens heen kunnen. Wanneer de baan van twee satellieten een tijdje overlapt, kunnen we elkaar aankijken. Misschien kunnen zelfs onze harten elkaar raken. Maar dat duurt maar een fractie. Het volgende moment bevinden we ons weer in volslagen eenzaamheid. Tot we ooit ergens tot nul uitdoven.'

Vindplaats: Humo over Spoetnikliefde van Haruki Murakami

vrijdag, maart 30, 2007

Woord 729


Vr 30/3/2007 – Woord 729 – scharten


scharten


Maar opeens reden er acht weg en hadden al een groot gat. Er wast niemand mee van ons en ik reed dat gat alleen toe. In het begin ging dat heel vlot, maar als de strook wind op kop kwam moest ik scharten, maar na enkele kilometers op enkele meters te hebben gehangen kwam ik er toch nog bij. Verloren moeite, alhoewel Jens en Chamon er ook nog bijkwamen, maar even later kwam heel de groep terug.

Vindplaats: Verslag Wielerwedstrijd Moerkerke-Damme - op de site van wielrenner Matthias Allegaert

donderdag, maart 29, 2007

Woord 728


Do 29/3/2007 – Woord 728 – kader


kader


Vrouw-van-ernaast: Halt! Spoel een beetje terug, Poedel! Kijk, ja, hier zie je de pianosnaar die ze aan het plafond had bevestigd. Die moet daar al weken gehangen hebben, stel je dat toch voor. Op een dag hoor ik boren en kloppen en schroeven en ik denk: heeft ze dan toch zin gekregen in het leven dat ze eindelijk eens iets doet? Een boekenrek installeren of een kader aan de muur hangen want haar kamers zijn nog kaler dan kelders of kerkers.

Vindplaats: Achtste confidentie: De zelfmoordenares, de poedel en de vrouw-van-ernaast
Confidenties aan een ezelsoor – Frank Adam in De Morgen

woensdag, maart 28, 2007

Woord 727


Woe 28/3/2007 – Woord 727 – normen


normen


Pedro Marques Pereira van de krant Diario Economico noemt de verkiezing van Salazar belachelijk. ,,Mensen kennen figuren als Salazar en Cunhal nog, maar om voor de andere kandidaten te stemmen, zoals ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, hadden ze wat zelfstudie moeten verrichten en dat was te veel gevraagd’’, zei Pereira. Het tv-programma illustreert volgens hem het lage opleidingsniveau van de meeste Portugezen.
Op straat klonken heel andere geluiden. Maria Alice Oliveira (77) zei in het centrum van Lissabon dat de uitverkiezing van Salazar aantoont hoe ontevreden de Portugezen momenteel zijn. ,,Mensen van mijn leeftijd herinneren zich hoe Salazar stabiliteit en economische groei bracht en ons buiten de Tweede Wereldoorlog hield.’’
José Alves Mota (44) was het hiermee eens. ,,De mensen hebben genoeg van het gebrek aan normen en waarden. Salazar staat volgens mij voor eerlijkheid en directheid, precies de kwaliteiten die de hedendaagse politici ontberen.’’

Vindplaats: ‘Grootste Portugees’ is een dictator

dinsdag, maart 27, 2007

Woord 726


Di 27/3/2007 – Woord 726 – biecht


biecht


Wel, om een lang en schijnbaar onsamenhangend gedicht van 433 versregels deskundig te vertalen, moet je het eerst compleet begrijpen. Ik heb er twee jaar aan gewerkt en kwam uiteindelijk tot twee belangrijke conclusies: ten eerste is The Waste Land heel wat coherenter dan tot nu toe werd aangenomen, en ten tweede is het een biecht van Eliot over zijn echtelijke zorgen. Ik kan dat bewijzen, de bewijzen staan in mijn boek.

Vindplaats: Paul Claes ontdekt geheim van T.S. Eliot – Philip Hoorne in Knack - 22/02/2007 12:43

maandag, maart 26, 2007

Woord 725


Ma 26/3/2007 – Woord 725 – lijm


lijmGeen remgrepen aan het stuur, iets waar menig renner en toerist toch op rijd. Sturen is ook anders dan normaal. Ok, snelheid maken om op de piste te komen, en niet vergeten, blijven trappen. Eerste rondje dat ging redelijk. Nu iets hoger, tot aan de blauwe lijm. Dat lukte al maar naarmate de bocht vorderde zakte ik wat weg. Langzamerhand vorderde het gevoel met de piste en fiets. We konden goed mee met de groepjes en begonnen vlot blokjes te trainen. Toch 2 maal gestopt om even te drinken en een beetje op rust te komen want het is toch intensiever dan gedacht. Steven kwam er toch achter dat hij voor zondag een zwaarder verzet nodig heeft. Iedereen trapte zo vlot en ik trapte mezelf voorbij was zijn reactie achteraf.

Vindplaats: De blauwe garde2/3/2007

zondag, maart 25, 2007

Woord 724


Zo 25/3/2007 – Woord 724 – laven


laven


In de Abyss is niets zoals het lijkt. Gras is daar bijvoorbeeld geen echt gras. En laven zijn geen laven. Al zien ze er wel erg uit als laven. Ik was gewaarschuwd. En inderdaad dacht ik dat zo´n sappige, rode glimmende appel die ik kon eten wellicht wat minder zou smaken dan ik zou denken. Dat het helemaal geen appel zou zijn echter, had ik nu ook weer niet verwacht.
Ik moest !alweer! water drinken. Net als in Crowned Hill! Het hielp geloof ik wel. De hele haas kwam eruit. Bah!

Vindplaats: Epos van King Captain Habakuk Malena

zaterdag, maart 24, 2007

Woord 723


Za 24/3/2007 – Woord 723 – merguez-truc


merguez-truc


Onze vijf jaar oude Zwarte-Bles ram (Astma, aka Atilla) werd vanwege zijn agressief gedrag te onhandelbaar en een gevaar voor de kinderen. Daarom mocht hij in november vorig jaar de grote 'merguez-truc' doen.
Zijn opvolger (het Schaap van Moerbeke) is een kruising van een Rouge de l'Ouest ram met een Melkschaap ooi. Een vriendelijke jongen afkomstig van een biologische boerderij. Als hij zijn werk doet en vriendelijk blijft mag hij een paar jaar van de Woubrechtegemse grasjes genieten.

Vindplaats: de mooie eigenzinnige bladzijden van de eigenzinnige tuin

vrijdag, maart 23, 2007

Woord 722


Vr 23/3/2007 – Woord 722 - atoombomtalent


atoombomtalent


4.48 Psychosis is Kanes weergave van de klinisch depressieve geest om 4.48 AM – het uur waarop, volgens Kane, de geest het meest helder is en dus het uitgelezen moment voor zelfdoding. Boven alles is deze psychose over existentiële angsten, verterende zelfhaat en een obsessieve liefde een pijnlijk relaas. Een wanhopige schreeuw om hulp, om liefde ook. Naerts personage sleept ons hardhandig mee doorheen de klinische beschrijvingen over haar ziekte, haar encounters met clueless psychiaters en de warrige poëzie van de psychoses zelf. Intens en met een ingehouden kwaadheid volgt de ene rauwe kreet op de andere. Enkel bij de van zwartgallige humor doorspekte opsomming van de medicijnen die haar ‘chemische lobotomie’ moeten bewerkstelligen, krijg je als toeschouwer even de tijd om naar adem te happen. Te midden van dit mentale geweld werkt Naerts vertolking even hypnotiserend als ontluisterend. Het feit dat ze dit op zo’n jonge leeftijd kan dragen doet dan ook vermoeden dat we te maken hebben met een atoombomtalent. U hoort het: echt vrolijk zal u niet worden van dit langgerekt wanhoopsgedicht, maar het is natuurlijk de moeite waard om iemand aan het werk te zien, die hoogstwaarschijnlijk aan het begin staat van een veelbelovende theatercarrière. (Black Kat)

Vindplaats: LIESA NAERT – 4.48 PSYCHOSIS - bij de Vieze gasten

donderdag, maart 22, 2007

Woord 721


Do 22/3/2007 – Woord 721 - tranen


tranen


Je sprak al over je boek Ik ben God niet. Wat bedoel je met die titel?

"Dat ik God niet ben. (lacht) Je weet toch wat ze een paar jaar geleden op de Berendries geschilderd hadden? God is terug. Komaan, zeg. Ik kan niets speciaal. Ik ben een mens die geboren is met wat talent om te koersen. Maar ik heb ook mijn slechte kanten. Ik heb een hart. Ik heb tranen. Dat heeft een god volgens mij niet."

Frank Vandenbroucke in een interview in De Morgen 10/3/2007
Publicatiedatum : 2007-03-10

woensdag, maart 21, 2007

Woord 720


Woe 21/3/2007 – Woord 720 - pech


pech


Snelheidsmaniakken kunnen zich tegenwoordig indekken tegen bekeuringen voor te hard rijden. Het Zweedse bedrijf Bisso (Buy Indemnity Speed Security Online) biedt sinds kort in Nederland ,,economische bescherming'' voor snelheidsbekeuringen en parkeerbekeuringen. Dat meldde het Assurantie Magazine, vakblad voor de verzekeringsbranche.
Voor 30 euro per jaar kunnen automobilisten de verzekering afsluiten. Het bedrijf vergoedt vervolgens per jaar maximaal twee snelheidsboetes voor bij elkaar 350 euro en/of een onbekend aantal parkeerbekeuringen. Het eigen risico voor de automobilisten is 15 procent bij de snelheidsovertredingen en 50 procent bij parkeerboetes. Bisso noemt de dienst overigens geen verzekering.

De snelheidsverzekering is in Scandinavië al enige tijd verkrijgbaar. Het bedrijf zegt automobilisten niet te willen aanzetten snelheidsregels te overtreden. Het is bedoeld om wie toch de pech heeft en niet met opzet te hard rijdt ,,economisch te ondersteunen'', aldus Bisso.

Vindplaats: Verzekering voor snelheidsbekeuringen - Chipie, ergens op het politics.be-forum

dinsdag, maart 20, 2007

Woord 719


Di 20/3/2007 – Woord 719 - weligheid


weligheid


Een geweldige stimulans voor haar revolutionair élan is de Russische revolutie van 1905 voor haar geweest. Wel is deze revolutie mislukt, maar ze heeft vergezichten ontvouwd waarvan men tevoren niet had durven dromen. Wat in die dagen door haar heen is gegaan, heeft zij nadien in het drama De opstandelingen (1909) onder woorden gebracht. De revolutie wordt bloedig neergeslagen, maar de socialistische gedachte leeft sterker dan ooit tevoren. ‘O heerlijk uitzicht van uw dagend heil, zoete zekerheid van het socialisme, dat komt, door ons leven en onzen dood’. En in 1917 kwam de revolutie werkelijk, en daar waar men die het minst had verwacht, in hetzelfde Rusland. Onvoorwaardelijk sluit zij zich nu bij het bolsjewisme aan; er is een nieuwe verwachting in haar leven gewekt. ‘Nieuwe horizonnen gaan open en aan de verschieten lacht een nieuw ideaal’. Maar al spoedig blijkt dat deze verwachting een droom is geweest. Begin januari 1919 worden haar vrienden Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht vermoord; vooral de dood van Rosa is voor haar een smartelijk verlies. In de zomer van 1921 reist ze naar Moskou om het congres van de Derde Internationale bij te wonen. Met het ‘brandend leed van teleurstelling’ keert ze uit Rusland terug: ‘de bitterheid ervan stijgt bij oogenblikken van mijn hart, naar mijn oogen, mijn wangen, mijn voorhoofd. Het Communisme dat even vlak bij scheen, wijkt weer naar verdere verschieten’. Haar volgende bundel, die in 1923 verscheen, noemt zij Tusschen twee werelden: de wereld van de daad en de wereld van de droom, nu verder van elkaar verwijderd dan zij ooit gemeend had. Daarin staat het al uit 1920 daterende sublieme, maar smartelijke gedicht: Wij zullen u niet zien, lichtende Vrede, wij zullen niet voelen uw weligheid...

Vindplaats: Henriëtte Roland Holst door P.J. Meertens

maandag, maart 19, 2007

Woord 718


Ma 19/3/2007 – Woord 718 - trapezeartieste


trapezeartieste


Het verhaal:
De dwergmensen Hans en Frieda delen naast een nummer als freaks een oneindige liefde voor elkaar. Wanneer Cleo, trapezeartieste en would-be vamp haar zinnen op het geld van Hans zet, breekt die liefde. De freaks komen in opstand. Het zijn heerlijk vormgegeven poppen die je afwisselend live en op een scherm te zien krijgt. Mighty de reus banbliksemt, Beno de olifant heft zijn slurf en Golm de tweekoppige beer slijpt zijn tanden.

Vindplaats: Freaks bij FroeFroe

zondag, maart 18, 2007

Woord 717


Zo 18/3/2007 – Woord 717 - knoprot


knoprotPioenen houden er niet van om te worden verplant zonder eerst gescheurd te zijn. Na vijf jaar zouden ze echter toch wel in bloei moeten komen. Zeker als ze op de juiste diepte geplant, zonnig en niet te nat (of te droog) staan, ... Een pioen kan natuurlijk ook ziek worden. Knoprot hoort tot de mogelijkheden. Het is een schimmel die de bloemknoppen laat verschrompelen. Toch twijfelen we hieraan, want 'slechts' 2 tot 3 bloemknoppen is wel erg weinig voor een plant die het anders goed doet.

Vindplaats: Nest-Forum

zaterdag, maart 17, 2007

Woord 716


Za 17/3/2007 – Woord 716 - balkondrama


balkondrama
Bouwbedrijf beboet voor balkondrama
Door een onzer redacteuren
Maastricht, 13 maart. De rechtbank in Maastricht heeft vanochtend één bouwbedrijf beboet met 22.500 euro voor fouten waardoor een echtpaar omkwam. Justitie had drie bedrijven aangeklaagd en zwaardere straffen geëist.

Vindplaats: Nrc Handelsblad – 13/3/2007

vrijdag, maart 16, 2007

Woord 715


Vr 16/3/2007 – Woord 715 - scenario


scenarioHet woord scenario betekent dus altijd nota's, beschrijvingen,in ieder geval een hulpmiddel met het oog op de (theatrale) opvoering. Een dramatekst in de strikte zin van het woord, als literatuur dus, was iets heel anders. Veel moderne auteurs hebben in die zin het woord een nieuw leven gegeven, door hun teksten scenario te noemen, en niet drama. De schrijver mikt hier duidelijk op het specifieke karakter van zijn/haar teksten: ze zijn geschreven om opgevoerd te worden.

Vindplaats: Een historische kijk op het scenario - Ronald Geerts

donderdag, maart 15, 2007

Woord 714


Do 15/3/2007 – Woord 714 - heterotopieheterotopie


“Het tragische bestaat niet.” Dat is een statement dat goed samenvat wat Benjamin in het stuk van het treurspelboek over de tragedie zegt. Als we het hebben over het tragische als transhistorisch gegeven, dan is het interessant om te beginnen met iemand die zegt: het tragische bestaat niet als transhistorisch gegeven. Immers: het berust op een soort misverstand. Als er iets is als het tragische (zoals in ‘een tragisch ongeval’), dan moeten we toch weten wat dat betekent.
Dus: terug naar de Griekse polis & zijn tragedie. Door bezig te zijn met de stad en met heterotopie, ben ik op het theater & op de tragedie gestoten.
De omweg zal dus lang zijn, maar ik hoop dat het al onze gesprekken van vandaag in een ander daglicht kan stellen.

Vindplaats: TRAGISCHE DAG 3 - 4 maart 2005 - Lezing Lieven De Cauter, "Heterotopie" bij Ronald Geerts.

woensdag, maart 14, 2007

Woord 713


Woe 14/3/2007 – Woord 713 - lichtlichtNiet alleen betekent het “optimaliseren” van pagina’s voor zoekmachines meer bezoek, meer bezoek betekent meer advertentiegeld en dat is nodig, want meer nog dan de papieren wereld is de online wereld afhankelijk van advertentieinkomsten, en geld, dat is algemeen geweten, bezit net zoals de zwaartekracht het vermogen om het licht af te buigen. Zoekmachines als Google en Yahoo regelen trouwens niet alleen het internetverkeer, ze hebben zelf ook een advertentienetwerk ontwikkeld waarmee ze wereldwijd een heleboel sites aan een financieel infuus houden.

Vindplaats: Brakkehond blogt – Niet onze slimste broeders

dinsdag, maart 13, 2007

Woord 712


Di 13/3/2007 – Woord 712 - VijzelenvijzelenSchuttingtaal
Defensie heeft onlangs een gedragscode gepresenteerd om het normbesef onder militair personeel op te vijzelen. Schuttingtaal, zoals die te vinden is in internetboodschappen van uitgezonden militairen, wordt in strijd geacht met die code. Ook de veiligheid van militairen loopt gevaar.
Defensie weet niet op welke schaal internet misbruikt wordt. Het toezicht op internetteksten zal worden verscherpen, maar Defensie ziet geen mogelijkheden tot een verbod.

Vindplaats: Volkskrant – vrijdag 2 maart 2007 – Tientallen militairen lid Hells Angels

maandag, maart 12, 2007

Woord 711


Ma 12/3/2007 – Woord 711 - Verbetenheidverbetenheid


In de eerste set had Henin geen verhaal tegen de Zwitserse: 6-3. In de tweede set hielden Henin en Schnyder elkaar in evenwicht. Schnyder boog pas in het tiende game: 6-4 voor Henin, de bordjes in evenwicht en alles te herdoen. In die beslissende set brak Schnyder in het derde game door de opslag van Henin. Haar antwoord? Meteen een rebreak. Schnyders antwoord? Een rebreak. Schnyder behield haar opslagspelletjes en mocht uitserveren voor de wedstrijd. Maar Henin wilde van geen wijken weten, redde een matchbal van Schnyder en vocht zich terug tot 5-5. Haar kenmerkende verbetenheid leverde Henin uiteindelijk toch de zege op: 3-6, 6-4, 7-5.

(Toernooi van Doha – Henin moeizaam naar halve finale)
(Sportwereld – Vrijdag 2/3/2007)

zondag, maart 11, 2007

Woord 710


Zo 11/3/2007 – Woord 710 - dotdotOok de kledij is uniform en sober. De mannen dragen zware of grijze pakken in ruwe stoffen, en donkere of rieten hoeden. De meisjes en vrouwen dragen een kleed met lange mouwen, met daarover een witte schort en een cape. Een getrouwde vrouw heeft een wit kapje op haar hoofd, een single meisje een zwart. De vrouwen knippen hun haar, dat ze altijd op een dot dragen, nooit. De mannen hebben allemaal baarden omdat de bijbel baardgroei aanbeveelt. Snorren zijn verboden. Volgens de vredelievende amish worden snorren al eeuwen lang geassocieerd met het leger.

Vindplaats: Het leven zoals het elders is – de Amish – op Splinternet.be

zaterdag, maart 10, 2007

Woord 709


Za 10/3/2007 – Woord 709 - geschrevengeschreven


Hoewel de auteurs in hun engagement en op artistiek-literair gebied weinig bij elkaar aansluiten, hebben ze elkaar jarenlang geschreven. De overgeleverde correspondentie telt 119 brieven en bestrijkt een periode van 33 jaar (1933-1966). De brieven reveleren dat Gilliams en Roelants, naast hun zakelijke contacten, een hechte vriendschappelijke relatie onderhielden. Ze wisselden van gedachten over hun literaire opvattingen, ze uitten hun ongenoegen over toestanden in het letterkundig wereldje waarvan ze beiden de keerzijde hebben gezien, ze zonden elkaar gedichten toe en ze droegen teksten aan elkaar op.

Vindplaats: Liesbeth van Melle: 'Die Onvinbare heb ik bij u gezocht, Maurice...' De briefwisseling tussen Maurice Gilliams en Maurice Roelants. Gent, KANTL, 2006, 254 blz.; EUR 19,50; ISBN 90-72474-67-8.

vrijdag, maart 09, 2007

Woord 708


Vr 9/3/2007 – Woord 708 - fluittalentfluittalent


,,In 2004 is mijn vader officieel genezen verklaard, en vanaf dan is het vrij snel gegaan. Firmin en ik hebben hem eerst overgehaald om op te treden tijdens Saint Amour in 2005. Hij stond niet meteen te springen: vergeet niet dat hij al zes jaar niet meer had gezongen. Bovendien had hij voordien al door een chirurgische ingreep zijn virtuoos fluittalent verloren. Maar hij heeft opgetreden in de Arenberg en onder meer De lichtjes van de Schelde gezongen. Daarna is ook Radio 2 op de kar gesprongen en zijn we vrij snel begonnen met de opnames van een nieuwe cd. Die is nu zo goed als klaar: er moeten nog twee nummers worden ingezongen.''

Tom Schoepen over zijn vader: waarom 2007 het jaar van Bobbejaan wordt - 17/02/2007

donderdag, maart 08, 2007

Woord 707


Do 8/03/2007 – Woord 707 - rentmeesterschap


rentmeesterschap


Rentmeesterschap

Op deze wijze erkennen we hen trouwens als partners in de
zoektocht naar oude en nieuwe waarden waaraan hun en onze
toekomst nood heeft. Dan komen we samen waarden op het
spoor zoals zin voor waarheid en schoonheid,
verantwoordelijkheidsbesef, solidariteit, verdraagzaamheid,
vrede en gerechtigheid, en leren we kiezen voor een
rentmeesterschap van de middelen dat aandacht heeft voor de
komende generaties.

Vindplaats : Ergens een schoolreglement op internet (pdf-bestand)

woensdag, maart 07, 2007

Woord 706


Woe 7/03/2007 – Woord 706 - zot


zotVoor filmmaker Guy Lee Thys zwengelden vooral macho's het protest tegen de film aan: ,,Er kwamen wel Marokkaanse meisjes naar de audities, maar meestal gevolgd door hun vriendje of hun broer. Die zeiden rechtuit: ge moet dat meisje niet nemen, ik ben een betere acteur . Ik heb ook de reacties van jongeren in de bioscoopzaal meegemaakt. Acteur Mo Barich was voor hen de held. Die speelt de rol van Mostafa, de stoute macho die in een dancing wordt buitengezet. Ik herinner me nog dat we Mo thuis gingen ophalen. Zijn bloedmooie zus deed de deur open. Waarom heb je me dat niet verteld , zei ik tegen Mo. Zijn reactie: zijt ge zot, mijn zus in een film spelen? ''

Vindplaats: ,,Niemand wou de homo en de blote moslima spelen''
Guy Lee Thys vond geen Marokkaanse acteurs voor 'gevoelige' rollen - Het nieuwsblad van 17/01/2007

dinsdag, maart 06, 2007

Woord 705


Di 6/03/2007 – Woord 705 - varen


varen


De natuur blijft de meester en ik moet mij daar naar plooien, dat is één van de fascinerende onderdelen van het werk zelf. Je wordt geconfronteerd met de natuur van die steen, je ervaart dat je niet alles kunt doen, dat je bepaalde ideeën moet laten varen omdat je uiteindelijk moet plooien naar de natuur zoals ze in realiteit is. Dus die steen biedt enorm veel mogelijkheden maar wanneer je er
een bepaalde tijd in gewerkt hebt, zie je ook tot welk niveau je kunt gaan en welke ideeën al dan
niet realiseerbaar zijn. Het bezit eigenschappen die bruikbaar zijn maar ook beperkingen en die
zijn voor mij even boeiend.

Vindplaats: Johan Parmentier in gesprek met Johan Van Cauwenberghe – Radio 3 programma ‘Het pak van Sjaalman’ van 19/08/2000

maandag, maart 05, 2007

Woord 704


Ma 5/03/2007 – Woord 704 - draaikolkje


draaikolkje


Waarin gelooft u?
Antje: ,,Hoewel ik dagelijks twijfel, geloof ik in het goddelijke in de mens.’’
Chris: ,,Ik ben katholiek opgevoed, maar dat kan ik niet meer. Er is nog wel íets. Ik praat in gedachten met mijn dode ouders, bijvoorbeeld. In de mens wil ik graag geloven.’’
Barnard heeft ook zijn bekende afkeer van nationalisme in de tekst gesluisd. Is het fijn om dingen te mogen zeggen als ,,God schiep eerst de nationalisten en vervolgens de apen, en dat was al een hele verbetering’’?
Chris: ,,Ja, dat vind ik leuk om te zeggen. We moeten een beetje ingaan tegen dat overdreven flamingantisme. Ik ben graag Vlaams, een beetje chauvinisme misstaat niet, maar er is geen alternatief voor België, of voor het koningshuis.’’
Antje: ,,Het was nodig om te vechten voor het Nederlands in Vlaanderen. Er was geen onderwijs in onze taal. Mensen hebben daar een lans voor gebroken. Maar nu we recht hebben op onze eigenheid, beginnen we die boven andermans eigenheid te zetten. En daar gaat het mis.Vraag aan een willekeurige Vlaming wat hij van de Walen denkt, en hij zal zeggen dat hij met die mensen geen enkel probleem heeft. Het zijn politici die zich ermee bezighouden om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, daar in Brussel, dat draaikolkje temidden van België.’’

Vindplaats: Ik geef toe dat ik haar aantrekkelijk vind - Mark Cloosterman van De Standaard in gesprek met Chris Lomme en Antje De Boeck in Het hol van de vos – Weblog van theater Malpertuis

zondag, maart 04, 2007

Woord 703


Zo 4/3/2007 – Woord 703 - onderwol


onderwol


Sommige rassen hebben een enkele vacht, terwijl anderen een dubbele vacht hebben, waarbij zowel dekhaar als onderhaar een hoofdrol kan spelen. Zo heeft de Barsoi bijv. langere onderwol dan bovenharen, staan de haren van Keeshonden wijd uit en valt de vacht van een Maltezer sierlijk naar beneden.

Vindplaats: Vachtsoorten

zaterdag, maart 03, 2007

Woord 702


Za 3/3/2007 – Woord 702 - harddraver


harddraver


Een kleine hazewind, een Whippet, kan 55 km per uur lopen. Een goede harddraver haalt tijdens een paardenrace dezelfde snelheid.

Vindplaats: Wie is er sneller

vrijdag, maart 02, 2007

Woord 701


Vr 2/3/2007 – Woord 701 - dorknoper


dorknoperBurgers hebben kennelijk weinig plezierige ervaringen met de ambtenaar. Vandaar dat deze nijvere overheidsdienaar aan de borreltafel nogal eens te boek staat als een dorknoper, die zich op zeldzaam naïeve wijze stipt aan de regels houdt. Op zijn best wordt zijn gedrag als hinderlijk ervaren, op zijn slechtst groeit hij uit tot een representant van een onmenselijke bureaucratie, die als een vierde macht het openbare leven lamlegt.

Vindplaats: Trouw, 24 juni 2000 - Dorknoper is net een mens
In Boekrecensies Trouw

donderdag, maart 01, 2007

Woord 700


Do 1/3/2007 – Woord 700 - aanzuigeffect


aanzuigeffectAls het economisch beter gaat, neemt de kans op werk toe. Er zullen zich meer mensen aanbieden op de arbeidsmarkt (aanzuigeffect).
Als het economisch slechter gaat, neemt de kans op werk af. Er zullen zich minder mensen aanbieden op de arbeidsmarkt (ontmoedigingseffect).

Vindplaats: Economie in een notendop. Arbeidsmarkt.

Powered by Blogger