Het Buitenblad

 

 

Het Buitenblad-nummer 1

Op maandag 18/2/2008 werd in het Roeselaarse Wielermuseum het allereerste nummer van “Het Buitenblad” voorgesteld. “Het Buitenblad”, een uitgave van Roularta-Books is het nieuwste literaire wielerblad dat hardop op de pedalen loopt om op termijn een volwaardig Vlaams broertje van het onvolprezen NederlandseDe Muur” te worden. Voorstelling op 18/2/2008 in het Wielermuseum om 19:00 u. U komt toch ook!

Nu verkrijgbaar in elke betere krantenzaak en boekhandel !!!

 


Het persbericht:

Nieuw literair wielertijdschrift Het Buitenblad  

Op maandag 18 februari om 19 uur wordt in het Wielermuseum , Polenplein 15 in Roeselare het eerste nummer van Het Buitenblad gepresenteerd, een nieuw literair wielertijdschrift op Vlaamse maat. Uiteraard bent u van harte welkom op deze voorstelling. Tegelijk wordt die avond trouwens de volledig heringerichte Odiel Defraeyezaal (met de permanente collectie van het Wielermuseum ) feestelijk heropend. Misschien groeit Het Buitenblad uit tot een heus tijdschrift en krijgt De Muur  van onze noorderbuur een broertje/zusje. Het zou niets te vroeg zijn. Het Buitenblad wordt uitgegeven door Roularta Books en ligt straks in elke boekhandel. Als wij Vlamingen in het verleden al historie schreven was dat overwegend op de fiets, amper in het fietsverhaal. Dat was het privilege van onze noorderburen. Onze poëzie zat verborgen in een stel kuiten, sprinters waren ons kortverhaal, een fietsroman bestond uit tv-reportages over bergritten van heel lang geleden. Met Merckx als Mulisch (De Ontdekking van de Hemel), Van Impe als Kundera (De ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan) en Pollentier als Claus (Het Verdriet van België). Om maar te zeggen: Vlaanderen was lange tijd braakland voor sportieve pennen. Maar tijden veranderen. Vandaag is er meer literaire en journalistieke kwaliteit, ondanks tijden van stevige pulp. Het laatste decennium groeide het aantal interessante pennen en dito verhalen. In Het Buitenblad brengt men er een aantal bij elkaar. Een gevarieerde oogst uit alle lagen en in alle genres. Voorlopig nog op jaarbasis, maar met de hoop op vaker. Met de bedoeling méér vrouwen aan het woord te laten over dat wielrennen. Méér wielerpoëzie te publiceren. Telkens ook een noorder- én zuiderbuur de Vlaamse wielrennerij te laten becommentariëren.  

Het eerste nummer is een themanummer rond Tom Boonen, al wordt het woord ‘thema’ bewust nogal breed geïnterpreteerd. Het Buitenblad 2008/1 bevat bijdragen van Frederik Backelandt, Agnes Boonen-Melis, Loes Geuens, Philip Hoorne, Robert Janssens, Herman Laitem, Luc Lamon, Jean-Marie Leblanc, Dirk Nachtergaele, Ronny Neirinck , Paul Rigolle, Jacques Sys, Annemie Struyf, Karl Vannieuwkerke, Eric Van Rompuy, Rik Vanwalleghem, Willie Verhegghe en Bert Wagendorp.  

Of het blad echt zal doorgroeien tot een kwartaalblad hangt af van lezend en sportief Vlaanderen. Terwijl onze fietstop al jaren versmalt, is het aantal koersliefhebbers danig gestegen. Dat is de basis voor een massa lezers, want vanuit het woord ontstaat de droom, vanuit de droom het sportieve zweet, de sportmens en de topper, die op zijn beurt weer woorden voedt.

Het Buitenblad - literair tijdschrift van het Wielermuseum Roeselare nr. 1 / 2008 – 136 blz. 
Redactie: Patrick Cornillie , Patrieck Geldhof , Herman Laitem, Dries Vanysacker

Beste groeten,

Patrick Cornillie
Stafmedewerker Wielermuseum
Polenplein 15
8800 Roeselare
Tel. 051 26 87 40
Fax 051 26 87 41
pcornillie at roeselare.be


donderdag 14 februari 2008

Wielermuseum steekt tandje bij

Tiende seizoen opent met heringerichte zaal en nieuw tijdschrift

Het Wielermuseum zet haar tiende seizoen in de verf met enkele attractieve nieuwigheden', zegt stafmedewerker Patrick Cornillie.Stefaan Beel

Het Wielermuseum zet haar tiende seizoen in de verf met enkele attractieve nieuwigheden', zegt stafmedewerker Patrick Cornillie.

© foto stefaan beel

Wielermuseum steekt tandje bij
Tiende seizoen opent met heringerichte zaal en nieuw tijdschrift

ROESELARE - Het Wielermuseum begon een nieuw seizoen dat duurt tot tegen december. Het officiële startschot klinkt begin volgende week met de voorstelling van het opgesmukte decor voor de permanente tentoonstelling en het nieuwe literaire wielertijdschrift Het Buitenblad.  
Het Wielermuseum kreeg vorig jaar ruim 15.000 bezoekers over de vloer. In 2008 wil men de kaap van 20.000 halen. Attractieve exposities blijven het voornaamste lokmiddel. De permanente fietsencollectie werd daarom opgefrist in een volledig heringerichte Odiel Defraeyezaal. De verzameling integreert nu de geschiedenis van de koersfiets in de globale historie van de tweewieler. Ze breidde ook uit met de presentatie van een ambachtelijk fietsenatelier, een schenking van Marcel Hallaert die een fietsenmakerij had in Heule.

Twee thematentoonstellingen staan op de agenda. 'Tom Boonen, de wonderjaren' toont vanaf vier maart het icoon van de hedendaagse Belgische wielrennerij als jong talent. Stafmedewerker Patrick Cornillie van Het Wielermuseum: 'Tom Boonen won zeventien koersen bij de nieuwelingen. We tonen uniek beeldmateriaal met fragmenten van iedere wedstrijd.'
'Vanaf halfweg juni is het eeuwfeest van Koolskamp Koers in beeld', zegt Cornillie. 'De op twee na oudste nog bestaande wielerwedstrijd in ons land met een fenomenale erelijst is een bijzonder dankbaar onderwerp. Op het Kampioenschap van Vlaanderen ligt de kiem van de Ronde van Vlaanderen. Ook de Vlaamse sportjournalistiek is er geboren met de eerste publicatie en bedeling in 1912 van De Sportwereld, nu geïntegreerd in Het Nieuwsblad.'

Roeselare is op 26 maart de startplaats voor Dwars door Vlaanderen, op 6 april gastheer voor een doortocht van de Ronde van Vlaanderen en organiseert eind april de Grote Prijs van de stad Roeselare dames elite. En op 30 augustus fungeert de stadals zenuwcentrum voor het laatste luik van de Lotto Cycling Tour, een paternoster van acht fietsevenementen voor wielertoeristen in ons land. Het Wielermuseum draagt haar steentje bij op deze wielerhoogdagen. Met dezelfde ambitie zet Het Wielermuseum de schouders onder de lancering van Het Buitenblad. 'Het eerste nummer van het nieuwe literaire wielertijdschrift ligt begin volgende week in de boekenhandel en is een themanummer over Tom Boonen' zegt Cornillie. 'De Vlaamse evenknie van De Muur bij onze noorderburen verschijnt voorlopig op jaarbasis, maar we hopen op een hoger tempo. Het Wielermuseum zal elke keer een vijftiental gastauteurs mobiliseren voor een bijdrage.'

Het Wielermuseum wordt ook klantvriendelijkermet verruimde openingsuren. Het museum is voortaan open van dinsdag tot zaterdag, telkens van 10 tot 17 uur.

meer nieuws uit Roeselare op www.nieuwsblad.be/roeselare

© Herwig Willaert - Het Nieuwsblad

Bronnen: De Standaard & Het Nieuwsblad - Kroniek Roeselaars Nieuws - Do 14/2/2008


Het Buitenblad in de Buitenwereld:

* Grinta (31/1/2008)
* De Wielersportboeken-site (7/2/2008)
* De Wielersite (11/2/2008)
* Boekblad (15/2/2008)
* De papieren Man (15/2/2008)
* Wielernieuws.be (18/2/2008)
* NRC-Handelsblad (18/2/2008)
* Focus - WTV (18/2/2008)
* KW (18/2/2008)
* Philip Hoorne (18/2/2008)
* Radio 2 (20/2/2008)
* Eens voor Rik, altijd voor Rik (Weblog Eric Van Rompuy - 20/2/2008)
* Weblog Sak van den Boom (21/2/2008)
* Sportmediashop (21/2/2008)

 (Wie nog meer buitenwereldbronnen op het spoor komt mag ons die 
  uiteraard onverwijld mailen!)

 


 

Terug naar Het hart van Bitossi

©Alle teksten Paul Rigolle 2003-2008 - Contact