maandag, februari 22, 2010

Ontbolstering

Down under, Qatar, Mallorca, Oman ("renners op de Kreefskeerkring!"), Algarve…

Nu de schaverdijners in het Veld het vriesvak van modder en moes een halfjaar voor bekeken houden, verklaren we eindelijk ook onze eigen mooie wielerwinterslaap voorbij. Tweeduizend en tien, here we come! Het eerste gewin van het nieuwe jaar is al vastgelegd. De nieuwste tendenzen zijn ons niet ontsnapt. Een open vraag daarbij om mee van start te gaan: wordt dit het jaar van de grote ontbolstering van de Nieuwe B’s. Boasson Hagen, Burghardt, Breschel en … Bakelants. In elk geval wordt het deze week nog een heus karwei om ze alle vier naast Ballan, Boonen (jawel die B’s alweer), Gilbert, Cancellara, Hoste en andere Ben Hermans’sen in één en dezelfde Megabikeploeg te krijgen. Maar voor het zover is mag ik u natuurlijk al wel wijzen op het bestaan van een zo goed als onmisbaar boekwerkje dat u daarbij hard op weg kan helpen: de Wieleragenda 2010. Alom verkrijgbaar maar vooral ook in het Roeselaarse Wielermuseum (eindelijk sinds enkele weken beschikkend over een volwaarige nieuwssite...) en in het – no balls no glory - Centrum Ronde van Vlaanderen. Wordt vervolgd, dit wielerjaar! En, laat het ons hopen, met heel veel... glans en glorie.


Labels: , , ,

donderdag, april 23, 2009

Genieten

"Ach, zo is sport, en zeker het wielrennen. Het is een intensere vorm van het leven zelf. Ik draai het zelfs om. wie niet van wielrennen houdt, heeft niet ten volle leren genieten van het leven zelf. En omdat het leven niet saai hoeft te zijn, maar best spannend mag wezen, moet sport dat ook zijn. Zeker de wielersport. Geef mij dus maar de Gotthard in de Ronde van Zwitserland, waar de renners niet alleen tussen de sneeuw, maar ook nog over kasseien moeten. Geef mij maar de Angliru, die onmenselijke steile Spaanse berg. Maar je doet mij geen lol met downhillracen: zo snel het kan de berg af. Dat is geen verhevigd leven, maar circus."

Wilfried de Jong in een interview met Walter Pauli (de Morgen - Uitgelezen - Woensdag 8 april 2009)

Niet te missen:
Wilfried de Jong: De man en zijn fiets. Uitgeverij Podium.
Lees hier een recensie over het boek bij Nrc


Labels: ,

maandag, juli 21, 2008

De tricolore trui

Rustdag in de tour vandaag én 21 juli. Tot nader order en tot spijt van een aantal geblutste zielen onder ons van het genre Wever, Decker en Winter, nog altijd onze nationale feestdag. Dit gegeven en het kwakkelweer dat ons vandaag, en eigenlijk al het hele voorgeborchte van deze zomer parten speelt, joeg ons deze namiddag – heel hard in afwachting van Andere Oorden - de leeshoek in. Mét een boek dat veel meer is dan waar het op lijkt. De tricolore trui, 125 jaar Belgische kampioenschappen is immers veel meer dan een schitterend uitgegeven koffietafelboek. De auteurs Herman Laitem en Jozef Hamels, beiden op wielervlak in geen geval onbeslagen heerschappen te noemen, hebben van dit boek dat in de periode 1882 tot en met 2007 een overzicht biedt van alle Belgische kampioenschappen wielrennen, een schitterend naslagwerk gemaakt. In acht hoofdstukken - tussen Vélocepaard en Globalisering - passeren welgeteld 97 kampioenen (“vrije amateurs” en profs) de tricolore revue. Jurgen Roelandts, onze huidige kampioen die straks in Tour 2008 bij Karl Vannieuwkerke zit, kan daar uiteraard nog niet bij zijn. Het boek dateert immers van juni laatstleden. Erelijsten, uitslagen, wedstrijdverslagen, citaten en portretten van de winnaars, niets ontbreekt. Al zijn het evenwel vooral de historische kanttekeningen bij elk hoofdstuk en de sponsorverhalen (Poeders Mann!) waarin de hand van Laitem op zijn best is, die van dit boek een must voor elke (wieler-)lezer maken. Over slagers met pit, hemelbestormers en droge demarrages. Over patenten op pech, dakwerkers en stoorzenders gaat dit rijk geïllustreerde boek. De tricolore trui is niet alleen een boek voor nationale feestdagen maar voor alle feestdagen. Niet voor één kwakkelzomer maar voor alle zomers!

De tricolore trui – 125 jaar Belgische kampioenschappen wielrennen van Herman Laitem en Jozef Hamels is een uitgave van Pinguin Productions in samenwerking met uitgeverij Lannoo.
België: € 39,50 inclusief port- en verzendkosten
Nederland: € 39,50 + € 10,- port- en verzendkosten = € 49,50


Labels:

woensdag, juni 04, 2008

De kleine koningin

De Franse krant Le Vélo, drijvende kracht achter de wielerwedstrijden van het eerste uur, haalt in 1901 de Afro-Amerikaanse wielrenner Major Taylor naar Europa als ‘redder van de wielersport’. Taylor, die furore heeft gemaakt met een onorthodoxe rijstijl en in eigen land bijna onverslaanbaar is, moet het afhakende publiek weer en masse naar de wielerbaan lokken. En dat lukt. De vliegende neger, zoals Taylors bijnaam luidt, groeit uit tot een enorme hype. Het duel met de Franse wereldkampioen Jacquelin moet een antwoord geven op de vraag welk ‘ras’ superieur is, wit of zwart. De wielersport, liefkozend ‘de kleine koningin’ genoemd, leeft weer als nooit tevoren en Le Vélo verkoopt een recordaantal kranten. Maar dan komt L’Auto, de concurrerende krant, met een tegenzet die de loop van de wielergeschiedenis voorgoed verandert: de Tour de France.

Over dit en andere zaken leest u zo goed alles in De vliegende neger en de kleine koningin. Dit is het boek waarmee Jan Boesman, tevens medewerker van het Nederlandse wielertijdschrift de Muur, zijn met de Vlaamse scriptieprijs gelauwerde scriptie uit 2006, volgende week in de boekhandel brengt.

Het boek wordt feestelijk voorgesteld op 14 juni 2008 om 15:00 u in Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142, B-9000 Gent.

Als dat – voor de onverbiddellijke Bitossi-freak in ons - geen boek naar onze tand belooft te worden!

© Ill. en meer info bij Uitg. LJ Veen

Zie ook elders, dit blogbericht en mijn zeer geliefkoosde afdeling Het grote grandioze feest van de covers (13)


Labels: ,

vrijdag, februari 15, 2008

Sjas Patat

Gisteren, zelfs op Valentijn, mezelf als eeuwige Bitossifreak vermomd! Wielerjaar 2007 van Karl Vannieuwkerke en Les Supappes gezien in de Verrekijker. Na “Surplas” nu "Sjas Patat", het tweede programma op rij al dat bij de Diksmuidse wielerjournalist ongetwijfeld voor veel boter bij de vis moet zorgen. Ik had de indruk dat Les Supappes de vorige keer net iets voller klonken al blijft Kathleen Vandenhoudt op zo'n avond moeiteloos alle Laura Lynn’s van Vlaanderen in haar binnenzak stoppen. Het is en blijft natuurlijk wél de gezamenlijke liefde voor de koers die Vannieuwkerke én zijn publiek (een bende wat oenig ogende wielerliefhebbers zoals ik er zelf ook één moet zijn) staande houdt. En de filmpjes dankzij het recente Vrt-archief. Ik weet nog altijd niet goed wat ik moet denken van het gegeven dat wie met zijn gezicht op televisie komt, blijkbaar alleen al per definitie daardoor volle zalen lokt. Wat niet betekent dat ik niet op bepaalde momenten erg genietend op mijn wankel Verrekijker-stoeltje bij deze voorstelling heb zitten grinniken. Een paar mopjes van Karl hadden weliswaar een baard van meerdere dagen, maar ze werkten wel. (Alluderend bijvoorbeeld op het eindejaarsvakantielief van Tom Boonen van zestien jaar: "Ha ja, da’s heel logisch met Tom, zo’n jong lief. Het is een sprinter hé. En sprinters hebben maar een heel klein gaatje nodig…"). Je kunt met behoorlijk wat gemengde gevoelens van Sjas Patat - Wielerjaar 2007 vandaan komen maar het mag gezegd: Karl Vannieuwkerke weet ook nu weer de ambitieuze ondertitel van zijn voorstelling toch maar mooi waar te maken. Sjas Patat is "Een absolute aanrader voor wie van wielrennen houdt en voor wie er een hekel aan heeft".

Karl Vannieuwkerke & Les supappes – Wielerjaar 2007 (intussen volledig uitverkocht)
Surplas en Sjas Patat, de boeken bij Lannoo


Labels: ,
referer referrer referers referrers http_referer