Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

maandag, juli 31, 2006

Woord 487


leefregels


Tijdens een geanimeerde fietstocht door de Brugse binnenstad, waarbij enkele culturele staties werden aangedaan, werd menig wielrijder overvallen door de drie vragen van de pelgrim: Vanwaar kom ik? Waar sta ik en Waar wil ik eigenlijk naar toe? Uiteraard waren de vriendelijke wegkapiteins alert om dergelijke existentiële momenten op te merken en in en bijzonder persoonlijk overleg uit te diepen. Reizen in groep met dergelijk elegant rijwiel noodzaakte ons uiteraard ook tot het opleggen van enkele obligate leefregels der wielrennerij zoals daar zijn: stampen, duwen en trekken zijn ten alle tijde uit den boze. Wielrenners die problemen hadden met het vinden van de juiste koers, konden zich oriënteren op de stijve wimpel van vriendelijke wegkapitein Peter. Dit bleek uitermate bruikbaar voor Christina, Roger en de kleine Rocky die kaarten hadden gewonen voor de rondtocht via Radio Zeezicht en niet echt gewoon waren deel te nemen aan culturele manifestaties. Deze culturele fietslekkernij (12 koersen in totaal) werd gesmaakt door de talrijk opgenomen wielertoeristen en in de zeer plaatselijke pers anecdotisch omschreven als "een hoogtepunt van Brugge 2002". Bedankt hiervoor geschreven pers!


Vindplaats: Met Gat het Culturele rijwiel op. (Bij de Varia van Darm)

zondag, juli 30, 2006

Woord 486


glorie


Het theater zal wel niets veranderen aan oorlog, geweld en werkloosheid. Ik denk dat het theater in deze tijd vooral een vluchtheuvel is, ook al gaan negen op de tien toneelstukken over gruwel. Zelfs komedies gaan over mislukkingen: Feydeau is dus óók gruwelijk, want hij heeft het nooit over de glorie van de mens, maar altijd over zijn potsierlijke tekortkomingen. Er wordt ook heel anders op toneel gereageerd dan vroeger; in de zaal veerde toen wel eens iemand recht en riep naar de protagonist op het toneel: 'En wat doet ge met uw geweten, meneer?' De mensen die nu naar het theater gaan zijn habitués, ze zijn eraan verslaafd, ze gaan er graag naartoe. In sommige stukken worden ze uitgemaakt voor rotte vis, maar ze blijven komen.»

Vindplaats: Senne Rouffaer in een oude Humo

zaterdag, juli 29, 2006

Woord 485


uithaal


Verlang je er naar om je horizontaal verlangen verticaal uit te drukken in een passionele Argentijnse tango? Of wil je je eens verdiepen in de Braziliaanse sferen van de samba? Nee? Dan is een reeks jazzroutines/Lindy Hop misschien wel de gedroomde kans om je in het New-York van de jaren 1930 te wanen!

Zin in vocale acrobatieën? Zin in een soulvolle uithaal naar je geliefde? Dan zijn een intensieve workshop Afrikaanse Polyfonie of een cursus Soul 'n Gospel misschien wel dé ideale formule.

Vindplaats: Homepage Stricto Tempo

vrijdag, juli 28, 2006

Woord 484


zingen


Ik kan beter zeggen wat ik van de Nederlandse dichters heb geleerd. Dat is een hele hoop. Een soort ‘stijlbewustwordingsoefening’. Ik heb namelijk het gevoel dat Vlaamse dichters van nature meer geneigd zijn om te zingen en breed en lyrisch uit te halen in hun taal. Dat kan een mooie eigenschap zijn, maar het kan ook mystificerend werken op de verkeerde manier. Verhullen of omfloersen is iets waar je Nederlandse dichters veel moeilijker op betrapt. Ze hanteren een heldere duidelijke taal, maar soms missen ze dan weer het spelplezier.

Vindplaats: Interview van Sylvie Marie met Els Moors op Meander

donderdag, juli 27, 2006

Woord 483


geboortegrond


”Mijne lezers mogen niet klagen over dit langdurig vertoeven in de kraamkamer van ons hooger onderwijs. Maar de opmerking staat hun vrij dat het eerste beginselen zonder wiekslag geweest zijn. Goede wil, toewijding, zelfopoffering, niets ontbrak, behalve Erasmus en het genie.
De rotterdamsche Heilige, als Vondel hem noemen zou, wekt onze belangstelling inzonderheid als landgenoot en omdat hij, in onderscheiding der vermaarde oorlogslieden welke na hem de Republiek der Vereenigde-Provinciën zou voortbrengen, op zoo eervolle wijze den nederlandschen volksaard in vredestijd vertegenwoordigd heeft: anderen met het penseel in de hand, hij met de pen. Alleen de omstandigheden zijn oorzaak geweest dat niet reeds door Erasmus eene zigtbare noordnederlandsche akademie is kunnen gesticht worden, gelijk van hem en zijne geschriften de eerste onzigtbare dagteekent.
Wel is waar zag na zijn vijfentwintigste of dertigste jaar zijn geboortegrond hem naauwlijks terug, en is hij daarna meer voor Europa dan voor Nederland “

Vindplaats: XIII [Erasmus en het hooger onderwijs. Erasmus' jeugd. Zijn geschrift over ‘Het vlieden der wereld’] DBNL

woensdag, juli 26, 2006

Woord 482


verzameling


Naar de precieze redenen waarom men in het verleden een groep boeken, drukwerken of andere documenten de vrij algemene titel ‘verzameling’ meegaf, moeten we meestal gissen. Soms kwam het materiaal uit de nalatenschap van één persoon en was het zo divers van aard dat de vlag ‘verzameling’ de lading het best dekte. Dan betekende het iets in de trant van ‘wat door een en dezelfde persoon is verzameld’. In andere gevallen betekende het een reeks werken van dezelfde aard, of divers druksel dat allemaal op een onderwerp of auteur betrekking had, of van dezelfde drukker afkomstig was. Je krijgt ook wel eens de indruk dat een bibliograaf er gewoon geen raad mee wist en het dan maar de algemene term ‘verzameling’ meegaf. Dit gebeurde vermoedelijk vooral in de gevallen dat na rubricering van een schenking of aankoop een aantal stukken overbleef, waarvan men op dat moment niet wist hoe dit anders te beschrijven. Een voorbeeld: ‘Verzameling van rijmprenten’; in het onderhavige geval gaat het om slechts twee stukken!

Vindplaats :
Nieuw Letterkundig Magazijn - Uitgave van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Uit Nieuw Letterkundig Magazijn 17 (1999), p. 5-9: De grabbelton van de Maatschappij - Carla van der Poel

dinsdag, juli 25, 2006

Woord 481


boel


En nòg is Kalden niet verloren. Hij zoekt contact met een in Ltd.'s gespecialiseerde jurist die in de zaak duikt. Bevriende relaties in Engeland verrichten speurwerk en stuiten op een ondoorzichtig oerwoud van 21 Ltd.'s waarbij Van der Scheer en het administratiekantoor Scott Mitchell betrokken zijn. De nodige faillisementen zijn genoteerd. De boel is zo ondoorzichtig dat het team van privé-onderzoeksspecialisten na vijfhonderd pagina's archief in Engeland het erbij laat zitten.
De gedreven jurist stort zich nu op de Nederlandse belastingdienst met voorlichting over fraude met Ltd.'s. De medewerkers van de belastingdienst vertellen hem dan: 'We zien het gebeuren, maar we doen er niets mee, want er wordt voldaan aan een aantal basale verplichtingen'.
Kortom, niets aan de hand, zolang als de bureaucratische procedures maar gevolgd worden. 'De belastingdienst grijpt pas in als de informatie in hapklare brokken wordt aangeleverd', zegt de jurist van de belastingdienst. 'Of als het om honderden miljoenen gaat.'

Vindplaats: De illusiefabriek - De Groene Amsterdammer van 20 december 1995

maandag, juli 24, 2006

Woord 480


wegen


Mijn nieuwe fiets wordt een Sportivo. Full carbon frame (en fource) en een carbon zadelpen, stuur en stuurpen van ritchey. Wat de groep betreft koos ik voor campagnolo 10 speed. En de volledig vernieuwde wielen van campagnolo stonden me wel aan. Als ik het juist heb uitgerekend zal de fiets ongeveer 7500 gram wegen. Zodra ik een foto heb van het frame wordt deze erop geplaatst

Vindplaats: Website van wielrenner-tweedejaarsnieuweling Steve Bekaert

zondag, juli 23, 2006

Woord 479


slagzin


Dirven registreert getuigenissen van een wereld die verdwijnt. Dat is niet zomaar een wervende slagzin: wat we te zien krijgen, is intussen voorbij - het wachten, de honger, de pijn en de angst, misschien zelfs de eeuwenoude beschaving waarvan de fotograaf nog een glimp heeft waargenomen. Allicht zijn de meeste mensen die ons op deze foto's in de ogen kijken dood en vergeten. Dirven heeft hen gevat in adembenemende beelden die tegelijk tragisch en teder zijn. Is het de grijs-zwarte diepte van zijn afdrukken, de spreidstand van de groothoek of de loden lucht die over het Afghaanse landschap waait maar ook uit de muren van de psychiatrische kliniek in Gheja wasemt? Elke foto is een verhaal, dat we niet eens hoeven te kennen om het te begrijpen.

Vindplaats:
Tim Dirven in Antwerpen door Eric Min - De Morgen
Elke foto is een verhaal - 'Yesterday's People': kijken naar een andere wereld.

zaterdag, juli 22, 2006

Woord 478


beitel


Een beitel is een scherp stuk gereedschap, met een wigvormige snede. Het is meestal van staal vervaardigd en wordt gebruikt voor steenbewerking, houtbewerking en voor metaalbewerking. Beitels kunnen machinaal en handmatig toegepast worden.

Vindplaats: Beitel bij Wikipedia

vrijdag, juli 21, 2006

Woord 477


boeien


Om te beginnen dus maar de feiten. Evert Louis Smelik werd geboren op 8 september 1900 in Den Haag, aan het prille begin van de verschrikkelijke twintigste eeuw. Friedrich Nietzsche, de filosoof die hem zo zou boeien, was veertien dagen dood, de hemel boven Europa leek nog tamelijk helder en het leven van de meeste mensen verliep in de genoegelijke sporen van traditie en optimisme. Het christelijke onderwijzersgezin waarin Evert Smelik opgroeide was geen uitzondering, het leefde sober (de gelijkstelling van het bijzonder onderwijs lag nog in de toekomst), vroom maar niet streng godsdienstig, mild en nogal musisch. De vader die tamelijk jong stierf, was muzikaal begaafd en zijn zoon erfde die liefde voor de tak van kunst die meer dan welke andere ook de strengheid van het calvinisme verzachtte.
Vindplaats:

Afkomstig uit: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden 1985-1986, pag. 122-130.
EVERT LOUIS SMELIK 's-Gravenhage 8 september 1900 -- Geldrop 22 februari 1985

donderdag, juli 20, 2006

Woord 476


groggyZelden ook zo veel termen uit de ene sport toegepast gezien op een andere. Nieuwe uppercut velt het wielrennen. Onthoofd. Uitgeteld. Wankelend om tenslotte groggy neer te vallen in de hoek (waar de klappen vallen)… En toch, let op mijn woorden straks staat iedereen in Straatsburg weer rechtop alsof men nooit is neergegaan…

Vindplaats: P.R. bij Het hart van Bitossi

woensdag, juli 19, 2006

Woord 475


snuffelen


Eerst was mijn hoofdpersonage een Franse violist. Maar ik kon geen verhaal opbouwen over een niet-Arabier, dus ik verzon iets nieuws over een Iraanse muzikant. Blijkbaar heb ik de islam nodig als inspiratiebron. Ik ben er zeker van dat mijn verbeelding gevormd is toen ik als kind in al die boeken over kunstgeschiedenis van mijn vader zat te snuffelen, met mijn neus tussen de ornamenten en moskeeën."

Vindplaats: Kalligrafen sterven nietDe morgen

dinsdag, juli 18, 2006

Woord 474


berg


Pater Joost houdt dikke mappen bij, met documentatie en krantenknipsels over zijn berg. Waag het niet om je te verslikken in een jaartal of een pietluttig detail, want je wordt meteen op je nummer gezet. ,,Kijk, hier... Zo is het gebeurd.'' Met vandaag opnieuw de aankomst op een boogscheut van zijn kerk, mag een pronostiek van de kenner dus niet ontbreken. ,Die Menchov klimt niet slecht'', aarzelt pastoor Joost. ,,'t Blijft echter moeilijk om te voorspellen, want de Pyreneeën waren toch niet meer dan een voorproefje.

Vindplaats: Het Nieuwsblad – dinsdag 18 juli 2006 – De waterdrager van de heer

maandag, juli 17, 2006

Woord 473


werkpaard


Het model op de foto is een pony. Een kittige Welsh pony. Het dier is gefotografeerd in zijn stal. De oren gespitst, de ranke hals omhoog, het elegante hoofdje geheven, tuurt de pony uit zijn stalraam. Op het schilderij dat Freud van het dier maakte, zien we iets anders. Een páárd, om te beginnen, géén pony. We zien geen slank paard, maar een dik werkpaard – zo eentje dat gebruikt wordt om bomen uit het bos te slepen of de mijnen in te gaan. Realistisch en herkenbaar. Maar wat is er gebeurd in de uren dat de foto veranderde in een schilderij? Waar is de ranke pony gebleven en wanneer heeft het logge paard diens plaats ingenomen? Waarom? Wat heeft de schilder gezien?


Vindplaats: Vrij Nederland - 17-09-2005 Lucian Freud: ‘Inderdaad, dit zijn wij, dénken we’ - Lucian Freud tracteert de kijker na vijftig jaar nog steeds op een spektakel - Door Lucette ter Borg

zondag, juli 16, 2006

Woord 472


lastigHet zal jullie niet ontgaan zijn dat ik hier de laatste tijd niet meer veel te vertellen heb. Enerzijds kan ik me niet indenken wat er aan mijn dagelijks leven boeiend genoeg is om anderen mee lastig te vallen en anderzijds kan ik de dingen die ik wél wil delen, hier niet meer kwijt. Misschien wordt het tijd om er mee op te houden. Ik ben jullie allemaal erg dankbaar voor de steun en de lieve woordjes, maar soms moet je uitvliegen...

Vindplaats: De laatste post

vrijdag, juli 14, 2006

Woord 470


popcorn


Op vrijdag en zaterdagnacht toveren we de clubstage om tot cinema. De plannen liggen klaar om de film-piste verder uit te werken in de komende edities. Dit jaar geven we de aftrap in samenwerking met KANAAL TWEE. Samen bieden we op vrijdag- en zaterdagnacht een nachtfilm. Voor de popcorn zal je zelf moeten zorgen maar wij zorgend alvast voor twee knallende titels.

Vindplaats: Nieuws op de vernieuwde FolkDranouter-website

donderdag, juli 13, 2006

Woord 469


luchtje
Ook aan uw huis zit een luchtje

Laat de binnenlucht van uw woning analyseren met een speciale kit.
Meer dan 80% van onze tijd brengen we binnenskamers door, hetzij thuis, hetzij op het werk, hetzij op een plek waar we ons ontspannen. Met de problemen van buitenluchtvervuiling zijn we nu sinds jaren vertrouwd (vervoer, bedrijven, verwarming, etc.). Die pollutie is vaak ook zichtbaar en wordt gemeten. Maar wist u dat de binnenlucht van gebouwen, waar we ons toch meer beschermd voelen tegen pollutie, tot 5 keer méér vervuild kan zijn dan de buitenlucht ? Immers, de binnenlucht is niets anders dan diezelfde vervuilde buitenlucht, waar dan nog eens een hele reeks chemische en organische verontreinigende stoffen aan worden toegevoegd die afkomstig zijn van verscheidene bronnen.

Vindplaats: Binnenluchtvervuiling bij Testaankoop

woensdag, juli 12, 2006

Woord 468


beleveniseconomie
Paars, mededingingswetgeving, woeker- en roofkapitalisme en armoede in Oost-Europa, verdringingsmarkten, het wegwerpfototoestel, de wegwerp-gsm, mobieltjes en mobileblockers, het leasen van aandelen, onrendable bus- en spoorlijnen, de Keukenhofexpres, de DigiNotar (digitale notaris), 'Rio min 10', dotcommers, flitskapitaal, risicokapitaal, miljardengaten, de Azië-crisis, de Nieuwe Economie, de Nieuwe Rijken, de nieuwe armen, een Ministerie voor Privatiseringszaken, een Ministerie voor Deregulering, een aparte minister voor bouwbeleid, het door elkaar lopen van publieke en private gelden, de opheffing van de ministeries voor Milieu en Ontwikkelingssamenwerking, lastenverlichting, belastingverlaging, de groei van grootwinkelbedrijven en franchise-ketens, de 'beleveniseconomie', stadscentra en dorpskernen met identieke filialen van de Hema,

Vindplaats: Geschiedenis van de hebzucht bij Jeroen Vuurboom

dinsdag, juli 11, 2006

Woord 467


kippenJammer is ook dat pap vandaag jarig is. 53 word hij. Dat is wel bijzonder, want hij is ook van het jaar ’53 en dat beleven komt maar één keer in je leven voor en nog niet eens altijd. Jammer is echter dat een vos vannacht in de rommelende donder en kletsende bliksem onze kippen heeft doodgebeten. Eén de poot af, één de rug open,… nou ja, fijn verjaardagsgeschenk. Ik hoop hem vanavond wat op te vrolijken, maar hoe? Kippen kopen? Wie bezorgt mij er?

Vindplaats: Sylvie Marie – Kom dichter.blogspot

maandag, juli 10, 2006

Woord 466


ervaringsfondsUit onderzoek blijkt dat oudere acteurs het probleem hebben om aan het werk te blijven. Niet alleen voor deze acteurs, maar voor alle oudere werknemers kennen we in België een te lage participatiegraad.
Deze bevolkingsgroep kan echter door zijn ervaring nog een belangrijke rol spelen in onze organisaties.
Om deze werknemers toch nog aan het werk te houden, kunnen werkgevers bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap (SFP) en het Ervaringsfonds een toelage aanvragen voor acties die ze ondernemen om de kennis en ervaring van oudere werknemers optimaal te benutten en er voor te zorgen dat deze werknemers gemotiveerd aan het werk blijven.

Vindplaats: Toelagen om oudere werknemers aan het werk te houden

zondag, juli 09, 2006

Woord 465


koppenEen succesvolle loopbaan als acteur/theatermaker hangt volgens velen nog steeds af van geluk en toeval. De juiste persoon op de juiste plaats. Maar de freelancemarkt van vandaag eist ook zelfstandigheid en ondernemerschap. En dat is jammer genoeg niet zo eenvoudig. Toch kunnen zowel acteurs / theatermakers als organisaties misschien meer doen dan ze denken.
Op het VTi-salon van 12/12/2005 werden de koppen daarover bijeen gestoken. Er werd nagedacht over toekomstige pistes inzake loopbaanontwikkeling met acteurs, theatermakers, regisseurs, artistiek en zakelijk leiders, docenten, studenten, enz. Loopbaanontwikkeling ligt immers niet enkel bij het individu. Het is evenzeer de zaak van grote en kleine theaterhuizen, kunst- en cultuurcentra, werkplaatsen en opleidingen.

Vindplaats: Loopbaanontwikkeling acteurs en Theatermakers – Verslag van het salon op 12/12/2005 in Gent op theater.be

zaterdag, juli 08, 2006

Woord 464


zesheid


Nou, ter zake.

****** Ik zit elke dag met mijn vijf medemensen om de laptops geschaard. We voelen ons goed. Vijf is immers een wiskundig volmaakt getal. De zesheid waar ik de oorzaak van ben, telt hier (letterlijk) niet mee. Ik ben namelijk de baas. ******

Vindplaats: Satisfaction, Skynet-Blog van Joris Denoo – 16/03/2006

vrijdag, juli 07, 2006

Woord 463


onversneden


Vanluchene trapt niet in de val van het vrijblijvend oproepen van de couleur locale van zijn Vlaamse personages. Hij verwijst wel naar 'La Flandre Profonde', maar het is hem niet om een geromantiseerd Vlaanderen te doen, wel om een geproblematiseerd Vlaanderen, dat worstelt en collaboreert met de vooruitgang. Zijn stukken dragen trouwens meer en meer de sporen van de wereld van vandaag. Prinsenhof en Risquons-tout worden doorkruist door een autosnelweg. In Risquons-tout neemt de economische activiteit van West-Vlaanderen een centrale plaats in.
Vanluchene situeert zijn toneelstukken door middel van de setting en de personages in West-Vlaanderen, maar ook via de taal, die onmiskenbaar een Vlaams stempel draagt. Lokale wendingen en klanken suggereren dat de auteur de taal van 'de man in de straat' onversneden overneemt, maar niets is minder waar. Hij construeert een West-Vlaams kunstdialect, vol grammaticaal 'kromme' zinnen, doorspekt met ambtelijke taal, liturgische frasen en ander plechtig woordgebruik en citaten van literaire klassiekers tot commerciële slogans. Continu overspel plegend met het Romaanse en het Germaanse idioom.

Over Filip Vanluchene: bij de Tijd

donderdag, juli 06, 2006

Woord 462


flaptekstje


< Wat de Vlaamse en de Nederlandse poëzie betreft: gebakken lucht met als bijsluiter een bevriend flaptekstje. Ons kent ons. Schoudergeklop, namedropping. Of kritiek en literair negationisme. Wanneer blijkt dat een ‘jongere’ schuilnaam (met hoorngeschal ontvangen) het met eenzelfde tekst beter doet dan zijn oudere echte ik (die honend geweigerd wordt), dan weet je genoeg. Enkele auteurs hebben in het verleden al dezelfde test gedaan. Het komt dus vaak op hetzelfde neer: vooroordelen. Te oud, te jong, te west, te oost, te Vlaams, te moeilijk, te dit, te dat. Wat men ook beweert: je moet bij het clubje horen. Als Vlaams dichter betekent dat: economisch collaboreren met Noord-Nederlandse uitgeverijen uit de grachtengordel, waar ze elkaar ook de kop afbijten en waar een bundel poëzie ocharme net zo min verkoopt als hier in Zuid-Nederland. Wat een embleempje op een dun boekje toch doet! >

Vindplaats: Satisfaction, Skynet-Blog van Joris Denoo – 16/03/2006

woensdag, juli 05, 2006

Woord 461


volleert


Alleen Ancic serveert en volleert nog
Van onze verslaggever Mark van Driel
LONDEN - Wie graag tennissers aan het net ziet spelen, doet er op Wimbledon verstandig aan het museum te bezoeken. Op oude televisiebeelden is serve-and-volley de norm.
Slechts tien jaar geleden maakten mannen als Pete Sampras, Richard Krajicek, Michael Stich, Patrick Rafter en Goran Ivanisevic de dienst uit. Tegenwoordig verschijnt het merendeel van de titelpretendenten zelden aan het net. De Britse wedkantoren rekenen dit jaar maar één speler die de aanvallende traditie in ere houdt tot de favorieten: de Kroaat Mario Ancic. Hij is in Londen als zevende geplaatst.

Vindplaats: De Volkskrant: 28 juni 2006

dinsdag, juli 04, 2006

Woord 460


hedendaags


Lucas Vandervost, akteur en regisseur bij De Tijd, loopt al een tijdje met ijsberen in zijn hoofd. Neen, niet met de diersoort, ook niet met de zonderlingen die in het putje van de winter in ijskoud water springen, maar met het werkwoord. Na al dat koude denkwerk staat deze week de Belgische première van IJsberenrevue in de Stadschouwburg op de planken. Vandervost mag dan misschien geen ijsbeer zijn, hij is wel een bezige bij. Onmiddellijk na IJsberenrevue brengt De Tijd een andere première: Zien kijken, gebaseerd op foto's van Magnumfotograaf Henri Cartier-Bresson.

Vindplaats: Teatermaker Lucas Vandervost brengt twee premières in Leuven
"Ik wil niet aktueel zijn, ik wil hedendaags zijn"

maandag, juli 03, 2006

Woord 459


notoirTen eerste heb ik geen verstand van theater. Ik vind iets goed, dan wel notoir slecht, en bij het eerste schater ik dan meestal mijn laatste tanden uit mijn schietkramen-kermis-tote, of ik ga ongelooflijk wenen en wil dan iedereen kussen, ook de huishond op drie poten, of ik vertel al rokend mijn hele leven, beginnend bij de Dekabristenopstand in Rusland aan een verpieterde vrouwentong die daar ergens in hoekje staat te verkommeren, en daar doe ik niemand enig koewaad mee, maar bij het tweede, wanneer ik het slecht vind, ik bedoel wanneer het mij van binnen in mijn hart &/of oude legeronderbroek niet raakt, dan ga ik een uur lang met mijn tenen zitten krullen.

Vindplaats: Het hol van de vos – blogBij afwezigheid van Eriek Verpale

zondag, juli 02, 2006

Woord 458


maken
Stapt Boudewijn de Groot binnenkort in het huwelijksbootje om zo zijn grote liefde Anja tot zijn derde vrouw te maken? Vrienden van de zanger houden er al rekening mee. Bij Anja lijkt de zanger eindelijk het ware geluk te hebben gevonden. De zanger, die in de jaren '60 en '70 aan de lopende band hits scoorde, heeft een turbulent liefdesleven achter zich.

Vindplaats: Boudewijn de Groot-website, Geheim feestje ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag

zaterdag, juli 01, 2006

Woord 457


drukken

Drukken’ betekent ‘pressievoetbal’ spelen, een ‘gedrukt schot’ is een bewust laaggehouden schot. Door het drukken kan het ‘druk worden in de zestien’.

Een speler die zich ‘drukt’ kan kennelijk ‘de verantwoordelijkheid niet aan’ en wordt er door de trainer ‘vanaf gehaald’.

‘Een punt drukken’ is hockeytaal en dient absoluut te worden vermeden.

Vindplaats: Bert Wagendorp in zijn Volkskrantlog - Over voetbaltaal (24)

Powered by Blogger