maandag, december 21, 2009

Kartelmoment

Philippe Gilbert en Kim Clijsters werden gisteren in een, hoewel groots opgezet toch nog mak uitvallend sportgala – o hoe pijnlijk op dat podium de tot schim van zichzelf verworden Urbanus – tot sportman en sportvrouw van het jaar gekozen. Een heel erg logische keuze.
Zelf had ik mijn hart er met een gekarteld lepeltje uit gegeten als Gilbert het dit jaar niet was geworden… De ultieme demarrage van Philippe Gilbert op de San Fermo Della Battaglia in de laatste Ronde van Lombardije – jawel, toevallig net 10 jaar na onze intens betreurde Frank VDB – deed wat mij betreft erg denken aan het “La Redoute 99-moment” tijdens La Doyenne van toen. Geen kantelmoment maar een kartelmoment in de vaderlandse wielerannalen. Dat het er ooit zou komen was wel duidelijk, maar dat Gilbert al dit jaar voor zo'n ultiem moment zou zorgen, heeft mij verrast. En ontroerd! Ben ik een subjectieve sul? Misschien. Maar sul of geen sul, ik ben in elk geval bereid om elke wielerfreak die langs de kant staat te roepen dat “Gilbert geen uitstraling heeft” met enige kordaatheid meteen de mond te snoeren. Mijn beste Bernard Callens, begin er ook maar aan, eat your heart out. Misschien iets voor met Kerstmis?

Extern:
The climb van de San Fermo Della Battaglia bij climbbybike en voor zij die het nog ‘ns op you tube willen zien heb ik deze link. Da's uiteraard ook die van de beelden hieronder!

Labels: , ,

zondag, maart 01, 2009

Gent-Gent

Sinds dit jaar is de omloop het Volk dus de omloop Het Nieuwsblad geworden. Echt lekker bekken zal dat wel nooit doen. Maar de doelen wettigen bij Corelio allanger de middelen. Kranten moeten nu eenmaal verkocht worden en dat zullen we geweten hebben. Ik geef je evenwel het raden hoeveel van de gisteren in Gent alweer zeer talrijk opgekomen wielerfans, zich echt zouden hebben gestoord aan de onvervalste barnumreclame die Het Nieuwsblad met de overname van de openingsklassieker van het Belgische wegseizoen liet gepaard gaan. Weinig wellicht. Want we komen voor de koers nietwaar. En die was gisteren best om aan te zien. We hebben nu al, op dit prille ogenblik van het seizoen, al heel sterke renners gezien. Met de verbazende Heinrich Haussler op kop. Verder tekenden ook Sebastian Langeveld, Tom Boonen, Nick Nuyens, Juan Antonio Flecha, Marcus Burghardt, Niki Terpstra en andere Frédéric Amorisson zeer sterk aanwezig… Voor mij was de man van de wedstrijd echter alweer Philippe Gilbert. Minstens drie cartouches zag ik hem gisteren afschieten. Da’s niet gering voor iemand die enkel de Algarve in de benen heeft. Schrijf dit alvast maar op: zonder het werk van Hoste, Chavanel en van Gilbert onderweg en in de laatste kilometers was Heinrich Haussler In Gent een veel terechtere winnaar van de eerste Omloop Het Nieuwsblad geworden. De sympathieke Noor Thor Hushovd moest er immers, zoals ook Tom Boonen achteraf fijntjes opmerkte, op vrijwel elke molshoop af. Afgaand op de samenvatting van de koers tijdens het nieuws op TV1 gisterenavond zag ik zelf blijkbaar ook weer een andere wedstrijd dan de samenvatter van dienst. In het koersverslag kwam Philippe Gilbert niet eens voor. De aanvalsdrift van de man uit Remouchamps en Monaco leverde behalve veel ploegrespect blijkbaar maar heel weinig op. Toch verdiende Philippe Gilbert in Gent veel en veel meer dan de oorverdovende Silence die hem gisteren na zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe sponsor op eigen bodem te beurt viel.

Omloop het Nieuwsblad: verslagen, reacties en uitslagen.

Labels: , ,

maandag, oktober 13, 2008

Eindelijk!

Men zal geen wielergeneraties met elkaar vergelijken! Noch coureurs! Toch durven we wel ‘ns nadenken over wat het resultaat zou zijn geweest als op het lichaam van Frank – VDB - Vandenbroucke het hoofd van Philippe Gilbert had gestaan? Het is een nodeloze vraag want laten we Gilbert maar zijn wie hij is.
Laten we hem maar in zijn eigen branderige lichaam zitten. Dat is allang voldoende. Wie gisteren, kort na vijf uur in de namiddag, niet van het veldrijden in Ruddervoorde – de eerste grote cyclocross van het seizoen was om vijf uur begonnen - durfde weg te zappen, heeft wat gemist. Eindelijk! Eindelijk was, wie er van overtuigd was dat het vroeg of laat ook een keer zou gebeuren, er ook getuige van! Dat Philippe Gilbert aan het eind van een grote klassieker eindelijk ‘ns van iedereen de maat zou nemen! Als Flandrien per ongeluk in een Waalse verpakking terechtgekomen levert de ijzervreter uit de Ardennen in elke koers spektakel. Van Down Under op Willunga Hill, over de Poggio, in de finale van Gent-Wevelgem, op weg naar Luik tot helemaal op de Avenue Grammont in Tours. Aan Philippe Gilbert valt een vol wielerjaar plezier te beleven. De man uit Havelange (en Monaco straks) leeft zich elk jaar uit in bijna netzoveel Chasse Patat-achtige ondernemingen als er wedstrijden zijn. Dat zo’n jongen dan ook eindelijk ‘ns op het hoogste podium van een wereldbekerwedstrijd mag staan, kunnen we enkel maar als een erg verstandig gebaar van de wielergoden interpreteren. Philippe Gilbert kan niet alle grote klassiekers winnen. Neen. Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije zullen allicht altijd, zelfs mét Dirk De Wolf, wat te hoog gegrepen zijn maar de meeste andere grote wedstrijden - WK incluis Rodrigo! - vallen perfect binnen zijn mogelijkheden. Op de wielerranglijst aller tijden is onze man uit de Ardennen met zijn 26 nu al voorbij een respectabel man met een volle wielercarriëre achter de rug als Marc Wauters geschoven. Het wil wat zeggen!

Labels: , ,
referer referrer referers referrers http_referer