zondag, oktober 25, 2009

Welkom in mijn wintertijd

Wat ik vanmorgen zou kunnen zeggen? Dat de maan wassend is vandaag. En 40 % zichtbaar! Dat men hier en op de velden van Emile Claus straks weer bieten rooit. En ja, dat het smuikt, zoals het alleen in het Westen van het wingewest dat ik het mijne noem, kan smuiken. Waarmee ik alleen bedoel dat de motregen zijn of haar intrede alweer niet heeft gemist. Welkom dus in mijn wintertijd! Rum in aantocht, museumweer. Zie, hoe het novembert in oktober. Gisteren deed het dat ook al; gisteren toen ik had kunnen schrijven dat wat volgt voor één dag mijn status was:

P.R. stapte 5,5 kilometer en stond in Ploegsteert 5 kwartier in de motregen naar een scherm te kijken om daarna – o sereniteit - gedurende 2 intense seconden zijn hand op het gelakte hout van een kist te leggen.

Dat en andere dingen zou ik kunnen zeggen hier vanmorgen maar veel liever kom ik nog even terug op die mooie avond van vrijdag laatst. Er was Volk in de Werf. En het was mooi. Het volk én de avond! Willy Tibergien verwelkomde graag ons en iedereen. Frank Pollet deed in vol ornaat en en sourdine wat ik van hem gewoon ben, een hell of a job, wat zeg ik, een perfecte job. En Jef Vandecasteele zette met het werk van de geboren crooner enkele hartverscheurende muzikale punten achter onze frasen die er nog lang mogen blijven staan. Met andere woorden: “Van het hart een steen” is er! Met die schroom voor het definitieve komt het dus ooit nog wel goed. Ik dank en bedank hierbij nog ‘ns uitgebreid. Dit is een onvervalst jui-bericht: De wereld is een dichtbundel rijker! Niks meer. Maar ook niks minder!

Alle info: Van het hart een steen

Labels: ,

zondag, februari 08, 2009

Dag van het woord 2009

Even tussendoor een volwaardig jui-bericht. Gisteren was ik in het Harelbeke van al mijn plaatsen. Daar had ik een heel mooie reden toe. Tijdens de 30° editie van de Dag van het Woord werd mij na wat ereplaatsen in het verleden nu voor één keer niet de wisselbokaal van de E3-prijs maar wel helemaal de poëzieprijs van de Stad toegekend. Mooi van de jury (bestaande uit Willy Spillebeen, Herman Leenders & Maarten Depourcq) en mooi van Harelbeke dat elk jaar weer voor de nodige fondsen en voor dingen zorgt als daar zijn infrastructuur, rode wijn en woordvaardige meisjes van de academie. Ouwe gabber Frank Pollet die toen wij er aan kwamen zowaar al een volle dag in Harelbeke poëtisch actief bleek, zorgde met "Onverwachte plekken" voor het nodige animo vooraf. Uiteindelijk waren er hoofdprijzen voor deze jongen, gevolgd door Digther-partner in crime Frédéric Leroy, Tom Van Cleemput en Mark Meekers. Bij de jongeren, en daar is het in Harelbeke ooit echt wel om begonnen, was de hoofdprijs alweer voor Lies Van Gasse. Prijzen 2 t.e.m. 5 gingen naar Laura Tack, Charlene Winne, Jan Aelberts en Emilie Dewitte.
Als naar jaarlijkse gewoonte werden ook dit jaar alle winnende gedichten opgenomen in een bloemlezing ('Laat ons taal vervangen') verkrijgbaar op dit adres.

Nog tot slot deze zachte overtuiging die de plaatselijke correspondent in een bui van oplettendheid ongetwijfeld uit de mond van het grote occasionele prijsbeest zal hebben genoteerd:
"Winnen is nodeloos tenzij het gebeurt van mensen waarvoor je meer dan gewone waardering hebt!"

Labels: , , ,