Het Hart van Bitossi
De wielerbladzijden van Paul Rigolle...

wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes)   

Frankfan
("de laatste doet hier vroeg of laat 
en ooit 'ns een keer het allerlaatste licht uit!")

Woord vooraf...

Fijn gebaar ('Frankfan for ever')
Als één van de allerlaatste Vdb-fans die nog het licht niet heeft uitgedaan ('er moet al een tsunami voorbij komen voor ik de arme verweesde jongen echt in de goot laat liggen') las ik op 29/01/2005 navolgend bericht. Het was van Nico Vanhee en het stond in het Nieuwsblad:

"Fijn gebaar van de coureurs van T-Mobile. Ulrich en co storten 30.000 Euro voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid-Oost-Azië. Elke renner legde 50 cent opzij per afgelegde trainingskilometer. Ook Frank Vandenbroucke volgt deze mooie geste en zal 50 cent betalen per getrainde kilometer. Hij zal zijn 4 euro eind deze maand overschrijven op de rekening van Tsoenami12-12."

Na het lezen van het bericht stond als vanzelf de fijnste glimlach op mijn gezicht. Gelukkig gaat het volgens een bericht van vandaag dat op bladzijde 430 van Teletekst staat, intussen al heel wat beter met Frank! Nu de meeste van zijn ploegmaats en collega's al aan competitie toe zijn heeft onze Frank met enkele weken vertraging eindelijk het trainingskamp in Calpé bereikt.
Die auto die verleden jaar met Putte-Kapellen in brand vloog, moest, zo denken wij, nog eerst worden hersteld. Maar veel haast heeft Frank nog niet. De klassiekers? Ach, waarom ook. Aan het Laatste Nieuws liet ie daarover het volgende weten: "Misschien ben ik op niveau tegen de Waalse 
klassiekers. Eerder zeker niet.  Maar in mei en juni zijn er ook supermooie koersen... Ik beperk mijn training hier tot twee à drie uur per dag. Pure basistraining, ja, aan mijn conditie werken. Ik heb veel te lang niet kunnen fietsen. Het heeft geen zin om me nu te forceren."   

Misschien moeten jij en ik dat ook 'ns aan onze eigen werkgever proberen te verkopen. Kunnen we samen met Frank wat gezellig gaan vrijwielen in Calpé!
(Donderdag 3/2/2005)(Zie ook "Het hart van bitossi") 

Nee Frank
Weg, zeg ik. Scheren jullie zich allemaal maar als de bliksem weg! Weg met die camera’s… Wij hebben ook onze verbeelding, mijnheer. En die laat echt niet te wensen over. Al die heisa is er voor niks nodig. Een kolommetje in de krant, dat had voor ons allang volstaan. Zeg nu zelf. Wie heeft er al ‘ns geen ruzie… En elk leven is lang genoeg om er een paar heel zotte dingen in te doen. Stommiteiten, Bêtises ja. En al die auto’s… Jeetje. Jongens toch. Alsof de Westhoek, na de Vallei met al die grote woorden nu ook al een Far West met hoofdletters geworden is. Hoe het gegaan was? Tja mijnheer, daar vraag je iets. We stellen ons dat voor hé. En elk op onze eigen manier, mag dat even, ja. Dat er een schot geklonken had in het plafond? Weetikveel of het zoiets was. “Er zijn in elk geval geen strafbare feiten gepleegd”, zei de politie achteraf… Dus zo erg zal het nu ook weer niet zijn geweest… Buurman Twee, die er de hele tijd zwijgend bijstond, schudde mistroostig het hoofd. Zo’n schoon meiske… En met zo’n wild karakter te moeten accorderen, dat kon nooit goed gaan. Vroeg of laat moest dat er van komen… En nu Frank, hoe moet het verder nu? Wij die met velen zijn, wij hadden voor jou net iets anders voor ogen, Frank. Niet hetgeen wat we konden vrezen maar iets met meer waardigheid. Iets voor binnen een jaar of vijf. Iets als een waardig afscheid. Niet meer als die hoogvlieger van weleer maar meer als de goeie middenmoter, die je zonder veel moeite had kunnen zijn. Met af en toe een uitschieter. En dan adieu. Maar dat dat nooit jouw stijl kon zijn, we hadden het kunnen weten.? Maar zoals nu? Nee, Frank…
(Dinsdag 27/07/2005)

Stil...
Volgens mij heb ik om één of andere reden deze bladzijde in het voorbije jaar schandelijk verwaarloosd... Hoe zou dat nu toch kunnen komen?
Donderdag 3/12/2004 
Wedden dat...
”zelfs de moeilijkste Frankfan onder ons zondag op La Redoute opnieuw de allerbeste benen voelt kriebelen… Alleen al omdat ie zich al meer dan gelukkig acht, dat ie d'er in de buurt van de grotten van Remouchamps, gewoon, doodgewoon, weer 'ns bij mag zijn... En, mijn beste vrienden, grot- en holbewoners, voor een rentrée is dat voorlopig al ruim voldoende... Al mag Meer natuurlijk altijd..."
Vrijdag 25/04/03 - 10:11:14 
Karakter
Het ziet er eindelijk weer goed uit voor de “Frankfan” onder ons. Frank Vandenbroucke kan eindelijk weer een finale rijden. Maar de weg is nog lang voor Frank. Het gepuf en geblaas onderweg sprak boekdelen. Dit was nog niet de Vdb in allergrootste doen, dé Frank waarop we met zijn allen (enfin, zij onder ons toch die al die tijd hun nek voor Vdb zijn blijven uitsteken) echt zitten te wachten. Dat ze evenwel nooit meer komen aandraven met de bedenking dat Frank Vandenbroucke geen karakter zou hebben en niet zou kunnen afzien. Dat kunnen we echt niet meer nemen! Een ploegentijdrit is en blijft de zwaarste wielerdiscipline die er is. En toch plooide Vdb gisteren niet voor de supermannen Bettini, Museeuw en Boonen! Zonder karakter ga je in zo’n ploegentijdrit zonder pardon door het ijs! Het belooft alvast voor de latere debatten van het voorjaar. Ik moet dan ook de beslissing om Vdb vandaag niet in Kuurne-Brussel-Kuurne te laten starten als erg wijs ervaren. De weg is nog lang, zei ik, Frank Vandenbroucke moet dit niveau immers nog minstens vijf jaar weten aan te houden!  (Heb je overigens gezien dat Vdb en Boonen nog 1’08 uitliepen op hun medevluchters Pozzato en Farazijn?)
Zondag 2/03/03 - 9:09

Geval
Frank Vandenbroucke is verdoemd! In mijn lange jaren van wielergekte heb ik nooit een coureur gekend die zo (of ie nu rijdt of niet) tot de verbeelding blijft spreken… Eigenlijk is geen-mens-op-een-fiets in staat om al die “scherpgestelde verwachtingen” op de schouders te blijven dragen. Mooie staaltjes van “hoogspanning” kunnen in dit prille wielerseizoen (vol eerste gewin en kattengespin) nu al worden aangetroffen op het forum van de Vdb-online-site.
De stemming aldaar wordt al als “depri” ervaren wanneer Vdb in de tweede rit van een “ordinaire” voorbereidingswedstrijd (“Challenge Illes Balears”) 1’12” verliest. En ik die dacht dat in deze dagen alleen een vorm van sereniteit ons godenkind uit Ploegsteert vooruit kon branden…
Grappig vind ik wel de vertaalkronkel die we vandaag op de officiële Vdb-site te noteren krijgen: “Geval van Frank maar morgen moet hij normaal starten”.
Inderdaad: Vdb is gedoemd om een geval te blijven, zelfs als ie valt…
Woensdag
5/02/03 - 7:30

Woensdag 22 mei 2002
Beroep
"Ook UCI in beroep tegen strafmaat VDB"

De kranten van de Standaard-groep melden vandaag dat naast de advocaten van VDB ook de Internationale Wielerunie (UCI) in beroep gaat bij het Arbitragehof van de Sport (TAS) in Lausanne, tegen de zes maand schorsing die de renner door de Belgische Wielerbond is opgelegd. De UCI vindt immers dat een half jaar schorsing niet volstaat. Het bericht lekte nu pas uit.
De advocaten van VDB hopen ondertussen dat het TAS heel spoedig het ,,samengevoegde'' beroep afwikkelt. Intussen is VDB al inwoner geworden van de Ieperse deelgemeente Nieuwkerke.
Wordt vervolgd.
   
Woensdag 15 mei 2002
Ontvangst

Vrijdag 10 mei 2002
Verhuis

 VDB verhuist naar Nieuwkerke

BRUSSEL - VDB blijft niet langer in Lebbeke wonen. Hij kocht een bestaande villa in Nieuwkerke, een buurgemeente van het Henegouwse Ploegsteert, ook al grenzend aan Frankrijk, maar nog net binnen West-Vlaanderen. Ook zijn Italiaanse vrouw Sarah verkoos een terugkeer naar de buurt waar VDB opgroeide en haar schoonouders wonen. Het gezin Vandenbroucke verhuist deze zomer vanuit de huurvilla in de Haagstraat in Lebbeke, naar het landelijke Nieuwkerke, gelegen in het West-Vlaamse Heuvelland, met de Kemmel, de Rode- en Zwarteberg als decor. (Vr 10/5/2002)
Woord vooraf...
Omdat dat tam en taaie supportersbloed van ons af en toe blijft kruipen waar het niet kan gaan wordt ook deze pagina, naar we hopen, regelmatig bijgewerkt. Af en toe zul je hier dan ook, en dat zolang het ons gegeven is om in boosheid te volharden,  een nieuw "Vdb-bericht" kunnen vinden. 
Kom achteraf niet klagen dat u niet verwittigd was. 
(P.R., Woe 22/5/02, bij de aanvang van deze allesbehalve objectieve wielerbladzijde)
  Inleiding tot de Passie   Over Het Buitenblad  "L'Amour est un Esclavage"
Al die mooie Beloften  Iconen & Icoontjes  Schuld & Boete  Frankfan   
Citaat/Citaten Bibliotheek  Asceten van Aluminium  De Hel van het Noorden   
De Galerij  Prentkaarten   De Buitenman

Terug naar Het hart van Bitossi

 

©Alle teksten Paul Rigolle 2003-2005 - Contact