Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

donderdag, augustus 31, 2006

Woord 518

Onbetaald


onbetaald
Dat is een vrij lang verhaal. Ik ben eigenlijk gediplomeerd landmeter en fotograaf. Ik deed verschillende dingen zoals loketdienst aan de gemeente als stage. Daar kreeg ik eigenlijk zeer veel vrijheid en kon bijvoorbeeld veel onbetaald verlof krijgen voor andere, voor mij interessantere, dingen zoals fotografie. Ook toen ik daar vast werd aangenomen. Ik ben toen in de sportjournalistiek geduikeld. Wielrennen en boksen genoten mijn voorkeur. Maar ook verslaggeving over salondansen heb ik gedaan en dat onderwerp was wel de aanleiding voor mijn volgende stap. Cas Van Der Taelen hoorde toen een van mijn reportages en belde mij enthousiast op met de mededeling of ik geen werk wou doen voor Striptease en Terloops. Nu wou ik mij niet in de belangstelling werken, op de achtergrond blijven was mijn leuze, en wou niet echt in beeld komen. Dat kon maar daar moest ik wel zelf voor zorgen. En van het een kwam het ander. Ik nam allerhande werk aan en kon dan toch mijn ontslag geven op de gemeentedienst. Ik heb dan voor verschillende zenders en programma's gewerkt bijvoorbeeld ook voor Sanseveria, ben zelfs verzeild geraakt in de publiciteitswereld! Ook mijn fotoboek Sinten Van Speculaas genoot grote bijval. Dit boek geeft een andere kijk op de hedendaagse politici. Ik heb ze gefotografeerd op een aparte en zelfs onverwachte wijze

Vindplaats: Julien Vrebos bij het Filmsalon

woensdag, augustus 30, 2006

Woord 517


mainstreampulp


Voor de centen moest ik dat alleszins niet doen want in de warrige bedrijfscultuur , de schimmige Realiteiten in de uitgevershoofden was internet nog steeds een bedreiging voor hun Tanende Handel in Papier in plaats van een opportuniteit. Zij zagen allen meer brood in het afstoten van verlieslatende literatuur ten voordele van vertaalde mainstreampulp, de evolutie van auteur naar schakeltje in het productieproces was bijna rond, -niet bepaald het ogenblik om te komen zeuren over nieuwe technieken en maatschappelijk relevantie- het enige wat nog ontbrak was een degelijke opleiding tot productieeenheid, maar ik hoor van Breukers net (zie hier) dat men daaraan werkt. Enkele auteurs hadden zich al pro-actief omgeturnd naar een bedrijf om hun winstmarges te verhogen, hen restte enkel nog ten gepaste tijden hun verantwoordelijkheid op te nemen dan wel op telegenieke wijze publiekelijk iets te hebben van, en geheel asorti met de Tijdsgeest hun tekstkapitaal te consolideren in een multimediaal (de radio, de tv, de website, het dagblad, de lokale boekhandel, het stad) geensceneerde Aanwezigheid. De erfenis van de oude letteren kon nog dienen als imponerend kastvulsel ( “Het Verdriet van België” als best verkopend ongelezen boek, en het begrijpelijke persoonlijke sjagrijn van Claus bij het verramsjen van zijn laatste bundels) in zijn en wezen koopt de consument enkel producten van deze spookachtige verschijningen die her en der in de media opduiken en dus een zekere rénomme hebben.

Vindplaats: Dirk Vekemans in Parlan.doc (13)

dinsdag, augustus 29, 2006

Woord 516


kuier


Decleir kende de ouders van Luna, het meisje dat omkwam bij de schietpartij in het centrum van Antwerpen. Hoe groot is zijn liefde en engagement tegenover de Sinjorenstad? "Het grootste probleem is dat men er het Vlaams Belang heeft laten ontstaan. Wie voor die partij kiest, is dom. Hun frank valt kennelijk niet dat als het Belang aan de macht komt het gedaan is met de democratie. En toch, er wordt in groten getale voor het Vlaams Belang gekozen: zijn al die mensen dan dom? Die mensen die daarop stemmen of in die partij zetelen, komen van andere partijen - dat zijn geen aliens die hier geland zijn, hé. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, ondanks de vele verhalen die ik hoor, nog altijd graag en zonder problemen door de stad kuier.

Vindplaats: Ik hoef niet herinnerd te worden. Jan Decleir in de Morgen.

maandag, augustus 28, 2006

Woord 515


redden


” Waar was jij toen het de hoogste tijd geworden was om van het bos te redden wat er nog te redden viel? .…

Vindplaats: Waar was jij in “Zoals het licht een late foto

zondag, augustus 27, 2006

Woord 514


gerold


De hedendaagse kunst is een ring waarin zo af en toe gevochten wordt. Het zijn vaak gelijkaardige gevechten. De conceptuele, door de kunstkritiek over het algemeen nogal geaccepteerde vleugel volgt zijn eigen logica en neemt af en toe de tijd neer te kijken op de meer chaotische verzameling van kunstenaars die nog met ambachtelijke middelen denkt te moeten werken. In deze nieuwe canon van het conceptuele wordt de schilder verguisd, de beeldhouwer zonodig omver getrapt en de graficus onder zijn etsplaat gerold. Het zijn harde tijden voor kunstenaars die slechts geloven in het plezier van het maken, die hun werk doen groeien vanuit een kinderlijk plezier om het bestaan. Wat langzaam maar zeker de kunst is binnengeslopen is een angst voor de directe esthetiek. Het mooie dat zich als bij toeval voor de toeschouwer plant en hem bijna gebiedt omver te vallen. Het is verboden nog te schilderen, nog te genieten van wat uit de tube geperste verf en hoe die zich sierlijk over het doek beweegt.

Vindplaats: Rubens en het hedendaagse: Sam Dillemans in de ring. In 'Met andere zinnen"

zaterdag, augustus 26, 2006

Woord 513


kar'Wij hebben een aantal aanbestedingen in de schoonmaaksector bestudeerd. Uit de prijzen die werden geboden, konden we besluiten dat 40 procent van de betrokken bedrijven het minimumloon niet kan respecteren. De druk op de bedrijven die wel nog de wet naleven, wordt zeer groot. Als we nu niets doen, zal iedereen die praktijken moeten toepassen en dus ook moeten werken met buitenlandse onderaannemers of schijnzelfstandigen. Europa spant de kar voor het paard: men wil vrij verkeer, maar de middelen om te garanderen dat iedereen aan dezelfde voorwaarden werkt, zijn er niet.'

Vindplaats: Vijf na twaalf voor europese welvaartsstaat. Door John Vandaele.

vrijdag, augustus 25, 2006

Woord 512


handBrussel is een stad waar ik anoniem kan rondwandelen als ik dat wil. Maar het is ook een groot dorp waar ik mij zeker niet wil verstoppen. Als ik rondkuier in het centrum is de kans heel klein dat ik niemand ontmoet die ik ken. Dat kan ik heel plezierig vinden. Je kan hier gezien zijn zonder “gezien” te zijn. Met andere woorden: je kan een keuze maken tussen de vrijheid om iemand te ontmoeten of niet. Je stapt dus niet meteen in de eenzaamheid omdat de stad te groot is, maar je zit ook niet direct in ongewenste ontmoetingen of gezelschap als de stad je te eng wordt. De kick is dat je deze stad als het ware naar je hand kan zetten. Wat niet betekent dat je ze kan temmen.

Vindplaats: Chou de Bruxelles: Willem Elias

donderdag, augustus 24, 2006

Woord 511


verbonden


U hebt geen arbeidsovereenkomst gesloten. Vanaf 1 juli 2003 geldt een nieuwe wet (art. 1bis van de wet van 27 juni 1969) waardoor u ook als werknemer wordt beschouwd wanneer u, zonder door een arbeidsovereenkomst te zijn verbonden, tegen betaling van een loon artistieke prestaties levert en/of artistieke werken produceert in opdracht van een natuurlijke of rechtspersoon.
In de nieuwe regeling van 1 juli 2003 kunt u echter ook het vermoeden werknemer te zijn weerleggen en aansluiten als zelfstandige. U moet dan wel kunnen aantonen dat u socio-economisch niet afhankelijk bent van een opdrachtgever.

Vindplaats: Kunstenaars - Federale Overdienst Sociale Zekerheid

woensdag, augustus 23, 2006

Woord 510


bamboe


Het in het hart gedeponeerde potentieel zoekt een directe weg naar de handen en maakt geen omweg via het hoofd. Het ene werk heeft een somber timbre en straalt hierdoor een intense sensualiteit uit; andere werken schitteren als sterren, groot en klein naast mekaar als in een sterrenhemel. "Als ik treurig ben, is mijn keramiek treurig". De werken zijn een vertaling van emoties, ze worden drager van een ziel en vullen zich met de droom van zijn maker.
Voor de ikebanist zijn de woorden van de Japanse dichter Basho "Men leert over de den door de den, over de bamboe door de bamboe" zeer treffend. Ikebana tracht door te dringen tot de essentie en tracht de natuur zelf aan het woord te laten. In takken, bladeren en bloemen voelt de ikebanist signalen die niet waarneembaar zijn met het oog.

Vindplaats: Herboren Bloemen & Aarden sculpturen... een zuivere synthese

dinsdag, augustus 22, 2006

Woord 509


drang


IKARUS: zo vrij zijn als een vogel ... wie heeft er nog niet van gedroomd? In ieder van ons zit een drang tot vliegen, tot vrij zijn! Zelfstandig vliegen met parapente of paramotor over mooie vergezichten en landen in de buurt van een pittoresk dorpje, ... uw leven wordt nooit meer hetzelfde!

Vindplaats: Welkom bij Ikarus.be. Parapente en paramotorschool.

maandag, augustus 21, 2006

Woord 508


gymnastiekleraar


Vestdijk was de zoon en enig kind van de gymnastiekleraar Simon Vestdijk, en Anne Mulder. Hij groeide op in Harlingen - in een aantal boeken komt het stadje terug als Lahringen. Hij ging er naar de driejarige HBS, waar zijn vader, een strenge man, gymnastiekleraar was. Daarna ging hij naar de Rijks-HBS te Leeuwarden. Vestdijk was een goede leerling maar vond weinig aansluiting bij leeftijdgenoten. Vanaf zijn zeventiende had hij regelmatig last van depressies. Zijn jeugd te Harlingen en Leeuwarden beschreef hij later in de Anton Wachter-cyclus. Van jongsaf aan logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Amsterdam, waar hij zich in 1917 aan de Universiteit van Amsterdam inschrijft als student in de medicijnen. Tijdens zijn studie die van 1917 tot 1927 duurde, leerde hij Jan Slauerhoff kennen, die in die jaren dezelfde studie volgde.

Vindplaats: Biografie – Simon Vestdijk bij Wikipedia

zondag, augustus 20, 2006

Woord 507


netwerk


Ik heb wel ambities, als dichter, heel veel zelfs, maar weet tegelijkertijd dat het moeilijk is om die allemaal waar te maken. Het enige wat ik kan doen is hard werken aan nieuwe gedichten – en dat doe ik. Om mij heen zie ik dat veel dichters alleen maar werken aan hun 'netwerk', en niet aan hun oeuvre. Een trieste zaak. Het levert veel adequate, vlakke poëzie op. Overigens ben ik van mening dat hedendaagse dichters meer poëzie moeten lezen.

Vindplaats: Toch ben ik een vredelievend mens. Interview met Chrétien Breukers.

zaterdag, augustus 19, 2006

Woord 506


werkelijkheid


De taak van een dichter die zich deze opdracht stelt, is dus vele malen groter dan van hen die zich daar - uit naïveteit of om strategische redenen - aan onttrekken. Dat betekent dat deze poëzie alleen tot haar recht kan komen wanneer de lezer haar met de grootste welwillendheid tegemoet treedt: wat hij voor ogen krijgt, is niet aus einem Guss ontstaan, geen lyrische inspiratie, maar stukje bij beetje op de werkelijkheid veroverd, - een werkelijkheid bovendien, die nauwelijks rechtstreeks kan worden benaderd, maar alleen voor zover ze als ‘tekst’ beschikbaar is, aangezien de werkelijkheid zelf immers geconstrueerd, bezet en belast is.

Vindplaats: Geluid uit een geluiddemper. Over Dirk van Bastelaere, ''De voorbode van iets groots'' - Rutger H. Cornets de Groot

vrijdag, augustus 18, 2006

Woord 505


snelsterfvocht


Er zijn twee borders aangelegd en beplant. Op het pad ligt boomschors. Terras van houten tegels ligt ook, bemeubeld met de Ikea Aanbieding Van De Maand. Alles wat er achter ligt, is bespoten met 'snelsterfvocht', het wachten is op het aftakelingsproces.
Er zullen nog twee borders bij komen, een grote linksachter en een kleine direct achter het terras. Rechtsachter zal er voor de hittebestendigen onder ons nog een terras komen. Al de rest is pad, en zal bedekt worden met boomschors. Idem onder de boom.

Vindplaats: Wchulseiee – Tuinwerk

donderdag, augustus 17, 2006

Woord 504


irritant


Over het algemeen een vredelievend en verdraagzaam mens, heb ik het met twee soorten mensen altijd erg moeilijk gehad. De betweterige middelbare schoolleraar enerzijds. Rechtse zakken anderzijds. Luc Van Braekel verenigt het beste van de twee werelden. [...] Echt irritant wordt het pas wanneer zo'n mensen ook nog meningen gaan verkondigen. Dan krijg je excessen die voor je minder begaafde medeleerling wel 's schadelijk zouden kunnen zijn. [...] Schoolmeester Luc voert het populairste 'nieuwslog' in Vlaanderen. Of dat dan veel zegt over de regio dan wel het medium nieuwslogs laat ik in het midden. En laat de Luc-fans nu maar zeggen dat ik naar Cuba moet verhuizen; ik dacht het niet. Ik laat mij niets voorschrijven door de fans van een schaap in een wolvenvacht.

Vindplaats: Druppels – 21/3/2005

woensdag, augustus 16, 2006

Woord 503


bescheiden


En mocht het u opvallen dat hieronder geen referenties staan. Ghostwriters zijn bescheiden lieden. Zij werken in stilte, als monniken aan andermans glorie.

Vindplaats: Mdmedia - Redactie (Met een verlate knipoog vanuit het Varkensdorp)

dinsdag, augustus 15, 2006

Woord 502


vinger


Zo blijkt uit het onderzoek dat fietsende mannen tweemaal zo vaak met erectieproblemen kampen dan mannen die de voorkeur geven aan andere vervoermiddelen. Opvallend is dat ook vrouwen die fietsen veel vaker kampen met zwellingen van de genitalia dan werd aangenomen. In dat verband worden met name de nieuwe, uit Amerika afkomstige, geprofileerde zadels door onderzoeker Baeyens met de vinger gewezen als een factor die daarin een negatieve rol speelt.

Vindplaats: Het Belang van Limburg 15/6/2003

maandag, augustus 14, 2006

Woord 501


dame


Misschien, want er valt natuurlijk wel iets af te dingen op die cijfers. Als de werkloosheid in een regio vele malen hoger is, zal de totale werklast vanzelf lager uitvallen. Dat zegt nog niets over de volksaard.
Ook opmerkelijk: de verschillen tussen Vlamingen en Walen zijn kleiner dan die tussen man en vrouw. Vrouwen werken meer uren per week en dat had de VLD ook goed gezien. De hardwerkende Vlaming op de posters was een dame.

Vindplaats: Volkskrantlog: Groeten uit Brussel

zondag, augustus 13, 2006

Woord 500


worstenfabriekNa Sonny Boy Williamsons Eyesight To The Blind, gecoverd door The Who op Tommy, wordt de luisteraar verwend met een lijstje van blinde blueszangers; volgens Dylan hadden ze allen een perfecte visie. George Jones, zo verneemt de aandachtige luisteraar bezit onder meer een worstenfabriek. En ‘George’s drinking was legendary’, zegt Dylan. Dat is geen breaking news, maar we horen het hem toch graag zeggen. Nick Lowe was gehuwd met de stiefdochter van Johnny Cash, Carlene Carter. Bij een lied van Wynonie Harris geeft Dylan een aantal mogelijke oorzaken van bloeddoorlopen ogen. Het is duidelijk dat hij uit ervaring spreekt.The Flamingos (met I Only Have Eyes For You) noemt Dylan The Flaming O’s. Dylan is ernstig maar tegelijk vooral erg geestig en onnozel. The Theme Time Radio Hour is een genot voor het oor en een streling voor de ziel.

Vindplaats: 10/08/2006 – HoochieKoochie

zaterdag, augustus 12, 2006

Woord 499


hanglipJan Breedevoort 1)
In de jaren dat hij nog op het Schoolplein woonde en door Janke naar school werd gebracht, onderscheidde Jan Breedevoort zich doordat hij zoo goed Jan Klaassen na kon doen. Het was toen een vleierige jongen met een hanglip, maar met hetzelfde roode, zalvende gezicht reeds, waarmee hij zijn buurman dan scheef en veel beteekenend vanaf de lessenaar van de bank aanstaarde, alsof hij wat van hem wist.

Vindplaats: DBNL – Jan Breedevoort
Fragment uit den in het najaar verschijnenden roman Terug tot Ina Damman – Simon Vestdijk

vrijdag, augustus 11, 2006

Woord 498


droogDe Camargue van het Noorden
De naam van het natuurreservaat Marquenterre (2300 ha) betekent letterlijk ‘la mer qui est en terre’, vrij vertaald ‘de zee die aarde wordt’. Bij elk laagtij komt de gigantische baai van de Somme droog te liggen; een weidse vlakte die zich ontrolt tot ver voorbij de einder.

Helemaal bij het begin van de schorre, waar de weg van Le Crotoy naar Saint-Valéry-sur-Somme de baai omspant, ligt een zwin dat alleen bij springtij aan de watermassa ten prooi valt. Dit is het domein van de pré-salés, de schapen die zoute weiden begrazen en er ook hun naam aan te danken hebben.
Zomer en winter kunt u hier de herder met zijn grote kudde ontmoeten.

donderdag, augustus 10, 2006

Woord 497


plaatslozenDV: Je hoort hier niet thuis.
AV: Thuis is het rad voor de ogen van plaatslozen.
DV: Zo is het, maar: je bent te vroeg.
AV: Te vroeg bestaat enkel als er een einde in zicht is. Wordt er ge-eindigd, ergens?
DV: Zie je, zelfs nu al ga je te snel. Je zeurt al, maalt het verhaal, terwijl ik nog niet eens, jij nog niet eens… kom, laat mij het simpel voor je maken: het is je niet toegestaan, het kán niet, je bént er nog niet, ik heb je nog niet geschreven.
AV: nou zijn is niet echt mijn probleem. Ik spreek als ik wil en jij wil het blijkbaar ook, tegen wie praten we eigenlijk? Hallo! Hoe gaat het? Ik ben Anke. Ik ben niet overtijd. Ik ben de oplossing voor al uw problemen, maar meneer de Schepper hierboven heeft het effie te druk om mij af te maken, dus bén ik er nog niet. Kom honey, scroll me down [giechelt]…ook een cakeje? Kijk, ik heb een wratje hier [draait de schouder, ontbloot de rug], en zie daar [heft het zwarte kleedje] hoe raar, het lijkt [pinkje haalt treiterend slipje omlaag] er gutst hier melk misschien of is het door de Scheur in het pleisterwerk dat het…

Vindplaats: - 29/06/2006 - Vilt-skynetblog

woensdag, augustus 09, 2006

Woord 496


naamlozen


Gaat het niet goed met je, vriend? De woorden zijn nog niet uitgesproken of hij heeft je ook al een flinke mep gegeven en vliegensvlug je broekzakken doorzocht naar bruikbaar materiaal, vooral geld, kredietkaarten, weet ik veel wat ze willen. Ze mogen alles hebben, het weinige dat ik nog heb, als ze me maar laten leven.
Ik denk aan mijn dode vrienden, Jos en Willy, die er zelf een eindpunt achter hebben gezet. Zij zijn aan deze algemene ontmenselijking ontsnapt. Hadden zij het voorvoeld? Zoals Hölderlin kort na de Franse revolutie en in 1970, na de omwentelingen van de jaren zestig, Syd Barrett? En zoals zovele anderen. Beroemden, naamlozen. Virginia Woolf, Cesare Pavese, Adrian Borland, Richard Manuel. De namen van de naamlozen ken ik niet.
Een aantal zinnen van Peter Sloterdijk uit ‘Het kristalpaleis’ kunnen deze pijnlijke gebeurtenis misschien in een bredere context plaatsen.

Vindplaats: BOZE EN BOOSAARDIGE MENSEN bij HoochieKoochie

dinsdag, augustus 08, 2006

Woord 495


droomencyclopedie


Ik huiver nu nog steeds van die droom...als er iemand een droomencyclopedie in de buurt heeft, laat me dan weten wat een gehangene, die mij om hulp vraagt, kan betekenen in een droom... . Wie weet...zag ik mezelf, verstikkend in het verleden... .Ik ga morgen iig naar mijn grootmoeder bellen. Wie weet was het een voorspellende droom en is mijn grootvader van plan haar te komen halen of heeft hij ze al vannacht gehaald, zoals in een horrorfilm, weten jullie wel... .(de laatste zin met een korrel zout nemen)

Vindplaats: juli 4, 2006 - Vakantie – bij Maansverduistering

maandag, augustus 07, 2006

Woord 494


darrenslachtDe bevruchting van de koningin is letterlijk een verheven zaak: ze geschiedt in de lucht. Enkele dagen na haar verpopping gaat de koningin ter bruidsvlucht; ze paart hoog in de lucht met enkele darren. Bij de zogenoemde darrenslacht, die zich in de regel in het najaar voltrekt, laten de darren het leven: de werkbijen stoppen niet alleen met het voeden van de darren, maar verwijderen ze zelfs met geweld uit kast of korf.
Na de bruidsvlucht heeft de koningin genoeg sperma in haar zaadblaasje verzameld om haar verdere leven - ze kan wel zes jaar oud worden naar behoefte bevruchte eitjes te leggen. Deze leveren na drie weken werkbijen (ook wel: werksters) op. Als de koningin onbevruchte eieren legt levert dat vierentwintig dagen later darren op.

Vindplaats: Bruidsvlucht en Darrenslacht

zondag, augustus 06, 2006

Woord 493


studiepuntenVoor de ware literatuurliefhebber biedt Perdu de mogelijkheid om hun eigen interessen voorliefden kenbaar te maken aan een breed publiek. Voor studenten in bijvoorbeeld Geesteswetenschappen is het mogelijk om een stage te doen bij Perdu en daarmee studiepunten te verdienen.

Vindplaats: Over Perdu

zaterdag, augustus 05, 2006

Woord 492


limiet


Afgelopen dinsdag gebruikte ik spontaan het woord 'supracultuur'. Ik ben op zoek naar een manier om te benoemen dat in experimentele kunsten het niet per se gaat om positionering binnen een cultuur, maar om het zoeken naar de limiet van de cultuur waar je in leeft. Enkele google-zoekacties suggereren me dat deze term supracultureel en supracultuur niet een vast gebruik heeft. Termen als deze komen wel in uiteenlopende discussies naar voren: als een "hogere fase" van intercultureel, maar ook als verwijzend naar een vaste waarheid, een religieuze bijvoorbeeld, die boven alle culturen staat. Helemaal blij met dit woord ben ik dus nog niet. Helpt iemand me aan een woord dat ik beter kan gebruiken? Het gaat om een term die staat voor de openheid vanuit een cultuur en die ik kan allieren aan de experimentele houding. De term moet niet suggereren dat het gaat om het afwijzen van welke cultuur dan ook maar dat het gaat om een verlangen naar een inzicht in iets wat achter de bestaande cultuur ligt, vanuit een bestaand centrum reikend naar de grenzen, een term ook die strategisch zichzelf als dieper dan de term 'intercultureel' kan opstellen, zodat iedereen kan zien dat interculturaliteit alleen afhankelijk van deze term denkbaar is.

Vindplaats: Samuel Vriezen over Hypertoegankelijkheid

vrijdag, augustus 04, 2006

Woord 491


grieppandemie


Na dit onderzoek is het duidelijk dat de kans op een nieuwe grieppandemie op dit moment minder groot is dan gedacht. Onderzoekers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta en hun Spaanse, Vietnamese en Indonesische collega’s publiceerden hun resultaten dinsdag op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Acadamy of Sciences.

Vindplaats: Vogelgriep leidt niet snel tot pandemie in Nrc Handelsblad – donderdag 3/8/2006

donderdag, augustus 03, 2006

Woord 490


scheurdeJaap Blonk! Ooit zag ik hem, in Perdu. Hij riep iets en scheurde een krant in snippers. Bij ons in het dorp kreeg je dan een kalmerend middel toegediend.

Vindplaats: Chrétien Breukers bij de Contrabas over wie, jawel (o.a.) over Jaap Blonk!

woensdag, augustus 02, 2006

Woord 489


amfitheatergewijs


In het volgende dorp, Karítena, ziet u op de rots de Frankische burcht liggen. Deze burcht is voor vele Grieken zeer herkenbaar. Het heeft namelijk afgebeeld gestaan op één van de vroegere Griekse bankbiljetten. Op datzelfde bankbiljet stond ook de Griekse vrijheidsheld Theodorus Kolokotronis afgebeeld, die hier in Karítena is geboren. Het huis waarin hij omstreeks het jaar 1821 woonde staat nog steeds naast de kapel. Uw overnachtingsplaats Langádia is ook een Arcadisch bergdorp dat amfitheatergewijs is gebouwd en een prachtig uitzicht biedt over een smal dal waar een rivier stroomt.

Vindplaats: Ross Holidays – de beste weg naar Griekenland

dinsdag, augustus 01, 2006

Woord 488


muggen


De komende dagen krijgen deze amateur-coureurs heel wat kilometers te malen. Na meer dan een week opwarmen, wacht als toetje nog de beklimming van de kale berg Mont Ventoux. Wat de heren daar het meest vrezen? Niet de hitte en niet de wind, maar muggen, zo blijkt. Marc Remans uit Tienen kan ervan meespreken. ,,Drie jaar ben ik daar gestoken, het was niet mooi meer'', aldus Remans.

Vindplaats: Wielertoeristen vertrekken naar Mont Ventoux

Powered by Blogger