Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

dinsdag, januari 31, 2006

Woord 331


voorbeeld


Je bent groot fan van Rory Gallagher. In 1987 zag je hem voor het eerst optreden en daarna nog vele keren. Hij ging je op een gegeven moment zelfs herkennen in het publiek. Wat gaf dat voor gevoel? Het is toch je grote voorbeeld.

Vreemd. In 1992 had Rory een tour door België, Nederland en Duitsland… Dat waren zes optredens en ik had voor vier optredens kaarten. We zijn twee keer naar Duitsland geweest en twee keer naar Paradiso in Amsterdam. Ik stond natuurlijk rechts vooraan waar zijn versterkers stonden. Ik hoopte dat ik kon kijken wat het kastje boven op de rechter versterker was. Dat bleek achteraf een AB-kastje te zijn, waar je alles kunt inpluggen en alles tegelijkertijd kunt aanzetten, heb ik inmiddels ook. Het enthousiasme en de energie van Gallagher vind ik briljant. Hij was toen natuurlijk al ziek en voor veel mensen al minder geworden, maar dat kwajongensachtige, dat zat er tot zijn dood in en dat vind ik geweldig. Ik sta voor dat podium en hij komt op en loopt in één keer naar me toe en zegt: "Good to see you again." Ik stond daar en dacht, wat is dit nou? Dat vond ik natuurlijk super. Twee dagen ervoor had ik in Paradiso een plectrum van hem gekregen. Gallagher is voor mij een adembenemende gitarist om naar te kijken. Zeker de eerste keer dat ik hem zag. Dat was de avond dat ik besloten had om niet meer door te leren.

Vindplaats: Interview met Julian Sas – Nederlandse versie - op de bluespagina’s van bobtjeblues.com

Woord 331 - voorbeeld – di 31/1/2006

maandag, januari 30, 2006

Woord 330


schaats


Een doorsnee schuinsmarcheerder drijft het helemaal niet zo ver als Casanova en Co. Wat niet wil zeggen dat de ontrouw van mannen en vrouwen geen probleem kan zijn. ,,Ontrouw hoort niet volgens onze maatschappelijke en religieuze codes en het veroorzaakt veel miserie'', zegt de Oost-Vlaamse seksuoloog en psychotherapeut Wilfried Van Craen, die over dat onderwerp een boek schreef.

Volgens Van Craen pleegt dertig tot vijftig procent van de gehuwde Vlaamse mannen en vrouwen overspel - officiële cijfers zijn daar natuurlijk niet over. Een eenmalige flirt, een onenightstand , kunnen wij, de rijders van de scheve schaats, nog wel aan. Maar wat als het overspel overgaat in een langdurige relatie en je dus, in feite, twee relaties gaat leiden? Dan wordt het leven ingewikkeld, dan komt verscheurdheid om de hoek kijken en dan zullen de nieuwe partners nooit helemaal in hun relatie kunnen opgaan - want ze moet geheim blijven. Zulke relaties, waarbij de pleger van het overspel niet tevreden is in zijn officiële relatie en niet voluit kan gaan in zijn tweede, kunnen bijzonder frustrerend zijn - ook voor de 'tweede' partner, die zich nooit voor honderd procent aanvaard zal weten.

Casanova, vanavond op Canvas, 22.05 uur

Wilfried Van Craen, De prijs van de passie - Trouw aan ontrouw, Van Halewijck, 260 blz, 17,50 euro

Vindplaats: “Bijna de helft van de Vlamingen rijdt wel eens een scheve schaats - Als liefde pijn gaat doen”

Woord 330 - schaats – ma 30/1/2006

zondag, januari 29, 2006

Woord 329


alarm


Officieel Brits rapport slaat alarm rond klimaatsverandering

De stijgende concentraties aan broeikasgassen kunnen een ernstiger impact hebben dan tot nu toe gedacht. Dit staat in een lijvig wetenschappelijk rapport dat maandag door de Britse regering is vrijgegeven en dat de BBC al heeft ingekeken.

Het document zegt dat er maar een "kleine kans" is dat de uitstoot van broeikasgassen onder een "gevaarlijk" niveau te houden is. De wetenschappers spreken de vrees uit dat ijskap op Groenland zal smelten waardoor het zeeniveau binnen duizend jaar zeven meter zal gestegen zijn. (dwm) (Belga 10:14)

Vindplaats: Ergens bij De Morgen - Online

Woord 329 - alarm – zo 29/1/2006

zaterdag, januari 28, 2006

Woord 328


klootzakcalculator


“Thu Jan 26, 2006
Paus Jean-Paul
"Liefde is meer dan seks". Een opportunistische kerkvader. Beste Benedict, om verder onheil te vermijden...het warm water bestaat al lang. Onzinnig om daar een encycliek of ander encyclopodieen over vol te pennen.

De woorden van Paus Jean-Paul Mulders zijn meer beklijvend.
"Je hebt geen keus. Het krijgen van kinderen ontneemt de mens het recht om zelfmoord te plegen."
Schabouwelijk (:)) dat zoiets moet geschreven worden. Bedankt Jean-Paul.

Mijn "volautomatische klootzakcalculator" (nogmaals dixiet JP) vertelt me dat hij gelijk heeft. Er is geen keus.
Posted by: Webblog on Jan 26, 06 | 9:09 pm | Profile”

Vindplaats: Vlaams bijtende blog – Do 26/1/2006

Woord 328 - klootzakcalculator – za 28/1/2006

vrijdag, januari 27, 2006

Woord 327


balans


25 geroep uit de woestijn
Na twintig jaar ronddolen in de praktijk is het tijd om een balans op te maken. Van waar komen we, waar staan we nu en wat zijn de knelpunten op het terrein van de kunsteducatie? Eén zaak staat vast: we willen het werkveld van de kunstzinnige vorming, de kunsteducatie, de muzische vorming en dat van het artistiek-sociaal werk hoog bovenop de beleidsagenda plaatsen. We doen dit uit noodzaak, aangezien op dit moment veel energie, werkkracht en inzichten dreigen verloren te gaan door de huidige omstandigheden waaronder we moeten werken.

Vindplaats: 25 jaar roepen in de woestijn van Tijl Bossuyt bij veerman.be

Woord 327 - balans – vr 27/1/2006

donderdag, januari 26, 2006

Woord 326


wrat


Huisdichter in spe Guido de Bruyn:

Zwaai de vlag, teut de toeter, blaas en balk!
Daar komt Heer Onnut, mankepoot en dichter.
Ach, niemand ziet in hem de ballerina van
het alfabet, de dribbelspits, de lepe voetjeslichter
van de taal. Wat zou het: hij mankt,
hij jankt des nachts tegen de sterren op, jawel,
Heer Onnut geeft vorm aan ons dagelijks kabaal.

Maar hij weet wél wat een melisme is (een oogkwaal
of een wrat?, een recept voor chocoladeschuim?).
Vraag hem dat, maak van hem uw poëtos de la casa,
geef hem pen en papier, hij maakt terstond tabula rasa,
wat zeg ik: kipkapcadans van al uw proza, en zie:
Heer Onnut zal niet langer manken, vrolijk zal
zijn wals van woorden u besmetten met zijn zwier!
Teut de toeter dus en zwaai de vlag, maar alstublieft:
doe het ook na de waan van nationale gedichtendag.

Inzending van Guido de Bruyn voor de Huisdichterwedstrijd van Radio 1 n.a.v. Gedichtendag 2006.

Woord 326 - wrat – do 26/1/2006

woensdag, januari 25, 2006

Woord 325


bonkDaar stond ze dan om 21.39 uur in de Rod Laver Arena: kleine, frêle Justine Henin-Hardenne met haar 1m67 en 57 kilootjes. Tegenover haar een bonk van een vrouw van 79 kilo en 1m89. Lindsay Davenport, zes jaar ouder, zes jaar meer ervaring. Een Mini Cooper tegen een Mercedes. Ze hadden er 1 uur 57 minuten over gedaan om de match te besluiten in Henins voordeel, 2-6, 6-2 en 6-3.

Vindplaats: de sportbladzijden van Het Nieuwsblad – Sportwereld

Woord 325 - bonk – woe 25/1/2006

dinsdag, januari 24, 2006

Woord 324


helaas"The Washington Post heeft post.blog afgesloten, het deel van zijn website waar lezers commentaar konden geven op zijn artikelen. Scheldpartijen en persoonlijke beledigingen, vooral aan het adres van de ombudsman van de krant, zijn daar debet aan."
"Het kostte ons te veel tijd om het steeds op te schonen", aldus de hoofdredacteur. "Transparantie en debat zijn cruciale onderdelen van de internetcultuur. Helaas zijn we er niet in geslaagd de gesprekken beschaafd te houden."

Vindplaats: Volkskrantlog

Woord 324 - helaas – di 24/1/2006

maandag, januari 23, 2006

Woord 323


zomerspelen· Olympische Zomerspelen 2012 - Londen, Verenigd Koninkrijk
· Olympische Zomerspelen 2008 - Peking, China
· Olympische Zomerspelen 2004 - Athene, Griekenland
· Olympische Zomerspelen 2000 - Sydney, Nieuw-Zuid-Wales, Australië
· Olympische Zomerspelen 1996 - Atlanta, Georgia, VS
· Olympische Zomerspelen 1992 - Barcelona, Spanje

Vindplaats: Wikipedia over Olympische zomerspelen

Woord 323 - zomerspelen – ma 23/1/2006

zondag, januari 22, 2006

Woord 322


meesterlijk"Jorge Luis Borges wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Borges werd beroemd door zijn fantastische en metafysische verhalen, maar hij was ook een meesterlijk dichter en essayist.
Zijn werk veroorzaakte een revolutie in de Zuid-Amerikaanse literatuur en was van grote invloed op schrijvers in Europa en de Verenigde Staten.
Borges. Een leven is de eerste biografie die het geheel van Borges’ leven en werk omspant, gebruikmakend van tot dusver onbekend archiefmateriaal. De menselijke kant van Borges komt naar voren; zijn Argentijnse roots, zijn relaties met familie en vrienden, Borges’ verliefdheden en gevoelens van wanhoop."

Vindplaats : Biografie Borgers bij de Balie

Woord 322 - meesterlijk – zo 22/1/2006

zaterdag, januari 21, 2006

Woord 321


waarnemingszolder


Zeg Gunther, ik heb vandaag eens wezen kijken of ze nog van die rode snijfilm hebben in tekenwinkel Schleiper (Onderbergen-Gent). Dat hebben ze daar inderdaad nog steeds! Die rode snijfilm (RUBILITH/ULANO) is dus UV-bestendig (omdat het tegen het felle licht van kontaktkasten in de REPRO/Pre-Press moet kunnen). Dus deze rode snijfilm zal, na lange tijd in het zonlicht te hebben gehangen, absoluut niet verkleuren of vergelen! Ik heb hier thuis al geruime tijd een vel RUBILITH rond een witte TL-lamp hangen (op mijn waarnemingszolder). Wel, dat rood ziet er nog altijd even "rubine" uit als 10 jaar geleden!
Ik moet eerst nog eens die 3 of 4 venstertjes en die glazen deur van 't klein koepeltje opmeten, en als het bestuur van RUG-VSTW "A.Pien" die rode snijfilm een beetje ziet zitten kunnen we vervolgens aan de slag! Dus straks zit heel RUG-VSTW "A.Pien" misschien in 't knalrood, net als in een... (...) Enfin, dus net als in een DONKERE KAMER (een "DOKA")... Deze snijfilm zit niet op een rol maar is wel verkrijgbaar per vel van 50 op 65 cm. Eén zo'n vel kost 157 BEF (reken zelf uit naar EURO).

Vindplaats: ergens een mail op het open net

Woord 321 - waarnemingszolder – za 21/1/2006

vrijdag, januari 20, 2006

Woord 320


capsulering


Het klinkt allemaal als Johannesburg, Sao Paulo of Lagos. Speelt de capsulering van de stad ook in West-Europa? Worden onze binnensteden niet juist overbevolkt door horden toeristen die zich allemaal aan de geschiedenis en het bier komen laven? De keerzijde hiervan is, zo stelt De Cauter, dat de stedelijke economie afhankelijk wordt van het toerisme. De stad zal zich moeten richten op het trekken van toeristen en dat heeft gevolgen voor de bewoonbaarheid, bedrijvigheid en leefbaarheid van de stad. Door toenemende overlast van festivals, door afnemende mogelijkheden van vernieuwing, wordt de binnenstad voor bewoners en ondernemers minder aantrekkelijk. En bovendien, typisch geval van capsulering, is er op een straat overheerst door toeristen geen ruimte voor de zwarte kanten van de grootstedelijkheid: voor het ‘gespuis’. De oude stad wordt een groot museum en dat hoort er netjes gepoetst bij te liggen: klaar voor consumptie. Het centrum wordt daarmee, volgens De Cauter, één grote ‘capsule’: een pretpark van de geschiedenis.

De capsulaire beschaving - Over de stad in het tijdperk van de angst - Lieven de Cauter - Gerecenseerd door Hans Teerds in Wapenveld-online

Vindplaats: Wapenveld-online

Woord 320 - capsulering – vr 20/1/2006

donderdag, januari 19, 2006

Woord 319


filologisch3. Het voorbereiden en realiseren van 'producten' die de zichtbaarheid van het Vlaams talig, literair en intellectueel erfgoed bevorderen, b.v. publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, uitvoeringen, catalogi, thesauri, radio- en televisieprogramma's e.d.m.
4. De bestudering van de mogelijkheden van het gebruik van ICT voor het literair, filologisch en taalkundig onderzoek.
5. Op de hierboven geschetste gebieden bijdragen leveren aan de theorievorming op nationaal en internationaal gebied en aan het beleidsvoorbereidend onderzoek in Vlaanderen. “
Vindplaats: Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie - CTB (KANTL)
Doelstellingen van het CTB


Woord 319 - filologisch – do 19/1/2006

woensdag, januari 18, 2006

Woord 318


zelfs


“Er zijn in Vlaanderen families rijk (of nog rijker) geworden door het aankopen van aangeslagen goederen en eigendommen van kloosters en abdijen. De verkoop gebeurde door Franse republikeinen en alles werd verkocht voor een appel en een ei. De zeer katholieke werkmensen vonden het een zonde aangeslagen goederen van de kerk te kopen.De kasteelheren hadden er echter geen moeite mee en ze waren in het arme Vlaanderen van die tijd heer en meester. Zelfs pastoors sprongen voor hen. Dergelijke zaken (op de spits gedreven) hebben de moorden van Beernem mogelijk gemaakt. Het is natuurlijk onbegonnen werk …”

Vindplaats: Ergens bij geocaching.com

Woord 318 - zelfs – woe 18/1/2006

dinsdag, januari 17, 2006

Woord 317


microbe


"In die nieuwe stijl doet Paul Vanhie in oktober opnieuw een gooi naar de burgemeesterssjerp. ,,Ik zou de politiek los laten als die microbe mijn gezondheid kapot maakt. Dat is op vandaag helemaal niet aan de orde'', aldus de Ledegemse burgemeester..."

Vindplaats: “,,Hartinfarct was goede leerschool" – Het Nieuwsblad - 17/01/2006

Woord 317 - microbe – di 17/1/2006

maandag, januari 16, 2006

Woord 316


rij


Zeg mij, romans, verhalen, novellen, wie heeft daar na zijn veertigste God nog aan toe behoefte aan? Wie leest nog dat fictief zogezegd scheppend psychologisch-filosofisch bellettristisch proza? Zijn er ooit romans gepubliceerd die thuishoren in de rij van de honderd boeken die het menselijk denken wérkelijk ingrijpend hebben beïnvloed?" Weverbergh stelt deze open vragen ergens in het begin van zijn boek. Tot op de laatste pagina blijven ze zinderen, tot de auteur ze met een krachtig 'neen' beantwoordt.


Julien Weverbergh - weverbergh '30-'70. Herinneringen van een letterkundig omnivoor - Privé-domein, Arbeiderspers, Amsterdam, 350 p., 21,95 euro.

Vindplaats: 'Het is zo muisstil in de letteren' door Filip Rogiers in De Morgen

Woord 316 - rij – ma 16/1/2006

zondag, januari 15, 2006

Woord 315


begraven


“Begeef je naar N51 06.584 E3 18.862 en daar vind je je eerste aanwijzing. Die zul je vinden aan de onderkant van een steunpaal. Er zijn in deze beschrijving een aantal foto’s bijgeleverd en die moet je vinden op je weg naar de cache. Op elk van die plaatsen vind je een GC-aanwijzing en soms ook een verandering van richting. Een van de foto’s geeft ook de plaats weer van een microcache. Deze is begraven juist onder enkele bladeren en takjes vlak naast de paal. “

Vindplaats: geocaching.com

Woord 315 - begraven – zo 15/1/2006

zaterdag, januari 14, 2006

Woord 314


muts‘Humor is inderdaad de nieuwe rock-n-roll. Het is raak: Helsen serveert een absurd maar sluitend universum, met balletjes.’ (De Standaard)
‘Wij waren zeer te spreken over Wim Helsen, een man met onder zijn muts een danig gedeukt wereldbeeld. Vanuit het gat onder zijn neus stak Helsen een onwaarschijnlijke stream of bollocks af, slechts nu en dan onderbroken door een welgemeend ‘De smeerlappen!’.’ (Humo)
‘Op dat moment heeft hij het podium al anderhalf uur lang bespeeld als een volledig orkest. Straffe kost!’ (De Morgen)


Vindplaats: Wim Helsen heeft een website bij de afdeling recensies

Woord 314 - muts - za 14/1/2006

vrijdag, januari 13, 2006

Woord 313


rechtstreeks06:58 08:03 01:05 vrijdag 13/01/2006 Rechtstreeks[528 ]
07:28 08:29 01:01 vrijdag 13/01/2006 Rechtstreeks[1528 ]
07:58 09:03 01:05 vrijdag 13/01/2006 Rechtstreeks[529 ]
08:23 09:29 01:06 vrijdag 13/01/2006 Rechtstreeks[1529 ]
09:01 10:03 01:02 vrijdag 13/01/2006 Rechtstreeks[530 ]

Vindplaats: Uurregeling NMBS – Vrijdagmorgen 13/1/2006

Woord 313 - rechtstreeks - vr 13/1/2006

donderdag, januari 12, 2006

Woord 312


katakana


"Katakana (片仮名) zijn syllabenreeksen en zijn een onderdeel van het Japans schrift (de anderen zijn Kanji, Hiragana en het in Latijnse schrift overgezette Romaji). De katakana lettertekens hebben wat vierkante lijnen en zijn het eenvoudigst van het Japanse schrift."

Vindplaats: Katakana bij wikipedia

Woord 312 - katakana - do 12/1/2006

woensdag, januari 11, 2006

Woord 311


owrdt


"Met Schrijven offreert Marguerite Duras ons een kleinood waarover NRC Handelsblad schrijft: "Duras vertelt broos, soms bijna te simpel in de bekende korte zinnen, waarvan af en toe een deel nog herhaald owrdt. Het is een zachtjes lopen, dat ineens in hollen overgaat. Een lezer zou zich de films erbij kunnen voorstellen, zo beeldend schrijft ze, ondertussen in de ban rakend van haar aarzelend geschrijf, haar taalvondsten en onverwachte invallen."

Vindplaats: Over Ecrire van Marguerite Duras bij Taalfilosofie

Woord 311 - owrdt - woe 11/1/2006

dinsdag, januari 10, 2006

Woord 310


generacismeZe zouden blij moeten zijn dat al die potentiële klanten voor de toekomst de Sint-Jakobsstraat leren kennen! Dat ze weten dat er knusse restaurantjes te vinden zijn! Maar neen, ze organiseren liever oubollige spelletjes als Wie wordt de Ware Jakob? om klanten te lokken. Goormachtigh goochelt met woorden als veto, actiebereidheid, Raad van State en snode plannen, alsof fuiven en feesten criminele activiteiten zijn. Uit elke zin die de voorzitter uitspreekt, straalt minachting voor de jeugd. Generacisme noem ik dat, of voluit : generatie-racisme. De Cactus Club was veruit de enige zaal in de binnenstad waar er geen sprake was van geluidsoverlast door de muziek die er gespeeld werd. Dat de Geerwijnstraat vaak gebruikt werd als wildplasserssteegje had onder meer te maken met de Cactus en La Vivante, die ook nog eens munt wilden slaan uit de natuurlijke behoeften van hun klanten, aan wie ze wél graag plasbevorderende drankjes verkochten, en liefst zoveel mogelijk, maar voor elke plasbeurt ook nog eens een halve euro vroegen!

Vindplaats: De ware Jakob of de cactus club ? - door Kutje Van Wulpen
Donderdag 29 december 2005 - Moonartgallery

Met dank aan Luc Peeters voor het woord!

Woord 310 - generacisme - di 10/1/2006

maandag, januari 09, 2006

Woord 309


riem


"Het gaat om de ervaring die je hebt tijdens het luisteren naar of het lezen van poëzie: ik wil altijd dat er iets gebeurt in een gedicht. Dat mensen haast ongemerkt worden meegetrokken, maar dat ze ook zomaar weer uit het gedicht gegooid kunnen worden." Zoals in haar lange gedicht over witte fuckende konijnen: daarin combineert ze opzettelijk een platte uitdrukking met een inhoud die voor haar juist heel belangrijk is. "Aan het einde van De avonden van Gerard Reve spreekt de hoofdpersoon zachtjes tegen een klein speelgoedkonijntje, dat hij daarna onder zijn riem steekt. Dat vond ik zo'n krachtig symbool, ik wist dat ik daar iets mee wilde doen. En toen kwamen 'de witte fuckende konijnen' in mijn tekst. Die frase zegt op zich niks, maar het meeslepende ritme hielp me om onder woorden te brengen wat me op dat moment dwars zat." Dat leverde een gedicht op waarin alledaags taalgebruik en herkenbare beelden worden gecombineerd met eigenzinnige symboliek, in een bundel vol verrassende, speelse observaties. Deze eerste bundel van Els Moors, Er hangt een hoge lucht boven ons, zal in januari 2006 verschijnen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam."

Vindplaats: 8weekly: Wiedeke Piël van webmagazine 8WEEKLY praat met Els Moors.

Woord 309 - riem - ma 9/1/2006

zondag, januari 08, 2006

Woord 308


onmiddellijkheid


"Maar veel heeft Groenewegen met deze pleisterplaats vooralsnog niet op. Hij verbaast zich over 'de drang tot onmiddellijkheid' die uit veel van de persoonlijke weblogs spreekt, over de 'hedendaagse ziekelijke zucht tot openbaring van het persoonlijke'. Daarnaast ontaarden discussies op een weblog 'meest langs de kortste weg in een borrelpraat vol snedigheid en sneren. Het web lijkt daardoor nog het meest op een virtueel schrijverscafé van bekenden die aan een half woord genoeg hebben, waar goed geformuleerde zinnen en helder gebouwde alinea's gevraagd zijn.'

Vindplaats: Aan de voet van de tafelberg
Over Hans Groenewegens opvattingen van de digitale onderwereld bij de Contrabas

Woord 308 - onmiddellijkheid - zo 8/1/2006

zaterdag, januari 07, 2006

Woord 307


jongeman


"Eind jaren '60 was ik student-arbeider, mijn wapens waren een grote mond, occasioneel een kassei en een stapel pamfletten. Ik kijk niet neer op de jongeman die ik toen was, dat zou makkelijk zijn, hooghartig, blasé. Integendeel, vaak vertedert hij mij. En terugblikkend, zonder nostalgische bril, is het moeilijk te ontkennen dat mei '68, ook als die periode ontdaan wordt van romantiek, een keerpunt was."

Vindplaats: Bart Plouvier bij de Brakke Hond

Woord 307 - jongeman - za 7/1/2006

vrijdag, januari 06, 2006

Woord 306


levensloop


"woensdag, mei 11, 2005
Het gezicht der tijd
Doorheen hun leven veranderen mensen. De effecten daarvan zijn duidelijk zichtbaar. Met oude foto's kunnen we nog wel eens terugdenken aan hoe we vroeger zelf waren. Wanneer je er enkele naast elkaar legt krijg je al een beetje zicht op je eigen evolutie.

Diego Gol[d]berg en zijn vrouw Sussy bedachten bijna dertig jaar geleden een zeer originele manier om hun eigen levensloop in beeld te brengen. Het Argentijnse koppel neemt ieder jaar, op 17 juni, een foto van ieders aangezicht. Of zoals zij het zelf zeggen: "We photograph ourselves to stop a fleeting moment, the arrow of time passing by."

Op hun webpagina krijg je per jaar een mooi overzicht van hoe deze mensen veranderen. Zo nu en dan zie je een nieuw gezicht opduiken, dat dan mee evolueert. Mooi gedaan, en zeker het proberen waard. Hieronder staan de foto's van drie jaren, om de andere foto's van 1976 tot 2004 te bekijken zal je zelf moeten langsgaan.

Vindplaats : Zone Zero via http://tijd.blogspot.com/

Woord 306 - levensloop - vr 6/1/2006

donderdag, januari 05, 2006

Woord 305


sopraan


"Wie geen zin heeft in een documentaire-film kan bij Ivo Niehe terecht. Hij praat vandaag met de Roemeense sopraan Angela Gheorghiu. Wat Niehe in de 'TROS tv show' (Nederland 2, 21.25) doet, kan niemand in Vlaanderen hem nadoen. Hij slaagt erin de grootste sterren naar de studio te lokken en levert altijd een leuk interview af."

Vindplaats: De AdValvas-selectie van woensdag 11 mei 2005

Woord 305 - sopraan - do 5/1/2006

Van de dagen: het woord... (Week 52)

* Ma 26/12/2005: Woord 295: dichtgetimmerd
* Di 27/12/2005: Woord 296: plan
* Woe 28/12/2005: Woord 297: laboratorium
* Do 29/12/2005: Woord 298: haaien
* Vr 30/12/2005: Woord 299: kippenpoten
* Za 31/12/2005: Woord 300: last
* Zo 1/01/2006: Woord 301: canon

woensdag, januari 04, 2006

Woord 304


cultuurterm


"Volgend jaar viert Playboy het heuglijke feit Abraham te zullen zien, en is het precies 50 jaar geleden dat geestelijke vader Hugh Hefner het lumineuze idee kreeg om de mollige Marilyn Monroe op de cover van het nulnummer van Playboy te zetten. With nothing on except the radio, een schalkse oneliner die hij de afgelopen halve eeuw in talloze interviews ondeugend lachend uit zijn ochtendjas heeft getrokken.
Hefner was 27 jaar en wilde een mainstream lifestyle magazine brengen met een combinatie van goede artikelen en kwaliteitsfoto’s van begeerlijke naakte dan wel zeer schaars geklede vrouwen. Aldoende gaf hij de cultuurterm Bildung een geheel nieuwe betekenis. Cultuur kon ook geil gebracht worden, zeg maar. Het historische nummer vloog de schappen uit, ondanks - of misschien wel dankzij - het morele gemopper van kwezelachtige minoriteiten.

Vindplaats: Mollige meiden: bij ergogenics.

Woord 304 - cultuurterm - woe 4/1/2006

dinsdag, januari 03, 2006

Woord 303


cardioloog


Via een mobieltje een hartscan versturen naar de dienst Spoedgevallen. In Nederland kan het binnenkort, dankzij cardioloog Menno Baars en het Nederlandse bedrijf Life Signal. Voorlopig wordt het allemaal nog uitgetest met vijftig proefpersonen, allen hartpatiënten. Zij zijn uitgerust met een telescan. ,,Jaarlijks overlijden er nu zo'n tien- tot vijftienduizend patiënten per jaar aan een hartaanval. Als je er op tijd bij bent kan dat aantal verminderen'', vertelt Baars in een interview aan de internetsite Planet.nl .

Vindplaats: Scan je hart met je gsm - 03/05/2005 – Het Nieuwsblad

Woord 303 - cardioloog - di 3/1/2006

maandag, januari 02, 2006

Woord 302


uitlaatklep


"Te emotioneel" is het meest voorkomende verwijt. "Poëzie is een uitlaatklep. Mensen willen alles op een rijtje zetten en de gevoelens van zich afschrijven", ervaart An Leenders van de vzw Creatief Schrijven. "Emoties zijn het thema van bijna alle amateurdichters", zegt de dichter Erik Vanhee, die schrijfcursussen geeft bij de Stichting Lodewijk de Raet.
"Mensen kiezen voor poëzie omdat ze het met gewone woorden niet meer kunnen zeggen. Hele generaties zijn vergiftigd door de klassieke negentiende-eeuwse dichtkunst van de grote woorden en gedachten. Dat ontaardt in melodrama en sentimentaliteit. Ik ga daar tegenin. Het probleem van amateurdichters is dat ze vaak …

Vindplaats: Rijmen en dichten om emotie te lichten bij Creatief Schrijven

Woord 302 - uitlaatklep - ma 2/1/2006

zondag, januari 01, 2006

Woord 301


canon


"Op dit punt aangekomen in zijn betoog richt Vaessens zich op de canonisering, op de 'heikele' vraag: 'Welke literatuur doet ertoe en welke niet?' Hij definieert het begrip canon als volgt: 'een afspiegeling in schrijversnamen of boektitels van de literaire voorkeuren van een bepaald moment, op een bepaalde plaats, binnen een bepaalde kring'. 'Een positie in die veranderlijke canon kon' - tot voor kort - 'bevochten worden'. Dit gebeurde door 'ernaar te streven ánders voortreffelijk, oorspronkelijk, te zijn'. 'Autonome avant-gardes, niet 'gecorrumpeerd' door buitenliteraire belangen, bevochten [...] het (publicitaire) centrum van de literatuur.' Maar nu het autonome literaire systeem is aangetast en er niet langer één podium is waarop het literaire debat wordt gevoerd, is deze 'autoritaire manier' van canonisering onder vuur komen te liggen. Er is geen avant-garde meer die kan claimen dat zij 'het échte debat' voert. Het verhaal van de autonome literatuurgeschiedenis kan volgens Vaessens dan ook niet langer als norm worden voorgeschoteld."

Vindplaats: Literatuurgeschiedschrijving volgens Vaessens, netwerken, de Publieksprijs en de bloemlezing van Breukers

Woord 301 - canon - zo 1/1/2006

Powered by Blogger