Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

zondag, april 15, 2007

Woord 745


Zo 15/4/2007 – Woord 745 – geodesie

geodesie


Peirce wordt algemeen beschouwd als de stichter van het pragmatisme, en in tegenstelling tot sommige recentere pragmatici zoals William James en John Dewey, vatte Peirce pragmatisme hoofdzakelijk op als methode voor de verduidelijking van ideeën, die het toepassen van de methodes in de wetenschap op filosofische kwesties mogelijk moest maken.
Peirce wordt tevens beschouwd als de grondlegger van de moderne semantiek (de wetenschap van tekens). Voorts is zijn werk relevant voor vele andere disciplines, zoals de astronomie, metrologie, geodesie, wiskunde, logica, filosofie, de theorie en geschiedenis van de wetenschap, taalkunde, econometrie en psychologie. Zijn werk en zijn opvattingen over deze onderwerpen zijn het onderwerp van vernieuwd debat geworden. Deze heropleving werd geïnspireerd door Peirce's demonstratie van hoe de filosofie op menselijke problemen kan worden toegepast. Bertrand Russell stelde:
„Zonder twijfel … was hij een van de origineelste denkers van de late negentiende eeuw, en zeker de grootste Amerikaanse denker ooit.“

Vindplaats: Charles Peirce bij Wikipedia

Powered by Blogger