Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

vrijdag, juni 30, 2006

Woord 456


groeibriljant


De enthousiaste groeibriljant klaagde de laatste weken meer en meer over vermoeidheid. Met de grootst mogelijke moeite herstelde zijn 21-jarige lichaam van de Dauphiné Libéré, de generale repetitie voor de Tour de France waarin hij diep in het achterveld was geëindigd.

Vindplaats: Eén geknakt talent is wel genoeg in de Volkskrant

donderdag, juni 29, 2006

Woord 445


prijsdeling


Reuze vinkenkooi als eerbetoon aan Kampioenschap van België vinkenzang te Waregem
Als eerbetoon voor de vinkensport hebben Lucien (ere-voorzitter Molenzangers) en dochter Chantal Coussement (zelf actief vinkenierster bij de Desselgemse Luchtzangers) met medewerking van een goede vriend de grootste vinkenkooi ooit geconstrueerd die 7 x groter is dan een normale vinkenkooi. De vinkenkooi heeft volgende afmetingen : 2,45 meter lang, 1,25 meter breed en 1,70 meter hoog.

Deze reuzekooi is gemaakt in identieke materie en is een volledige kopie van een normale vinkenkooi en weegt naar schatting 250 kg. In de voederbak kan zomaar eventjes 50 kg vinkenvoer en 20 kg griet (aanvulling bij voer).

Deze grote vinkenkooi kon niet opgenomen worden in het Guinness Book of Records gezien de vinkensport geen mondiale sport is.

Deze reuze vinkenkooi zal opgesteld worden op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni 2006 bij de ingang van het Jeugdcentrum te Waregem alwaar de inschrijving en prijsdeling doorgaat.

Het kampioenschap gaat voor de 46° keer door en nog nooit kon dergelijke kooi vertoond worden. De inrichters hopen met het aantal deelnemers de kaap van de 2000 te kunnen overschrijden.
18-06-2006, 22:17 geschreven door wareber

Vindplaats: Wareber 2006

woensdag, juni 28, 2006

Woord 454


besmeuren


In het centrum van Maastricht grijpt Langeveld nog eens naar zijn been. Op hetzelfde moment demarreert Boogerd aan de andere kant van de weg naar zijn derde nationale titel.
‘Ik was helemaal naar de klote. Je kunt het misschien niet aan me zien, maar het is wel zo’, zegt Langeveld.
‘Het is toneel’, zegt Maarten Ducrot verontwaardigd voor de tv.
Boogerd ontkent stellig. Hij weigert zijn nieuwe nationale trui te laten besmeuren.

Vindplaats: De Volkskrant: 26/06/2006

dinsdag, juni 27, 2006

Woord 453


galoprennen


In de tent van de firma Willy Naessens wordt de stilaan legendarisch geworden " Waregem Koerse Hat Trophy by Willy Naessens" gehouden, een kompetitie onder de dames , die de mooiste hoeden dragen . De laureaten worden in koetsen voorgesteld aan het publiek na de galoprennen. De deelnemers aan alle rennen van Waregem Koerse zullen pas bekend zijn in de loop van het komend weekend. Zeker aanwezig op Waregem Koerse zijn delegaties uit de Waregemse zustersteden van de nieuwe Europese vereniging van belangrijke steden van het paard. Ze komen uit Jerez de la Frontera in Spanje, Golega in Portugal en Pardubice in Tsjechië. Maandagmiddag komen de delegaties al samen op het stadhuis. Maandagnamiddag kuieren ze wellicht rond op die andere topper, de Jaarmarkt.

Vindplaats: Wareber 2005

maandag, juni 26, 2006

Woord 452


definietsels


Definietsels

beginnende defiNietsels
schrijfsel: samenraapsel van lopende code in diverse formaten waarvan minstens 1 het schrijfsel ondersteunt plagiaatsel: schrijfsel dat te laat komt druksel: liefdevol begraven resten van een schrijfselpublicatie: verkoop van schrijfselrestanten (per opbod)samenraapsel:min of meer bewuste leesactiviteiten... 26-04-2006, 23:04:33 dv

Vindplaats: Viltblog 30/04/2006

zondag, juni 25, 2006

Woord 451


convergentie


Dr. Anton Kunst, demograaf aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam die de kankercijfers voor het KWF-rapport verwerkte: „Dat levensstijl een belangrijke oorzaak is van het lagere kankerrisico, komt vooral omdat we ‘convergentie’ zien: het risico is hoger bij allochtonen die jonger in Nederland kwamen wonen of er geboren zijn.” De studie voorspelt dat door dit verschijnsel, en door de vergrijzing onder allochtonen, het aandeel allochtonen onder nieuwe kankerpatiënten zal toenemen van 1,8 procent in 2005 tot 6,5 procent in 2030.
Vindplaats: Nrc.nl – maandag 26 juni 2006
Minder kanker bij allochtonen


Door onze redactie wetenschap
http://www.nrc.nl/binnenland/article359700.ece

zaterdag, juni 24, 2006

Woord 450


veelheid


Soms is het niet gezien. Soms is het onopgemerkt gebleven. Het lijkt alsof men niet bestaat. In rijtjes van vijf wordt men vergeten, als zesde. Men wil daar wat aan doen. Soms neemt men iemand zijn veelheid kwalijk. Men wil daar wat aan doen. Dus gaat men verdelen om te heersen. >

Vindplaats: Satisfaction, Skynet-Blog van Joris Denoo – 16/03/2006

vrijdag, juni 23, 2006

Woord 449


geloofwaardigheidsgrens


Geloofwaardigheidsgrens

8. Betonwolk

Onder de naam Betonwolk maken filmmaker Koen Zoontjens en ik dichtfilms, waarbij we er wel van houden de geloofwaardigheidsgrens op te rekken.

Vindplaats: LavaLiterair

donderdag, juni 22, 2006

Woord 448


hekwerkwijken


Hekwerkwijken
Wat doen we met al die bewakingscamera's en databestanden, met de ecosystemen van angst en geweld, met de disciplinerings- en de amusementsmachines, met de vluchtelingenkampen en de hekwerkwijken? We kunnen er op zijn minst een kritische blik blijven op werpen en ondertussen blijven proberen om ons leven zoveel mogelijk in eigen handen te houden en te nemen.
Zo'n beetje zoals we met deze virtuele letterwerkplaats op een abstracter niveau proberen te doen. Een wereld opbouwen uit de brokken en de stukken die we krijgen aangereikt. Zowel via de 'objets trouvés' (woorden, beelden, gedachten) als via de mails van passanten van datapanik.

Vindplaats: Datapanik - Virtuele Letterwerkplaats op 5/3/2006

woensdag, juni 21, 2006

Woord 447


stroom


Vorige eeuw hielden de kijkers vooral van veel gevoel in het toneel.
In de zaal huilden de kijkers tranen met tuiten. Ze scholden de
boeven op het podium de huid vol. Ze vielen zelfs flauw van angst. Er
waren grote spektakels op de planken. Er waren branden,
overstromingen en aardbevingen te zien. Er kwamen paarden en
olifanten het podium op. Toneel spelen werd steeds ingewikkelder. Er
was een leider nodig. Dat was de regisseur. En in 1889 werd de stroom
uitgevonden. Plots kon men in het theater het licht regelen zoals men
wilde.

Vindplaats: De wereld is een schouwtoneel bij Wablieft

dinsdag, juni 20, 2006

Woord 446


denkpad


Aan de rots ketenen: dat betekent pijn. Wat een onzin, schrijven is genot, zullen anderen beweren. Goed dan. Een Dionysisch denkpad. Voor een beetje later gepland, maar laten we het nu zo ook al even bekijken. Onfray bijvoorbeeld kiest in zijn hele denken resoluut voor het genot. De pijn van het schrijven moet ik bij hem nog vinden. Zal. Maar zijn de dingen eenduidig? Houdt hij ook van paradoxen? Van verdwijnpunten, van een denken waarin het schrijven in de paradox van de onmogelijkheid ontstaat?

Vindplaats: Weglog van Herlinda Vekemans

maandag, juni 19, 2006

Woord 445


troosteloos


Waarom deed je niet mee aan Parijs-Roubaix dit jaar?
,,Ik ben te licht om goed over de stenen te komen. Ik heb hem drie keer gereden, dat hoort bij de mooiste ervaringen uit mijn leven. Je rijdt door een troosteloos landschap met oude kolenmijnen, in de verte zie je de kasseistroken liggen, als uit het landschap uitgegraven weggetjes. Daar staan duizenden mensen aan de kant, met van die scheve vergroeide gezichten. En als je dan eindelijk, met blaren op je handen en na uren afzien, op de wielerbaan van Roubaix komt, is dat een heel emotioneel moment.’’

Vindplaats: Vraag aan Karsten Kroon bij Dominique Elshout
”Karsten Kroon begint opnieuw”

zondag, juni 18, 2006

Woord 444


brak


Het punt blijft: waarom trekken zoveel jonge West-Vlamingen oostwaarts? De provincie ziet het nerveus gebeuren en heeft het me letterlijk gevraagd. In een lijvige enquête, die me het hart brak. "Waarom heb je West-Vlaanderen verlaten? Wat als je hier werk had gevonden?" Ik heb de vragenlijst met een beklemmend gevoel van landverraad ingevuld. Waarom. Tja. Omdat studenten nu eenmaal blijven hangen? Al geldt dat dan niet voor mijn medestudenten uit Antwerpen die wél naar hun provincie zijn teruggekeerd. Omdat we centraler willen wonen? Vanwaar dan die vurige landstrouw van de jonge Limburgers hier op de redactie?

Vindplaats: jiwwig vodder streven bij Knack blogt.

zaterdag, juni 17, 2006

Woord 443


peperWerken is ontspanning, & dat heb je nodig. Maar eerst eten. Druk je gezicht in de holte, je masker in het masker in de muur. Open je mond. De geursimulator zet het grommen van je maag in gang. Je lippen door duizenden tongen betast. Glijdingen, kronkels, het priemen van peper & de vers krakende sla op je tong. Sappen schieten je verhemelte langs, een zachte, zeemzoete bal ontrolt zich in je keel tot een warme slang in je slokdarm. Kauw maar, & bijt, ruk uit het leven dit vlees. Breek dit brood, dompel het in de saus, zwelg deze wijn. Vermorzel je honger, ontdoe je van dorst.

Dirk Vekemans – Neue Kathedrale des Erotische Ellends – Anke Veld

vrijdag, juni 16, 2006

Woord 442


salon


Het heden ten dage mooi gerestaureerde Cortewalle was toen nog privé eigendom en vrijwel hermetisch afgesloten, maar ook in beginnende staat van verval. Gisteren kon men ronddwalen in de kamers waar vier decennia geleden een groot deel van de opnames voor de serie plaatsvonden. Blikvangers waren Ray Verhaeghe en Marc Demuynck, destijds acteurs in deze immer populaire Vlaamse jeugdserie.
In de luxueuze salon van de kapitein, en gezeten voor de imposante spiegel die destijds dankbaar in beeld gebracht werd, ruimden zij een druk bijgewoond uurtje in. Ze verhaalden over hun ervaringen tijdens de opnames en beantwoordden vragen van de moderator en van de Zeppos-fans. Die aanwezige fans overspanden drie generaties, een teken van de populariteit die de schermende detective nog steeds heeft.

Vindplaats: RadioVisie te gast bij 'Kapitein Zeppos'

donderdag, juni 15, 2006

Woord 441


vaart


Nu ben ik vrij voor filosofie, echte filosofie. Misschien wordt het tijd om het oude marxisme weer uit de kast te halen, dacht ik daarnet even in een opwelling van teder sentiment. Gelukkig behoedt een tekst uit 1938 me voor een nieuwe stuwing in de vaart der volken. Hij is van Roland Holst. Nog nooit heb ik een betere formulering gevonden in verband met het verschijnsel ‘dichter’. Hij stelt dat temidden van de meeste mensen, die zich reeksgewijs naar karaktersterke voormannen schikken, zich afzonderlijke aanwezigen bevinden…

Vindplaats: Satisfaction, Skynet-Blog van Joris Denoo – 16/03/2006

woensdag, juni 14, 2006

Woord 440


somber


Maar vijfentwintig jaar later treffen Hermans’ apodictische uitspraken over ‘de mens’ hem allereerst als pompeus. Pathetisch, jeugdig en absolutistisch, maar bovenal een teken van somberheid en eenzaamheid, zoals Alfred Issendorf in Nooit meer slapen somber is en zichzelf in de ellende wil drukken. In 1949 las Hermans de ‘Tractatus’ van Wittgenstein en raakte erdoor gefascineerd. De ‘Tractatus’ werd geschreven door een jonge man, die meende met dit werk de filosofische problemen te hebben opgelost. Het is geschreven door een absolutist. Hermans was achtentwintig toen hij getroffen raakte door dit boek, en het was een blijvende liefde. Naast de ‘Tractatus’, en later de ‘Philosophische Untersuchungen’, was het ook Wittgenstein zelf die Hermans fascineerde: zijn genialiteit, de zelfmoord van drie broers, zijn interesse voor machines, logica en natuurwetenschap en bovenal het puntige van zijn stijl. Bovendien was Wittgenstein, evenals Hermans, bezeten van de vraag: wat is waarheid?

Vindplaats: Thuissite Willem Frederik Hermans

dinsdag, juni 13, 2006

Woord 439


vaantjes


Niet te verwaarlozen is de zorg van de Corsicanen voor hun natuurlijke en historische erfgoed. Het grootste deel van het binnenland is een beschermd natuurpark. De westkust tussen Ajaccio en Calvi is een aaneenschakeling van ongerepte stranden, oogverblindende baaien en idyllische vissersdorpjes. Hoogbouw om tegemoet te komen aan het massatoerisme? Gigantische hotels met all-inclusive formule? Niet op mijn eiland, mijnheer. O ja, vlakbij het strand van Sagone staat één (1!) betonnen hotelbunker, vier verdiepingen hoog. ,,Een pure schande: heel de kustlijn naar de vaantjes. Als het aan mij lag, wordt dit vandaag nog afgebroken'', knarsetandde iemand met een belangrijke functie bij de toeristische dienst. Ik kon hem niet eens ongelijk geven, maar ik heb hem uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen in Knokke.
Vindplaats: Corsica verover je niet op één dag – Het Nieuwsblad 10/6/2006

maandag, juni 12, 2006

Woord 438


oponthoud


Oponthoud. Even was er een pauze, een oponthoud. Een tussentijd. Midden de woorden in… Maar ook een oponthoud duurt maar even… Van zeventien vijf tot twaalf zes bijvoorbeeld. Het is niet meer dan een boogscheut ver voor wie woorden wikt en weegt en stil staat bij wat wegtrekt en toch niet helemaal voorbij wil gaan…

Woord 438


oponthoud


Oponthoud. Even was er een pauze, een oponthoud. Een tussentijd. Midden de woorden in… Maar ook een oponthoud duurt maar even… Van zeventien mei tot twaalf zes. Het is niet meer dan een boogscheut ver voor wie woorden wikt en weegt en stil staat bij wat wegtrekt en toch niet helemaal voorbij wil gaan…

Powered by Blogger