Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

zaterdag, september 30, 2006

Woord 548


inmetselen


De 44-jarige Sabine K., die haar twee baby's om het leven bracht en liet inmetselen, is door de Duitse rechter wegens dubbele doodslag veroordeeld tot negen jaar cel.
,,U heeft uw kinderen direct na de geboorte om het leven gebracht, omdat u in uw toenmalige levenssituatie geen nieuwe kinderen kon gebruiken", oordeelde de rechter.

Vindplaats: Negen jaar cel voor inmetselen baby's

vrijdag, september 29, 2006

Woord 547


alibi


De werkelijkheid van het beeld primeert voortdurend op de realiteit van het gegeven dat opgeroepen wordt. Yves Beaumont is er zich zonder twijfel van bewust dat uiteindelijk elke representatie tekort schiet telkens hij de werkelijkheid poogt te vatten in een voorstelling. Wellicht is het voorstellen tenslotte voor hem slechts een alibi voor de ervaring zelf van het gebeuren, van het handelen, van het verschijnen en verdwijnen van een mogelijke voorstelling. Het is een permanent heen en weer gaan tussen constructie en deconstructie, een schilderen en terug overschilderen tot op het ambigue grensgebied tussen het herkenbare (betekenisgevende) en het ongewisse (betekenisloze). Het is alsof de schilder dit ene, liminale moment betracht tussen zingeving en afwezigheid, tussen de voorstelling en het onvoorstelbare.

Vindplaats: Galerie de Stijl over het werk van Yves Beaumont

donderdag, september 28, 2006

Woord 546


middenvingers


Helmut Lotti: "Ja, en wel precies daarom. Ik heb het Nederlands ook steeds een moeilijke taal gevonden om te zingen. Ik ben van Gent en je hoort dat eigenlijk, ik probeer dan bijvoorbeeld met een rollenden rrrRR te zingen en dat klinkt dan snel archaïsch en gekunsteld. Ik zing niet graag in het Nederlands omdat ik het niet goed kan. Maar Gents dat is mijn moedertaal en dat zingt veel gemakkelijker."
"Er zijn in het liedje misschien twee woorden waar niet Gentenaars problemen mee gaan hebben. 'Kadel' wat kabaal betekend en 'vurt' wat rot betekend. Maar ik vind eigenlijk ook dat het in dit liedje gewoon zo moet zijn. Het gaat over gewone alledaagse dingen die je meemaakt. Hoe goed we middenvingers opsteken naar elkaar in het verkeer, hoe er iemand naast jou een sigaret opsteekt in een restaurant."

Vindplaats: [0110] Helmut Lotti: “Je kan toch niet zeggen dat 24% van een volk fout is

woensdag, september 27, 2006

Woord 545

Gietvloer

Woord 545 – gietvloer – woe 27/09/2006

gietvloer


Een FRENOFLEX gietvloer is een modern, eigentijds, strak en stijlvol vloersysteem op basis van poly-urethaan. Het is een vloerafwerking met veel design- en kleurmogelijk-heden. Het grote voordeel van een gietvloer is dat hij geheel naadloos kan worden aangebracht, waardoor de vloer een strak en industrieel uiterlijk krijgt. Deze gietvloeren zijn verkrijgbaar in vele RAL-kleuren en naast de vele kleuren zijn er ook tal van designmogelijkheden toepasbaar. In tegenstelling tot andere vloerbedekkingen worden kunststof gietvloeren op maat gemaakt. Door het spelen met kleuren en materialen, zoals flakes en pigmenten, zijn de mogelijkheden ongekend.

Vindplaats: Frenoflex.nl
http://www.frenoflex.nl/?pagina=634

dinsdag, september 26, 2006

Woord 544


voorbeeldMettes publiceerde slechts enkele gedichten en essays in de literaire tijdschriften Parmentier en Yang (waarvan hij sinds kort ook redacteur was geworden). Bij het literaire internetwereldje genoot hij bekendheid als een gedreven weblogger. Zijn weblog, ‘Poëzienotities’, behoorde tot de interessantste van het taalgebied. Ik leerde zijn blog kennen door het essay van Jos Joosten over ‘recenseren in tijden van internet en weblog’ waarin Mettes genoemd werd als voorbeeld van iemand die door de snelheid van het internet “ineens alomtegenwoordig was” in het poëziedebat. Terecht, meende Joosten (en ik sluit me volmondig bij hem aan), want Mettes’ bijdragen getuigden van “een scherp inzicht, uitgesproken opinies en een fraaie pen”.

In memoriam Jeroen Mettes (1978 – 2006)

Vindplaats: Johan Vandenbroucke in De Morgen op 27/09/06 - Via Brakkehondlog

maandag, september 25, 2006

Woord 543


zoeft


Ronaldinho danst over het veld, Eto'o zoeft door de defensies. Merkwaardig is dat er tussen beiden wel naijver leeft, maar dat je daar op het veld geen fractie van een seconde wat van merkt. Beide vedetten nemen zonder aarzelen elkaars positie over, Eto'o loopt zich indien nodig de ziel uit het lijf als linksachter (zoals tegen Milan achter Cafu in de slotfase) om Ronaldinho en Barça ter wille te zijn.
Frank Raes in het Nieuwsblad -

Vindplaats: column Frank Raes in het Nieuwsblad – Sportwereld

zondag, september 24, 2006

Woord 542


hiefAls een Italiaanse keizer hief de olympische kampioen zijn gouden koersfiets boven zijn hoofd. De duizenden tifosi op de Mirabellplatz werden net zo gek van geluk als de kleine Toscaan uit Cecina di Mare. Op het podium danste hij een solootje en legde dan gelukzalig de Italiaanse vlag in zijn nek.

Vindplaats:Hugo Coorevits in Salzburg 25/09/2006

zaterdag, september 23, 2006

Woord 541


tristesseIn de Franse media werd nogal benadrukt dat u met Marion een personage hebt neergezet dat voor het eerst een behoorlijke dosis tristesse uitstraalt.
"Dat was in ieder geval geen bewuste keuze van mij. Ik kies gewoon projecten die mij aanspreken, rollen waar ik van hou. Als dat een komedie is, dan is dat een komedie. Maar natuurlijk hou ik ook van afwisseling. Dat is eigen aan mijn beroep. Ik heb niet graag dat men naar Cécile de France zit te kijken, ik wil dat men naar een personage kijkt. Ik ben een werktuig om een verhaal te helpen vertellen. En het filmgenre waarin dat verhaal thuis hoort, maakt mij niets uit.

Vindplaats: Cecile de France over Quand j’étais chanteur van Xavier Giannoli in de Morgen/film

vrijdag, september 22, 2006

Woord 540


sympathiek"Alles uit de kast is een sympathiek programma en Sven Speybrouck is bijzonder sympathiek. Echt: leve Sven Speybrouck! Toch was ik een beetje teleurgesteld. Een beetje meer literatuur had wel gemogen. Ik begrijp dat Eén het publiek niet wil afschrikken, maar je mag het ook niet onderschatten. Aan Walter van den Broeck kun je echt wel geweldiger vragen stellen dan: 'Overleest u uw teksten op het computerscherm of print u ze uit?' En waarom alweer Jef Vermassen opvoeren, als hij er toch alleen maar zit om nog maar eens zijn visie op de slechtheid van de mens te geven? Alles uit de kast is als een De laatste show voor boeken: even leuk, maar ook even vrijblijvend. Ik zou er niet voor thuisblijven en dat zou ik voor een diepgaander programma wel doen."

Hadewijch Ceulemans (doctoraatsstudente Middelnederlandse letterkunde) over Alles uit de kast in de Morgen

donderdag, september 21, 2006

Woord 539


niets


Kunst is nooit een vrijblijvende aangelegenheid geweest voor de filosofie, maar eerder een risico en een bedreiging. De filosofie wil immers van alles het ‘wezen’, de ‘essentie’ vatten en dat wil ze ook met de kunst doen. Maar de kunst zal blijken op de filosofie zelf terug te slaan. Niets heeft het wezen van de filosofie zó bepaald en aangetast als haar betrokkenheid op de kunst. In die zin is filosofie in confrontatie met kunst méér dan ooit filosofie.

Dat is precies wat we aan de hand van de geschiedenis van de filosofie van de kunst willen laten zien – als voorbereiding op een lectuur van de moderne kunst vanuit kunstfilosofisch oogpunt. We bespreken achtereenvolgens de probleemstelling, het denken over kunst bij Plato, Aristoteles, Plotinos, Kant, Nietzsche, Heidegger, Benjamin, Adorno, Bataille, Freud, Lacan, Lyotard, Derrida en een epoloog.

Vindplaats: Helder schilderen wat donker opkomt. Geschiedenis van de filosofie van de kunst

woensdag, september 20, 2006

Woord 538


streepje


Vandaag werd het terug een normale dag, zonder noemenswaardige conflicten tussen Bjorn en zijn balpen. Bjorn had vandaag een afspraak met Jorma zoals hij zelf zegt, het is echter niet Jorma maar Jarmo. Bjorn heeft het hier duidelijk niet gemakkelijk om de "o" en de "a"; uit elkaar te houden, maar wat wil je er is echter maar een streepje van verschil (een verticaal streepje). Vandaag begon de temperatuur terug in de diepviezer te kruipen, ook een sneeuw vlaagje kwam ons even goeiedag zeggen.

Vindplaats: Een dagboek op internet – donderdag 22 februari
2001

dinsdag, september 19, 2006

Woord 537


controverse


Het werk van Ron Mueck fascineert door zijn bedrieglijk hyperrealisme. In de cursus wordt ondermeer uit de doeken gedaan hoe de kunstenaar dit technisch realiseert.
Door de uitbeelding van bekende personen is het realistische werk van Maurizio Cattelan vaak politiek geladen en controversieel. Zijn werk roept aldus het soort controverse op dat we recentelijk nog meemaakte op Beaufort 2006 omtrent het realistische beeld van Saddam Hoessein in een aquarium.

Vindplaats: Beeldhouwkunst zonder illusies? Over de bedrieglijke beelden van Munoz, Mueck en Cattelan

maandag, september 18, 2006

Woord 536


taalramp


Als je je geschiedenis verloochent uit schaamte niet voor en achter je woorden staat kun je ze beter ook niet uitspreken en doe je het wel, nou en, dan is er morgen weer een dag, wie geen fouten durft te maken wat maakt hij of zij dan wel, klaar helder zou ik denken maar de praktijk leert dat er nog te veel normen en waarden van uit de gen blokkaden geven, die prive genoemd worden terwijl het vaak gevoelens van groei die nog tot bloei moet komen zijn.
NIets mis mee. Papier is heerlijk om dat er een boom voor gekapt is, zoals je als mens ook vaak een boom moet opzetten om soms ook te kappen met bomen.Ik hou van schrijven al ben ik een taalramp op benen met dyslectie, ik wilde je deze woorden meegeven

Annemieke Steenbergen in een reactie op: Tatoeage. Publiceren op internet. Brakkehondlog – 13/09/2006

zondag, september 17, 2006

Woord 535


ochtendglorenNa verder bestuderen van de handleiding (wat in de Belgische industrie totaal wordt vergeten) van de oven, hebben we er vlug een pizza en een lasagne in geworpen. Verdere ontdekkingen brachten ons bij de sauna, fitnessruimte met ping-pong tafel, onze fysieke conditie zal zeker op peil gehouden worden. Na deze verkenning besloten we maar vroeg te gaan slapen om de volgende werkweek zoals elke echte Belgische student met het ochtendgloren in te zetten.

Een dagboek op internet – zondag 11 februari

zaterdag, september 16, 2006

Woord 534


schare


Dylans stemgeluid van het niveau you either love it or you hate it bracht vele critici ertoe te zeggen dat de slechtste vertolker van Dylan-songs Bob Dylan zelf is, anderen beschouwen hem als een van de beste zangers en fraseurs die de lichte muziek heeft gekend. Door zijn stijl en eindeloos repertoire heeft Dylan een grote schare trouwe fans aan zich gebonden.

Vindplaats: Bob Dylan op Wikipedia: vandaag

Woord 534


schare


Dylans stemgeluid van het niveau you either love it or you hate it bracht vele critici ertoe te zeggen dat de slechtste vertolker van Dylan-songs Bob Dylan zelf is, anderen beschouwen hem als een van de beste zangers en fraseurs die de lichte muziek heeft gekend. Door zijn stijl en eindeloos repertoire heeft Dylan een grote schare trouwe fans aan zich gebonden.

Vindplaats: Bob Dylan op Wikipedia: vandaag

vrijdag, september 15, 2006

Woord 533


naast


Biechtblog. Kijken of het helpt. Over Julien Schoenaerts. Over een crash van overmoed en peilloos talent. Daarna stilte, later gêne. Soms vertel ik het verhaal lachend op café. Luid. Maar toen ik hoorde dat hij is gestorven, zingt de anekdote stil in mijn hoofd.
Ik zat aan de regieopleiding in Brussel. Jaar of twaalf, dertien geleden. Met vrienden uit de televisieafdeling hadden we een ritueel. Een middag kaarten, beetje drinken en dan 's avonds naar toneel. Nadien trokken we met de winst van de winnaar in de nacht. Altijd in een roes, met schoenen waar we naast liepen en inzichten die vooral uit onze ego's voortkwamen.

Roel Verniers - over de dood van Julien Schoenaerts - Knackblog

donderdag, september 14, 2006

Woord 532


af


22.15 uur. Ook rond en gezond: zangeres Dianne Reeves , voor de gelegenheid met een afro waarvoor Macy Gray en Angie Stone een tiet zouden willen afstaan. Voor tongue-in-cheek -composities ben je hier niet op het goeie adres: Reeves is boven alles dégelijk. Sterke muzikanten, een repertoire met flink wat standards ( Triste van AC Jobim, One for My Baby , A Child Is Born , tussenin een flard soul van The Temptations) en een techniek om bang van te worden.
En daar knelde af en toe het schoentje. Reeves heeft een stem als een klok, zet een song pakkend in maar slaat bij de minste provocatie - shoobedoowap nog aan toen - aan het scatten. Een vocale rollercoaster, vol echo's van Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald en Mahalia Jackson, maar wij hoorden geen verhaal .

Tot de slotakkoorden. De band rolt naar het einde van You Taught My Heart to Sing (McCoy Tyner). Reeves legt haar microfoon opzij. Gaat aan de rand van het podium staan en scat onversterkt haar afscheidswoorden aan het publiek. Waarna diminuendo, en zachtjes zingend áf.

Wij ook.

Bart Cornand – Knack Log over Blue Note Festival

woensdag, september 13, 2006

Woord 531


helendBernard ronselt mensen om een enorm S.O.S-teken te maken op het strand. Rose is er niet mee opgezet. Voor ze op het eiland belandde, was de vrouw terminaal ziek. Zij denkt dat de krachten van het eiland helend werken en wil haar verdere leven er slijten. Bernard schrijft het herstel van zijn vrouw aan een gebedsgenezer toe. Maar Rose, die Locke in zijn rolstoel heeft gezien in de luchthaven, weet wel beter...

'Lost' komt terug op VT4 - 2 september 2006 op Jopo.be

dinsdag, september 12, 2006

Woord 530


irritatiezweetGroepsprocessen nemen vaak een loopje met waarneming en objectiviteit.
En dan nadien, helemaal opgefokt en kwaad omdat wij die voorstelling niet begrepen, zijn we de kleedkamer ingetrokken. Luid stommelend, in een wolk van irritatiezweet, jeuk van onszelf. Billie, de grappigste en meest luidruchtige van onze club, voerde het woord. Dat hadden we afgesproken. Duwt hij die schildersdeur van de kleedkamer open. Zegt hij: "Meneer Schoenmakers, die voorstelling, wat was dat jong?! Wat betekent dat jong?" Liggen we bijna huilend op de grond van het lachen. Schoenaerts, Schoenmakers. Ja, die humor vonden we wel in orde.

Vindplaats: Roel Verniers op KnackBlog – 11/9/2006

maandag, september 11, 2006

Woord 529


bepalenVoor elke vorm van academische verpulvering van gedichten heeft de Laere geen goed woord over. “Ik heb een jaar literatuur gestudeerd aan de universiteit maar voelde me daar danig tekort schieten. Ik was daarvoor gewoon niet slim genoeg.” Misschien juist daarom heeft de dichter een sterke afkeer van alles wat ook maar riekt naar het academische wezen. “Literatuur is niet gemaakt om dood te analyseren. Voor mij is de lol er dan meteen af. Colleges over gedichten, kom nou. Hoe kan iemand anders voor je bepalen hoe jij een zin zou moeten interpreteren?” Zijn verontwaardiging bereikt een kookpunt. “Trouwens, dat poëzie slechts geschikt zou zijn voor de elite vind ik een afschuwelijke misvatting. Wie wil er als lezer nu vermoeid worden met feiten en stupide verwijzingen? Het gaat alleen maar om gevoel.”

Vindplaatsen: "Colleges over gedichten? Kom nou!" bij Cut-up
Sat, 12.08.2006

zondag, september 10, 2006

Woord 528


gratieVeins vooral geen genegenheid.
Maar wees evenmin cynisch over de liefde,
want bij alle dorheid en ontevredenheid is zij eeuwig als het gras.
Volg de loop der jaren met gratie; verlang niet naar een tijd die achter je ligt.
Kweek geestkracht aan om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn.
Maar verdriet jezelf niet met spookbeelden.
Vele angsten worden uit vermoeidheid en uit eenzaamheid geboren.
Leg jezelf een gezonde discipline op maar wees daarbij lief voor jezelf.
Je bent een kind van het heelal, niet minder dan de bomen en de sterren;
je hebt het recht hier te zijn.

(Uit “Desiderata” – Max Ehrmann)

Vindplaats: Katinka Hesselink en op zoveel andere plaatsen

zaterdag, september 09, 2006

Woord 527


slagLater kwam ik er achter, dat als de bezoeker van de site, zijn computer op een groot lettertype had ingesteld, je de problemen als nog kreeg. Omdat de suilen site een zakelijke site is, ben ik daar maar weer mee aan de slag gegaan. Heb toen mijn computer met een groot lettertype in gesteld en toen de site gemaakt. Dat werkte, had alleen weer als nadeel, dat ik nu met Davilex geen documenten kon linken. (vanwege het grote lettertype viel dat weg) Moest ik eerst de computer weer klein instellen, even linken, dan weer groter instellen en uploaden. ( tussendoor steeds ook de computer afsluiten en opstarten) Omslachtig hoor. Ik kan hem niet groot maken , dan mijn computer weer op klein instellen en dan uploaden, dan werkt het nl. niet. Aangezien op deze site de meeste veranderingen in de gelinkte (door davilex gedownloade) dokumenten (frontpage) zitten, upload ik die met een ftp.programma. Dan hoef ik niet steeds de grootte van de letters te veranderen.

Vindplaats: ergens, op een onbewaakt moment, van een forum geplukt.

vrijdag, september 08, 2006

Woord 526


karteldans


Tien droog gekookte asperges die geen vat krijgen op de dartele karteldans van het zegelvel. Gij herinnert u een verhaal van een man die op straat een paard zag, dat wreed geslagen raakte, met een kalfsleren zweep, het beeld joeg tranen uit zijn klieren, hij omhelsde het geranselde wrak ter plekke.

Vindplaats: Weblog Eva Cox – Postmarmot – 29/08/2006

donderdag, september 07, 2006

Woord 525


dogmatisme


Gevoelens werden 'bon ton', Europa verzoop er een tijdlang bijna in.
Nieuwe [natuurlijke] 'religies en groepen' doken op. De oude 'dogmatische' verdedigden zich met hand en tand. Openlijke godsdienstoorlogen kwamen niet meer voor, maar tot op de dag van vandaag spelen ze nauw verholen een rol in economische, etnische, imperialistische, en andere conflicten.
Sommige van de nieuwe 'natuurlijke religies' werden zèlf dogmatisch, zodat er naast 'natuurlijke religie' wellicht ook sprake is van 'natuurlijk dogmatisme'.
Het duo Spinoza-Rousseau gaf aan Europa en aan de wereld dus óók de ruimte voor spirituele bewegingen van de meest uiteenlopende soort, en voor individuele beleving van spiritualiteit.
Tolerantie en democratie moeten nog steeds worden verdedigd tegen ons 'natuurlijk dogmatisme'. Het is daarom goed om Spinoza en Rousseau regelmatig na te lezen.

Vindplaats: een dagboek op internet

woensdag, september 06, 2006

Woord 524


kraanTaal gebruiken kost tijd. Het dient te gisten tot de juiste vorm. Om daarna alles te veranderen, schaven, opnieuw beginnen, roken, koffie en wachten. En ondertussen een licht stekende hoofdpijn negeren, met dank aan de ongelukkige houding met laptop en poäng stoel. En een overvloed aan snot.
Er is nooit een stroom, maar druppels uit een traag lekkende kraan. Ik tracht kant noch wal om te vormen tot een abstracte versie van mijn werkelijkheid. Welke donker is, zoals het bestaan van een huppelend kind licht lijkt.

Vindplaats: Kraan op wchulseiee.net

dinsdag, september 05, 2006

Woord 523


doelwit


Toch doet het hem geen pijn dat vier keer per jaar jagers opdagen om het door hem gekoesterde wild gedurende vier dagen op te jagen en neer te schieten. ,,Het romantische beeld van de jacht - met paarden, rode kostuums en hoorngeblaas - strookt nog weinig met de realiteit. De hedendaagse jacht is strikt gereglementeerd: je mag niet zomaar een dier neerschieten in een bos. Plaats, tijdstip en doelwit worden vooraf vastgelegd door de jachtmeester. De jagers wachten geduldig achter een genummerde houten plaat, langs een vastgelegd schiettraject, tot een prooi voorbij komt. Wie de regels overtreedt, krijgt een boete.''

Vindplaats: Op jacht met Jules. De echte Ardennen.

maandag, september 04, 2006

Woord 522


palmen,,Cultuur is redding tegen verzuring''
Rik Demoen stelt nieuw seizoen CC Gildhof voor

Een van de succesnummers van het Gildhof is de Vossenholclub. ,,De Vossenholclub kreeg drie jaar geleden een stek in een klein, intiem theaterzaaltje in de kelderverdieping van het gebouw. Het moest een podium bieden aan nieuwe en jonge artiesten op het vlak van humor en muziek. We hebben het toen wat prestigieus als the place to be voor stand upcomedians voorgesteld. Voor mensen als Wim Helsen en Wouter Deprez maakte een optreden in het Vossenhol deel uit van hun prilste beginperiode. Het doet ons deugd vast te stellen dat zij ondertussen zijn doorgebroken.''
Ook dit jaar palmen humor en muziek een prominente plaats in op het nieuwe Gildhofprogramma, naast een flinke brok hedendaags theater.

Vindplaats: Cultuur is redding tegen verzuring in Het Nieuwsblad (1/9/2006).

zondag, september 03, 2006

Woord 521


heimatDoel, een slagveld, een levensecht schaakbord waar twee kampen letterlijk lijnrecht tegenover elkaar staan: aan de ene kant industriëlen en politiekers die het liever kwijt dan rijk zijn en aan de andere kant de inwoners en hun sympathisanten voor wie geen inspanning te veel is om hun dorp, hun thuis, hun heimat te kunnen behouden.
Doel is het zoveelste verhaal van de underdog tegenover de heersende klasse. Een verhaal dat sterk doet terugdenken aan David en Goliath en ook aan 11 juli 1302 toen een bende ongeregelde het opnam tegen het machtige Franse leger om met lijf en leden te vechten voor een stukje vaderland. Doel is het zoveelste bewijs dat de geschiedenis zich blijft herhalen; het zoveelste verhaal waarin de underdog het onmogelijke probeert te verwezenlijken: namelijk winnen.

Vindplaats: Reglement poëziewedstrijd Dorpsdichter Doel
Meer info over één en ander op www.dorpsdichterdoel.org

zaterdag, september 02, 2006

Woord 520


postmarmot"Zo zou ik mijn vingers om de nek van een postmarmot slaan, mijn mond op het zware blauw onder zijn ogen. Maar een dikke plak glas hangt ertussen, en uw mond tegen dat vlies drukken, vriend, zou verwarring stichten, aangezien men doorheen glas geen emotie met de lippen kan sturen. Alzo nam ik mijn zegel met gepaste kalmte in beleefde ontvangst en droeg de postmarmot als een deuk in mijn hart door de verdere helft van zo’n dagen."

Vindplaats: Weblog Eva Cox – Postmarmot – 29/08/2006

vrijdag, september 01, 2006

Woord 519


spookt


‘Il n’y a pas de poésie, il y a des poésies.’ (Er is niet één poëziegenre, er zijn meerdere poëziegenres.) Da’s een uitspraak van de Franse dichter Jacques Roubaud. Een uitspraak die al jaren door mijn hoofd spookt. Dat is een fundamentele uitspraak. Het gaat over gelijkwaardigheid. Het is een pleidooi voor diversiteit. De poëtica van Sacha Blé, Philip Hoorne, Koenraad Goudeseune, Vrouwke Tuinman, Ruben Van gogh, Xavier Roelens, Chrétien Breukers, Meneer en Mevrouw Noemmaarop: ze hebben allemaal bestaansrecht. Een letterenbeleid dat die visie op democratische, desnoods pragmatische manier vorm kan geven, geef toe ’t is moeilijk. In dat verband vind ik dat het boek van Vaessens ook voor het letterenbeleid in Vlaanderen polemische relevant kan zijn.

Vindplaats: Alain Delmotte in een reactie op "Raadselachtig redactioneel Literairnederland.nl", een Contrabasartikel.

Powered by Blogger