Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

dinsdag, oktober 31, 2006

Woord 579


versmelting


Versmelting
De respons uit de wetenschappelijke wereld op het initiatief was de afgelopen jaren groot, uit de kunstwereld kwam weinig reactie. "Wij zijn er de laatste jaren in geslaagd om beide disciplines onder andere in mijn jaarlijkse congressen te versmelten", zegt Willem Ombelet. "We willen wetenschappers en kunstenaars uit hun ivoren torens halen. Zeker in de medische wereld is bevruchting van buitenaf nodig omdat ze veel geld vraagt van de maatschappij. Enkel versmelting produceert iets radicaal nieuws."

Vindplaats: Kunst en wetenschap kruisen elkaar in fertiliteitscentrum door Peter Dupont – De Morgen online

maandag, oktober 30, 2006

Woord 578


kruisjessteek


Kruisjessteek
Ik ben 21 jaar en werk bij mentaal gehandicapten.
Nu ben ik op zoek naar "doeken" voor de kruisjessteek. Indien je dit liggen hebt en dit wil wegdoen ( liefst gratis ), gelieve iets te laten weten??

Vindplaats: Uit de rijke archieven van Wat te doen?

zondag, oktober 29, 2006

Woord 577


zier


Zier
De discussie papier versus electronisch is sowieso nonsens, zelfs al vind je op mysterieuze wijze een maatschappelijk draagvlak om die te voeren, de globale automatismen van het kapitaal trekken zich daar geen zier van aan.

Reactie van Dirk Vekemans op “Virtueel Boekendepot”, post op Brakkehond-log, 29/10/2006

zaterdag, oktober 28, 2006

Woord 576


sprong


Een vrijheid die je niet zomaar vanzelf hebt. Je bent, net zo als Cherobino natuurlijk altijd in een konkrete situatie C gevangen, waar je niet uit kunt vluchten zoals hij in een sprong uit het raam. Je kunt je alleen bevrijden uit je gevangenschap in je konkrete situatie door die, soms lange en moeilijke innerlijke tocht door twijfel, vertwijfeling en angst te gaan.

Vindplaats:
Een beknopt Wiskundig Model van de Christelijke Dogmatiek als Metasysteem voor de Westerse Moraal.Door Kees van Baalen, Amsterdam 2006.

vrijdag, oktober 27, 2006

Woord 575


verijsd


Ik geloof echt wel dat mensen zichzelf kunnen verbeteren en wijzer worden. De laatste drie, vier, vijf jaar voel ik me beter dan ooit. Nog nooit zo gelukkig geweest in de liefde. Mijn verhoudingen met redacties zijn ontzettend veel beter. Oké, ik zal nooit iemand worden die tijdens een feest in een klein hoekje van een kamer naar de plint zit te staren, maar het is ook niet meer zo dat ik dat feest met schaamte verlaat omdat ik driekwart van de avond naar mijn hand heb gezet. Wat me bezighoudt, is de vraag hoe een trauma werkt. Hoe komt het tot stand, hoe ontwikkelt het zich en kun je er je ooit nog van bevrijden? Priscilla heeft veel van mij. Ze is een verijsd iemand geworden, een iglo. Ze heeft heel wat narigheid meegemaakt en is zich tot haar eigen schrik gaan verschansen.

Vindplaats: '
Als je over vandaag schrijft, moet je bereid zijn geweldig op je muil te gaan' door Marnix Verplancke. Frénk van der Linden schrijft uitdagend debuut over een onmogelijke liefde. De morgen online.

donderdag, oktober 26, 2006

Woord 574


kombuis


Al heel vlug bleek Jotie een uitzonderlijk taalvaardig kleutertje te zijn. Toen Jotie op driejarige leeftijd samen met zijn klasgenootjes een bezoek bracht aan een boot sprak de juffrouw over de keuken van de boot. Hij merkte haar echter op dat er op een boot geen keuken maar een kombuis is. In zijn prille jeugd kwam zijn somberheid al naar boven in zijn boekenkeuze. Bovendien maakte Jotie al op driejarige leeftijd kennis met de dood. Peter Elektriek, zijn grootvader langs moeders zijde (stamboom), overleed toen aan een hartaanval. Jotie's vader vertelde de kleuter dat grootvader op een verre reis vertrokken was. De pientere knaap merkt hierbij op dat peter geluk heeft omdat hij zich nu om niets en niemand meer hoeft te bekommeren. Zeven jaar later overleed zijn bomma langs vaders zijde. In die periode verzamelde hij schedels van dode dieren en schelpen. Jotie zelf noemde deze laatste de huizen van dode dieren. (jeugdfoto's van Jotie)

Vindplaats: Chielens.net – Jotie – Inleiding

woensdag, oktober 25, 2006

Woord 573


ellende


Kunstenaars gebruikten volkse elementen uit de realiteit van alledag in hun kunst maar gingen ook naar hippe cafés, aten oesters en dronken champagne. Dichter zijn was een chique beroep, dichters waren dandy’s, met oog voor de ellende.

Vindplaats: Patricia Lasoen in Poëzierapport

dinsdag, oktober 24, 2006

Woord 572


onhoop


Alsof het heden nog niet genoeg aanleiding geeft tot iets wat we in dit stukje 'onhoop' zullen noemen, verwijl ik de laatste tijd in een stolp van verleden, iets wat ik mezelf wel eens meer aandoe, wellicht in de hoop eindelijk eens meer te begrijpen, te doorgronden. Terwijl ik dit in het groot logboek dat het internet is, inschrijf, besef ik maar al te goed dat mijn begrijpen slinkt in plaats van groeit.

Vindplaats: Blog – Herlinda Vekemans - Onhoop

maandag, oktober 23, 2006

Woord 571


wurmenHet was vooral de onheilige drievuldigheid Sonic Youth (met ‘Sister’)/Butthole Surfers (met ‘Locust Abortion Technician’)/Dinosaur (met ‘You're Living All Over Me’) die in 1987 onze pick-up bezet hield. Toch slaagde Tom Waits er geregeld in om zich met ‘Frank’s Wild Years’ doorheen het lawaaierige cordon te wurmen. Zo vaak zelfs dat zijn in blues, rumba, cabaret en Vegas-glitter verpakte avonturen van ene Frank die het helemaal wil gaan maken in de showbizz (“straight to the top… up where the air is fresh and clean”), de kans kregen om een diepe indruk na te laten, en ons uiteindelijk op het spoor zetten van ‘Swordfishtrombones’ en ‘Rain Dogs’. Daarna was er geen weg meer terug.

Vindplaats: Mp3 BlogHumo

zondag, oktober 22, 2006

Woord 570


lantaarnopsteker


Informatief was het artikel ook. Volgend jaar bestaat De Slegte een eeuw, want in 1907 begon de lantaarnopsteker Jan de Slegte een handel in tweedehandsboeken met een boekenkar. Zouden ze het jubileum ondanks de moeilijkheden waardig vieren, met een mooie ramsjuitgave bijvoorbeeld? Het blijkt dat er nog steeds een de Slegte aan het hoofd staat van het bedrijf, een achterkleinzoon van Jan. En ik lees over hoop, namelijk dat de vooraad tweedehands boeken inderdaad binnenkort digitaal te doorzoeken is.

Vindplaats: Boekensneuper – de slegte verramsjt

zaterdag, oktober 21, 2006

Woord 569


bons


,,Voor basisproducten ga ik naar de Colruyt, voor het betere werk naar Delhaize. Ik hou van hun marketing. Ik vergelijk niet bewust prijzen, maar ik hou rekening met aanbiedingen, en ik ben dol op de bons die je na een tijd krijgt.''

Vindplaats: Tom Lanoye in Sparen is zonde van het geld

vrijdag, oktober 20, 2006

Woord 568


klap


Sinds september 2005 zijn er al heel wat acties geweest ten voordele van de renovatie van de Boekentoren. Ook de Koninklijke Bond van het Personeel UGent-UZGent draagt een steentje bij en organiseert volgende maand een benefietavond.
Het programma wordt afwisselend verzorgd door een gelegenheidsensemble met de naam SLH-Band en als klap op de vuurpijl is er het optreden van The BearTales. Deze vier muzikanten doen het Beatles-repertorium alle eer aan tijdens een twee uur durende show.
Naar de Belvédère

Vindplaats: Benefietavond Koninklijke Bond van het Personeel UGent-UZGent

donderdag, oktober 19, 2006

Woord 567


draai


"Vanaf 1972 begon Paul Snoek opnieuw koortsachtig te schilderen. ,,Ik leef om te schilderen. Maar ik verkoop om te kunnen leven.'' Na zijn ontslag in 1975 installeerde hij zich als kunstschilder in Oostende. Maar toen de verkoop van zijn doeken slabakte, verloor hij zijn draai. Hij was achtereenvolgens pr-man van het Zeepreventorium in De Haan, antiquair, copywriter en meubelverkoper in Saoedi-Arabië. ,,Rimbaud is ook geëindigd als wapensmokkelaar'', lachte hij."

Vindplaats: Sterven vind ik erg...
En ook "Smokkelaar"

Vandaag is het 25 jaar geleden dat Paul Snoek, zich hier, overigens vlak in de buurt, in zijn fonkelnieuwe zwarte Alfa – de lichtblauwe liet te lang op zich wachten - te pletter op een graafmachine. Sterven vind ik erg, maar doodgaan onbelangrijk, het klonk als een credo dat niet lang kon duren. Benieuwd wie vandaag langs die ouwe keiweg van de Brugse baan bloemen neerlegt in de regen.

woensdag, oktober 18, 2006

Woord 566


beschaafdheid


Beschaafdheid
Over de oorsprong van het woord beschaafdheid heeft Cornelis van Laar (C. V. L. (6) in zijn Groot Ceremonieboek der Beschaafde Zeeden, Welleevendheid, Ceremonieel, en Welvoegende Hoffelykheden uit 1735 opgemerkt, dat:
".., eenigen Hovelingen, wat al te delicaat van smaak zynde, wilde het zelve ( = het woord urbanité voor het Latijnse woord urbanitas) verwerpen als te zeer na eene zekere burgerlykheid zweemende, maar verkooren het woord Politesse, of beschaafdheid van de Burgerlyke zeeden en manieren, gelyk dit laatste woord onder de grootste wereld nog het meeste gebruikt word." (C.V.L., pp 124 en 125)
Uit dit citaat valt op te maken, dat het woord beschaafdheid equivalent is geweest aan het Franse woord politesse (7). Er is evenwel meer uit af te leiden. Cornelis van Laar llaat ook weten in welke kringen beschaafdheid het meest werd gebruikt; namelijk in 'de grootste wereld'.

Vindplaats: De sociogenese van de begrippen beschaafd en beschaving - Hans van Keken, Amsterdam juni 1979

dinsdag, oktober 17, 2006

Woord 565


klantkunde


Ze beloeren elkaar, ze beloeren hun klanten, ze zijn ten prooi aan wanhoop of geven zich over aan de dolzinnigste dagdromerijen. Dit Winkeldagboek is het unieke document van twee onverbeterlijke boekengekken, een goudmijn aan boekenwijsheid, een pionierswerk op het gebied van de praktische klantkunde, en het relaas van een bizar en fascinerend compagnonschap tegen de klippen op. Een aanrader voor elke boekenliefhebber.

Vindplaats: Winkeldagboek

maandag, oktober 16, 2006

Woord 564


kleurIn 2001 stond er een A op de Antwerpse Boerentoren. Het project Mode:Landed/Geland onder leiding van Walter Van Beirendonck was een initiatief van de vzw Antwerpen Open. In januari 2002 werd de A afgebroken. De constructie woog in totaal 9 ton en was gemaakt van niet-duurzame materialen. De dieprode kleur begon op het einde door de zon reeds te vervagen. Een aantal mensen willen dat er een nieuwe A in duurzame materialen komt.

Vindplaats: Moet de A op de boerentoren terugkomen of niet?

zondag, oktober 15, 2006

Woord 563


bekaaid


De Duitse regisseur Oskar Roehler heeft Elementaire deeltjes nu tot scenario bewerkt en verfilmd. Het verhaal van Bruno liet hij intact, maar de andere hoofdpersoon uit het boek, de bioloog Michael, komt er bij hem bekaaid vanaf. Terwijl Michael in de roman eveneens zijn vriendin, een oude jeugdliefde, verliest, wordt in de film gesuggereerd dat zij in Ierland lang en gelukkig verder leven.

Vindplaats: Een aaneenschakeling van ellende bij 8weekly

zaterdag, oktober 14, 2006

Woord 562


brug


Honderden keren al reed ik over de Ponte Buriano en telkens weer dat vreemde gevoel: hier rijd ik buiten de tijd. Meer dan zeven eeuwen lang dokkerden alleen maar karren en koetsen over de zowat oudste brug van Toscane. De Etrusken van Arezzo, die de bronzen Chimaera of de Arringatore uit het Florentijnse museum maakten, staken hier de Arno over en hoog boven haar rechtoever volgden zij de rivier op de zuidwestkant van de Pratomagno tot in Fiesole. De brug van de Romeinen is er niet meer, maar het lange rechte stuk weg vanuit Arezzo begint vanaf Quarata te kronkelen om voorbij de brug de bochten van de Etrusken te volgen tot in Florence. Het is de consulaire Cassia Vetus, die de moerassen van het Arnodal ontweek. Nu overspant de Romaanse Burianobrug de rivier met zeven wijde bogen en kijkt me in de waterspiegel uit evenveel ogen aan.

Vindplaats: Patrick Lateur on-line – Tussen huis en brug – Toscaanse notities

vrijdag, oktober 13, 2006

Woord 561


truffelzoeker


Uit de oktoberbrieven van I Fiamminghi:

Er is dus minstens een zekere kundigheid voor nodig om ze te vinden, niet alleen van de truffelzoeker zelf, maar ook van zijn trouwe - en vaak peperdure - truffelhond. Zij kennen de plaatsen waar de truffel zich laat vinden, vaak dichtbij bepaalde type eikenbomen. Niet zelden gaat de bezigheid over van vader op zoon...
Kortom, de truffel kiest zo haar eigen voorkomen en niet haar oogster. En één van de meest bekende regio's, zowel voor Toscane, Italië, als daarbuiten is deze rond San Miniato, geboekstaafd als het voorheen meest invloedrijke, bisschoppelijke en zelfs keizerlijke burchtstadje op de as Pisa-Firenze…


Soms denk ik dat een mens nauwelijks iets meer is dan de donkere vrucht van zijn eigen lichte vorm van heimwee…

Vindplaats: I FiamminghiNieuwsbrief Oktober 2006
Zie ook: De truffel kiest

Woord 560


prijkt


Toch blijft de prijs ook één van de meest onvoorspelbare ter wereld. Insiders tippen dezer dagen op de Turk Orhan Pamuk (mede vanwege de politieke impact), de dichter Adonis én Philip Roth. Ook het gokkantoor Ladbrokes werpt zich sinds kort in de debatten. Je kan on-line een sommetje inzetten op literaire tenoren. Momenteel staat Pamuk het best gequoteerd met 5/2 en verder gooien ook Haruki Murakami en Ryszard Kapuscinski hoge ogen. Eeuwige nominee Hugo Claus is na de publieke voordracht door oud-Nobelprijswinnaar José Saramago gestegen in de lijst (14/1) en prijkt nu zelfs hoger dan Kundera, Pynchon én Cees Nooteboom...De Fransman Patrick Modiano staat 100/1.

Vindplaats: De papieren man – Dirk Leyman – Gokken op nobelprijswinnaar

woensdag, oktober 11, 2006

Woord 559


duur


De auteur, geboren in 1942 in Lissabon, was als militair arts werkzaam in Angola. Na de onafhankelijkheid van Angola keerde hij naar Portugal terug en werd er psychiater.Internationale doorbraak kwam er in 1996 met de publicatie van het Handboek.Later volgden er nog 2 boeken over het zelfde thema, nl "De glans en pracht van Portugal" en "Preek tot de krokodillen". Het gaat telkens over de teloorgang van het oude Portugal en de gevolgen van de Anjer revolutie en het verdwijnen van het Salazar regime. Antunes heeft een geheel eigen stijl : "binnen dezelfde alinea, soms zelfs binnen dezelfde zin verandert hij van setting of verteller. Daardoor ontstaat een gefragmenteerd beeld van een universum waarin alles op een raadselachtige manier met elkaar verbonden is."Na een aantal boeken van hem kan dat op den duur wat op de zenuwen gaan werken.

Vindplaats: Het handboek van de Inquisiteurs. Antonio Lobo Antunes.

dinsdag, oktober 10, 2006

Woord 558


adresbalkSnel een bestand bekijken terwijl je aan het surfen bent? Je hoeft de Windows Verkenner daar niet eens voor op te starten. Ga naar de adresbalk van Internet Explorer (waar je normaal een adres van een website invoert), tik 'C:' en druk op ENTER.
Meteen zie je de mappen van je harde schijf en kan je naar hartenlust bladeren en documenten openen. Terug surfen? Tik gewoon een url in de adresbalk of klik een website aan in je favorietenlijst.

Vindplaats: ClickxSurfen op je harde schijf

maandag, oktober 09, 2006

Woord 557


repetitielokaal'It's a beautiful day' is een liedje dat we in onze Eregalerij eigenlijk onder het genre country mogen klasseren. Het nummer werd geschreven door Serge Demol, die er al lang van droomde een groep samen te stellen in de stijl van de Amerikaanse Byrds, The Band en The Flying Burrito Brothers. Serge ging op zoek naar enkele geschikte muzikanten en kwam uiteindelijk terecht bij Firmin Michiels, Mich Verbeelen en Erik Van Neygen. Erik en Serge volgden allebei de regentenopleiding. Erik had de muziek even de rug toegekeerd om zich voor 100% op zijn studie te concentreren. Toch wilde hij graag de vrienden van Serge ontmoeten, en omdat Erik de enige was die fingerpicking-gitaar kon spelen, werd hij gevraagd zich bij de groep aan te sluiten. Daar, in het repetitielokaal, kwam 'It's a beautiful day' geleidelijk aan tot stand.

Vindplaats: 'It's a beautiful day' – Pendulum – viva Vlaanderen

zondag, oktober 08, 2006

Woord 556


vaandeldrager


De Franse orkestleider en jazzklarinettist Claude Luter is vrijdagnamiddag in het ziekenhuis van Poissy, nabij Parijs, overleden. Dat heeft Fabrice Zammarchi, een vriend van de overledene en zelf ook klarinettist, meegedeeld. Luter werd 83.

Luter, gespecialiseerd in de 'New Orleans'-dixiestijl, was jarenlang de muzikale partner van Sydney Bechet, met wie hij nummers als 'Pimlico' (1947) en 'Riz à la créole' (1948) opnam.

Als vaandeldrager van de traditionele jazz speelde Luter met andere grootheden uit de Amerikaanse jazzscene als trompettist Louis Armstrong (afkomstig uit de Big Easy) en klarinettist Barney Bigard.

Vindplaats: 06/10 Franse jazzklarinettist Claude Luter overleden
Het belang van Limburg

zaterdag, oktober 07, 2006

Woord 555


detergent


Detergent maskeert epo
Volgens de Neue Zürcher Zeitung is er een detergent in zwang om epocontroles te vervalsen. Het zou volstaan om een beetje poeder, ook gebruikt in wasproducten, in het urinestaal te smokkelen om dat onbruikbaar te maken.
Door vooraf de handen in het poeder te steken en daar dan op te plassen bijvoorbeeld. Het detergent (Protease) vernietigt het eiwit en meteen ook alle sporen van epo, inbegrepen dat van natuurlijk epo.

Vindplaats: Wielernieuws – Sportwereld – 3/10/2006

vrijdag, oktober 06, 2006

Woord 554


letterenhuis


Hoe bekijken deze schrijvers hun nieuwe omgeving?
Verandert het buitenlands verblijf hun kijk op hun Vlaamse achtergrond? En vooral: op welke manier beïnvloedt dit ‘exil’ hun literaire werk? Wie geïnteresseerd is, vertrekt naar het Letterenhuis.

Vindplaats: Schrijvers zonder grenzen

donderdag, oktober 05, 2006

Woord 553


natuurlijkDe inhoud van het 27ste artikel uit de Universele Verklaring van de rechten van de Mens is duidelijk:
1. Iedereen heeft het recht om vrije deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap,
om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.
2. Iedereen heeft recht op de bescherming van de geestelijke en materiële belangen, voortspruitende uit een wetenschappelijk, letterkundig of artistiek werk, dat hij heeft voortgebracht.

Artikel 27 zegt dus tegelijk iets over het fundamentele recht van iedereen om deel uit te maken van een potentieel publiek en over het fundamentele recht om als actor / creator een potentieel publiek aan te spreken en daar de vruchten van te dragen. Veel verduidelijkt dat nog niet natuurlijk.
Daarom pogen we onze visie hieronder in verschillende punten uit een te zetten.

Vindplaats: Visie en Missie Art.27 Vzw

woensdag, oktober 04, 2006

Woord 552


schoorvoetend


Eigenzinnige authenticiteit. Onder deze noemer zou de vijfde editie van Coming People kunnen doorgaan. Het is een kwaliteit die vaker van toepassing is op het werk van pas afgestudeerde kunstenaars. In hun werk treft men een unieke mengeling aan van een gezonde naïviteit met een zich schoorvoetend situeren in een kunstwereld die zowel referentiepunt als afstotingsblok is. Ieder jaar opnieuw kan je aan de polsslag van de jonge kunstenaars voelen wie in en out is, en welke tentoonstellingen (in het SMAK, MUHKA, PSK, ...) de laatste maanden door de studenten werden bezocht en gesmaakt.

Vindplaats: Michiel Aerts p.a. het Smak

dinsdag, oktober 03, 2006

Woord 551


heuveltop


Een tentoonstelling van hun middeleeuwse kunstwerken in Brugge in 1902 die hij bezocht met Gustave van de Woestyne, zal blijvende sporen nalaten in de kunst van De Saedeleer. Zijn Vlaamse landschappen zijn op een zeer minutieuze wijze geschilderd en hebben dikwijls een symbolische waarde. Zijn bekering tot het katholicisme en een innerlijke loutering zouden deze verandering van stijl begeleid hebben. In 1908 vertrekt hij naar Tiegem in de Vlaamse Ardennen, waar hij tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in dezelfde realistische stijl veel intieme, tijdloze landschappen schildert. Van 1914 tot 1920 verblijft De Saedeleer in Wales waar hij, losgerukt uit zijn vertrouwde omgeving, een zwakke en meer decoratieve productie toont. Na 1920 vestigt hij zich in Etikhove. Vanop de heuveltop waar hij woonde, overzag Valerius een weids landschap, dat hij tot aan zijn dood op een grootse, precieze manier een bijna religieuze impact wist mee te geven op zijn doeken.

Vindplaats: Retrospectieve Valerius de Saedeleer bij Cultuurweb

maandag, oktober 02, 2006

Woord 550


nu


De wereld is kwetsbaar, moet ik nu bang zijn ?

Vindplaats: http://www.dequeeste.be/

zondag, oktober 01, 2006

Woord 549


machtsbeleving


Een kijk op macht is een reizende tentoonstelling, opgebouwd rond 40 zwart-wit foto’s uit het
archief van Casa de las Américas in Havanna, Cuba.
De foto’s geven een gedocumenteerd beeld op de machtsbeleving in Latijns-Amerika tijdens de afgelopen 25 jaar.
Op initiatief van Oxfam Wereldwinkel Hasselt komt deze selectie van foto’s naar Limburg.
Art 27 vzw vroeg enkele hedendaagse kunstenaars om hun kijk te geven op de machtsbeleving bij ons. Tom Bogaert, H.A.Gerard, Jeroen Gerlofsma, Herwig Nulens, Marcel Witte en Zazine reflecteren op
de geselecteerde foto’s.

Vindplaats: Artikel 27

Powered by Blogger