Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

vrijdag, maart 31, 2006

Woord 390


adel


Voor haar was het muzikale vak geen vanzelfsprekendheid. Ze komt namelijk niet uit een griotfamilie, waar het vak van muzikant van vader op zoon en van moeder op dochter wordt overgedragen. Als Traoré is ze van adel, net zoals de Keita’s en is het eigenlijk zijzelf en haar familie die bezongen dienen te worden. Maar dat is traditie en verleden tijd, vindt Rokia. De mensen van deze tijd laten hun boodschappen niet meer per griot overbrengen. De griots in deze moderne tijd ondervinden veel concurrentie van journalisten en van het gebruik van de computer en e-mail. Je kunt dus maar beter spreken van zanger of zangeres.

Vindplaats: Over Rokia Traore - Africaserver

donderdag, maart 30, 2006

Woord 389


kan


Zelf zijn we na al die jaren tot het besef gekomen dat democratie, wat we als de interessantste, vruchtbaarste, veiligste en vooral aangenaamste staatsvorm hebben leren appreciëren, alleen maar kan bestaan wanneer we alle menselijke gedrag, ook dat van politici, weten te waarderen als een toneelspel waarin we de voor- en nadelen leren kennen van bepaalde visies en standpunten en waarin we onze emoties kwijt kunnen en vooral de schoonheid aanschouwen van het theater van het leven. Wij mensen zijn gedoemd en uitverkoren tot passie en emotie, tot overtuigen en veinzen, misleiden en verleiden, liegen en bedriegen, spel en toneel, omdat we de onverschilligheid, de passieloosheid van de goden missen.

Vindplaats: Niet als slaaf geboren, en geen zin om als slaaf te sterven op Dupslog

woensdag, maart 29, 2006

Woord 388


echtbreukStefan Brijs verdrinkt zijn verhaal in ontelbare zwaar symbolische dromen, met als centraal beeld de kraai. De uiteindelijke ontmoeting tussen de man en de vrouw (Maar is het wel een kamermeisje?) is waarschijnlijk de langste vrijscène die sinds lang is geschreven. En daarna gaat de vrouw met de bijbel zwaaien. "Gij zult geen echtbreuk plegen" en andere bijbelteksten en verhalen worden bovengehaald. Conclusie: "God is niet volmaakt, hij is geen voorbeeld."

Vindplaats: John Vervoort over ‘De verwording’, debuutroman van Stefan Brijs

dinsdag, maart 28, 2006

Woord 387


plek


Dit boek is een pleidooi voor tederheid en is opgedragen aan alle dromers onder het vloeibare zilver van de aan, die weten dat er geen betere plek bestaat om te wonen dan in de eigen verbeelding.
Een absolute aanrader voor elke Italië-liefhebber. Met dit boek maakte Carine Cuypers zélf het boek waarnaar zij, tussen het overaanbod aan boeken over Italië, gedurende jaren tevergeefs zocht.

Vindplaats: De magie van Rome en het sublieme gemis bij Roularta-Books - Carine Cuypers

Aantekeningen van een dromer over het Italiëgevoel

maandag, maart 27, 2006

Woord 386


eenzaat


Vandaag was Viérin naar hier gekomen om de dag vast te stellen waarop we zouden afreizen. Ik lees nooit of heel zelden dagbladen - die dingen vertroebelen gewoonlijk mijn stemming en maken me korzelig; ik vind het maar best: niet te weten wat er op de wereld gebeurt - en zo komt het dat mijn vriend de schilder me voor 't eerst het nieuws brengt van de aanslag op Calmette door mevrouw Caillaux;... dat de kroonprins van Oostenrijk vermoord is en als gevolg ervan: de verwikkeling onder de mogendheden! Al gebeurtenissen waarbij de verstokste eenzaat zijn kalmte zou kunnen verliezen.

Vindplaats: dagboek van Stijn Streuvels, 29-30 juli 1914 bij dbnl

zondag, maart 26, 2006

Woord 385


lapzwans


In de eerste ronde graaide ik een premie mee, maar het was wachten tot op het einde van de 3e ronde voor het eerste echte wapenfeit. 10 man trok in de aanval met onder hen 4 Litouwers. Ik wist dat dit een gevaarlijke ontsnapping kon zijn en op de klim wipte ik in 1 sprong naar de leiders, met Gieljan Engelrelst in mijn zog. Na even doorbijten konden we aansluiten en zo waren we met 12, waaronder geen enkele lapzwans. We draaiden hard rond (42.5 km/u gemiddeld) en ploegmaat Jarl Salomein en ik deden toch wel het meeste kopwerk.

Vindplaats: Koersverslag – Tim DeclercqKlerken, 25 maart

zaterdag, maart 25, 2006

Woord 384


inclusie


Je hoort wel wat er zich achter die omheining afspeelt, je voelt hun bedrijvigheid, je hoort hun feestgedruis maar ook hun geweeklaag, hun vrede en oorlog maar het is niet jouw deel.
Precies omwille van die uitsluiting spreekt men altijd over ‘ integratie ‘ van mensen met een handicap maar zijn we dan hier niet geboren, hebben we niet dezelfde burgerrechten, hebben we dan niet dezelfde rechten en plichten? Veeleer zou ik de term ‘inclusie’ willen gebruiken die vertrekt vanuit het gelijkheidsprincipe waarin elke persoon met een handicap de kans moet krijgen een volwaardig leven uit te bouwen binnen die maatschappij en zoveel mogelijk samen met en tussen al de mensen.

Vindplaats: Gedichten van Ivo Konings op Toegankelijkheidsbureau

vrijdag, maart 24, 2006

Woord 383


windvangIk had steeds verhalen gehoord van een Tjech die daar op een hoge Bi rondreed, maar nog nooit gezien.
En nu kwam hij ineens langs. In wielerteunue zat hij erop. Ik kan het nauwelijk geloven, maar is door meerdere zeer betrouwbare mensen verteld, dus het moet wel zo zijn, maar hij reed soms met groepjes mee die 35 km per uur reden, en of het nu bergop of niet, bij reed mee. Wat moet die man sterk zijn. Ik heb veel windvang bij een echte racefietser vergeleken, maar hij nog meer. En tandwielen zou hem ook vreemd zijn. Zeer bijzonder.

Vindplaats: Mallorca, km maken en meer leuke dingen bij Meindert Brugman

donderdag, maart 23, 2006

Woord 382


allroundVolledige naam: Kai Lieuwe Reus
Geboorte datum: 11 maart 1985
Geboorte plaats: Winkel (Ned)
Woonplaats: Lanaken (Bel)
Nationaliteit: Nederlands
Lengte: 1.84
Gewicht: 70
Rustpols: 38
Max. hartslag: 189
Specialiteit: Allround
Wielerploeg: Rabobank, sinds 2004
Prof zeges: 1 (“G.P. Pino Cerami 2005”)
Mooiste zege: “Wereldkampioen op de weg” junioren 2003

Vindplaats: Officiële website van Kai Reusbiografie

woensdag, maart 22, 2006

Woord 381


lastTom Boonen kan vanaf de E3-Prijs over nieuw fietsmateriaal beschikken. Dat heeft de fietsenconstructeur van de Quick-Step-ploeg beloofd. Boonen had in Milaan-Sanremo weer last van een overspringende ketting en dat moet opgelost worden. Boonen ontwikkelt in de sprint een kracht van 1.500 watt, en dat belast het materiaal enorm. "Maar bij de nieuwe fiets zou de ketting niet meer mogen doorschieten bij extreme belas ting", luidt het in Het Laatste Nieuws.

Vindplaats: Teletekst – Eén

dinsdag, maart 21, 2006

Woord 380


drukinkt


Kortom, in mijn geval gaat het dus simpelweg betekenen dat ik geen cd's meer zal kopen die uitgebracht zijn met deze beveiliging. En ik koop graag cd's. Wegens allerlei subjectieve redenen zoals de geur van de drukinkt, het 'artwork' van het bijbehorende boekje etc. Of eigenlijk koop ik liever LP's. Het opleggen, de naald plaatsen, het krassen van de naald door de groeven wekken allerlei symphatieke gevoelens op. Maar goed, ik doe een consessie, omdat het 'rippen' van een LP naar digitaal formaat nu eenmaal niet zo simpel is. Ik koop dus cd's. Let u op, platenmaatschappij? Ik koop cd's. Maar dankzij uw beveiliging kijk ik wel twee keer uit.

Vindplaats: een bladzijde van het rijke wchulseiee.net

maandag, maart 20, 2006

Woord 379


leefgebiedWaterzaal
De Waterzaal geeft een beeld van de zee als natuurgebied. Per leefgebied (onder meer Noordzee, Waddenzee, rotskusten) ontdekt u in een aquarium de kenmerkende vissen. Naast elk aquarium vindt u een presentatie van de bijzonderheden van de zeenatuur: zoals de kampioenen van de Waddenzee, de giftige pieterman en succesvolle immigranten.
Vindplaats: ecomare – natuurmuseum

zondag, maart 19, 2006

Woord 378


weg
We werden begroet door G., een uitgever, die erover denkt om een bloemlezing van de Dichters in Helmers uit te geven.
Hij had een hoop exemplaren bij zich van zijn eerder uitgegeven boeken, en deelde die vrolijk uit aan iedereen die ze maar hebben wilde. Op voorwaarde dat ie er ter plekke iets in mocht schrijven bij wijze van voorwoord/motto/opdracht.
Het zag er indrukwekkend uit, G. signerend aan de bar van de Kring. En binnen notime waren de vrouwen niet van 'm weg te slaan.

Het is misschien wel het mooiste wat er is. Nog beter dan in het eerste van Ajax staan : schrijver spelen.

Vindplaats: Notitie op “Pluk de nacht”, 16 maart 2006

zaterdag, maart 18, 2006

Woord 377


vuistregel


Veel mensen trekken zich niets aan van de correctheid van geschreven taal, maar veel andere mensen wel. Dikwijls ervaren zij teksten vol spelfouten als getuigend van weinig respect voor de lezer vanwege de schrijver, ook al is dat meestal niet de bedoeling en was deze gewoon te lui om even de tekst na te kijken. Als de lezer echter bv. toevallig uw mogelijke toekomstige werkgever is, gooit u wel even een mooie kans weg door lui te zijn...
Mijn vuistregel is: hoe meer mensen een tekst moeten lezen, hoe correcter hij moet zijn. In een SMS of IM mag voor mijn part elk woord fout zijn, als het maar verstaanbaar is, maar in een post op een populair forum is de 'Preview'-functie een aanrader!

Vindplaats: “Werkwoorden vervoegen
Via Rigoureus.

vrijdag, maart 17, 2006

Woord 376


hnefataflDe inrichting van nederzettingen in het thuisland of in de gebieden waar ze voet aan land hadden gezet maakte school. Met de beginnende christianisatie beïnvloedden ze in grote mate de leer en de praktijk van het christendom, getuige bijvoorbeeld de kersttradtitie en de unieke stavkirken. Hun hnefatafl-spel leert hen kennen van hun homo ludens-kant.

Vindplaats: Alfa Archeologie on line - De Viking - Vriend en Vijand
Zie ook: wikipedia

donderdag, maart 16, 2006

Woord 375


GEwoon


3/ vuurde hij op mij af. "Corsons Inlet" van A.R. Ammons. Hij toonde mij ook onmiddellijk het gedicht omdat hij zelf ook wel weet dat het wat veel is en we dat gedicht niet expliciet besproken hebben. GEwoon dan alles vertellen wat je ervan weet of uit het gedicht kan afleiden.

Vindplaats: Ergens op een forum... Babylon?

woensdag, maart 15, 2006

Woord 374


figuurInteressanter is hoe de figuur van Koolhaas uit het interview naar voren komt. Om te beginnen geeft hij het stukje de titel Ik ben heel zielig mee, misschien omdat Hermans hier zelf om had gevraagd. (“Ik ben de meest onopvallende man van Groningen, zou je toch zeggen... Schrijf maar dat ik heel zielig ben en dat ik me er erg verdrietig onder voel.”) Maar vooral de wijze waarop het interview is opgemaakt, is vreemd.

Vindplaats: Door gevaarlijke gekken omringd in De witte Raaf

dinsdag, maart 14, 2006

Woord 373


lol


Er reist dezer dagen een opmerkelijke gast mee in de wielerkaravaan van Parijs naar Nice. In de volgwagen van QuickStep volgt beeldend kunstenaar Jan De Cock (°1976) de koers naar de zon, zo stond gisteren in een uithoekje van de sportpagina’s van Het Laatste Nieuws te lezen. De Cock is er niet om lol te trappen. ‘Ik ben hier een tentoonstelling aan het maken’, zegt hij aan De Morgen. ‘Neen, niet met 5 ton hout, maar met mijn Hasselbladcamera. Ik ga bewijzen dat koers kunst is.’

Vindplaats: De Morgen – Vrijdag 10 maart 2006

maandag, maart 13, 2006

Woord 372


plukkenIn ruil daarvoor zal Grace de mensen helpen waar ze kan, door onkruid te wieden, door mee te helpen appels te plukken, door op de kinderen te letten of gewoon door te luisteren naar de verhalen van de oude, blinde man. Dat is toch wel het minste dat ze kan doen? Op die manier krijgen de mensen van Dogville Grace als het ware in hun macht – de knappe vreemdelinge is duidelijk voor iets of iemand op de vlucht, wat als ze naar de politie gaan? – en het duurt niet lang voor ze die macht gaan misbruiken op steeds schandelijker manieren.

Vindplaats: Dennis Van Dessel over Dogville op digg.be

zondag, maart 12, 2006

Woord 371


serialisme


Veto: Naast dit lange stuk van Stockhausen, staan drie werken van Karel Goeyvaerts op het programma. Waarom net de kombinatie van deze twee komponisten?
Michiels: «Stockhausen en Goeyvaerts waren rond 1950 erg goed bevriend en beiden pioniers van het serialisme. Daarna zijn ze elk hun eigen weg gegaan en die verschilt grondig. Dat kan je goed afleiden uit hun beide 'magna opera'. In 'Licht' -- Stockhausen's meesterwerk en Wagner in het kwadraat -- verheft de komponist zich tot een kwasi-ko(s)misch personage terwijl Goeyvaerts in 'Aquarius' een warmmenselijke profetie van een ideale toekomst verklankt.»

Vindplaats:
Pianoduo Plus over Nieuwe Stemmen
"Heel wat hedendaagse muziek is lichter te verteren dan Beethoven en Bach"

Woord 371 – serialisme – zo 12/3/2006

zaterdag, maart 11, 2006

Woord 370


palindroomraceDe chaos nam hand over hand toe, en bereikte een hilarisch hoogtepunt wanneer beide elkaar fel de koppositie betwistende leiders tegen elkaar opbotsten (de toolip aan de binnenkant van de bocht was eventjes vergeten dat hij achteruit reed) en opeens met de neus in de verkeerde (in zeker opzicht dan weer juiste) richting stonden. Stilstonden, zodat alles wat onmiddellijk volgde zich opeens bliksemsnel moest herinneren dat in deze palindroomrace links rechts was en rechts links. De gevolgen laten zich raden. De Tarzanbocht werd herschapen in een autokerkhof, en een van de voorzichtigst gestarte Dafjes uit de staart van het peloton zigzagde traagzaam tussen de gestranden door, verwierf de leiding en tufte doodleuk zegewaarts.
(Google leert mij dat de achteruitrijdwedstrijd onder meer in 1978 plaatsvond, voor de tv van commentaar werd voorzien door André van Duin, en gevolgd werd door een race voor personenwagens-met-caravan!)

Vindplaats: Pascal Digital, vrijdag 10 maart 2006

Woord 370 – palindroomrace – za 11/3/2006

vrijdag, maart 10, 2006

Woord 369


goudsmidIl Bilancetta

In 1586 ontwikkelde Galilei een hydrostatische balans (bilancetta) en hieruit ontsproot zijn eerste echt uitgewerkte fysicatekst. Het kleine werkje kreeg de titel "Il bilancetta" (het balansje) en Galilei beschreef in het boekje een aantal experimenten die hij bij zijn ouders thuis en aan de universiteit van Pisa had uitgevoerd. Hij legde namelijk uit hoe men door middel van de wet van Archimedes het soortelijk gewicht van verschillende stoffen kan bepalen.
Archimedes staat bekend om hetvolgende inzicht: Als je een vast voorwerp in een vloeistof onderdompelt, dan is het volume van de verplaatste vloeistof gelijk aan het volume van het ondergedompelde voorwerp. Met deze ontdekking kon Archimedes een oneerlijke goudsmid ontmaskeren. Het verhaal van koning Hiero en de oneerlijke goudsmid nam Galileo ook over in Il Bilancetta. Vandaag de dag noemt men de opwaartse drukkracht van een vloeistof dan ook de Archimedeskracht. Vervolgens vulde hij het werk van Archimedes aan door middel van een beschrijving van zijn eigen theorieën.

Opvallend is dat vanaf dit werk bijna al zijn ontdekkingen in de vorm van een verhaal geschreven zijn

Vindplaats: de val van galilei – Boeken in Florence – op fysicanet

Woord 369 – goudsmid – vr 10/3/2006

donderdag, maart 09, 2006

Woord 368


vakkundig


Bij een Groot Schrijver hoort Grootse Literatuur. Zijn nieuwe roman Paradijs verloren behoort daartoe. Het mag in omvang klein zijn, Nooteboom overstijgt ermee de Hollandse kleingeestigheid met zijn onmetelijke Grootsheid. Alleen de titel al: een letterlijke verwijzing naar Paradise Lost van John Milton, tevens vakkundig verwerkt in de roman zelf. Meneer Nooteboom kent zijn
klassiekers en weet ermee om te gaan.
Het is een roman waarin alles vanzelfsprekend met alles samenhangt, waarin geen zin staat zonder te verwijzen naar een andere zin, naar een thema of naar de Schrijver en het Schrijven zelf. Het is perfect kunstig en gekunsteld.

Vindplaats: Garfunkel over Paradijs Verloren van Cees Nooteboom.

Woord 368 – vakkundig – do 9/3/2006

woensdag, maart 08, 2006

Woord 367


muziek


Voor zover bekend, hebben alle culturen in alle tijden muziek gekend, maar omdat deze kunst op verschillende plaatsen en in verschillende tijden steeds weer anders beoefend (en ervaren) werd en wordt, is er geen eensgezindheid omtrent de definitie van muziek: wanneer is iets muziek en wanneer niet? Het uiteindelijke antwoord op deze kernvraag verschilt bij de diverse muziektheoretici en filosofen. Dit verklaart wel de grote verscheidenheid aan muziekstijlen door de tijden heen, in diverse (sub)culturen.
Het is echter wel een onomstreden feit, dat het bij muziek altijd om het hoorbare (of het ontbreken daarvan) gaat, in tegenstelling tot het zichtbare in de beeldende kunsten. Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of onhoorbare (stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarmee is muziek nauw verwant aan poëzie, waarbij de beide elementen van zichtbaar en hoorbaar verenigd worden, hetgeen bij geschreven muziek eveneens het geval is.

Vindplaats: het lemma muziek bij Wikipedia, de vrije encylopedie

Woord 367 – muziek – woe 8/3/2006

dinsdag, maart 07, 2006

Woord 366


connaisseur


Vervolgens stelt Vaessens de ontwikkeling van de laatste halve eeuw voor als een toenemende democratisering van het literaire systeem: toegang kost steeds minder geld en minder moeite. Denk aan: pocketuitgaven, slams, internet, etc. Dit kwam het aura van de "officiële literatuur" niet ten goede, d.i. de Literatuur, d.i. de uitgaven die zich mochten verheugen in de intense belangstelling "van precies de goeie lezers -- die lezers die de Republiek der Letteren als hún wereld beschouwden en er de dienst uitmaakten". Het paradigma van de connaisseur heeft geleidelijk plaats moeten maken voor het paradigma van de consument. De literatuurkritiek, however, blijft achter. Vaessens: door niet mee te veranderen met de gedemocratiseerde literaire cultuur is zij een esoterisch anachronisme geworden. Zij meet zich een aura aan dat, buiten de kring van belanghebbenden, geen lezer meer (h)erkent.

Vindplaats: Jeroen Mettes – Over Thomas Vaessens en ander moois. (Zo 22/1/2006)

Woord 366 – connaisseur – di 7/3/2006

maandag, maart 06, 2006

Woord 365


gedaanteOpkomst van de gedaante. Uit de kosmos treden wezens naar voor die met ons verwant zijn. Ze verschijnen en wijken terug, sommigen blijven en wagen het avontuur. Aarzelend nemen zij bezit van de ruimte, soms zoeken ze toenadering tot elkaar. Crisis van het kennen, aanraken, zoeken. Wat is het statuut van de Andere in een wereld die nog maar pas ontstaan is ? Problematiek van de eenzaamheid. Geworpen worden in een wereld waar je de spelregels niet van kent, waarin je zelfs niet zeker bent een zin en betekenis te vinden. Geel versus zwart, leven versus dood, licht versus duisternis. Eén kleur mag niet domineren, het leven is slechts leefbaar als oefening in evenwichten. Teveel geel leidt tot krankzinnigheid. Daarom maken rood, geel en blauw op het Altaar (1982) de elementaire offergaven uit die in een mens de harmonie vestigen. Daarom ook verwijst de mannelijke gestalte in dit schilderij ‘Geel’ naar de figuur die voorkomt in de installatie ‘Gele Ruimte’ (Permanente Collectie van het PMMK) : ook daar biedt de afgebakende ruimte een existentieel noodzakelijk complement aan en toont ze het zoekende individu een mogelijke weg tot (zelf)ontdekking.

Vindplaats: De menselijke gedaante : ‘Geel’, 1986 – website Jean Bilquin

Woord 365 – gedaante – ma 6/3/2006

zondag, maart 05, 2006

Woord 364


spijbelen


Dat gevoel dat schrijven spijbelen is heb ik nog steeds. Ik heb ook nooit het gevoel dat ik dat kan. Het is meer iets dat gebeurt, waar ik wel aan meedoe, maar waar ik als het klaar is en ik het goed vind, vooral verbaasd over ben. Ik zie het ook als iets heel anders dan proza schrijven, omdat ik dat echt als werk beschouw, en met moeten (in de zin van plicht of huiswerk) te maken heeft.

Vindplaats: Interview met Frank Diamand in de Grote Zaal van de Contrabas

Woord 364 – spijbelen – zo 5/3/2006

zaterdag, maart 04, 2006

Woord 363


kluns


Jurgen Van de Walle, profrenner op de weg bij Chocolade Jacques gaat dit jaar als enige Belg deelnemen. En ondanks zijn gemis aan ervaring en gebrek aan techniek (zo zegt hij zelf) kunnen we iets verwachten. Hij zit immers samen met ouwe rot en kanshebber voor de overwinning Alberto Elli in een team en dat gebeurt niet zomaar. Jurgen zelf nuanceert:

"Ik heb niet de pretentie om uit te schreeuwen dat ik ga winnen. Integendeel, ik heb veel respect voor de mountainbikers die zich specifiek op deze zware race hebben voorbereid. Trouwens technisch ben ik een kluns, ik heb niks van ervaring en er heerst een drukkende warmte. Dagelijks meer dan 35°. Ik denkt dat er veel karakter nodig is om door te bijten. Maar je weet nooit. De vorm zit nog goed. De tweede week krijgen we serieus wat klimwerk en dat moet me liggen. Als ik er dan nog bij ben natuurlijk."

De Crocodile Trophy kun je live volgen op de website van de organisatie.

Vindplaats: Ergens in de archieven van mountainbike.be

Woord 363 – kluns – zat 4/3/2006

vrijdag, maart 03, 2006

Woord 362


discoursRem, van zijn kant, heeft het, voor zover bekend, nooit meer over Hermans gehad. (Koolhaas heeft het zelden over wie dan ook, en als hij al aan namedropping doet of collega-kunstenaars vermeldt, is het steeds in functie van het vigerende discours, nooit omwille van de artiest zelf – of het moet zijn in vroege interviews. ) Het interview van Hermans door Koolhaas werd vermeld in Vlees&Beton 4, en in het hierbij gepubliceerde interview door Mil De Kooning wordt Hermans wel vermeld door de vraagsteller, maar Koolhaas gaat er – helaas – niet op in. [7]

Vindplaats:

Door gevaarlijke gekken omringd – WFH & OMA - Christophe Van Gerrewey in De witte raaf

Woord 362 – discours – vr 3/3/2006

donderdag, maart 02, 2006

Woord 361


gezichtsverlies


Justitie, Binnenlandse Zakenen het federaal parket verwezen gisteren de hele dag naar elkaar door voor officieel commentaar op de affaire, waardoor ons land gezichtsverlies lijdt, in de eerste plaats bij Turkije. In elk geval bevestigden gelijklopende regeringsbronnen dat de Staatsveiligheid Erdal sinds 19 februari scherper in de gaten hield, maar haar maandagavond ,,uit het oog heeft verloren''. Dat werd gisteravond in een gezamenlijke mededeling van de ministers Dewael en Onkelinx ook officieel erkend.

Vindplaats: België slaat internationaal een modderfiguur na de vlucht van Fehriye Erdal. – De Standaard – Do 2/3/2006

Woord 361 – gezichtsverlies – do 2/3/2006

woensdag, maart 01, 2006

Woord 360


liefdeskoppelKate Moss en Charlize Theron als liefdeskoppel in film
JOHANNESBURG - JOHANNESBURG - Na het succes van de homowestern "Brokeback Mountain" bereidt regisseur Ang Lee een film over een lesbisch liefdeskoppel voor. Volgens de Zuid-Afrikaanse ,,Sunday Times'' zullen de hoofdrollen worden gespeeld door supermodel Kate Moss en Oscarwinnares Charlize Theron.
Theron kruipt in de huid van de Britse zangeres Dusty Springfield, terwijl Moss haar jeugdliefde vertolkt. Dusty Springfield werd in de jaren 60 internationaal bekend. Zij scoorde hits als 'I only want to be be with you', 'Wishin' and hopin', 'I just don't know what to do with myself' en 'Son of a preacher man'.

Haar turbulente relaties zorgden destijds voor koppen in de sensatiepers. Zij overleed op 59-jarige leeftijd in 1999.

Vindplaats: Kate Moss en Charlize Theron als liefdeskoppel in film - Het Nieuwsblad 26/02/2006

Woord 360 – liefdeskoppel – woe 1/3/2006

Powered by Blogger