Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

woensdag, november 30, 2005

Woord 269


botsenDe drie basispremissen van de moderne literatuurgeschiedschrijving (de relatie tussen litera-tuur en nationale identiteit, de autonomie van het literaire veld en de voortgangslogica) botsen opzichtig met de literaire praktijk van vandaag. Anders dan we in de literatuurgeschiedenis ge-wend zijn, is het echter niet een zoveelste literaire avant-garde die voor deze botsing verantwoor-delijk is. In dit geval wordt de omslag veroorzaakt door de omstandigheden waaronder schrijvers, dichters, teksten en instituties in de tweede helft van de twintigste- en de eenentwintigste-eeuwse cultuur zijn gaan functioneren.

Vindplaats: What’s new? Hedendaagse literaire cultuur en de literatuurgeschiedenis
Onder de titel ‘Literatuurgeschiedenis’ gepubliceerd in De groene Amsterdammer Literatuur, nr. 1, 2005, p.32-37. Bij Thomas Vaessens.

Woord 269 - botsen - woe 30/11/2005

dinsdag, november 29, 2005

Woord 268


gekte


Groenewegen past toe wat hij gelezen en geleerd heeft en dat doet hij, laat daarover geen misverstand bestaan, razend knap en steeds op basis van originele invalshoeken. Maar er is ook een soort kennis die voortkomt uit een zekere geniale gekte, een dwarsheid en oorspronkelijkheid die de lezer overdondert en verbluft. Overloed maakt de lezer wijzer en rijper, maar 'de schok der herkenning' blijft uit.''

Vindplaats: Joop Leibbrand op Meander 24/9/2005 - Over "Overvloed" van Hans Groenewegen
http://www.xs4all.nl/~kapiteel/aavloedpers.htm

Woord 268 - gekte - di 29/11/2005

maandag, november 28, 2005

Woord 267

creperen


"Wie Sjalamov blijft lezen, komt er hoofdstuk na hoofdstuk achter dat ook deze gemeenschap van gemakzuchtige heersers (ze hadden in het 'Hoge Noorden' weinig concurrentie en verdienden nog lekker ook) en gestraften van allerlei rang en stand (van boerenjongens die in de kolchoz hun 'norm' niet hadden gehaald, tot intellectuelen en schrijvers van de hoogste rang - in één verhaal wordt gerefereerd aan het creperen van de grote Russische dichter Mandelstam), dat zelfs die gemeenschap, die hel, een modus vivendi had, die tot een nuancering van het beeld aanleiding geeft."

Vindplaats: Koele getuigenissen uit Kolyma. Willem Kuipers in de Volkskrant van 05-01-2001

Woord 267 - creperen - ma 28/11/2005

zondag, november 27, 2005

Woord 266


auteursrecht


"Misschien twijfelt u of u zult inzenden of niet. Wie weet tenslotte wat er allemaal met uw werk kan gebeuren zodra het op internet staat? Het antwoord is dat er hetzelfde mee kan gebeuren als wanneer uw werk in gedrukte vorm zou worden uitgegeven. Alles wat geschreven is, kan uiteindelijk worden gekopieerd zonder uw toestemming; dat geldt ook voor het werk van musici of andere kunstenaars. Het auteursrecht beschermt u in principe, al zult u waarschijnlijk alleen in actie willen komen tegen een grootschalige inbreuk daarop.
Zodra u iets opschrijft, is die tekst in principe al beschermd. Om dat later aan te kunnen tonen, is echter een heel andere zaak. Om u van uw auteursrecht te verzekeren zou u dat (in Nederland) bijvoorbeeld bij de Inspecteur van de Registratie en Accijnzen kunnen laten registreren, of u kunt uw werk zelf uitgeven: er een ISBN voor aanvragen en een gedrukt exemplaar naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag sturen. In België levert SABAM hieromtrent nuttige informatie en diensten."

Vindplaats:

Ergens in de kamers van het Schrijverspodium


Woord 266 - auteursrecht - zo 27/11/2005

zaterdag, november 26, 2005

Woord 265


stampen


"Sjamanisme ontmoet buikdansen
(de kracht van volledigheid)

Heb je ooit de magische energie van een jonge, mooie buikdanseres gezien en gevoeld? Wiegend met haar heupen, vol van seksueel verlangen? Genietend van elk sensuele beweging die ze maakt? Hoe ze jou uitdaagt, hoe haar elegante armen haar behendige lichaam strelen, vochtige lippen en mysterieuze ogen! ?
Heb je ooit een echt sjamanistisch ritueel gezien? Hoe krachtige mannen van een Afrikaanse stam hun sterk gespierd lichaam bewegen op het geluid van de drum? Het wilde, dierlijk vuur wat in hun ogen brandt, terwijl ze stevig op de aarde stampen?"

Vindplaats: Sjamanisme moet buikdansen op Siberisch Sjamanisme

Woord 265 - stampen - za 26/11/2005

vrijdag, november 25, 2005

Woord 264


potlood"In de Rommeldam-reeks van uitgeverij KijkKader staat in elke uitgave een figuur uit de Bommelverhalen van Marten Toonder centraal. Het eerste `deel' is gewijd aan de ambtenaar Dorknoper en bestaat uit een doosje met daarin een boekje met passages uit het werk van Toonder die een beeld schetsen van deze onkreukbare ambtenaar, en verder een notitieboekje en een potlood."

Dorknoper, een voorbeeldig ambtenaar is een uitgave van KijkKader en kost ƒ 24,90. ISBN 90 71959-023

Vindplaats: Ergens in de Varia van Onze Taal

Woord 264 - potlood - vr 25/11/2005

donderdag, november 24, 2005

Woord 263


weblogmoe


"Aan inspiratie ontbreekt het heus niet, maar ik ben moe. Weblogmoe om precies te zijn. En dus is het hier stil de laatste en komende tijd. Maar ik heb een bloedhekel aan dat gemekker van al die aandachttrekkende webloggers die er gelijk maar helemaal mee stoppen als ze eventjes geen zin meer hebben. Slappe afhakers, bah."

Vindplaats: Ruben op Timmietv

Woord 263 - weblogmoe - do 24/11/2005

woensdag, november 23, 2005

Woord 262


kruiwagen


"Ik ben geboren tijdens de oliecrisis. Op een autovrije zondag. Mijn moeder kon niet met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht en mijn vader moest haar tien kilometer met een kruiwagen tot aan het moederhuis duwen.
Sindsdien heb ik een vreemde relatie met wagens. Ik heb een Lada.
Ik heb ook altijd in het centrum van de aandacht willen staan, sinds mijn kindertijd. Zo organiseerden mijn ouders diners en soupers voor rijke mensen, allemaal kennissen van hen. Cardiologen, speleologen, pianisten, notarissen en dokters (gelukkig geen priesters)."

Vindplaats: "Over mezelf" op "Ik en mijn Lada"

Woord 262 - kruiwagen - woe 23/11/2005

dinsdag, november 22, 2005

Woord 261


publieksprijs


Nu wil het feit dat De Contrabas ook een Publieksprijs heeft ingesteld, maar dan voor de poëzie. Op zich natuurlijk leuk, maar op het eerste oog niet meer dan dat, er worden zoveel prijzen uitgereikt, al dan niet gekozen door het publiek. Wat het voor uw blogger extra noemenswaardig maakt is dat vanuit Epibreren/ Rottend Staal en de Contrabas een actie is gestart om deze verkiezing op nummer 1 in google te krijgen, zodat wie daar het woord publieksprijs invult, niet langer de NS op 1 ziet staan, maar deze verkiezing.

Vindplaats: Strijd der publieksprijzen op cultuur.paginablog.nl

Woord 261 - publieksprijs - di 22/11/2005

maandag, november 21, 2005

Woord 260


pienter


Nu lijkt ‘allene’ zeggen in plaats van ‘alleen’ – om het bij dit voorbeeld te houden – misschien te afgeborsteld, te onrealistisch, te weinig. De renner die hij neerzette leek mij te pienter. Waarom zou zo’n fietsende bolleboos dan ‘allene’ zeggen in plaats van ‘alleen’? Hij sprak een taaltje dat niemand anders spreekt. Het is balanceren op een smalle koord, ik weet het, en misschien net daarom is zo’n gedicht – als je het toch niet goed kan brengen – een typisch stilleesgedicht.

Vindplaats: Philip Hoorne in zijn verslag over Sappho 2005

Woord 260 - pienter - ma 21/11/2005

zondag, november 20, 2005

Woord 259


grootstedeling


"Tim van der Meer is een Amsterdammer (bladzijde 5), dus Knetemann. 'Topsport is egotripperij' (blz. 32), oftewel Raas, hij is de beste daler (85): Wagtmans. Eindklassementen 17e, 23e en 19e: Bouwmans. Weer wordt hij Amsterdammer genoemd (149), kan het een afleidingsmanoeuvre zijn om een grootstedeling aan te duiden: Boogerd? Hij is een succesvol zakenman geworden na zijn carrière. Daarmee vallen alle renners af die maar blijven zoeken naar een bijrol in de sport."

Vindplaats: Gerbie7 over Mart Smeets:

Woord 259 - grootstedeling - Zo 20/11/2005

zaterdag, november 19, 2005

Woord 258


zelfonderzoek


''Al zijn stukken, of ze nu groot of klein zijn, getuigen van zijn behoefte door te dringen in die zo verschillende dichterlijke werelden. Zijn motto daarbij is van Leonard Nolens: 'Wie plaats wil nemen in de stem van een ander, hij verandert in zichzelf.' Inderdaad, intensief poëzie lezen is een vorm van zelfonderzoek. Groenewegen heeft een ruim hart en kan veel dichters aan: onder anderen Ten Berge, Duinker, Geerds, D'haen, Spinoy, Insingel, Lucebert (mooi met diens schilderkunst gecombineerd), Stitou, Vegter, Brassinga, Oosterhoff, Wijnberg. Een heel scala waaruit blijkt dat poëticale vooringenomenheid hem vreemd is.''

Vindplaats: T. van Deel voor de bibliotheekinformatiedienst Biblion, over Overvloed van Hans Groenewegen, 13-10-2005.

Woord 258 - zelfonderzoek - Za 19/11/2005

vrijdag, november 18, 2005

Woord 257


blamageIn:
" Vragen stellen aan de filmsector hoeft dus niet meer. Dit keer hadden de afwezigen overschot van gelijk. De bevoegde minister wil bovendien een ‘trendbreuk’: Vlaamse cineasten moeten in staat gesteld worden een Almodóvar-, een Lars von Trier- of een Ken Loachfilm te creëren.
Inmiddels zijn er in de Vlaamse filmproductie sinds 1964 diverse ‘trendbreuken’ geweest, maar van deze waarvan Anciaux gewaagde, viel de filmsector achterover. Zijn uitspraak is bovendien een blamage voor heel wat cineasten die met krappe budgetten een en ander wisten te realiseren. De diverse DVD-reeksen getuigen als Vlaams filmgeheugen in hun bonte verscheidenheid niet alleen van talent maar eveneens van de gedrevenheid van onze filmmakers. Een ‘rijker’ filmland als Nederland kan de resultaten ervan slechts benijden.
"
Vindplaats: Wim De Poorter over het 31ste INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN – GENT (2004)

Woord 257 - blamage - Vr 18/11/2005

donderdag, november 17, 2005

Woord 256


katerIn:
A “Innocent when you dream”
(Een film van Patrick Conrad voor Kunstzaken 13 maart 1988)
Op een winternacht in Antwerpen komen enkele trawanten samen in het Antwerpse café “De Kat”. Ze zijn op zoek naar de herinnering van hun overleden vriend, de legendarische zanger Ferre Grignard, en naar de verloren droom van de jaren zestig, toen zij nog mooi, jong en vol idealen waren. Wat een vrolijk weerzien moest worden ontaardt in een alcoholisch “inferno”. Wat ooit een droom was in psychedelische kleuren werd een ongeneeslijke, bonkende kater. Het paradijs is nu eenmaal niet voor grote jongens.

Vindplaats: Grand Cru: Rik en Nel Wouters wonnen! Ergens op de Vrt-fansite.

Woord 256 - kater - Do 17/11/2005

woensdag, november 16, 2005

Woord 255


prosopografieIn:
"De prosopografie als geschiedkundige methode of ‘hulpwetenschap’ is ontstaan op het einde van de 19 de eeuw en kreeg aanvankelijk vooral bijval uit klassieke en modernistische hoek. Pas in de jaren ’50 en ’60 van de 20 ste eeuw kwam de algemene doorbraak[2]. Deze methode leek de ultieme oplossing te bieden voor het aloude probleem, waarmee historici te kampen hadden, namelijk dat van de representativiteit. Aan de hand van individuele gevallen ging men vaak generaliseren, zonder dat deze conclusies werden gestaafd door bronnenmateriaal. De prosopografie vertrok echter van zoveel mogelijk bronnenmateriaal over zoveel mogelijk individuen en ging op zoek naar de gemeenschappelijke kenmerken van de bestudeerde populatie. Niet het individuele, anekdotische, maar wel het collectieve, gemeenschappelijke (afkomst, familie, studies, loopbaan,…) droegen dus wezenlijk bij tot een prosopografisch onderzoek."

Vindplaats: Pastoors tussen conservatisme en moderniteit -
Scriptie van Ophelia Ongena voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, voor het behalen van de graad van Licentiaat in de Geschiedenis. Academiejaar: 2004-2005. (www.ethesis.net)

Woord 255 - prosopografie - Woe 16/11/2005

dinsdag, november 15, 2005

Woord 254


draaischijfIn:
"
Weinig schokkend op zich, vermoedelijk leest U al een eeuwigheid op deze manier. Wat mijn gevoelens echter gemengd doen zijn is het plotselinge besef van oppervlakkigheid. Zelfs woorden die niet zo bedoeld zijn lijken opeens vrij snel te vervluchtigen. En om het maar eens op mezelf te betrekken: mijn schrijven devalueert. Welnu, zult U zeggen, echt te pruimen is het nooit geweest. Tja, dat vraag ik me dus af. Hebben U en mijn feedreader gelijk, of is het voortschrijden der techniek er de oorzaak van dat leegte de standaard lijkt?
Nu ja, misschien overdrijf ik, en haal ik een paar dingen door elkaar. Als ik het heb over de charme van een draaischijf gaat het me, zo U begrijpt, niet om de draaischijf maar om de charme. En dàt mis ik weleens, de laatste tijd. Het is natuurlijk een beetje makkelijk om daar een feedreader de schuld van te geven.
"
Vindplaats: Bakeliet bij Mikz.net

Woord 254 - bakeliet - Di 15/11/2005

maandag, november 14, 2005

Woord 253


dataIn:
"Ja, niet door mij persoonlijk, maar als expert werkte ik als samen met de CIA, FBI, NCTU, Interpol en de NAVO. Het is een internationale onderneming en er zijn veel mensen die lange, lange uren werken om data te beveiligen. Ze moeten wel, het is noodzakelijk voor de toekomst. Het is raar, e-commerce zit in de lift, maar tegelijkertijd is hetzelfde waar voor computermisdaad.
Neem nu Zotob: het bleek geschreven door een Russische hacker die zichzelf Diablo noemde en in Marokko woonde, en zijn Turkse vriend, in opdracht van een Chinese bende van kredietkaartdieven. Zoiets kun je niet verzinnen! Maar zo is de wereld tegenwoordig. Daarom dat wij niet alleen data moeten bewaken - zoals antivirusproducten van de oude garde - maar de gebruiker moeten beschermen tegen een varia van bedreigingen. "

Vindplaats:
"Het internet moet volledig vervangen worden" - Interview met virusjager Dave Perry
Jamie Biesemans - 09 november 2005 - Bron: ZDNet

Woord 253 - data - Ma 14/11/2005

zondag, november 13, 2005

Woord 252


lever
In:
"Een arme bezembinder vangt in het bos een gouden vogel en verkoopt deze aan zijn rijke broer, die goudsmid is. De rijke broer laat de vogel braden, want hij weet dat als hij hart en lever van de vogel eet, er elke morgen een goudstuk onder zijn kussen zal liggen."

Vindplaats: Tweelingbroers van Theo Meder bij Verhalenbank.nl

Woord 252 - lever - Zo 13/11/2005

zaterdag, november 12, 2005

Woord 251


torenhoogIn:
"En weer blijkt hier zijn genialiteit. Brouwer doet het niet zoals de anderen, maar op zijn eigen, meesterlijke manier. Zeker moet hij reeds in Holland de landschapsschilders Isaïas van de Velde, Cornelis Vroom, Jan van Goyen, Hercules Segers gekend hebben, ook Pieter Molyn en de uitstekende Salomon Ruysdael, maar hij doet hen niet na. In Antwerpen was hij bevriend met o.a. Joos de Momper, doch hij mag niet met hem vergeleken worden; hij staat er torenhoog boven. Alle Brouwer-critici zijn het erover eens dat hij, in de weinige landschappen die hij ons heeft nagelaten; - een twaalftal volgens Höhne, negentien volgens Bode - ons het uitzonderlijke van zijn kunnen heeft getoond. Bode verwijst naar Constable, Corot en Manet, maar voegt er aan toe dat Brouwer zo veel meer is. Schmidt-Degener schat hem nog hoger en zegt het volgende: 'het feit dat Brouwer als landschapschilder uitmunt, verhoogt aanmerkelijk zijn prestige … In deze uiterst spontane werken schittert zijn genie op de meest rechtstreeksche, meest overtuigende wijze. Nooit voelt men zich zó na bij den meester, dan wanneer men zich dompelt in de natuur, zooals hij die zag'.En verder zegt hij nog: 'Nooit is Brouwer oorspronkelijker geweest en meer zijn tijd vooruit, dan in deze landschappen… In die lichte zorgelooze momentjes, openbaart Brouwer ons een ziel van gansch Giorgioneske sereniteit'.

Vindplaats: "Zijn landschappen" (over Adriaen Brouwer) (De grote meester van de kleine werkjes, een online-boek van Florent Van Ommeslaeghe.)

Woord 251 - torenhoog - Za 12/11/2005

vrijdag, november 11, 2005

Woord 250


onbruikIn:

En zo gebeurt het dat je als iemand bent die op een dag aan de rand van een in onbruik geraakt zwembad staat…

Vindplaats: En zo gebeurt het... (Ik sluit vandaag een wapenstilstand...)

Woord 250 - onbruik - Vr 11/11/2005

donderdag, november 10, 2005

Woord 249


clubnepvipjesgevoelIn:
Je kunt er metend en relativerend mee vaststellen hoe klein de dichterswereld is: nergens immers buiten de dichterswereld heeft er al iemand van deze tijdschriften gehoord; ook academici die zich in literatuur van andere taalgebieden specialiseren kennen ze niet. Dat geeft ze een hoog insidergehalte, een licht bedenkelijk plastiekerig clubnepvipjesgevoel dat zich ongetwijfeld ook voordoet bij lezers van vaktijdschriften over tropische aquaria. Deze enigszins bedenkelijke uitschuiver daargelaten: voor de lezer van literaire tijdschriften krijgen ze, als ze tenminste niet om de haverklap van uiterlijk veranderen - en dat doen ze maar al te graag, koket als ze zijn - na een tijdje iets heerlijks vertrouwds.

Vindplaats: Logje van papier van Herlinda Vekemans bij de Contrabas

Woord 248 - clubnepvipjesgevoel - Do 10/11/2005

woensdag, november 09, 2005

Woord 248


gordelIn:
Het speelt zich af aan het decadente hof van Herodes, koning van Judea. Johannes de Doper wekt de wrevel op bij de koning en zijn familie. De profeet, die de komst van Jezus aankondigt is een asceet wiens levenswijze sterk contrasteert met die van de koning. "En deze Johannes had zijn kleding van kemelshaar, en een leren gordel om zijn lendenen; en zijn voedsel was sprinkhanen en wilde honing."
Uiteindelijk is het Salomé, dochter van Herodes' tweede vrouw Herodias, die tijdens een feestmaal als (verjaardags)cadeautje het hoofd van Johannes verlangt, keurig opgediend in een jus van bloed op een gouden schaal. Een soort verhaal dus dat het moderne publiek dat bekend is met films als 'Delicatessen' of 'The Cook, The Thief, The Wife and her Lover' vertrouwd in de oren zal klinken. De koning zwicht voor de buitenissige wens van Salomé en het verwende nest krijgt wat ze verlangt: dat zij eindelijk de mond van Johannes moge kussen.

Vindplaats: Richard Strauss en Salomé bij Nopapers

Woord 248 - gordel - Woe 9/11/2005

dinsdag, november 08, 2005

Woord 247


vraten
In:
De naam NoPapers past allereerst het best bij volledig paperless uitgeven.
Het milieu-voordeel daarvan hebben we in 1988 i.s.m. Natuur & Milieu uitgerekend en was zeer evident, nl. ruim 80 %. Uitgangspunt bij de berekening was een papieren tijdschrift waarvoor bomen gekapt en getransporteerd moeten worden naar papierfabriek, transporten naar papiergroothandels enz. enz., tot uiteindelijk het van de drukkerij van het tijdschrift en weer transport bij u in de bus belandt of in de kiosk. Versus een tijdschrift dat volledig digitaal via computers beschikbaar zou zijn. Minimaal 80 % minder milieulast dus in het voordeel van dat laatste!. En dat terwijl de computers toen nog heel wat meer energie vraten en exclusief recyclemogelijkheden van computeronderdelen. Dat er in de praktijk van dat minder papier gebruiken niet zoveel terecht komt, blijft o.i. een overgangssituatie. 'Men' vertrouwt nog niet zo op digitale opslag en schermlezen is iets wat moet wennen. Voor ons is het echter geen reden om het idee van 'duurzame media voor een duurzame ontwikkeling' (de slogan is begin 90-er jaren bedacht door Boyd Noorda, thans o.a. verantwoordelijk voor Socia media en de Aktieagenda) die daarna ook enige tijd bestuurder is geweest van St. NoPapers) los te laten.

Vindplaats: Nopapers, digitale uitgever sinds 1988

Woord 247 - vraten - Di 8/11/2005

maandag, november 07, 2005

Woord 246


debuutalbum
In:
In 1972 werd Lynyrd Skynyrd in Atlanta opgemerkt door producer Al Kooper. Lynyrd Skynyrd tekende een contract met MCA en een jaar later verscheen het debuutalbum "Pronounced Leh-Nerd Skin Nerd". Tijdens de opnamen van deze plaat werd de groep uitgebreid met gitarist Ed King, waardoor de unieke sound van Lynyrd Skynyrd ontstond met drie gitaren. Na een tournee door de Verenigde Staten met The Who ging Lynyrd Skynyrd de studio in voor de opname van "Second helping". Dit album bevat het vermaarde "Sweet home Alabama".

Vindplaats: Lynyrd Skynyrd bij Absolute Facts.

Woord 246 - debuutalbum - Ma 7/11/2005

zondag, november 06, 2005

Woord 245

schreefjesIn:
"Dat deden zij ook, het leek net of de letters een soort stroperige massa hadden die het lezen vertraagden, bijna tegenhielden. De schreefjes neigen enorm naar links, hebben haken tegen de leesrichting in. Met een beetje voorstellingsvermogen kun je zelfs constateren dat het tegen de leesrichting inlezen veel gemakkelijker gaat, je glijdt er overheen en blijft nergens aan haken. Maar met het normale lezen lijk je iedere letter afzonderlijk te moeten trotseren, als-of je op-nieuw Ot en Sien hebt o-pen-ge-sla-gen.
Achterin vond ik de naam van de schuldige, de naam van het font: de Trump Mediaeval. Onderzoek op internet leert dat de letter eruitziet alsof het in steen is gebeiteld, daarnaast is het geschikt voor het faxen (wie doet dat nog) en andersoortige voorkomens in een lage resolutie. Voor poëzie zou ik een ander font gebruiken. Tenzij je de gedichten op een heel simpele wijze wilt opwaarderen tot een schijnbaar intrinsiek hermetischer niveau.

Vindplaats: De haakjes in het verzameld werk van Jos de Haes in de Kleine Zaal van de Contrabas.

Woord 245 - schreefjes - Zo 6/11/2005

zaterdag, november 05, 2005

Woord 244


daslookIn:"
Het is bekend dat Goethe in zijn tuinen "mit heißem Bemühn" het botanisch onderzoek volgde. Minder bekend is, dat hij zijn onderzoeksobjecten ook graag opat. Op zijn menukaart stonden vele "groenten uit de Hof van Eden", zoals pastinaak, kardoen, rucola (zandkool) of snijbiet, waarvan hij overigens op spoedige teelt in de Frankfurter tuin in een ietwat ongeduldige brief d.d. 10 april 1795 vanuit Jena aandrong: "Het zakje ligt in mijn bibliotheek en je zou er goed aan doen wanneer je het gauw in de grond stopt." Ook hield Goethe erg van daslook, waarbij de sterk tot hypochondrie neigende dichter ook de gezonde werking waardeerde. Goethe werd overigens 82 jaar oud. Vanuit Frankfurt liet Goethe zich in het voorjaar op zijn verblijfplaats van dat moment altijd zijn lievelingsgroente bezorgen: artisjokken. De bloemknoppen van deze distelsoort gedijden in Goethe's thuisstad kennelijk beter dan elders..."

Vindplaats: het weblog van Catharina Blauwendraad op de maandag van week 43-2005.

Woord 244 - daslook - Za 5/11/2005

vrijdag, november 04, 2005

Woord 243


inventiviteitIn:"
De genres zijn erg uiteenlopend; de kunst van de veduta (dwz het portret van een stad) beleeft in de 18de eeuw zijn hoogtepunt: Venetië uiteraard met Belloto, Canaletto en Guardi maar ook Rome met van Wittel of Pannini en Napels met Costa; het decor beleeft hoogtepunten van inventiviteit en ontspanning dankzij Tiepolo, Giaquinto, Ricci; de genretaferelen maken de schilderijen van Traversi, Crespi of Ceruti onvergetelijk; de geschiedkundige taferelen evolueren en worden nu intiemer (Crespi), poëtischer (Creti) of met meer fantasie (Coccorante) benaderd.
Alle scholen – zeer belangrijk in het Italië van de 18de eeuw – zijn vertegenwoordigd. Het accent werd gelegd op de bloeiperiodes. De kunstenaars van de scholen van Bologna (Crespi, Creti), Rome (Trevisani, Conca, Pannini) en Napels (Solimena, Giaquinto) produceren internationale kunstweken die door de Fransen ijverig worden verzameld. In de loop van de 19de en 20ste eeuw komen in de musea terecht. Met name Frankrijk bezit er heel wat."

Vindplaats:
Settecento: de eeuw van Tiepolo bij Lille, Paleis voor Schone Kunsten

Woord 243 - inventiviteit - Vr 4/11/2005

donderdag, november 03, 2005

Woord 242

vrachtRoger Bonduel (1930) -internationaal erkend beeldend
kunstenaar- is de maker van de Kariatide, het kunstwerk
bestemd voor de Zelfstandige Ondernemer van het Jaar.
De inspiratie haalt hij uit het universele gedachtegoed dat ook ondernemer-
schap erkent. “De Kariatide is een vrouwelijk beeld in zuilvorm die een
mysterieuze vracht torst. Het is een symbool bij uitstek voor het onderne-
merschap: een kernidee en een volgehouden inspanning zorgen voor een
geheimzinnige combinatie die kan uitmonden in succes.” Een ongewoon
vormgever levert een uniek beeld voor een buitengewoon ondernemer

Vindplaats: Zelfstandige ondernemer van het jaar bekend.

Woord 242 - vracht - Do 3/11/2005

woensdag, november 02, 2005

Woord 241


geilIn:
"En als de daar straks nog heldere lucht nu verduistert, het gras ineens met onraad besmet lijkt, de zon geblinddoekt is en rook smeult, alles goor en geil lijkt, de grond verontreinigd is door gereedschap en papier, stenen en vuil, dan vindt dat zijn oorzaak in het feit dat hij uit de vrije natuur het gebied nadert waar ‘mensen zijn’... En heel zijn leven, ook nu nog, reageert de overgevoelige Gezelle scherp op alles wat men hem aandeed of waarvan hij meende dat men het hem aandeed. Daartegenover: het land met de stilte en de vrede van de natuur en haar schoonheid, het land met zijn bomen, gewassen en dieren, het land vooral in de zomer als de zon met haar glorie alles in helder licht zet."

Vindplaats: Gezelle bij Dbnl

Woord 241 - geil - Woe 2/11/2005

dinsdag, november 01, 2005

Woord 240


applausIn:
“Ze moeten maar in Rusland gaan wonen als het daar zo goed is!” zei de professor van het Vlaams Belang tot besluit van zijn lezing waarin hij de aanwezigen in de vaart der volkeren had opgestuwd. Men aarzelde met applaus. Toen begon een parlementslid te applaudisseren. Jozef Deleeuw, die naast hem stond, klapte dan ook maar enkele keren de linker- tegen de rechterhand. Net lang genoeg voor die subsidie voor Ons Zwerfdeel."

Vindplaats: Uit 'Rus' van Joris Denoo - Zomernummer 2005 Digther

Woord 240 - applaus - Di 1/11/2005

Powered by Blogger