Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

dinsdag, mei 31, 2005

Woord 122suf


"De federale politie kwam er. Het vernieuwde strafwetboek gaf slachtoffers meer rechten. Magistraten maakten kennis met gsm en computer. De politieke wereld bezon, vernieuwde en verjongde zich suf. De hele overheidsadministratie werd grondig gemoderniseerd. Een hele generatie leerde begrijpen wat het verschil is tussen een procureur en een onderzoeksrechter, en wat scheiding der machten betekent. Als eerste land in Europa kreeg België een centrum voor vermiste kinderen. Paars-groen gooide er smakken geld tegenaan om in het buitenland van België opnieuw een verkoopbaar merk te maken."

Vindplaats: De commissie-Dutroux bij De Standaard
Woorduitleg: suf/verdoofd

Woord 122 - suf - di 31/05/2005

maandag, mei 30, 2005

Woord 121laken

Dergelijke uithalen en verwijderingen stoten mensen af in plaats van mensen aan te trekken. Een partijvoorzitter moet rekruteren, niet defenestreren. Even kreeg hij van hetzelfde laken een broek toen Guido Verhofstadt meende alle partijmacht naar zich toe te trekken. Daardoor zou hij moeten geleerd zijn, quod non. Dedecker beschikt over een aanzienlijke echt liberale achterban. Die man uitschakelen, betekent een electoraal ticket richting 10%. Nu richt De Gucht zijn pijlen naar Leterme: hij zou BHV niet gewild hebben in het Vlaams regeerakkoord, maar stond onder druk van NV-A. In De Morgen van vandaag zegt Geert Bourgeois dat hij ook BHV niet in het regeerakkoord wilde, maar vermits Leterme terzake verklaringen had afgelegd, kon hij niet achterblijven.

Vindplaats: Opinie op www.delcroix.com
Laken: een effen, viltachtige wollen stof/lap linnen of katoenen stof als(bed-, tafel-)bedekking/het groene laken van een biljartWoord 121 - laken - Ma 30/05/2005

zondag, mei 29, 2005

Woord 120steendoodmoe
"Alle kleuren van vermoeidheid
‘Dansen doe je niet met een beetje energie, daar is véél energie voor nodig. Daar moet je 150% voor gaan. Daarom was ik vroeger vaak “steendoodmoe”. En als ik me de laatste jaren al eens moe voelde, dacht ik: Brabants, ge zijt aan het oud worden! Ik dacht dat ik alle kleuren van vermoeidheid kende, maar kanker heeft me er nog meer leren kennen. Ik wist niet dat ik zo moe kon zijn, zo uitgeput. Nu voel ik dat niet meer elke dag maar toch moet ik er rekening mee houden.’"

Vindplaats: Jeanne Brabants, dame van de dans: ‘We zijn met zoveel’ - bij Vlaamse liga tegen kanker.
Woorduitleg: steendoodmoe/doodop

Woord 120 - steendoodmoe - Zo 29/05/2005

zaterdag, mei 28, 2005

Woord 119veldspaat
De hardheid van stenen wordt vastgesteld aan de hand van de schaal van de Oostenrijkse mineraloog Friedrich. Mohs uit 1820
Deze schaal omvat tien mineralen in opvolgende hardheid.
1 talk
2 gips of steenzout o.a. albast
3 calciet - marmer, graniet, serpentijn, malachiet, koraal
4 fluoriet - lapis lazuli, lazuriet
5 apatiet
6 veldspaat
7 kwarts - amethyst, bergkristal, carneool, chalcedoon, citrien, granaat, heliotroop,jaspis,
8 topaas
9 korund robijn, saffier
10 diamant
De scheidingslijn tussen een edelsteen en de zogenaamde halfedelsteen heeft met deze hardheid te maken. De scheidingslijn ligt tussen hardheid 7 en 8.

Vindplaats: Toveren met Stenen bij Cachet, tijdschrift voor kunstliefhebbers
Woorduitleg: veldspaat/een delfstof (in graniet) - aluminiumsilicaat

Woord 119 - veldspaat - Za 28/05/2005

vrijdag, mei 27, 2005

Woord 118rondeel
Zo kreeg onze conversatie de oer-schoonheid van een rondeel. De cyclus kon eenvoudig doorbroken worden door het inzetten van een lied. Lang was dat vooral 'In 't groene dal, in 't stille dal, waar kleine bloempjes bloeien...' Dat werd moeilijk, te moeilijk. Het repertoire schrompelde. Lang stand hielden 'We gane met z'n allen naar de Zaan, waar de wieken van de molens lustig slaan' en 'Toen onze mop een mopje was, en aardig om te zien', maar ook dat viel uit. Piet Hein hield het langste stand. 'Piet Hein, Piet Hein, Piet Hein zijn naam is klein, zijn daden benne groot...'

Vindplaats: "In het verpleeghuis" bij Ergosum
Woorduitleg: rondeel/meestal 13-regelig kort gedicht met 2 eindrijmen en gelijke begin-, midden- en slotregel/lage, halfronde toren in een vestingmuur

Woord 118 - rondeel - Vr 27/05/2005

donderdag, mei 26, 2005

Woord 117eivlek
Bijna is dit slapstick à la Stan & Ollie, Buster Keaton of Harold Lloyd. Op het moment dat ze hun broek optrekken om ergens een varkentje te gaan wassen (Ik heb een bruidegom te winnen) en zelf overtuigd zijn van de goede afloop, weet de kijker/lezer al dat het slecht zal aflopen. Er moet gefaald worden. Jazeker moet er gefaald worden, de knapperd is immers een fata morgana. Het moet faliekant aflopen, want dit is Gerrit Komrij, met die heerlijke ironie en zelfspot van hem, met zijn eivlek op zijn gat. Het moet mislukken, want dit is immers poëzie: de rechtvaardiging en troost voor alles waar de mens geen vat op heeft, voor alles wat bij voorbaat gedoemd is te mislukken.

Vindplaats: Philip Hoorne over Fata Morgana van Gerrit Komrij.Op Poëzierapport.
Woorduitleg: eivlek/vlek van ei

Woord 117 - eivlek - Do 26/05/2005

woensdag, mei 25, 2005

Woord 116plat

"Wie graag verbluft wil worden in het theater, moet eens een kaartje kopen voor cabaretier Wim Helsen. (...)
Het grote vertrouwen dat de theaters in hem stellen, is zeer terecht. Zelden zitten debuutprogramma's zo knap in elkaar als dat van Helsen. (...)
Het is lastig om Heden Soup! te omschrijven, omdat het zo'n overrompelend programma is. Binnen een paar minuten - de mensen moeten even wennen aan zijn eigen stijl - speelt Helsen de zaal volkomen plat. Hij is een verhalenverteller, een eigenzinnige praatjesmaker."

Vindplaats: Over Wim Helsen, in Het Parool - (Wim Helsen, pers)
Woorduitleg: plat/in de breedte uitgestrekt - vlak - niet-hoog, niet-gekromd

Woord 116 - plat - Woe 25/05/2005

dinsdag, mei 24, 2005

Woord 115omringd

"De Zomeracademie heeft een fantastische locatie in een prachtige historisch kasteeltje net even over de grens. Een sfeervolle plek die van alle gemakken is voorzien. Omringd door een park met beeldentuin en paviljoen ligt het kasteeltje te midden van de bossen en het beschermde landschap van de neder-rijn. Hier kunt u de cursus volgen, overnachten en heerlijk dineren. De prijs van de cursus is all-in, dit wil zeggen dat u gedurende de cursus volledig verzorgd bent. Het kasteeltje ligt op een makkelijk bereikbare plaats en is ook met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken.

Vindplaats: de zomeracademie
Woorduitleg: omringd/rondom begrensd - gehuld

Woord 115 - omringd - Di 24/05/2005

maandag, mei 23, 2005

Woord 114orakelspreuk
Deze gedichtjes bevatten in kiem alles, omdat ze den psychischen stroom zoo dicht mogelijk bij zijn oorsprong, vóor alle vertakking of kanalisatie, opgevangen schijnen te hebben. Een vers van Emily Dickinson zou, terwijl het toch steeds onverwisselbaar tot één genre behoort, evengoed kunnen uitgroeien tot breede lyriek, epigram, allegorie, didactische poëzie, orakelspreuk, wijsgeerige verhandeling, aphoristische levensles, puriteinsche kanselrede, als tot psychologisch portret, uitgesponnen natuurbeschrijving, impressionistische schets, korte novelle, arabesk, groteske, satire, of tot een psychophysiologische theorie.

Vindplaats: Emily Dickinson bij S. Vestdijk
Woorduitleg: orakelspreuk/spreuk met de kracht van een orakel

Woord 114 - orakelspreuk - Ma 23/05/2005

zondag, mei 22, 2005

Woord 113botsen
Van de nieuwe poëzie vielen mij in de afgelopen tweeëneenhalf jaar vooral de debuten van Neeltje van Beveren, Tsead Bruinja, Geert Buelens en Joep Kuiper op. Kuiper is voor mij het meest oorspronkelijke talent van de vier. Zijn Monarchieën (2003) lijkt nergens op, hetgeen voor een debutant soms een compliment is. De bundel is onconventioneel, humoristisch en lekker dwars van taal, zonder in maniertjes te vervallen. Van Van Beverens Alles voor de vorm (2003) kan dat laatste nog niet zonder voorbehoud gezegd worden, met de (te?) vele onaffe en bewust ontsporende zinnen die erin voorkomen. Enige (redactionele) indamming zou bij een volgende gelegenheid de kracht van het effect zeker vergroten. Iets vergelijkbaars geldt voor Bruinja. Hij durft in Dat het zo hoorde (2003) verschillende stijlregisters en ritmes opzichtig te laten botsen, maar deze dichter zou, vooral voor wat betreft zijn neiging heftig bedoelde beelden op elkaar te stapelen, bij wat meer terughouding gebaat zijn. Het meest volwassen debuut van de laatste jaren is dat van Buelens, die in Het is (2002) liever de taal dan de dichter aan het woord wil laten. Buelens’ precieze aandacht...

Vindplaats: "Ontijdig panorama: de poëzie van nu" bij Thomas Vaessens
Woorduitleg: botsen/tegen (in) elkaar klappen

Woord 113 - botsen - 22/05/2005

zaterdag, mei 21, 2005

Woord 112rond
Videokunstenaar Kurt D'Haeseleer slaat de handen in elkaar met dichter Peter Verhelst en muzikant Köhn. De wereld die de drie heren in elkaar vlechten is een beklemmende, verknipte realiteit waar de dagelijkse, repetitieve ellende en de broosheid van het menselijke bestaan gedoemd zijn te verdrinken in hun eigen zelfmedelijden. De zoektocht naar betekenis wordt in de drie kunstvormen -film, woord en beeld- evenwaardig in vraag gesteld. Köhn bouwt beklemmende, meditatieve soundscapes op die intens reageren op de gestoorde videoeffecten die D'Haeseleer gebruikt. Fluctuerende sferen in de tekst worden perfect opgevangen door de sferische muziek en wordt er zelfs vaak in geïntegreerd door ze door filters te halen. De tekst is dan weer geënt op de beelden zodat de cirkel rond is.

Vindplaats: KURT D'HAESELEER ‘S*CKMYP’ op Kwadratuur
Woorduitleg: rond/bol-, cirkel-, cilindervormig

Woord 112 - rond - Za 21/05/2005

vrijdag, mei 20, 2005

Woord 111cultuurkapel
... Optredens in Cultuurkapel De Schaduw - Elke vrijdag zijn er in de voormalige Wezekapel te Ardooie (Wezestraat 32) gratis live optredens. Zowel muziek, theater, dans en humor komen aan bod. De programmatie kan men terug vinden op de volledig vernieuwde website: www.deschaduw.net. Ook op zaterdag zijn er evenementen. 2 grootse muzikale evenementen zouden we graag extra ruchtbaarheid geven.

Vindplaats: het virtuele perscentrum
Woorduitleg: cultuurkapel/heilig oord voor cultuur

Woord 111 - cultuurkapel - Vr 20/05/2005

donderdag, mei 19, 2005

Woord 110klef
De meningen over de dichter Gerrit Komrij stonden inmiddels diametraal tegenover elkaar. "Komrij produceert een grauwe meligheid, klef en onguur die je na één hap al de keel uit gaat hangen", schreef Jan van der Vegt in zijn recensie van de bundel Alle vlees is gras of Het knekelhuis op de dodenakker uit 1970. Riekus Waskowsky zag dezelfde bundel juist als de voorbode van een nieuw literair klimaat in Nederland. "Het lijkt mij dat we hier met heel goede poëzie te doen hebben", schreef hij over de 'technische juweeltjes' van Komrij. Na enkele jaren vertrok Komrij bij de uitgeverij om zich helemaal aan het schrijven te wijden. Vooral poëzie - Komrij heeft zich steeds vooral als dichter beschouwd - en het maken van literaire kritieken.

Vindplaats: De poëtische tegendraadsheid van Gerrit Komrij in Nrc
Woorduitleg: klef/klam, kleverig - vals-sentimenteel; wee makend, benepen

Woord 110 - klef - Do 19/05/2005

woensdag, mei 18, 2005

Woord 109corpuskooi
De tentoonstelling toont o.a. werk van Anke Schäfer ('Ich brauche deine Augen'), Charles Sandison, Yves Netzhammer, Claire Roudenko-Bertin en Anne-Mie Van Kerckhoven. Manfred Sellink, curator van Corpus Brugge '05 dicht deze eerste tentoonstelling een symboolfunctie toe voor de manier waarop Corpus eigentijdse beeldende kunst een plaats in het hart van de Brugse binnenstad wil geven. We zijn bereid! Zoals het een ouwe Arcadiër past duiken we straks van kop tot teen (of is het dit keer van kot tot teen?) ingesmeerd met duivenvoer de Corpuskooi vol duiven in.

Vindplaats: "Tussen Huid en Orgasme"
Woorduitleg: corpuskooi/de kooi van Corpus 2005

Woord 109 - corpuskooi- 18/05/2005

dinsdag, mei 17, 2005

Woord 108kruisbestuiving
De tegenstrijdige interpretaties van Pasolini’s voorspellingen duiden op een tweedeling in het Italiaanse debat over postmodernisme en cultuurindustrie: de linkse intellectuele elite heeft in het naoorlogse Italië ten opzichte van de groeiende invloed van de massamedia een dubbelzinnige houding aangenomen. Aanvankelijk, na de Tweede Wereldoorlog, werden film, radio en later ook televisie op ideologische gronden afgewezen, maar na de postume publicatie van Gramsci’s Lettere dal carcere in 1947 en zijn Quaderni del carcere in 1948-1951 zag de zogenaamde ‘organische’ intellectueel het als zijn voornaamste taak een nationale populaire cultuur vorm en richting te geven. Herkenning, en niet vervreemding moest de motor zijn van de sociale revolutie. Dit betekende dat de elitaire ‘hoge’ cultuur op grote schaal een kruisbestuiving met wijdverbreide ‘lagere’ cultuurvormen, en derhalve een grote verandering qua stijl, vormgeving en publiek onderging. Bovendien werden ook de nationale grenzen doorbroken, zodat voornamelijk Amerikaanse culturele modellen konden doordringen tot de ‘hoge’ en ‘lage’ vormen van de lokale Italiaanse cultuur.

Vindplaats: De antropologische mutatie volgens Pasolini en Veronesi. Monica Jansen in Streven
Woorduitleg: kruisbestuiving/(positieve) beïnvloeding van en tussen (kunst)disciplines

Woord 108 - kruisbestuiving - Di 17/05/2005

maandag, mei 16, 2005

Woord 107roskam
Plekken waar de botten vlak onder de huid zitten worden nooit met de roskam geborsteld, zoals hoofd, benen enz.Harde borstel: na het poetsen met de rosborstel ga je aan de gang met de harde borstel, om het vuil en de losse haren weg te halen. Met deze borstel moet je niet te hard op gevoelige plekken zoals hoofd en benen drukken en poetsen...

Vindplaats: Verzorging Shetlander
Woorduitleg: roskam/paardenkam

Woord 107 - roskam - Ma 16/05/2005

Woord 106radiostilte
Na een lange radiostilte mag de Scandinavische literatuur zich de afgelopen jaren verheugen in een toenemende populariteit: auteurs als Marianne Fredriksson, Herbjørg Wassmo en Kerstin Ekman, om er maar een paar te noemen, hebben een groot lezerspubliek verworven in ons land. Tijdens de lezing zal een kort overzicht worden gegeven van de literatuur in Scandinavië, waarbij o.a. wordt ingegaan op vragen als: Vanwaar de plotselinge belangstelling voor de Scandinavische letteren? Welk type literatuur en welke auteurs worden er zoal vertaald en hoe representatief is dat voor de literatuur in het Hoge Noorden?

Vindplaats: Scandinavische literatuur bij letteren.net
Woorduitleg: radiostilte/een periode zonder geluid

Woord 106 - radiostilte - Zo 15/05/2005

zaterdag, mei 14, 2005

Woord 105klaver
Marco Daane, 'Gebonden aan klaver noch koe. Demasque van Richard Minnes 'Gebed voor Laathem'', in De Parelduiker 2 (1997-1998) 2 (mei 1997), p. 14-24.

Vindplaats: The Daily bite bij Marco Daane
Woorduitleg: klaver/een plant - (een kaart van) klaveren

Woord 105 - klaver - Za 14/05/2005

vrijdag, mei 13, 2005

Woord 104valeriaan

Alles werd dus weldra weder ingepakt; alleen was de wagen ontlast van den tulband, de twee flesschen wijn, de koekjes, den zak tabak, de afleggers en de recepten. Daarna ‘nog een glaasje op de valreep;’ toen werd er in het rond gekust; - maar laat ik maar niet verder verhalen: ieder Hollander kent toch een familie-afscheid.
Vrijdag lag ik in een stille, donkere kamer. Du Meaux stond met een gefronst voorhoofd voor mijn bed, en Cornelia gaf mij met een bezorgd gelaat op het horlogie mijn valeriaan-drankje in. Nu is het weêr dingsdag en ik zit weêr in mijn koepel. Indien ik niet weder word opgebeurd en geen goeden raad meer ontvang, hoop ik aanstaanden zondag voor mijne gemeente op te treden.

Vindplaats: Schetsen uit de pastorij te Mastland. Ernst en luim uit het leven van den Nederlandschen dorpsleeraar - C.E. van Koetsveld - Het Bezoek
Woorduitleg: valeriaan/een plant - (kalmerende) olie uit de wortelstok ervan

Woord 104 - valeriaan - Vr 13/05/2005

donderdag, mei 12, 2005

Woord 103gneis
Komend van Trikala ziet men ineens de aller bijzonderste bezienswaardigheden van Griekenland. Men ontwaart een massa enorme , donker grijze rotsblokken met daarop het dorp Kalambaka. De blokken bestaan uit gneis en glimmerlei en komen van de toppen van de Pindos en de Kamvounia. Daar achter zien we rotspilaren waarop de Meteorakloosters (meteoron=tussen hemel en aarde) liggen. De gemiddelde hoogte vanaf het dal, met de rivier de Pinios, is 300 m. Vanaf de 10e eeuw gingen kluizenaars hier wonen.

Vindplaats: Meteora kloosters bij StedentipsvoorTrips
Woorduitleg: gneis/kristallijn gesteente met lagen glimmer, kwarts en veldspaat

Woord 103 - gneis - Do 12/05/2005

woensdag, mei 11, 2005

Woord 102woestijnstof
Anton Quintana heeft een boek geschreven om in te verdwalen, om spannende zoektochten in te maken en veel bijzondere ontdekkingen te doen.
Zijn beeldend talent is barok en soms onuitputtelijk en mateloos, vooral in natuursensaties die buitengewoon fysiek zijn neergezet. Wij herinneren ons het droge, opwolkende woestijnstof waardoorheen de ruiter uit het noorden met Raaf en Wolf de roman binnenrijdt. Of de rusteloze wind die, tot hij pagina's later eindelijk gaat liggen, de lezer in een ademloze ban houdt. Maar de kracht van de taal wordt ook overtuigend gedemonstreerd in bondige dialogen, aforistische uitspraken, haiku-achtige gedichten, poëtische vergelijkingen, verrassende allusies en compacte paradoxen. Het is juist die eenheid van tegendelen die ervoor zorgt dat het lezen één groot avontuur is. Quintana laat zich in deze jeugdroman kennen als een literaire Bod Pa, een begenadigde pelgrim in de taal met wie het goed reizen is. Daarvoor krijgt hij, met onze felicitaties, de Libris Woutertje Pieterse Prijs 1996.

Vindplaats: Libris Woutertje Pieterse Prijs 1996 voor Anton Quintana, Het boek van Bod Pa (Querido) op Leesplein
Woorduitleg: woestijnstof/stof uit de woestijn

Woord 102 - woestijnstof - Woe 11/05/2005

dinsdag, mei 10, 2005

Woord 101ballast
In Kaplan (1986), de eerste roman waarin de Winter zijn joodse achtergrond aanboort, heeft de schrijver Leo Kaplan het duidelijk moeilijk met zijn joodse identiteit. Hij heeft enerzijds last van racistische uitlatingen en anderzijds lijdt hij onder een Jiddisch minderwaardigheidsgevoel. Kaplan noemde zich jood, maar wilde niet dat anderen hem jood noemden. Hij ervaart zijn afkomst als belastend. Hij wil een vrij mens zijn, zonder ballast van het verleden.
In zijn boeken analyseert de Winter vaak de rol van het vaderschap. De vaderfiguur is voor hem niet enkel de biologische vader, maar staat ook voor het doorgeven van de traditie. De vader belichaamt het verleden, waar je niet om heen kunt maar waar je soms toch van af wil. In de joodse traditie is men zich heel bewust van zijn plaats in de keten van de overlevering.

Vindplaats: Mijmeringen voor een seideravond bij Deus ex Machina
Woorduitleg: ballast/waardeloze lading

Woord 101 - ballast - Di 10/05/2005

maandag, mei 09, 2005

Woord 100kop
Onderzoek wijst uit dat de menselijke overblijfselen vanaf een viaduct bij één bepaald spoorwegknooppunt in de treinen moeten zijn gegooid. Acht dagen later wordt Claire Lannes gearresteerd wegens moord op haar doofstomme nicht, die het huishouden voor haar deed. In het dorpscafé heeft ze haar mond voorbij gepraat. Handelde ze in een vlaag van verstandsverbijstering of heeft een sluimerend verleden de kop opgestoken?
Iemand wil een boek over de zaak schrijven en probeert in drie 'verhoren', met de caféhouder, met de dader en met haar echtgenoot, de gang van zaken te reconstrueren. Vooral om te weten te komen waarom de moord is gepleegd. Marguerite Duras biedt de lezer alleen hypothesen aan, zowel over de toedracht als over de raadselachtige persoonlijkheid van de dader. Intrigerend als het hele werk van Duras, geeft Engelse munt een pakkend beeld van het verborgen leven van een vrouw. (tekstflap)

Vindplaats: Duras-link op www.taalfilosofie.nl
Woorduitleg: kop/hoofd van dieren (of mensen)

Woord 100 - kop - Ma 09/05/2005

zondag, mei 08, 2005

Woord 099smetteloos
Mijn professionele leven heeft zich voor een deel afgespeeld aan de Universiteit van Utrecht, aan het Frans Instituut. In de keuken van dat Instituut heb ik menigmaal mogen genieten van typisch Utrechtse uitdrukkingen. Ze kwamen uit de mond van mevrouw Bakker, die de werkster was, maar tegen de tijd dat de docenten en studenten arriveerden haar schoonmakende taak al had verricht. Ze had zich dan getooid in een smetteloos wit schort en troonde in de keuken van het Instituut. Ze serveerde daar koffie. Echte drinkbare koffie, geen slootwater. In kopjes met een schoteltje en lepeltje, niet in kartonnen bekertjes. Voor ik aan het werk ging, dronk ik in die keuken een kopje koffie en besprak de wereld en het leven met mevrouw Bakker. Ik ving er uitdrukkingen op die me verrukten. Op een dag zei ze van iemand: Hij was zo dronken als een godmajoor. Nooit ben ik erachter gekomen wat een godmajoor was, nooit heb ik ernaar gevraagd.

Vindplaats: Nederlands: poëtisch op Ergosum
Woorduitleg: smetteloos/zonder smet, gebrek.../Vlekkeloos

Woord 099 - smetteloos - Zo 08/05/2005

zaterdag, mei 07, 2005

Woord 098schichtig
"Ook in de hellenistische tijd werden grafsteles gemaakt. Op één daarvan liet de gestorvene zich afbeelden als een ontembaar vurig en schichtig ros, nauwelijks in toom gehouden door een Ethiopische slavenjongen. 0peens kun je jezelf zo zien als je dat wilt, zigzaggend en dravend door het museum van Athene. Nog net in toom gehouden achter je zonnebril. Kletterde in Delfi nog de zon omlaag over bloeiende vruchtbomen drie dagen later in Epidavros viel sneeuw zacht en windstil over het theater. De velden er omheen met de donkere dennen over de oude en verwoeste fundamenten nevelden een beetje. The killing fields of Epidavros, dacht ik op de plaats waar, volgens het tempelopschrift, de dood geen toegang had.

Vindplaats: De lijkengeur van Hellas
Woorduitleg: schichtig/schuw

Woord 098 - schichtig - Za 07/05/2005

vrijdag, mei 06, 2005

Woord 097knetteren
We komen te weten hoe Vullings een verwoed liefhebber van de literatuur is geworden en gebleven, hoe zijn liefde voor de letteren opvlamde bij het lezen van Stendhals Le Rouge et le Noir, een vuur dat gevoed bleef door 'dode Fransen en Russen uitde negentiende eeuw, vooroorlogse Engelsen, Couperus, Van Schendel, Ter Braak en Vestdijk'. En nu is hij beroepslezer. Leest ookveel waar zijn liefde niet naar uit gaat. Beziet hoe de letteren knetteren. En heeft het recht verworven om een kritisch overzichtte geven. De lat in de literatuurkritiek moet hoger, vindt hij. Terecht. Hij stopt literatuurtheorie (vooral Georges Bataille)in zijn beschouwingen, en illustreert die theorie aan de hand van analyses. Van AFTh, van Te Gussenklo. Hij toont zich een socioloog met gezond verstand wanneer hij met veel humor aandacht geeft aan de hoogopslaande discussiegolven rond Het Bureauvan Voskuil (fictie of niet?), aan de rage van de literaire interviews, aan de bookbusiness.

Vindplaats: Jeroen Vullings op Ergosum
Woorduitleg: knetteren/kletterend knappen/foeteren

Woord 097 - knetteren - Vr 06/05/2005

donderdag, mei 05, 2005

Woord 096maaien

Amice,
Ik bericht u maar even dat uw confrère is teruggekeerd uit de Caribbean. Het eerste wat opvalt is, dat ik hier op- en rond de zaak de nodige opwinding constateer. De laan naar ons pand is afgezet, straatmakers zijn doende het plaveisel opnieuw in goede banen te leggen, lui van een schildersbedrijf zwaaien met kwasten in het rond, de tuinlieden maaien en snoeien als wat los en vast zit en de dames hier scharrelen al dagen zenuwachtig rond en zijn bovenmatig opgetut. Ik constateer een verhoogde waakzaamheid van de beveiligingsambtenaren. De reden voor dit alles schijnt te zijn dat er geruchten gaan als zou u binnenkort huiswaarts keren. Kunt u ons laten weten of deze berichten op waarheid berusten opdat ik een ontvangstcomité kan samenstellen. Wij zijn uiteraard zeer benieuwd
Ik zie uw reactie met belanstelling tegemoet en
groet u weer zeer.
Uw dd
Dr. Clavan, 19 september 2004

Vindplaats: Een bericht van Dr. Clavan op het gastenboek van Stefan de Vries down under
Woorduitleg: maaien/met een zeis, scharend werktuig afsnijden

Woord 096 - maaien - Do 05/05/2005

woensdag, mei 04, 2005

Woord 095haverklap
Vanaf mijn twaalfde (1974) schreef ik stiekem liefdesromannetjes. Niemand mocht ze lezen. Ze gingen over mooie meisjes die om de haverklap flauwvielen – het toppunt van Chinese vrouwelijkheid – en gevoelige jongemannen die zuchtten en zaagden onder de maan omdat ze hun droomprinses niet te pakken konden krijgen.
Op mijn zestiende (1977) schreef ik lange gedichten. De regels rijmden op geen enkele manier op elkaar, ook al was ik gek op rijm en ritme. Aan mij ontbrak helaas het geduld om de regels keurig op rijm te zetten. Met pijn in mijn hart besefte ik dat ik niet kon dichten.

Vindplaats: Lulu Wang over zichzelf - Bij Vassalucci
Woorduitleg: haverklap/elk ogenblik - telkens weer - dikwijls

Woord 095 - haverklap - Woe 04/05/2005

dinsdag, mei 03, 2005

Woord 094flinterdun
Dat is jammer. Voor hém (denk je bokkig), maar vooral ook voor de roman. Want Politics heeft potentie genoeg. En Thirlwell bewijst bij vlagen ook dat hij wel degelijk kan schrijven. Het verhaal is flinterdun - Moshe en Nana verzeilen, paradoxaal genoeg mede door hun seksuele onzekerheid, in een ménage à trois met de licht biseksuele actrice Anjali, en moeten daar, als het geen van de partijen gelukkiger blijkt te maken, weer uit zien te komen - maar levert sprankelende momenten op. De seksscènes bijvoorbeeld. Normaal geen momenten waar je echt op zit te wachten in een boek, maar Thirlwell is zo'n meester in het uitvergroten van de banale details - de pijnlijke schram van een nagel, de mislukte zoektocht naar de anus, de Kleenex-doos na afloop - dat je ze allemaal grinnikend leest. Dit is bad sex van de beste soort. Met als hoogtepunt het moment waarop de twee vrouwen een poging tot fistfucken doen, terwijl Moshe in dezelfde kamer door de verzamelde verhalen van Saul Bellow bladert.

Vindplaats: Hou je rotkop eens dicht - Het Parool, Boeken 5-9-2003 (Over Adam Thirlwell: Politics)
Woorduitleg: flinterdun/iel/heel dunnetjes

Woord 094 - flinterdun - Di 03/05/2005

maandag, mei 02, 2005

Woord 093klopboor
"Er zijn periodes dat het je moeiteloos afgaat. Je loopt in de pas, je hebt je zaakjes voor elkaar en wordt cum laude bevorderd naar het volgende jaar. Totdat je ineens een passie blijkt te hebben ontwikkeld voor minigolf, fossielen, orchideeën kweken, D.H. Lawrence, de buurvrouw van nummer 34, of goede Calvados. Of in het huis naast je beginnen ze aan een kolossale verbouwing, of je krijgt last van lage rugpijn. Met een beetje pech valt dit alles ook nog samen, zodat je met lage rugpijn fossielen moet zoeken, en 's avonds ‘Women in Love’ leest bij het geluid van een klopboor. Ik noem maar wat. In elk geval ben je totaal ontregeld, en STRESS HAPPENS."

Vindplaats: levende talen - columns
Woorduitleg: klopboor/boor dat ook kan kloppen

Woord 093 - klopboor - Ma 02/05/2005

zondag, mei 01, 2005

Woord 092lapzwans
"Het Nederlands heeft prachtige woorden: friemelen bijvoorbeeld, lapzwans, euvel en aanmonsteren; lankmoedigheid en boterbabbelaar. Welk is het mooist? Als we al dat fraais in badpak over het plankier laten flaneren, wie wordt dan Miss Nederlands Woord 2004?
Om dat uit te vinden, deden de redacties van Onze Taal en Taalpost enkele maanden geleden een oproep, waarop honderden reacties kwamen..."

Vindplaats: Marc Van Oostendorp bij Onze Taal
Woorduitleg: lapzwans/sukkel, nietsnut

Woord 092 - lapzwans - Zo 01/05/2005

Powered by Blogger