zondag, februari 08, 2009

Dag van het woord 2009

Even tussendoor een volwaardig jui-bericht. Gisteren was ik in het Harelbeke van al mijn plaatsen. Daar had ik een heel mooie reden toe. Tijdens de 30° editie van de Dag van het Woord werd mij na wat ereplaatsen in het verleden nu voor één keer niet de wisselbokaal van de E3-prijs maar wel helemaal de poëzieprijs van de Stad toegekend. Mooi van de jury (bestaande uit Willy Spillebeen, Herman Leenders & Maarten Depourcq) en mooi van Harelbeke dat elk jaar weer voor de nodige fondsen en voor dingen zorgt als daar zijn infrastructuur, rode wijn en woordvaardige meisjes van de academie. Ouwe gabber Frank Pollet die toen wij er aan kwamen zowaar al een volle dag in Harelbeke poëtisch actief bleek, zorgde met "Onverwachte plekken" voor het nodige animo vooraf. Uiteindelijk waren er hoofdprijzen voor deze jongen, gevolgd door Digther-partner in crime Frédéric Leroy, Tom Van Cleemput en Mark Meekers. Bij de jongeren, en daar is het in Harelbeke ooit echt wel om begonnen, was de hoofdprijs alweer voor Lies Van Gasse. Prijzen 2 t.e.m. 5 gingen naar Laura Tack, Charlene Winne, Jan Aelberts en Emilie Dewitte.
Als naar jaarlijkse gewoonte werden ook dit jaar alle winnende gedichten opgenomen in een bloemlezing ('Laat ons taal vervangen') verkrijgbaar op dit adres.

Nog tot slot deze zachte overtuiging die de plaatselijke correspondent in een bui van oplettendheid ongetwijfeld uit de mond van het grote occasionele prijsbeest zal hebben genoteerd:
"Winnen is nodeloos tenzij het gebeurt van mensen waarvoor je meer dan gewone waardering hebt!"

Labels: , , ,

maandag, november 24, 2008

Poëziewedstrijd Mark Braet

Vrijdag laatst ging in Brugge in De Werf de proclamatie door van de eerste Poëzieprijs Mark Braet. Dit in een organisatie van het Masereelfonds. Myrddin De Cauter bracht zeer persoonlijke flarden van de flamenco terwijl Ivo Van Strijtem en Koen Stassijns wat later op de avond gesmaakte literaire statements plaatsten. De jury, bestaande uit Willy Spillebeen, Koen Stassijns, Ivo van Strijtem, Vic De Raeymaeker, Frieda Groffy en Nèle Ghyssaert, prees tot slot van het literaire avondje de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen. Ze kreeg aan het eind van de lijn meer dan vijfhonderd gedichten te beoordelen. De prijs werd uiteindelijk toegekend aan Geert Jan Beeckman (van ‘Diep in het seizoen’) uit Denderleeuw voor zijn gedicht “Bloesem”. De tweede prijs ging naar de stilaan onvermijdelijk geworden Martin Carrette (van “Echo’s van Raveel e.a.”) en Jan Posman (van o.a. “Een brief aan Jack Nicholson”) uit Maldegem kreeg de derde prijs. Nominaties waren er voor Mark Meekers, Rik Dereeper, Ludo Colman, Erwin Steyaert, Isabelle Uytendaele, Tom Van Cleemput en … jawel, ook deze jongen zag zich net zoals in het gezegende jaar 2004 alweer bedacht met het knapperige troostprijs-koekje van een Masereel-nominatie.

Het winnende gedicht van Geert Jan Beeckman staat intussen via deze link na te lezen in de mooie kolommen van de Moonartgallery.


Labels: , ,

vrijdag, augustus 01, 2008

HoningSteden houden op waar het open veld begint.
Uitzicht hebben en plaats te vinden, huis
te houden is wat hem beweegt als wind.
Wat van ooit en toen dateert hangt zich aan muren op.
Foto’s, prenten, portretten in de galerij,

Stilte na de storm, vastgepinde tijd, alle nagels
trekken krom. Meer een man van stenen
dan van sterren vindt hij de stem, het woord terug

dat in hem verloren leek. De imker die de hamers
doorheen zijn ramen joeg, schuift gulzig aan.
Eet in hem de honing uit zijn droom.


© Paul Rigolle

Uit de cyclus “Van het hart een steen”.
Rubriek: de gedichten
(“Meer een man van stenen dan van sterren”)


Labels: ,

woensdag, december 05, 2007

Mollen

Van Philip Hoorne kan je veel zeggen maar dat hij ons af en toe kan doen lachen is een zekerheid als die waarmee de Leie van Wevelgem naar Kortrijk stroomt. Of is het omgekeerd. De Dow Jones mag dan in het kredietmoeras verkeren, in zijn bespreking van "Onder de dieren" van Peter du Gardijn op Poëzierapport etaleert Hoorne nog ‘ns de vorm van de grote dagen. Toch heb ik er niettemin een flauw vermoeden van dat de gedichten van Peter Du Gardijn ondanks een draak van een promotekst die er om vraagt ("Onder de dieren is een buitengewoon rijk en gerijpt poëziedebuut van een dichter die ons en zichzelf niet spaart.") en de aanwezigheid van mollen alom het in de grote wereld moeiteloos zullen overleven.

Poëzierapport – Onder de dieren - Peter du Gardijn
Onder de dieren - Peter du Gardijn
De Bezige Bij, Amsterdam, 2007
ISBN 978 90 234 2605 9 - € 16,50


Labels: , ,