Het Hart van Bitossi
De wielerbladzijden van Paul Rigolle...

wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes) wieltje.gif (9582 bytes)   

Inleiding tot de passie


”Op zoek naar de Verloren Tijd" 


Hoe de fascinatie voor 'de wereld op wielen' bij mij begon? En hoe ooit iets beginnen kan? Tja... Waarom iemand voetballer wordt en een ander zweert bij een zomerse wandeling met Marcel Proust? Het zijn vragen waarop wellicht geen antwoorden bestaan die niet te maken hebben met wat er ooit en ergens het 'eerst is geweest'. In een poging om de blijvende fascinatie voor een sport te verklaren, die er ondanks alles ook tot op vandaag nog blijft in slagen om een kolkende zee van dagelijkse trivialiteiten af te wisselen met kurkdroge momenten van plotse dramatiek, moet ook ik terug naar "wat er het eerst is geweest". Een beeld, levendig en trillend beschreven door een stem op een krakende radio blijft daarbij opduiken: "Een renner in azuurblauwe trui, beklimt, hoekig en harkend, voor alle anderen uit, de Citadel van Namen en wordt Kampioen van België..." 
De jongen die ik was, was negen, en blijft ook nu nog, in een hardleerse en niet-aflatende poging om dat 'eerste en enige' beeld, om die glans van 'de hoogtewerker van Namen'  terug te halen, in deze wielerbladzijden graag met u teruggaan naar waar alles ooit begon. 
Een queeste naar “le temps perdu” zegmaar. Of nog anders: enkele kleine variaties op het oude thema  « L’Amour est un Esclavage ».

(Paul Rigolle, Do 23/5/2002 en later)


 

Terug naar Het Hart van Bitossi
of naar Arcadim in Arcadië