Het Hart van Bitossi
De wielerbladzijden van Paul Rigolle...

wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes)   

Schuld & Boete

 

"Lijstje"
Het is erg onvolledig en het is niet het lieflijkste lijstje, maar het is er. "Schuld & Boete" of “Bien étonné de se trouver ensemble”. Wordt jammergenoeg voortdurend vervolgd... (En eerlang ook wel 'ns bijgewerkt...)

(Overigens merk ik ook dat anderen graag van onderstaand lijstje, waaraan ik behalve het noteren zelf maar weinig verdienste heb, gebruik plegen te maken... Geen probleem maar het op tijd en stond vermelden van de juiste bronnen mag - naar mijn gevoel - evenmin een probleem vormen...

 

2002
Do 23/05/2002: Gilberto Simoni verdacht van cocaïnegebruik.
W 22/05/2002: Rozetrui-drager Stefano Garzelli uit de Giro gezet na positieve controle. (Probenicide)
Vr
10/05/2002
Het Italiaans Olympisch Comité (Coni) stelt de Italiaanse wielerfederatie voor Stefano Zanini één jaar te schorsen. Dat is een gevolg van de Giro-antidopingrazzia van Sanremo, bijna twaalf maanden geleden.
Ook Alberto Elli (zes maanden effectief geschorst) daagde gistermorgen niet meer op.
W 8/5/2002:
De disciplinaire commissie van de Italiaanse wielerbond heeft enkele renners geschorst op beschuldiging van gebruik van insuline en groeihormonen.
De straffen: Ermanno Brignoli: zes maanden schorsing en 1377 euro boete. Giampaolo Mondini: zes maanden, waarvan de helft al uitgezeten is. Filippo Simeoni: drie maanden met uitstel. Hij mag meteen weer aan de slag. Endrio Leoni: zes maanden met uitstel.  Marcello Siboni & Daniele De Paoli: resp. 8 en 6 maanden vanaf 1 juni. Alberto Elli en Giuliano Figueras: zes  maanden met uitstel. Marco Zanotti werd vrijgesproken.
Vr 1/3/2002: Frank Vandenbroucke wordt door zijn ploeg Domo-Farm Frites ontslagen nadat bij een huiszoeking bij hem thuis verboden producten werden gevonden.


2001

12/11/2001 : De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport berichtte in haar zaterdageditie dat enkele renners in de Vuelta geëxperimenteerd hebben met het levensgevaarlijke NESP. Dat is een epo-verwant, voorlopig onopspoorbaar eiwit dat twintig keer efficiënter dan epo zou zijn en drie keer langer doorwerkt. Dat bevestigde de Milanese professor Lambertenghi aan het Italiaanse televisiestation Canale 5, dat onderzoek verrichtte naar het illegaal gebruik in de sport.
Do 7/6/2001: Koninginnenrit in Giro afgelast wegens staking van de renners na de nachtelijke dopinginval. Gelijktijdig in alle hotels.
...
19/11/2001

Jean-Marie Dedecker werkt verder aan een onderzoek dat hij voert naar dopinggebruik bij minderjarige wielrenners. De VLD-senator begon zich in de zaak vast te bijten toen hem een geval van een zeventienjarige renner ter ore kwam.
,,Zes maanden geleden kreeg ik die jongen bij mij thuis. Hij was eerder opgenomen in een ziekenhuis met een hematocrietwaarde van 58,2. Hij noemde namen van renners, ploegleiders en verzorgers. Als zijn verklaringen kloppen, zit de wielersport in ons land met een groot schandaal.''
De uitspraak van vrijdag deed veel stof opwaaien, maar het voorbije weekend hield Dedecker de term georganiseerd gebruik op grote schaal binnensmonds en weigerde hij ruiter en paard te noemen.
Zo 4/2/2001: Bert Roesems (28) 4 maanden geschorst wegens dopinggebruik in 1999… (Nandrolon).

2000
Ook Rominger, Olano en Pantani verdacht.
De openbare aanklager van Bologna heeft woensdag sportarts Michele Ferrari officieel in staat van beschuldiging gesteld. Enkele dagen voordien werd Ferrari samen met professor Francesco Conconi door de openbare aanklager van Ferrara, Pierguido Soprani, in verband gebracht met EPO-toediening bij een aantal sporters. Woensdag publiceerde de Italiaanse sportkrant 'La Gazzetta dello Sport' een nieuwe lijst met profrenners die door Ferrari behandeld werden: Giro-winnaars Pavel Tonkov (Rus) en Ivan Gotti (Ita), werelduurrecordhouder Tony Rominger (Zwi), wereldkampioen tijdrijden Abraham Olano (Spa), de voormalige Franse kampioen Laurent Jalabert, de Spaanse klimmer Fernando Escartin en de Italianen Gianluca Bortolami en Giorgio Furlan. Giro- en Tourwinnaar Marco Pantani, bij wie in de Giro van 1999 een te hoog hematocrietgehalte werd vastgesteld, komt eveneens voor op lijst. Ook de Italiaanse veldrijders Daniele Pontoni en Davide Bramati, die echter niet door Ferrari onder handen werden genomen, worden vermeld. Bij al deze renners zou het hematocrietgehalte op bepaalde tijdstippen onnatuurlijk hoog geweest zijn. De lijst werd door openbaar aanklager Soprani in beslag genomen in de kantoren van Ferrari.
(PlanetInternet - 29 december '99)

1999
Januari: veldrijder Marc Janssens heeft bij een controle voor de start van de Franse WB-wedstrijd een te hoge hematocrietwaarde.
Maart: de Franse ex-renner Pierre-Henry Menthéour laat de Franse wielerbond weten dat ze zijn nationaal uurrecord uit de boeken mogen schrappen. Hij geeft toe de prestatie met behulp van verboden middelen te hebben geleverd. Zijn broer Erwann, in maart '97 de eerste prof die wegens een te hoge hematocrietwaarde langs de kant moest blijven, schrijft een boek waarin hij toegeeft dat dopinggebruik schering en inslag is.
Maart: De Italiaanse procureur Donati spit onthutsende EPO-cijfers boven. In 94 en 95 zou zowat de volledige Gewiss-ploeg zich te goed hebben gedaan aan het verboden goedje. Berzin, Ugrumov, Furlan, Argentin, Frattini, Gotti en Riis bleken bij controles tijdens het seizoen ver boven de momenteel toegelaten 50 procent hematocriet te zitten. "Sinds 1988 werd er met EPO gewerkt", vertelt een ex-verzorger van het team.
Maart: Bjarne Riis en Abraham Olano worden door de onderzoeksrechter van Bologna gedagvaard in verband met een onderzoek naar dopinggebruik.
Maart: Richard Virenque en Roger Legeay, o.a. ondervoorzitter van de Franse federatie, worden door de Rijselse onderzoeksrechter in staat van beschuldiging gesteld.

1998
Januari: ex-wereldkampioen veldrijden Daniele Pontoni levert na het Italiaans kampioenschap een positief (cocaine) plasje af.
Februari: Danny De Bie, die op 29 november '97 in Kalmthout niet op de dopingcontrole verscheen, wordt vrijgesproken wegens procedurefouten.
April: Robbie Vandaele mist in Wasmuel voor de tweede keer een dopingcontrole. Na de eerste keer werd hij twee jaar geschorst, maar wegens procedurefouten kwam hij opnieuw in het peloton.
8 Juli 98: Festina-verzorger Willy Voet wordt aan de Belgisch-Franse grens geklist met 400 ampullen verboden middelen, voornamelijk EPO.
15 juli 98: na de aankomst van de vierde Tour-rit worden Festina-ploegleider Roussel en Festina-dokter Rijckaert opgepakt en ondervraagd in Cholet. Enkele dagen later worden ze in voorlopige hechtenis geplaatst. Roussel bekent dat er sprake is van georganiseerd dopinggebruik in zijn ploeg.
17 juli: Tour-directeur Jean-Marie Leblanc beslist de Festina-ploeg uit de Tour te zetten.
18 juli: in de Tour lekt uit dat ook de TVM-ploeg bij een EPO-affaire is betrokken. Op 4 maart werden in Courcy (Reims) bij een controle in de vrachtwagen van de ploeg 104 ampullen EPO aangetroffen.
24 juli: TVM-ploegleider Cees Priem en ploegarts Miachelkov worden in beschuldiging gesteld. Brochard, Zülle, Meier, Dufaux en Moreau bekennen doping te hebben gebruikt. Willy Voet wordt vrijgelaten.
28 juli: de politie valt in Albertville het hotel van de TVM-ploeg binnen. Alles wordt doorzocht en zes renners moeten naar het ziekenhuis voor bloed- en haarstalen.
30 juli: Rodolfo Massi uit de Casino-ploeg wordt opgepakt. Massi blijft een tijdje in de cel en wordt later in beschuldiging gesteld.
12 augustus: Francesco Casagrande, enkele dagen voordien winnaar van de WB-wedstrijd in San Sebastian en de nummer vijf op de wereldranglijst, is tijdens de Ronde van Trentino en de Ronde van Romandië (beiden in mei) op het gebruik van doping betrapt. Sponsor Cofidis verbreekt het contract met de Italiaan.
September: Jef D'Hont, de Belgische verzorger van het Franse La Française des Jeux en eerder o.a. bij Roche, De Wilde, Pollentier, Maertens en Telekom aan de slag, wordt door het Franse gerecht opgepakt en later in beschuldiging gesteld.
September: Nu pas lekt uit dat het parket van Doornik in december 97 op aanwijzen van Lotto-renner Peter Farazijn bij een familielid in het tuinhuisje en bij ploegmaat Sebastien Demarbaix (neef van Claude Criquielion) veertien EPO-ampullen heeft gevonden.
November: Mapei-ploegdokter Yvan Van Mol wordt door de Italiaanse justitie ervan beschuldigd gevaarlijke producten aan renners te hebben toegediend. Van Mol ontkent.
December: in Reims worden opnieuw acht TVM-renners ondervraagd. Een dag later mag ploegleider Cees Priem na ruim vier maanden verplicht verblijf in Frankrijk, naar huis.
December: uit analyses blijkt dat acht van de negen Festina-renners die aan de Tour deelnamen EPO gebruikten. Ook Virenque, die blijft ontkennen. Bij vier renners worden eveneens sporen van amfetamines gevonden.

1997
Mei :de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeelt zeven gewezen profs in een zaak van verdovende middelen en amfetamines. Gino Ligneel krijgt een effectieve gevangenisstraf van drie jaar.
Juli: bij Djamolidin Abdujaparov worden tijdens de Tour sporen van clenbuterol en bromantan gevonden. Hij moet naar huis en Lotto ontslaat hem.
December: de Lovendegemse apotheker Kris Vanderstichel beschuldigt Festina-ploegdokter Rijckaert van regelmatige afname van EPO. 

1994

April: ex-amateurwereldkampioen Uwe Ampler beschuldigt zijn ex-ploeg Telekom van dopinggebruik. Volgens Ampler kreeg hij zonder het zelf te weten in 92 en 93 EPO toegediend.
Mei: na afloop van de Ronde van de Oise worden in de urine van Miguel Indurain sporen van Salbutamol gevonden. Volgens de lijsten van de Franse overheid verboden, maar bij de Internationale Wielerunie (UCI) komt het product niet voor op de lijst met verboden middelen. De Spanjaard gaat vrijuit.
September: tweevoudig ex-wereldkampioen Gianni Bugno is na de Coppa Agostoni positief bevonden op cafeïne. Er wacht hem een straf van twee jaar, maar na tussenkomst van de Internationale Wielerunie reduceert de Italiaanse federatie de schorsing tot drie maanden.
September: Abraham Olano is positief (cafeïne) tijdens de Ronde van Catalonië.
Oktober: de Franse wielerfederatie klasseert dopingklachten tegen Tony Rominger en Franco Ballerini. Beide renners gebruikten Salbutamol, een door de Franse overheid verboden product dat echter niet op de lijst van de UCI voorkomt.

1993
April: Wilfried Nelissen wordt na afloop van de Scheldeprijs waarin hij tweede eindigde na Cipollini op het gebruik van doping betrapt.
September: Alberto Volpi wordt zes maanden geschorst nadat in Leeds na de WB-wedstrijd Gonadotropine in zijn urine werd gevonden.

1992
Maart: Ludo De Keulenaer fraudeert na afloop van de E3-prijs in Harelbeke. Hij wordt door ploegleider Raas meteen ontslagen.

1991
Januari: veldrijder Danny De Bie vliegt uit de WK-ploeg nadat hij tijdens de dopingcontrole in Zillebeke op fraude werd betrapt (condoom onder trui).
Juni: Jerry Cooman plast tweemaal positief (verboden pijnstiller) in de Britse Milk Race.
Juli: de volledige PDM-ploeg stapt uit de Tour wegens vergiftiging door verkeerd gebruik van Intralipid, een dopingmaskerend middel.

1990
April: Gert-Jan Theunisse is postief na de Waalse Pijl (Testosteron).
Juni: Theunisse wordt opnieuw betrapt (Ronde van Eibar, Baskenland) en krijgt zes maanden.
Augustus: Paul Haghedooren is postief in de T/W-classic.
November: de correctionele rechtbank van Parijs stelt tien reners w.o. Stan Tourné en de Fransen Régis Clère, Jean-René Bernaudeau, Eric Caritoux, Francis Castaing en Thierry Claveyrolat buiten vervolging. Dealers en de leverancier krijgen gevangenisstraffen.

1989
Oktober: Laurent Fignon, op 17 september na afloop van de Bevrijdingsprijs in Eindhoven - ploegentijdrit voor de WB - positief, krijgt een schorsing.
Oktober: de Brit Sean Yates bleek bij controles in de T/W-classic eenmaal positief. Er wordt geen gevolg aan gegeven omdat hij de andere dagen negatief was. Wellicht waren er flesjes verwisseld.

1988
Juli: Tour-leider Pedro Delgado wordt ervan beschuldigd het dopingmaskerend Probenicide te hebben gebruikt. Het product staat op de lijst van het IOC, maar niet op de lijst van de Internationale Wielerunie (UCI). De Spanjaard mag verder rijden. 
Juli
: bij Gert-Jan Theunisse wordt een te hoog testosterongehalte gevonden.
Oktober: Paul Haghedooren is in de Ronde van de Limousin (19 augustus) positief bevonden. Eerder waren zijn ploegmaats Roger Ilegems (Bordeaux - Parijs, mei) en Rik Van Slycke (Ronde van Zweden, juni) al betrapt.
November: Marc Maertens, broer van Freddy, wordt door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld wegens gebruik van amfetamines in profkoers van Izegem (1 september 87). 
December: Etienne De Wilde wordt door de Antwerpse rechtbank veroordeeld wegens
dopinggebruik (hormonenpreparaat Nortesteron).(Later werd Etienne De Wilde in beroep vrijgesproken omdat het gebrek aan vrije keuze van labo's in Vlaanderen in strijd bleek met de wet.)

1987
Maart: Patrick Versluys en Hendrik Devos positief na de profkoers in Blankenberge.
Juni: in de Britse Milk Race leveren vier renners een positief plasje af: William Tackaert, Chris Scharmin, Pierre Le Bigaut en Mark Walsham.
Juli: Didi Thurau uit de Tour. Verdacht van het gebruik van anabolen.

1986
April: Jean-Marie Wampers positief na de Brabantse Pijl (amfetamine).
April: Gery Verlinden en William Tackaert positief.
Juni: Guido Van Calster positief na het BK in Merchtem bij controle door de BOB.

1985
Juni: Paul Wellens wordt na het BK in Halanzy betrapt op fraude bij de dopingcontrole

1980
Juli: Didi Thurau wordt na zijn derde positieve controle van het seizoen uit de Tour verbannen.

1978
juli: gele truidrager Michel Pollentier wordt uitgesloten na de beruchte “peer-historie”.

1969
2 juni: Eddy Merckx barst in tranen uit na een positieve controle (amfetamines) voor de start van de zeventiende rit in de Giro waardoor hij wordt uitgesloten.

1967
13 juli 67: de Engelsman Tom Simpson valt tijdens de beklimming van de Mont Ventoux dood neer. In de zakken van zijn trui worden amfetamines aangetroffen.

1966
Juni: eerste officiële dopingcontrole in de Tour. Vijf renners zijn positief.

1959
Juli: de Franse douane neemt prestatiebevorderende pillen in beslag die bestemd waren voor de Luxemburger Charly Gaul.

 


Dienstmededelingen:
* Aanvankelijk maakte deze pagina deel uit van "Het buitenblad", een onderdeel
van de thuissite van Paul Rigolle die aanvankelijk in lang vervlogen tijden (vanaf het eind van de jaren negentig) gehost werd op het adres: http://home.tiscali.be/paul-rigolle/
* Na een tijdje gehuisvest te zijn geweest op de users.skynet.be/paulrigolle-bladzijden vond omstreeks 1/1/2005 de hele site een
definitief onderkomen op het domeinadres www.paulrigolle.be.

 
 


Terug naar Het hart van Bitossi

 

©Alle teksten Paul Rigolle 2007 - Contact