Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

maandag, februari 28, 2005

Woord 030
ridder
"Koningin Elizabeth heeft de uitvinder van het internet (world wide web, www) tot ridder geslagen. De 49-jarige Tim Berners-Lee, een ietwat schuwe Brit die in de Verenigde Staten woont, mag zich sinds vrijdag 'Sir' noemen.
Berners-Lee stond aan de basis van wat nu het world wide web heet. Hij kwam begin jaren negentig met een computercode, waarmee wetenschappers onderzoeksresultaten gemakkelijk met elkaar konden delen via een computernetwerk. "

vindplaats: Ergens... Op het grote discussieweb...

woorduitleg: krijgsman te paard

(met terugwerking in de tijd gepost vanwege Blogger-problemen...)

zondag, februari 27, 2005

Woord 029
roest"Archieven die onder de handen van gebruikers verpulveren zijn niet of slecht toegankelijk, evenals archiefstukken waar de inkt van verbleekt is of die zijn aangetast door roest of schimmels. Natuurlijke veroudering van materialen is op zichzelf onvermijdelijk.."

Vindplaats: Duurzame archiefmaterialen

Woorduitleg: het of de roest?/het roesten, oxidatie; (roodbruine) corrosielaag op metalen, vooral op ijzer (legeringen)... Door roest aangevreten, etc...

zaterdag, februari 26, 2005

Woord 028
tak

"Elke tak is immers een voedselfabriek voor de boom. Het is dus beter om regelmatig dunne takjes weg te nemen, dan om elke vijf jaar een paar dikke takken te snoeien."


vindplaats: Boomverzorging
woorduitleg: houtig uitspruitsel aan een boom of spruit

vrijdag, februari 25, 2005

Woord 027
turf

"Na de laatste ijstijd stegen de temperaturen. Door het smelten van de ijskappen steeg ook de grondwaterspiegel. Dit leidde tot veenvorming. De bewoners van de streek ontdekten al snel dat gedroogd veen (turf) een goede brandstof was. Zij staken in eerste instantie turf voor eigen gebruik, maar halverwege de 19e eeuw begon men dit op grote schaal te doen. Toen grote delen waren afgegraven, werden de gronden geschikt gemaakt voor weilanden en akkers."


vindplaats: De grote peel
woorduitleg: gedroogd veen (als brandstof)/dik boek

donderdag, februari 24, 2005

Woord 026
tongval
"Soms kunnen er in den Nederlandsche taal rare zinnen worden gebakken ... bekkebrekers of over je tong vallen kun je ermee. Zo is er natuurlijk het over bekende 'de kat krabt de krullen van de trap' of 'de koetsier poetst de postkoets met een poetsdoek'. Maar nu hoorde ik vanavond weer een rare. Zelfs zo'n rare dat ik hem niet eens kon onthouden. Het was iets met Barbara die van rabarber hield, een bar opende waar barbaren bier dronken, ze hadden lange baarden die door arabieren werden geknipt ... en dat in één woord"

Vindplaats: Steffen's part time weblog bij 18/5/2003
Woorduitleg: dialect, gewestelijk accent

woensdag, februari 23, 2005

Woord 025
ark"Maar hij liet er dan gewoonlijk op volgen dat er nog heel veel te ontdekken viel en dat daar nog maar amper een begin mee was gemaakt. Canetti beschouwt zijn werk als een ark van Noach. Alle levende wezens moesten daarin een plekje krijgen. Maar die barstensvolle aanwezigheid moest niet zo nodig te zien zijn van de buitenkant. Belangrijker was dat al die levende wezens veilig tegen de ondergang beschermd waren, geheim en wel."

Vindplaats: Elias Canetti en het geheim van de dieren
Woorduitleg: (woon)boot/ark van Noach: kist waarin de wet van de joden werd bewaard

dinsdag, februari 22, 2005

Woord 024
puntlassen"Men dient vanzelfsprekend een goede lasser te vinden om het geheel proper samen te lassen, tenzij je een heel handige doe-het-zelver bent en over het nodige gereedschap beschikt. Noteer hierbij dat de naden volledig gelast dienen te worden en puntlassen zeer zeker niet volstaat. Vergeet ook niet dat er gespecialiseerde scholen bestaan waar metaalbewerkers opgeleid worden en dat daar dikwijls naar interessante werkjes gezocht wordt voor de leerlingen."


Vindplaats: aquaria-plaatsing
Woorduitleg: lastechniek waarbij de delen plaatselijk worden samengedrukt en gelast

maandag, februari 21, 2005

Woord 023
doezelaar

"Lithografisch krijt in tabletvorm, wordt aangebracht met een lapje op de steen of plaat en geeft een fraaie halftoon, gelijkwaardig aan deze van een krijt- of pasteltekening met een doezelaar bewerkt."
(rolletje om krijt of potlood te doezelen)

Vindplaats: Korn, lithografisch krijt.

zondag, februari 20, 2005

Woord 022
marmelade


"Door ervaring leert u de vorderingen te herkennen, (hoe de jam er uit ziet, het geluid van het borrelen) maar dit is moeilijk te beschrijven. U moet steeds proefdruppels laten vallen op een koude plaat om te zien of de marmelade al dik genoeg is (een half uur flink doorkoken is geen uitzondering). Als de proefdruppels beginnen te stollen is de marmelade "gaar" en kunt u de pan van het vuur halen. De marmelade moet u gelijk (heet) in de potjes (met schroefdop) doen"

Vindplaats: Jam, gelei en marmelade
Woorduitleg: "grof vruchtenmoes"

zaterdag, februari 19, 2005

Woord 021
bissectrice

"Men heeft de Noordzee eerlijk verdeeld tussen Engeland, Belgie, Nederland, Duitsland en Denemarken, door een aantal deellijnen of bissectricen te trekken. Die worden gevonden door middelpunten van cirkels te bepalen, die raken aan de kustlijnen. We gaan na wanneer de bissectrice een elips, hyper- of parabool gaat worden..."Vindplaats: Bissectrice, lijn van eerlijk delen... (Op www.pythagoras.nu.)
Woorduitleg: "lijn die een hoek doormidden deelt"

vrijdag, februari 18, 2005

Woord 020
topspinlob

"De slagen die je op de baan kunt demonstreren, zitten ook in het spel. De slice-backhand, de dropshot, de topspinlob en de smash, ze zijn allemaal aanwezig."

Vindplaats: Leeuwarder Courant: Game, set, match.

donderdag, februari 17, 2005

Woord 019
blikinkt

"... ik sluit mijn ogen in je lichtgevend lichaam zie je blikinkt, mijn naam en je bekent mij lief alsof je vragen wou zeg mij hoeveel..."

Vindplaats: http://www.samoera.com/poezie/2005/02/doofstorm-wha-moore.html

woensdag, februari 16, 2005

Woord 018
dreggen"Om te dreggen. Diverse maten dreghaken, eventueel voorzien van bucktail..."


Invulling: met een dreg zoeken, vissen, naar iets, iemand...
Vindplaats: http://www.pear.nl/nl/dept_5.html

dinsdag, februari 15, 2005

Woord 017
griep

Om van te grienen: griep!

maandag, februari 14, 2005

Woord 016
kompaan

" Zij delibereerden per brief - Van Ostaijen vanuit zijn sanatorium in Miavoye-Anthée - over de inhoud van het tijdschrift Avontuur (1928), waarvan drie nummers verschenen. Het laatste nummer was gewijd aan de nagedachtenis van Paul van Ostaijen, die op 17 maart 1928 aan zijn tuberculose was bezweken.
In andere opzichten verschilde Du Perron van zijn Vlaamse kompaan: terwijl de latere Van Ostaijen neigde naar de poésie pure en de hoogste vorm van poëzie voor hem een ‘in het metafyziese verankerd spel met woorden’ was, moest voor Du Perron een gedicht in groeiende mate een direct commentaar op het leven geven."

Kompaan: makker
Vindplaats: http://www.edpg.nl/perron/beschouwing/kritiek_snoek1.html

zondag, februari 13, 2005

Woord 015
knoet


"Integendeel.‘Onderwerping aan macht heeft juist tot effect dat alle belangen individueel worden gemaakt’, waarschuwt Montesquieu. Wanneer je wilt voorkomen dat ‘iedereen voor zichzelf leeft en zijn eigen gerief zoekt’, moet je de mens niet onder de knoet houden, maar juist de vrijheid vergroten. Wie meent dat individuen niet in staat zijn deze vrijheid te dragen, moet zich ten eerste bedenken dat vrijheid niet hetzelfde is als anarchie. ‘Vrijheid is het recht alles te doen wat de wetten toestaan’, zegt Montesquieu, en ‘niet dat men kan doen wat men wil’. Maar nog veel belangrijker is het spijkerharde inzicht dat er geen alternatief is. De enige weg naar een stabiele staat loopt via vrije, verantwoordelijke individuen. Vrijheid is geen verworven recht, maar eerder een bewerkelijke plicht, een onvermijdelijk lot. Beschouw het maar als een rotklus dat je je moet trainen in goede smaak, in goed gedrag, in zingeving, in beschaving. je moet onderzoeken watje wilt met je leven, waar het heen moet met de wereld, en je moet bereid zijn hiervoor verantwoording te dragen. Getemperde staatsmacht en verhoogde zelfdwang. Het is niet anders."

Filosofie Magazine,1/1998.
Montesquieu: macht niet versterken, maar matigen. Door: Erno Eskens;René Gude. (Essay 'Fraude en corruptie')

zaterdag, februari 12, 2005

Woord 014
calamiteit

"Een calamiteit is een omstandigheid die veroorzaakt wordt door molest of een natuurramp"

vrijdag, februari 11, 2005

Woord 013
salon

"Zonder haar dochter voelde de gravin zich 's zomers eenzaam op Pasiano en hield zij veel liefde over. Die richtte zij op mij. Zij vond het prettig wanneer ik in de salon speelde en was zeer met mij vertrouwd."

Arthur Japin in 'Een schitterend gebrek'.

Meer salon: http://www.fedasil.be/home/salondesrefugies/

donderdag, februari 10, 2005

Woord 012
knevelaar

woensdag, februari 09, 2005

Woord 011
schijn
Zoals bij "Alles, maar dan ook alles is maar schijn!"

dinsdag, februari 08, 2005

Woord 010
kliederig
maandag, februari 07, 2005

Woord 009
natuur
Zoals in: "Af en toe moet je de natuur een handje helpen."

zondag, februari 06, 2005

Woord 008
kern
pit, midden, essentie, ziel, centrum, hart...

zaterdag, februari 05, 2005

Woord 007
schruwelen
Schruwelen: schreeuwen, roepen, tieren... (Vlaams, wielertaal)

vrijdag, februari 04, 2005

Woord 006
stembandkrampen
"Waaraan zelfs een paus lijden kan..."

donderdag, februari 03, 2005

Woord 005
kamelendrijver
Of zou het nu echt eerder "kameeldrijver" zijn zoals vermeld in het Groene Woordenboek? De vraag is: drijf je één kameel of doe je dat met meer kamelen?

woensdag, februari 02, 2005

Woord 004
bevroedendinsdag, februari 01, 2005

Woord 003
snoeien


Woord 003
snoeien
Powered by Blogger