Het Hart van Bitossi
De wielerbladzijden van Paul Rigolle...

wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes)   

Gilbertadept

 

 
Donderdag 22 januari 2004 
Waalse Jonge Leeuw

De derde rit in de Tour Down Under heeft een bijzondere naam op het palmares gekregen. Het Waalse piepjonge Haantje,
Philippe Gilbert, dat we liever nu al als “een heuse jonge Leeuw in wording” zouden omschrijven, kraaide in dit jonge seizoen al meteen victorie. In de straten van Victor Harbor gaf de 21-jarige tweedejaarsprof uit de buurt van de La Redoute iedereen, maar dan ook iedereen, Robbie Mc Ewen en ploegmaat Baden Cooke incluis, het nakijken. We braken al eerder een lansje voor het  jeugdig talent uit de grotten van Remouchamps. Volgens ons wordt de jonge lefgozer Philippe Gilbert eerder vroeg dan laat een hele grote!
 
 

Zaterdag 15 februari 2003
Gilbert-adept
Bij de aanvang van dit prille wielerseizoen zag ik in de Vlaamse kranten (en op Vlaamse wielersites) eerder zelden de naam van Philippe Gilbert terug. Wellicht omdat men er, met die naam van hem, als vanzelfsprekend van uitging dat Gilbert nu eenmaal niet de Belgische nationaliteit had. Niets is minder waar. Philippe Gilbert is de nieuwe Waalse belofte par excellence; geboren en getogen in Remouchamps aan de voet van La Redoute (weet-wel,-waar-die-grotten-van-op-schoolreis zijn…).
Philippe Gilbert (°5/7/1982) moet net als zijn Vlaamse tegenhanger (of tegenganger) Kevin De Weert(°27/5/1982) als neo-prof nog éénentwintig worden. Gisteren reed Gilbert voor het eerst de Mont Faron op. Als bleuke (voor de Nederlandstaligen onder ons: “als groentje”) finishte hij in het gezelschap van klimcoryfee Richard Virenque als eerste Belg op 1’11” op de 25° plaats.

Ik ben benieuwd hoe we deze generatie binnen vijf jaar zullen noemen. Spreken we over de “Boonen-lichting” of over de “generatie De Weert” want laten we wel wezen, Kevin De Weert heeft nog veel meer intrinsiek klimtalent in huis dan de ambitieuze welp uit Remouchamps.
Niettemin petje af voor de jonge jongen van aan de voet van La Redoute!

Bernard Callens formuleerde het in zijn onvolprezen Wielerjaarboek (dat op internet helaas sinds mei van verleden jaar niks meer van zich laat horen) in de editie 2000-2001 als volgt:
”De junioreslichting 2000 had nog meer te bieden dan Wim De Vocht en Kevin De Weert. Ze is best vergelijkbaar met de gouden amateurslichting van 1964 die Walter Godefroot, Eddy Merckx, Willy Planckaert, Roger Swerts, Herman Vanspringel… als coryfeeën voortbracht. Met enige zin voor overdrijving kun je zeggen dat Kevin De Weert in die context de nieuwe Merckx is, Wim De Vocht de nieuwe Godefroot, Philippe Gilbert de jonge Vanspringel, Kevin Neirynck de nieuwe Swerts, Francesco Planckaert de nieuwe… Planckaert.”

 
Naar: Homepage Philippe Gilbert
 
 
 
  

Navigatie

Het hart van Bitossi
Arcadim in Arcadië

Het Rigolliaanse. Thuis

 

 

©Alle teksten Paul Rigolle 2003-2006 - Contact