maandag, september 28, 2009

Literaire Living – Editie 3 - 2009


Het fijne poëziefestivalletje “Literaire Living” (De jaarlijkse hoogmis van de poëzie) is hier in de buurt goed op weg om al het mooie van het vroegere Sappho te doen vergeten. Editie 3 van "de living" gaat door in de Ardooise Wezekapel op zaterdag 14 november 2009. Ook aan deze jaargang zit opnieuw de poëzieprijs "Dichter uit de schaduw“ vast. De winnaar van de wedstrijd krijgt een plaats aangeboden op het podium. Wel dient men zich als deelnemer aan de wedstrijd nu wel hard te gaan reppen. De deadline staat immers onwrikbaar vast op 1 oktober. Op 14 november e.k. haalt De Schaduw ook dit jaar weer het kruim van de poëzie naar de kapel. Het programma:

Peter Holvoet-Hanssen eert Simon Vinkenoog (1928-2009)
Mark van Tongele
Joris Denoo
Sylvie Marie
+ Peter Mangel Schots (de Winnaar van de poëziewedstrijd)

Muziek is er dit keer van Bert Ostyn (Absynthe Minded)en de presentatie berust opnieuw in de handen van Johan Vandenbroucke en Ann Meskens

Meer info: www.deschaduw.net en op deze facebookbladzijde.

Editie 1 – zondag 20 mei 2007
Editie 2 - zaterdag 3 mei 2008

Labels: , ,

maandag, november 24, 2008

Poëziewedstrijd Mark Braet

Vrijdag laatst ging in Brugge in De Werf de proclamatie door van de eerste Poëzieprijs Mark Braet. Dit in een organisatie van het Masereelfonds. Myrddin De Cauter bracht zeer persoonlijke flarden van de flamenco terwijl Ivo Van Strijtem en Koen Stassijns wat later op de avond gesmaakte literaire statements plaatsten. De jury, bestaande uit Willy Spillebeen, Koen Stassijns, Ivo van Strijtem, Vic De Raeymaeker, Frieda Groffy en Nèle Ghyssaert, prees tot slot van het literaire avondje de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen. Ze kreeg aan het eind van de lijn meer dan vijfhonderd gedichten te beoordelen. De prijs werd uiteindelijk toegekend aan Geert Jan Beeckman (van ‘Diep in het seizoen’) uit Denderleeuw voor zijn gedicht “Bloesem”. De tweede prijs ging naar de stilaan onvermijdelijk geworden Martin Carrette (van “Echo’s van Raveel e.a.”) en Jan Posman (van o.a. “Een brief aan Jack Nicholson”) uit Maldegem kreeg de derde prijs. Nominaties waren er voor Mark Meekers, Rik Dereeper, Ludo Colman, Erwin Steyaert, Isabelle Uytendaele, Tom Van Cleemput en … jawel, ook deze jongen zag zich net zoals in het gezegende jaar 2004 alweer bedacht met het knapperige troostprijs-koekje van een Masereel-nominatie.

Het winnende gedicht van Geert Jan Beeckman staat intussen via deze link na te lezen in de mooie kolommen van de Moonartgallery.


Labels: , ,

woensdag, oktober 08, 2008

Het beste

Het beste uit de tijdschriften? Stemmen kan! Als deel van het publiek: nog tot 10 oktober die komt!

Labels:

maandag, juli 14, 2008

Tikkel

Een tikkel ongeneeslijke francofilie, doet als je't ons vraagt, zelfs in een gespleten land, niemand zeer. Bart Van Loo – spreker en schrijver - neemt al een tijdje het voortouw. Bleu, blanc, rouge! En niet alleen vandaag, op quatorze juillet. Maar voor vandaag en alle dagen... Bij onze favorieten, die blog!

Met dank voor de hint aan de Boekhandel!

Labels: ,

dinsdag, april 22, 2008

Watten

Het nieuwste nummer van Digther ligt voor. Een achterkomertje, zo omschrijft onze hoofdredacteur deze aflevering. Het gebeurt... Het komt in de beste gezinnen voor... Dat er nakomertjes zijn. En vaak - zal het ons verbazen - zijn zij het die nog het meest van al in de watten worden gelegd… Ook dit nummer (‘Verbijster me’) bevat naar goeie Digther’s-gewoonte veel aan verscheidenheid. Vijf redactie-leden schuiven zelf evenveel dichters van hun voorkeur naar voor. Dat is het geval met Patrick Cornillie, Johanna Geels, Guy Van Hoof, Richard Steegmans en Hedwig Verlinde. Van hen zijn nieuwe gedichten opgenomen. Ook van Lilian Caessens, Hervé Casier, Diana Freys en Eric Van Hoof is er nieuwe poëzie. In de rubriek Wie blogt die blijft mag Pascal Cornet voor één keer zijn digitale zelf ook ‘ns op papier tegenkomen. Voorts zijn er de bekende rubrieken: Uit de toevloed, het Interview (met Tony Rombouts), De Rechtvaardige Rechters (Over Diep in het seizoen van Geert Jan Beeckman) en een mooie column van Herlinda Vekemans. Tot slot ook graag nog even aanstippen dat dit nummer behalve een verhaal van Nellie Mandel ook nog enkele fracties van Kop, mijn eigen Varkensboek in wording, herbergt.

Info: Digther – 2007/8° jaargang 4

Oproep: Zij die in hun laden en mappen nog ongepubliceerd proza en verhalen hebben steken... Opsturen die handel!
Naar het bekende adres:

Digther, Sint-Veerleplein 10, 8600 Diksmuide.

Labels: ,

dinsdag, april 15, 2008

Een boekenfrictie


Nooit eerder in Gent de Witte zaal betreden? Dan zie je jouw kans nu wel helemaal schoon! Komende donderdag 17/4/2008 opent er de tentoonstelling "Konkrete poëzie, Fluxus en conceptuele kunst: een boekenfrictie".

Concept en samenstelling: Marc Goethals - De tentoonstelling loopt van 18/04 tot 24/05/2008

Marc Goethals geeft op het symposium 'Bold Italic' in kunstencentrum Vooruit zelf tekst en uitleg: info op www.vooruit.be/bolditalic.

WITTE ZAAL vzw | Posteernestraat 64, Gent, België
open van dinsdag tot vrijdag van 12u30 tot 18u00
en op zaterdag van 14u00 tot 17u00
tel: +32 9 225 42 90 | +32 498 905 913
info@wittezaal.be | www.wittezaal.be

Ill. "Trois peintres Fluxus", Paul Rigolle - Nice 2003

Labels: , ,

donderdag, april 03, 2008

Kleine tovenaar
Donderdag laatst maakten we in Brugge de doortocht mee van Ames grises-auteur Philippe Claudel. In een mooie alliantie tussen Lumière.be en Boekhandel De Reyghere werden in cinema Lumière zijn laatst vertaalde boek (Het verslag van Brodeck) en zijn eerste film (Il y a longtemps que je t’ aime) voorgesteld. Al boeken lang staat Philippe Claudel als niet één garant voor ouderwets en toch nog intelligent leesplezier. Dat de cineast in Claudel nu ook de auteur naar de kroon kan steken heeft ons in Brugge blij verrast. Il y a longtemps que je t’ aime is in ongure Fitna-tijden een frele film over een lastig onderwerp en Kirstin Scott Thomas, die noem ik met heel veel graagte voor de rest van haar (en mijn) dagen, één van mijn allerlaatste muzes.

Terloops nog bedacht toen Philippe Claudel mijn eigen exemplaar van Het verslag van Brodeck zat te signeren:

Dat zo’n kleine tovenaar er zo verdomd gewoon kan uitzien!

Extern:
De site van Philippe Claudel en die van de film.
Recensies Il y a longtemps que je t’aime op de K.u.t-site en Movie2Movie. Recensie over Het verslag van Brodeck bij het Parool en een interview met Claudel bij 8weekly. En ja, niet te vergeten, ook nog de foto's van het bezoek aan Brugge.

Labels: , ,

donderdag, maart 20, 2008

Ootmoed

Moeilijk om het er vandaag – the morning after - niet over te hebben. Het valt niet mee om je de wereld straks voor te moeten stellen zonder een man als Hugo Claus. De in-memoriam-stoet neemt intussen steeds mooiere vormen aan. Radio, Televisie, kranten, het internet... Iedereen draaft maar aan. Iedereen ralt wel iets. Politici, schrijvers, buitenlui... De eerste oude domme woorden vallen... Hoofdletterdingen als Ontvoogding en Oorsprong. Het ophalen van herinneringen alom. Hommages in alle maten. Van zweefstukken tot chagrijn. Van tam tot teder... Van angry young man tot seigneur. En dan beseffen: zelf eigenlijk geen haar beter te zijn! Net zo perplex te staan. Net zo te staan frunniken. Uit hetzelfde brongebied, La Flandre profonde, te stammen... Mee te stappen in de lange klakkeloze stoet van de herdenking... En daarbij veel ootmoed aan de dag te leggen. Ootmoed om net als iedereen van ons toe te geven hoe schatplichtig we altijd al zijn geweest aan die ouwe dooie reus van Nukerke. En hoe we dat ook wel altijd zullen blijven.

Labels: ,

vrijdag, maart 07, 2008

Literaire Living – Editie 2 - 2008
Het fijne poëziefestivalletje “Literaire Living” is aan zijn tweede editie toe!

Op zaterdag 3 mei 2008 verwelkomen Reinout Verbeke en de lieflijke medewerkers van Theater De Schaduw in het Ardooie van al onze plaatsen de dichters Peter Verhelst, Luuk Gruwez, Serge van Duijnhoven, Eva Cox en Joost Vanbrussel.

Presentatie: Johan Vandenbroucke & Ann Meskens. Muzikale begeleiding: Dichters dansen niet.

De jaarlijkse hoogmis van de Poëzie, het bekt niet onaardig als aantrekgeintje. Straks slaagt Literaire Living er nog helemaal in om elk heimwee naar vroeger en naar Sappho te doen verbleken. Nieuw dit jaar is de poëziewedstrijd die aan het festival wordt vastgeknoopt. Misschien staan en zitten wij straks ook naar u te luisteren!

Literaire Living - De jaarlijkse hoogmis van de Poëzie – Za 3/5/2008 – 10€ vvk – 12€ deur - Reservatie via Theater De schaduw.

Editie 1 – 20/5/2007
Editie 3 – 14/11/2009


Labels: , ,

woensdag, maart 05, 2008

Tegenstem

Dichters voor Verdraagzaamheid

Vrijdag 7 maart 2008 vanaf 19 uur in De Mustang aan Het Pand te Waregem:

Optredens van o.a.: Dirk Vekemans, Staf De Wilde, Norbert De Beule, Han van der Vegt, Philip Meersman, Xavier Roelens, Kurt De Boodt, Eva Cox, Alain Delmotte, David Troch, Didi De Paris, Herlinda Vekemans, Bart Stouten, Richard Steegmans, Sven De Swerts, Michiel D'hont, Ivo Allewaert en Martijn Benders.

De presentatie is in handen van Olaf Risee. (De lijst met namen wordt nog aangevuld.)

Er wordt deze dagen veel gezegd over moslims en de islam.
Veel van wat gezegd wordt komt louter voort uit angst en wordt niet onderbouwd door feiten. Dichters voor Verdraagzaamheid wil op vrijdag 7 maart een meervoudige tegenstem laten horen. De avond is nadrukkelijk niet bedoeld vóór de moslims of tégen extreem-rechts. De avond is evenmin bedoeld om de problemen die er zijn in onze multiculturele samenleving te bagatelliseren. Wij vinden dat er op elke bevolkingsgroep en op elke religie kritiek geuit mag worden, maar dan wel gebaseerd op feiten. Wij keren ons tegen vage verdachtmakingen en valse insinuaties.
De avond is een pleidooi voor verdraagzaamheid, nuance, redelijkheid en dialoog. Een pleidooi vóór de ratio en tégen de angst.


Dichters voor Verdraagzaamheid is een initiatief van Michiel D'hont en Olaf Risee met de steun van de Wereldraad en compagnie de URN.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olaf Risee.
Zie over de oorsprong en het opzet van één en ander ook dit bericht op de site van In Letterland

Labels: ,

vrijdag, februari 08, 2008

Meeuwentemmer (M/V)

En ondertussen in Oostende...

Van al de badplaatsen en de plaatsjes aan die schreeuwlelijke kustlijn van ons is en blijft Oostende de enige echte appel in mijn ogen. Nee, niet Blankenberge, Koksijde of Knokke, bewaar me. Geen Nieuwpoort zal mij verblijden. Als er ooit sprake moet zijn van een maitresse die zichzelf de houding van een stad aan kan meten laat mij dan glorieus mezelf bedriegen met Oostende. Haar hotel Du Parc, haar Stedelijk dat sinds er een winkelpand in de plaats is gekomen letterlijk op straat moet zitten en haar PMMK, haar vistrap, haar renbaan en haar inwijkelingen (Claus! Snoek! Mutsaers! ). Haar Remi's en haar Mar(t)inen, haar dikste Mathilde. Ensor, Spilliaert en Gaye, haar Velter en haar Zeezotje... Alles is goed genoeg om mij voor zo’n zondags tripje richting Oostende vooruit te branden. Wie in al dat lelijke moois, wie in het verscheurde en het voorgoed verkwanselde van deze kleine stad van mijn voeten zichzelf kan blijven herkennen moet welhaast een dichter zijn. Hoeft het te verbazen dat de poëzie sinds jaar en dag hoogtij blijft vieren in Oostende? In de zomer is er Taz (Theater aan zee), een vertrouwd begrip ondertussen. En net hebben ze opnieuw, wat ze er zelf noemen de meest prestigieuze poëzieprijs van Vlaanderen uitgereikt. Tweejaarlijks 4375 Euro veil te hebben voor niet meer dan negen gedichten, het is inderdaad niet niks. Een mens mag er niet aan denken hoeveel dichtbundels daarmee zouden uitgegeven kunnen worden. Al zeg ik er meteen graag bij dat de prijzen net als zoveel jaar geleden ook dit keer heel goed terecht zijn gekomen. En nog is dit niet alles in Oostende. Graag ruim ik in deze kolommen plaats voor wat er dit weekend staat te gebeuren. Liefde tussen de lijnen. Het lijkt wel voetbal, maar het is het niet. Wie zoals Geert Tavernier en zijn medewerkers in één en hetzelfde weekend ondermeer Hafid Bouazza, Liesbeth Lagemaat, Peter Theunynck, Tsjad Bruinja, Rob Schouten, Dimitri Casteleyn, Erwin Mortier, Bart Moeyaert en andere Kees Van Koten’s naar zijn stad kan halen, verdient niets dan waardering. En o ja, voor ik het vergeet, ook dit nog. Ook Oostende is sinds kort een stadsdichter rijk. Ze hadden er al Hedwig Speliers, Frank Decerf, Ludo Abicht, Xavier Tricot (van wie we pas in Wintergloed in de Venetiaanse gaanderijen ook al erg aardig plastisch werk zagen…) en Paul Soete… Dus zou je denken, zo moeilijk moet dat niet zijn, een stadsdichter vinden voor Oostende. Maar nee, ook hier weer, en wat schimmig, een wedstrijdje… Een stadsdichter die geacht wordt om gratis en voor niks vier gedichten te schrijven en die ook nog ‘ns is gekozen door de jonge politici die al meteen in hun reglement laten zetten dat ze niets met het stadsbestuur te maken willen hebben, er zijn minder giftige geschenken. We wensen Eddy Debuf, zo heet de laureaat, als Oostends stadsdichter niettemin niet veel verborgen leed toe maar hij zal natuurlijk wel harder uit zijn pijp moeten komen dan wat hij in zijn eerste ged(r)icht heeft weten neer te zetten. Gezocht: Meeuwentemmer (M/V), las ik in Oostende laatst op de flank van een tram. Wedden dat ze straks ook die nog gaan vinden!

Liefde tussen de lijnen – dit hele lange weekend 8-10/2/2008
Wintergloed – nog tot 24/2/2008


Labels: , ,

donderdag, januari 10, 2008

Digther 3/2007

Het nieuwste nummer van Digther is uit. Nummer 3/2007 bevat - dat zeggen we zomaar - een aantal mooie dingen. Ondermeer: Gedichten van Gerard Scharn, Hanneke Eirinn Van der velden, Jan van meenen, Cilja Zuyderwyk en Jan Doornbos. De column van Herlinda Vekemans (“Dichter kan het niet”) en in de rubriek “Wie blogt die blijft” is broerlief Dirk – Vilt – Vekemans volop aanwezig met Het pad van de wenende nacht. Van hoofdredacteur Hugo Verstraeten zijn er afleveringen 2, 3 en 4 van de novelle “Schafthuyzen. Kroniek van een kantjesloper”. Voorts ook een interview van Frank Decerf met Lief Vleugels (“In de adem van Zeus”) en in “De rechtvaardige rechters” bespreekt Alain Delmotte Songloed van F.Starik (“Vreten, neuken, vechten”).

Een schoon nummer! Want wat een weelde is het om als redacteur voor die ene keer schabouwelijk on-objectief te mogen zijn! Overigens mag, als je’t ons vraagt, iedereen die er zin in heeft, Digther steeds nieuwe teksten bezorgen!

Info: Digther – 2007/8° jaargang 3

Labels: ,

vrijdag, december 14, 2007

Schelp

Met nieuwsbrieven is het, ook al kun je ze niet missen, net als met de meeste andere dingen. Tussen het vele grut zit af en toe een kleinood van een schelp die glanst. W.V. (de enige echte Willy Vynck) mag ons bijvoorbeeld altijd verblijden met zijn boodschappen vol miljoenen foto’s. Ook de nieuwsbrieven van Stefaan Beyst zijn een ander uitstekend voorbeeld van iets wat nooit lang ongeopend kan blijven. Recent vertaalde Beyst in "Verstrooide resten van liefde, van wereld" opnieuw gedichten van Carlos Barbarito. Het resultaat is meer dan een nieuwsbrief waardig.

Wat men weet en wat men niet weet.
De splinter, de paradox, de spoor.
De hand kneedt wat de mond niet zal eten.
De mond bijt wat hij zou moeten kussen.


En de rest doet daar niet voor onder!

Extern:
Verstrooide resten van liefde, van wereld
Stefan Beyst-site
Carlos Barbarito

De vertaling van "Zeven winters" staat ondertussen
ook op de blogbladzijden van Carlos Barbarito zelf.


Labels: ,

zaterdag, december 08, 2007

Stroom nr. 27

Stroom nr. 27 is uit. Het nieuwe nummer opent met ‘View’ een intrigerende cover van Karin Hanssen. Annmarie Sauer heeft het over de poëzie van Willem M. Roggeman die het zelf heeft over John Updike. Teksten en prozagedichten zijn er ondermeer van Sylvie Marie (bij beeld van François Vemeulen) en Hannie Rouweler (Vuurland). Omzicht is de nieuwe bundel van Reine De Pelseneer. Stroom doet aan voorpublicatie. Frédéric Leroy en Rose Vandewalle hebben het over de recente bundels van Joris Denoo en Lucienne Stassaert. Voorts bevat ook dit nummer alweer een fantastische voorraad nieuwe gedichten. Dat ondermeer van zoveel uiteenlopende namen als Bert Bevers, Xtine Mässer, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Paul Rigolle, Frédéric Leroy, Hilde Pinnoo, Francis De Preter, Bert Lema, Joris Iven, Guy Commerman en Luuk Gruwez. Mijn particuliere bijdrage bestaat dit keer uit "Einder" een gedicht uit mijn eigen Hooglied-cyclus.

Het volledige nummer is in pdf-vorm na te lezen via dit Stroomkanaal


Labels: , ,

vrijdag, december 07, 2007

Vers l'Avenir

Factory#2 is een feit! Na de eerste aflevering met Philippe Van Snick, Pieter Vermeersch en Saskia de Coster is er nu Vers l’Avenir. Sven Augustijnen & Koen Peeters en Jacques Charlier vormen/maken/smeden het verband:

Eind jaren 1980 kocht schrijver Koen Peeters op een Brusselse rommelmarkt een stapel kartons. Het was een vreemde verzameling van zowat honderd bescheiden schilderijtjes van verschillende formaten. In plakkaatverf, soms haastig geschilderd, en op de achterzijde de logo’s van Solo, Dreft en Union Match. De zondagsschilder, een zekere Robert Marchand, had in zijn thema’s een duidelijke voorkeur voor onze voormalige kolonie, de haven van Brussel, oude Belgische reclame en het koningshuis. Wat te denken van een Lumumba die saxofoon speelt voor het Koninklijk Paleis? Deze schilder had een zoet-naïeve, soms ironische fantasie.

In de krant plaatste Koen Peeters toen een zoekertje: wie kent deze schilder? Maar hij kreeg geen enkele reactie, en vergat de verzameling in zijn kelder. Onlangs was beeldend kunstenaar Sven Augustijnen bij hem op bezoek. Augustijnen gaat nu op zoek naar het verhaal achter deze schilderijen. Het resultaat hiervan en wat dit met het werk van Jacques Charlier te maken heeft kunt u komen ontdekken op maandag 17 december. ’s Avonds zijn Charlier, Augustijnen en Peeters te gast in Strombeek. U bent hartelijk uitgenodigd. Van dinsdag 18 tot vrijdag 21 december loopt ook een kleine, bijzondere tentoonstelling over deze unieke artistieke ontmoeting.


Toonmoment
maandag17 december 2007 | 20.30 uur – gratis
ccStrombeek | Gemeenteplein 1853 Grimbergen (Strombeek-Bever)

whitecube|musicapovera | safety matches | fanfare kimbanguiste | l’histoire belge |web Sven Augustijnen & Koen Peeters, Jacques Charlier |www.tegenlicht.org

GalerieFortlaan 17 en DWB stellen de dvd/cd1979 Desperados music van Jacques Charliervoor. Die wordt ook te koop aangeboden aan 25 euro. Voor een gesigneerde editie(op 20 exemplaren) betaalt u 95 euro. Meer info: Jacques Charlier,GalerieFortlaan 17 en DWB.

Labels: , ,

De Letter S

En ook Sven Staelens is bijna back in business. Sequel II, le Retour... De Letter S.!

Labels: ,

woensdag, december 05, 2007

Mollen

Van Philip Hoorne kan je veel zeggen maar dat hij ons af en toe kan doen lachen is een zekerheid als die waarmee de Leie van Wevelgem naar Kortrijk stroomt. Of is het omgekeerd. De Dow Jones mag dan in het kredietmoeras verkeren, in zijn bespreking van "Onder de dieren" van Peter du Gardijn op Poëzierapport etaleert Hoorne nog ‘ns de vorm van de grote dagen. Toch heb ik er niettemin een flauw vermoeden van dat de gedichten van Peter Du Gardijn ondanks een draak van een promotekst die er om vraagt ("Onder de dieren is een buitengewoon rijk en gerijpt poëziedebuut van een dichter die ons en zichzelf niet spaart.") en de aanwezigheid van mollen alom het in de grote wereld moeiteloos zullen overleven.

Poëzierapport – Onder de dieren - Peter du Gardijn
Onder de dieren - Peter du Gardijn
De Bezige Bij, Amsterdam, 2007
ISBN 978 90 234 2605 9 - € 16,50


Labels: , ,

maandag, december 03, 2007

Breukers in Punt BE

Gisteren in Kasteel Walburg een zondagochtend van de poëzie meegemaakt. Breukers in Punt Be! De stad Sint-Niklaas had haar best gedaan. Ze had van zichzelf al voor lichte storm, een ridderzaal vol dichters en stilvallende kermismolens op de Grote Markt gezorgd. Chrétien Breukers zelf – aangename kennismaking! - was zoals we ons dat hadden voorgesteld: geheel en al zichzelf. Een man met in zijn stem het gouden randje van de ironie die alnaargelang en desgewenst met gemak een messive, een doodsbrief of een mare in de bek van de vogel propt. In het echt ziet hij net zo minzaam uit als op virtueel papier. Straf en patent. Contra-basser, de monsieur Non van de Nederlandse letteren! En Zijn Plan, dat hij gisteren in Sint-Niklaas voor een aandachtig publiek vol Vlaamse dichters toe mocht lichten, we lusten het wel, al willen we het eerst ook nog ‘ns zien op papier. Dat dat er ook van komt heeft hij ons achteraf met klem beloofd. Chrétien Breukers? Een man die in dat schitterende stuurloze lappendeken van een land van ons met een Plan komt aanzetten kunnen we hier alleen maar koesteren! Doodknuffelen dat doen we later wel.

Notitie bij: Poëzie op zondagmorgen - Chrétien Breukers in Sint Niklaas – Zo 2/12/2007

Labels: ,

zaterdag, november 24, 2007

Roedel

Vandaag wordt in het Provinciaal Hof van het het West-Vlaanderen van al onze provincies de Prijs voor Letterkunde 2007 uitgereikt. In een driejaarlijkse beweging was de prijs dit jaar voorbehouden aan de poëzie. Voor gepubliceerd werk gaat de eer naar Erik Spinoy voor zijn bundel "L". Alain Delmotte kreeg voor zijn bundels "Lieve Wisława/Onderschrift 2" en "Verstekelingen/Onderschrift 3" heel terecht een mooie premie. In de categorie ongepubliceerd werk – er werden niet minder dan 105 typoscripten ingestuurd – ging Frédéric Leroy met het typoscript van "Lucifer en het grote belang" (van kleine rituelen) met de West-Vlaamse lauweren lopen. De jury bestond uit Dirk De Geest, Hans Groenewegen (Nl), Hans Vandevoorde, Maja Panajotova en Elke Brems.

Met tweederde van dit mooie trio - Delmotte en Leroy - maak ik deel uit van de redactie van Digther. Wat meteen de flinke scheut plaatsvervangende fierheid verklaart waarmee dit bericht hier gelardeerd mag worden. Altijd goed om deel uit te maken van een roedel waarin niets dan prijsbeesten zitten! Mijn gelukwensen mannen!

De proclamatie wordt vanmiddag in Brugge muzikaal opgeluisterd door Jan Vandecasteele (piano) en Régis Knockaert (Saxofoon). De dichters lezen voor uit hun bekroonde werk.

Slotnoot: Bij het googelen toch wel ontdekt zeker dat Erik Spinoy door dichteraanhuis-mensen een denkend dichter kan worden genoemd. Welaan dan! Dat we het nog mee mogen maken om in het (door mensen gedreven) West-Vlaanderen van al onze plaatsen ook nog denkende dichters in onze rangen te kunnen tellen!

Provinciaal Hof, Markt 3, Brugge – vanaf 15:45 u.
Het persbericht over de prijs is hier na te lezen. (Pdf-bestand)


Labels:

donderdag, november 22, 2007

Ambrozijn

Het nieuwste nummer van Ambrozijn is uit. Daarin staat heel wat. Ondermeer een inleiding op Boenders (van Alain Delmotte), een Bergman-in-memoriam (Jacob Baert), een benadering van Derluyn (van Joost Vanbrussel) (Asdag en nadien), een noot in het rood... Ook: drie van mijn Het is-notities. Mij o.a. ingegeven door plastisch werk van Nancy Demeester.

Meer info: Ambrozijn - 25° jrg. - nr.3 - 2007-2008


Labels: ,

donderdag, oktober 25, 2007

Barstekelig

Als het goed is mag dat ook wel ‘ns worden gezegd. Met evenveel woorden! Maandag laatst ging in het West-Vlaamse provinciehuis een infosessie door over “Het sociaal en fiscaal statuut van de auteur”. Een hele mond vol én een barstekelig onderwerp. Greet Souvereyns, juriste van het Kunstenloket hakte zich maandagavond in het gezelschap van een pak schrijvers en scribenten aardig een weg doorheen de niet meest-toegankelijke materie. Vijfenzeventig slides en een koffiepauze later ging het bij velen nog altijd niet helemaal dagen. Maar geen nood, onthouden we vooral dat het Kunstenloket in individuele consultaties en op afspraak graag blijft assisteren bij de bestrijding van allerhande juridische ommekantjes die helaas, driemaal helaas, met het gehonoreerde tekstschrijven gepaard kunnen gaan.
Op de thuissite van het Kunstenloket staat trouwens nog meer fraais op dit vlak. Graag vermeld ik hier ook nog even de knappe ontvangst die ons in het Boeverbos te beurt mocht vallen. Broodjes en water in alle maten… Meer hoeft dat op een maandagavond niet te zijn. Bovendien stuurde men elke aanwezige ook nog ‘ns de nacht in met een vleug gebundelde poëzie. De praalstoet van de taal. Wat natuurlijk nog geen reden was om er ons van te weerhouden om met een ouwe gabber van oude & komende oorlogen nog ‘ns een mooi oord van verderf als De Chalet in te trekken. Veel poëzie leek mij daar evenwel niet (meer) aan de orde. Schabouwelijk toch hoe men in de schijnbeweging van één avond in staat is, om het statuut van de auteur en de praalstoet van zijn werk, moeiteloos in te ruilen voor de komende clash van 9 november die op de platse van Sint Andries nu al door veel van de hoofden spookt!

Extern: Kunstenloket. Aanspreekpunt voor zakelijk advies.

Labels: ,

maandag, september 24, 2007

Mét nietjes

Even extra-literair bijbenen en melden dat (tijdens mijn afwezigheid van de voorbije weken) ondermeer de nieuwste nummers van Poëziekrant, Stroom en Digther zijn verschenen.

Poëziekrant nr. 6 (jrg 31-sept 2007) brengt o.a. een interview met Jan-Willem Anker, gedichten van en een terugblik met H.C. Ten Berge, een vertaling van het essay van Charles Simic door Katelijne de Vuyst over Elizabeth Bishop, jazzgedichten van en een interview met Willem M. Roggeman en de gebruikelijke columns en rubrieken. Meer info via deze link.

Stroom nr 26 (jrg 7) publiceert in de rubriek “De Brug” alweer een groot aantal nieuwe gedichten. Daartussenin “Gezelle”, één van mijn Galerij-gedichten. Nog meer poëzie is er van ondermeer Romain John van de Maele (“In memoriam matris”), Frans Boenders en Elvis Peeters. Annmarie Sauer brengt verderop nog een Neva-impressie (‘De witte nachten van St-Petersburg’). Het nieuwste Stroom-nummer is naar goede gewoonte online na te lezen en wel via deze verwijzing (pdf-formaat).
The Maker”, een werk van Hans Vandekerckhove prijkt op het voorplat. Hans Vandekerckhove (een man die al jaren op veel van onze ingehouden gratie mag rekenen) stelt overigens momenteel nog tot en met 21 oktober 2007 ten toon in de Deweer Art Gallery. Da's wat ons betreft een heel concrete hint!

Ook in het nieuwste Digther-nummer (nr. 8/2007-jaargang 2) staan een pak nieuwe gedichten. In Rencontres wijdt Alain Delmotte een mooi stukje aan André Breton. Er is proza van Mark Meekers (Rewind) en er zijn recensies van Frédéric Leroy (over Oblomow in Handzame van Joris Denoo) en Hugo Verstraeten (over Geschreven familie van Michel Bartosik). In de nieuwe rubriek “Wie blogt die blijft” ruimt Digther plaats voor de onvolprezen blogger Martin Pulaski van de HoochieKoochie-skynetblog.
Zeer op zijn plaats ook is de aandacht voor het werk van de Digther-redactieleden Alain Delmotte en Frédéric Leroy die beiden recent door de Provincie West-Vlaanderen voor hun poëzie werden gelauwerd.
Ook nog even zeggen dat Digther mét Nietjes er niet minder compact uitziet. Voor wie Digther nog niet zou kennen: aanvragen dat proefnummer!


Labels: , , ,

zondag, juli 29, 2007

Een lek in het zwijgen

Terug van naar Watou geweest. Bijna is het een zelfstandig werkwoord op zich geworden. Ik-ga-naar-Watou, jij-gaat, met-zijn-allen-gaan-wij-naar-Watou… De editie 2007 is, schrik niet, alweer de 27° in de reeks. Volgens sommigen die mij, zoals Luk Lambrecht bij Knackblogt, dit jaar naar Watou zijn voorgegaan is het de puntigste editie van de voorbije jaren. We willen het graag geloven maar Watou lijkt ons na een kwarteeuw alleen nog maar wat harder op weg om op veiligheid te spelen. Daar is niks mis mee. Een succesformule hoeft niet teveel beproefd te worden, zal men ten huyze Mandelinck met de jaren al wat vaker hebben gedacht. Zeker als na afloop ook het Grote Subsidiemonster van een verslag, en van eten, voorzien moet worden. De gedichten in Watou, dit keer mooi gepresenteerd als een bladzijde van een opengeslagen en scharnierend boek, een schrijn, zijn best sterk en ook het plastisch werk weet ons bij momenten zelfs helemaal in te pakken. En toch valt er op ons vertrouwde landelijke pad tussen Grensland en Douviehoeve nu ook weer niet zo heel veel grensverleggends aan te treffen. Op vijf a-museale locaties, zoals dat ook in de dorpen van Vlaanderen zo mooi is gaan heten, lijkt het alsof we de dingen moeiteloos terug kunnen vinden waar we ze bij vorige edities hadden verlaten. Wat in Watou ook dit keer het hart breekt is wat het altijd al heeft gebroken. In de kubus is dat “Bres III”; Nolens op zijn best (“Het is een prachtig boek. Het faxt ons woedende weeshuis/Naar mensen met vaders gezegend.”). Hans Groenewegen (“adembenemende, beneem mij de adem vandaag nog niet”), Anton Korteweg (“Er rent maar een lichaam van benen”), Camillo Sbarbaro (“Zwijg, ziel, moe van het genieten en het lijden”)… Verhelst, Kopland, Claus, Kusters, Buelens, Gruwez, Jooris, Van Leeuwen, Kusters, Hirs, Hoorne, De Jong… ze zijn present. De afgemeten stem van Dirk Roofthooft, die een aantal gedichten leest, is niet onaangenaam om te horen maar geef ons, als we mogen kiezen, toch maar, zoals in eerdere edities, het onprofessionele hortende gestamel van de dichters zelf. Van het plastisch uitgezette werk maken een aantal dingen een ongewone indruk. Melik Ohanian in de brouwerij, Diego Perrone met La Stanze dei centro re che ridono (honderd portretten van lachende koningen), de lange lach in de zwarte doos van Lara Favaretto (het geluid van de hamer!), Yoko Ono (“We are all water”), de spiegelballen van John Armleder… Maar dé verrassing is wat ons betreft het Hopperachtige benzinestation van Job Koelewijn dat in de Douviehoeve volledig uit met vijzen doorboorde boeken is opgetrokken. De kunstenaar offerde voor zijn werk,(“Sanctuary”), in een zen-achtige poging tot onthechting, de inhoud van zijn eigen boekenkasten. In al zijn verstilling lijkt het hier te willen schreeuwen: Weg met die onvrijheid van al die boeken… Weg met datgene waarin we zo sterk geworden zijn, het gratuite, hersenloze opzuigen en –zingen van het cultuurproduct als was het benzine…

Wat voor ons een hoogtepunt is hoeft dat evenwel niet te zijn voor een ander. Ook dat is de vrijheid van Watou. Het plastische luik – dit keer geselecteerd door Giacinto Di Pietrantonio, directeur van het Museum van Bergamo in samenwerking met Lieven Declerck - zorgt in Watou wel vaker – en, kan het toeval zijn, veel meer dan de gedichten - voor animo. De manier waarop wij het beeld hanteren… De reflectie op het eigen kijken… Voortdurend op het verkeerde been gezet te worden, daar is, ook na al die jaren, niet iedereen evengoed op voorzien. Wat dat opgeblazen werk nu eigenlijk was, een hamer, een anker of zoals door de artiest zelf bedacht een paddestoel vol gifgas… Dat was, wat aan het eind van ons bezoek de leden van een koffiekransje losgeslagen culturele dames zich ge(re)animeerd stonden af te vragen. Het ging om “Halben Fliegenpilz”, een werk uit polypropyleen van Carsten Höller… Normaal zou het volgens de kunstenaar gevuld moeten zijn met gifgas, vertrouwde de jonge suppoost van dienst ons toe. Nu, tja, is het alleen maar lucht, dacht hij. Gifgas hebben we inderdaad ook dit jaar in Watou niet geroken. Geen sprakeloosheid, geen verstomming werd ons deel. In de allerbeste momenten noteerden we af een toe een lek in het zwijgen (naar het vers van Hans Faverey). Slotsom: In Watou krijg je ook dit jaar een stortvloed aan beelden aangereikt maar het mooiste is en blijft – uitgaande van de kracht van het eigen beeldend vermogen – daar zelf mee aan de slag te gaan. Ook dit jaar hebben we de Poëziezomer niet zo heel anders dan anders ervaren. De formule heeft haar deugdelijkheid bewezen. Het lijkt erop dat men aan dit principe liefst niet teveel meer wil tornen. In Watou heeft men het keurig voor elkaar. Het gedicht de volière van Luuk Gruwez hangt er ter uitleiding ook in het echt naast … de volière. Want dichters, ja die beschikken in hun kooi nu éénmaal over duizend stemmen… Enzoverder, enzovoort. In Watou is de kerk haar wijzers kwijt maar alles gaat rustig door. De riek grijpt in het stro. Lola, de merrie uit stal Léon, voeder je beter niet met eigen handen en de hommels, ja die blijven hoppig en hemels voor eeuwig en een dag. Watou blijft dat zomers opstapje voor wat naar het meer in ons doet verlangen. Al zullen veel inwoners zich dat, na het noodweer dat laatst in de Westhoek lelijk huis hield, liefst niet al te letterlijk meer willen nemen.

Extern:
Nog t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Hommagedag Eddy van Vliet (1942 - 2002) met presentatie van zijn “Verzamelde gedichten” op zondag 2 september om 16 uur in de Sint-Bavokerk. Met deelname van Benno Barnard, Anneke Brassinga, Remco Campert, Paul Demets, Miram Van hee, Stefan Hertmans, Anton Korteweg, Koen Stassijns. Lula Pena (Portugal) zingt fado’s en Piet Piryns presenteert.

Eerder zorgde In Letterland al voor deze foto-impressie. Ook op het fotoblog van Michaël Depestele stonden enkele foto’s. En ook op deze eigenste rigolliaanse bladzijden blijven wij niet achter.

Zie ook nog:
EXPO: 't is zomer, 't is Watou! – Luk Lambrecht in KnackBlog en de impressies van Pascal Cornet op zijn onvolprezen Pascal Digital-blog onder de rubriek Een permanente hapering - Bijdragen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. De hele reportage van Pascal Cornet werd inmiddels ook gepubliceerd in Poëziekrant, nr. 5 - juli-augustus 2007.


Dit Watou-relaas is intussen - meer sprekend dan zingend - ook na te lezen op de Parlando-bladzijden!

Labels: , ,

woensdag, juli 11, 2007

Dichter kan het niet
Dichter kan het niet


Dat het zot zou zijn om er niets over te zeggen.
Hier. En misschien ook elders.
("'tsoe zot zien")

Dat het pakt, of plakt.
Dat het is wat het is.
(“datiswadatis”)

Bouwverlof. Kortrijk Congé. BudaWeb.
Dichter kan het niet.
Of wel niet soms.

Wat in elk geval waar is, is dat er komend weekend in Kortrijk tijdens de zinderende nacht van het kunstenfestival Kortrijk Congé dichters zullen zijn. In alle maten! In een heel speciale tent die door het kunstenaarscollectief Het Paktglorierijk triumviraat van Lieven Neirinck, Jan Bossier en Jef Byttebier - ontworpen werd (en uitgepakt) treden in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 juli 2007 vijftien dichters op. Hun voordracht kun je van 23 u tot 02 u. meemaken in de tuin van Hotel Messeyne, Groeninghestraat 17, Kortrijk. Een 1-op-1-voordracht wordt hun deel. De dichters: Lut De Block, Frank De Crits, Alain Delmotte, Joris Denoo, Arne Deprez, Philip Hoorne, Ruth Lasters, Tine Moniek, Paul Rigolle, Olaf Risee, Xavier Roelens, Willy Spillebeen, Jan van Meenen, Toon Vanlaere en Herlinda Vekemans. Van Herman Leenders, Sylvie Marie, David Troch en Frédéric Leroy zullen audio-opnames te horen zijn.

En zeg maar dat iedereen welkom is!
(Zegmo da iedréén magkomn)

Labels: , ,

dinsdag, mei 29, 2007

Lucie Putzeijs Revisited

Hoewel we het er samen roerend over eens zijn dat bepaalde dingen te zielig zijn voor woorden kom ik hier nog maar ‘ns terug op het zo goed als ziekelijk wordende verhaal van “Ons Lucie”. Nadat ik in de nasleep van de poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje op het spoor kwam van een flagrant geval van plagiaat dat alweer op het triestige conto van “ons Lucie”, zijnde Lucie Putzeijs (of Potzeijs), diende geschreven te worden, bracht ik zelf Paul van Loon, de dichter van wie Lucie het ingezonden gedicht had gejat en onder haar eigen naam voor de wedstrijd had ingestuurd, op de hoogte. Op zijn beurt trad Paul van Loon, die jaren geleden bij het Poëziecentrum in de Bladen van de poëzie debuteerde met de niet onaardige bundel “de vrede ligt in je armen”, (maar niets te maken heeft met die andere Paul van Loon), in contact met Marcella Piessens, organisator van de prijs van de Culturele Waasland Boontje.

Uit de contacten vloeide navolgende mailwisseling voort die ik met toestemming van de beide partijen hieronder weergeef.

----- Original Message -----
From: "Paul Van Loon"
To: “Marcella Piessens”
Sent: Sunday, May 13, 2007 6:42 PM
Subject: Lucie Putxeijs

Geachte Mevrouw,
Het was de schrijver-dichter Paul Rigolle die mij op de hoogte bracht
van een geval van plagiaat. In de bloemlezing die werd samengesteld n.a.v. de 13de Poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje Sint-Niklaas, staat het gedicht 'Sporen van licht', ondertekend met de naam "Lucie Putxeijs" uit Maldegem. Dit gedicht werd door mij geschreven en gepubliceerd in de kunstmonografie over mijn vader 'Gustaaf van Loon', (door Anton van Wilderode en mezelf) in het jaar 1980 en uitgegeven door Kunstgalerij De Vuyst te Lokeren. Natuurlijk is deze monografie nu niet meer in omloop, maar ik beschik zelf nog over een paar exemplaren die u van de juistheid
van mijn informatie kunnen overtuigen. Lucie Putxeijs heeft dit gedicht gehaald van de seniorensite van mijn schoonbroer Freddy Callebaut rond de kunstschilder Gustaaf van Loon. Als u op de website www.paulrigolle.be kijkt, zult u merken dat Mevrouw Putxeijs niet aan haar proefstuk is en dat dit geval van plagiaat al het derde op rij is.

Ik wou u hiervan op de hoogte brengen. Mocht u aan mijn woorden twijfelen, dan ben ik altijd bereid u de monografie over mijn vader te bezorgen. (Ik werk in Sint-Niklaas, dus zo moeilijk moet dat niet zijn).

Met vriendelijke groeten,
Paul van Loon


----- Original Message -----

From: "Marcella"
To: "Paul Van Loon"
Sent: Tuesday, May 15, 2007 11:35 AM
Subject: Re: Lucie Putxeijs


Geachte, wij wisten reeds van de praktijken via de winnaar Paul Rigolle,wij betreuren als organisatoren dat er zulke mensen misbruik maken van het werk van anderen om zich binnen de prijzen te laten vallen. Als organisatoren zullen wij dan ook mevrouw Lucien Putxeijs niet meer als deelnemer aanvaarden. Wij willen U bedanken voor de mededeling en de interesse.

Vriendelijke groeten,

Marcella Piessens en Lucien Bats

Noot: de stichtende berichten over "Ons Lucie" zijn hier intussen allemaal na te lezen via de enige echte "Ons Lucie"-rubriek

Labels: ,

woensdag, mei 23, 2007

Literaire Living (2)

Zondag stond ik in de Kleine Stooringhe in Rumbeke graag de spits af te bijten op het nieuwe poeziefestivalletje Literaire Living. Een verslag van Joost Vanbrussel is intussen na te lezen op de Parlandoooooh-blog. Veel heb ik daar zelf niet aan toe te voegen natuurlijk. Goede fauteuls, dat waren het zeker, daar in de voormalige kapel van Onze Kinderen! En de dichters deden daar niet voor onder, het is graag genoteerd. Wel mochten er naar mijn gevoel vanuit de Roeselaarse communiefeesten nog wat meer gelovigen zijn komen opdagen. Ik help alvast hopen dat Reinout Verbeke en zijn vrienden van het onvolprezen theater de Schaduw na deze eerste editie, goed en wel vertrokken zijn om de gapende leemte die Sappho in deze contreien heeft nagelaten, voorgoed weer op te vullen.

Update: Ook bij Rino Feys valt intussen (en dat op zijn spiksplinternieuwe weblog vol kleine fabels) een berichtje over "Literaire Living" na te lezen...

Labels: ,

woensdag, mei 09, 2007

Ons Lucie

De universiteiten gaan vanaf volgend academiejaar alle eindverhandelingen screenen op plagiaat. Pas volgend jaar? Het kan, wat ons betreft, niet vlug genoeg gaan. De strijd tegen de plaag van het “betere knip- en plakwerk” kan immers rekenen op onze grootste sympathie. Ik stel voor dat – éénmaal onze uniefjes, toch wetenschappelijke instellingen par excellence, eindelijk in het bezit zijn geraakt van de nodige plagiaatsoftware – ze die meteen ook maar doorspelen aan alle jury’s van onze landelijke poëziewedstrijden. Want jawel, je gelooft het of je gelooft het niet, maar daar is “Ons Lucie” weer. Ze doet het weer! Die Lucie! Eerder hadden we het hier al over de smakeloze grapjes van ene Lucie Putzeijs, die haar naam ook wel ‘ns als Lucie Potzedjs, Putseys, Putzeys, Putxeijs of Putseijs wil schrijven. In de bloemlezing die werd samengesteld n.a.v. de 13de Poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje Sint-Niklaas – overigens graag door ondergetekende met enige glans in de spurt gewonnen - tref ik een gedicht “Sporen van licht” aan dat ondertekend is met de naam “Lucie Putxeijs” uit Maldegem… Voldoende goeie reden – want vroegere exploten van deze mooie mevrouw kennende - om haar ingezonden gedicht ‘ns van naderbij te bekijken. En, je gelooft het of je gelooft het niet, maar vanaf het eerste vers “het jongste veulen van de zon” treft onze onvolprezen Google-machine al meteen raak. Het vers blijkt afkomstig te zijn van Paul van Loon en werd door “ons Lucie” (moet toch een sujet van een meisje zijn, zo volharden in de overschrijverij) wellicht zomaar opgepikt van de seniorensite van Freddy Callebaut over kunstschilder Gustaaf van Loon waar het als “Prille lente” staat afgedrukt. Het gedicht – doe het ons Lucie maar na - werd werkelijk integraal overgenomen en ingestuurd voor de Boontjes-prijs… Alleen werd de tikfout uit het gedicht (“glageblazen droompje”) alsnog verbeterd. Die Lucie!

Dit brengt het aantal opgehelderde, en dus bekende, gevallen van plagiaat gepleegd door “ons Lucie” al op 3. Even resumeren:
* “Samen” gejat van Wouter Steyaert (gesignaleerd door Sylvie Marie)
* “Mozart moet je in september spelen” ingepikt van Theo Van Baaren (gesignaleerd door X. Roelens in zijn reactie bij het Sylvie Marie-bericht) en nu
* “Sporen van licht” – van Paul Van Loon (een gedicht dat ze letterlijk in glad dezelfde versie overgenomen heeft en ongegeneerd onder de naam “Lucie Putxeijs” heeft ingestuurd voor de 13de Poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje”).

Tot onze lichte consternatie blijkt Lucie Putzeijs ondertussen volgens een bericht bij de Standaard en ook op het Bruggeblog (van den Brugschen Stroatendwil) ineens ook het ultieme Belfortgedicht te hebben ‘geschreven’. Benieuwd waar ‘Ons Lucie’ – tiens, sedert wanneer ligt Malein Maldegem? - dit keer ‘eigenhandig’ de mosterd voor op haar Nonkels Boerenbroodje heeft gehaald…

Extern:
Universiteiten screenen thesissen op plagiaat
De strijd tegen knippen en plakken; plagiaatsoftware
Plagiaat voor beginners (ephorus)
Plagiaat via internet - Vries Strookman
Hoe kun je fraude en plagiaat van studenten snel en eenvoudig opsporen? (bij Digitale Didactiek)

Ill.-foto: © Michel Vanneuville

Noot:
Vanaf vandaag geven we met de uitdrukking “We doen een Lucie Putzeijs-ke” elk moment aan wanneer iemand zelf geen zin heeft om iets te schrijven en liever iets jat van een ander waarmee hij zelf kan gaan lopen…

Labels: ,

donderdag, mei 03, 2007

Literaire Living - 20/5/2007


Met Ruth Lasters, Bernard Dewulf, Paul Rigolle,
Peter Holvoet-Hanssen, Rino Feys & Reinout Verbeke
Presentatie: Johan Vandenbroucke & Ann Meskens
Muzikale tussenkomsten: Mira

Zondag 20 mei 2007 - 20:00 u.

Info & Reservatie: www.deschaduw.net

Editie 2 - zaterdag 3 mei 2008
Editie 3 – zaterdag 14 november 2009


Labels: , , ,

zondag, april 22, 2007

Boontje

Niet zonder genoegen geef ik hier graag even mee dat mij deze voormiddag in Sint-Niklaas de jaarlijkse poëzieprijs Culturele Centrale Boontje werd toegekend. De wedstrijd was al aan haar dertiende editie toe en aan het oordeel van de jury heb ik – wat had je gedacht – maar heel weinig toe te voegen. De tweede prijs was voor Petra Van Rijn uit Alkmaar en de derde prijs ging naar Joris Van Haelewijn uit Assebroek. Een vierde prijs was er nog voor Rik Dereeper uit Rollegem terwijl de speciale Prijs van de Culturele Centrale Boontje naar Vorselaar werd meegenomen door Diane Vansweevelt. Joren Sanders uit Aalter ontving de prijs bij de jongeren. Er waren 168 inzendingen en een gelegenheidsuitgave met de ingezonden gedichten is verkrijgbaar bij de Culturele Centrale boontje, J.B. Davidstraat 1, 9100 Sint-Niklaas. Mijn winnende gedicht (Stuk) laat ik je hier nog ‘ns nalezen.

Labels: ,

woensdag, april 18, 2007

Dansen wijl men zit

(Notitie bij Digther 8/1)

Sinds kort maak ik samen met Frédéric Leroy deel uit van de vernieuwde redactie van Digther. Op de aimabele vraag van een Heer van stand als Hugo Verstraeten valt naar mijn idee ook nauwelijks een neen-klank te formuleren. En wat niet Neen is, is tot nader order nog altijd Ja. Bovendien volmondig. In tijden van oeverloos geëmmer op weblogs, het zichzelf alsmaar meer als een standupcomedian gedragende geschreven woord, het achteloos en vooral schaamteloos voorbijgaan aan wat in een tekst ook echt te lezen staat en het her en der neerzetten van clubjes en clannetjes, nederzettingkjes en dure genootschappen die meestal alleen in staat zijn om wat kortstondige schoolMeesterachtige glans te geven aan wat eigenlijk alleen maar verhulde (vergulde?) onmacht is, is het doodsimpele gegeven van wat niet meer wil zijn dan een blad op papier iets wat we moeten koesteren als een gesprekskamer vol vrouwentongen in een supermarkt. Een kalme Westhoek in de haastige Provincies van al onze Plaatsen… Wat kan het in dit Arcadisch gewest van mijn voeten bij tijden Verbazend vol met Hoofdletters staan! Laten we de Vaart maar wat minderen en hier voorlopig volstaan met de mededeling dat het nieuwe nummer van Digther – poetry is dancing sitting down (°) - ondermeer gedichten van Sylvie Marie, Bert Lema, Wouter Steyaert, Virginie Platteau, Peter W.J. Brouwer, Marcella Baete, Inge Boulonois, proza van David Troch, Rencontres (Frédéric Leroy), een column van Herlinda Vekemans en Rechtvaardige rechters (Alain Delmotte) bevat. Ook is van elk van de Zeven Dichters van laatst een gedicht opgenomen. Misschien – en niets belet mij nu nog om hier en in de toekomst schandelijk open en bloot publiciteit te gaan voeren – staat in Digther straks ook iets waar ongegeneerd ook jouw naam mag onder staan.

Digther Jrg. nr. 8/1 – Sint Veerleplein 10,8600 Diksmuide - redactie_digther bij hotmail punt com - http://users.skynet.be/digther/index.htm


(°) Poetry is dancing sitting down. Citaat van Charles Olson (zoals het werd opgetekend door Ann Waldmann) en door Alain Delmotte graag aangehaald in zijn mooie bespreking van Aquamarijn van Arne Deprez


Labels: , ,

maandag, april 09, 2007

Suppoost

Vanwege allerlei besognes pas nu gemerkt maar in elk geval een bericht dat wij hier maar node noteren. De Leeskamer - weblog over kunst, literatuur & andere rariteiten, houdt er mee op! Hier en op andere plaatsen zal ik de bescheiden losse kriebelkrabbel-notities van Jan Coucke missen. Sinds november 2000 (2586 posts!) stuurde De Leeskamer ons met een zo goed als dagelijkse en vaak ‘grensoverschrijdende’’ link het leespad op dat we wilden effenen. Het lees- en linkgenot dat we in de Leeskamer aantroffen was nooit minder dan hartverwarmend. Zijn tongue-in-cheek-stijl wou ons graag in de mond gaan liggen… Mag ik Jan C. bij deze vanuit onze meest korrelige vlaktes van April op alle vlakken (/vlakten) het beste wensen! Graag wil ik van hem – suppoost onder de suppoosten – op het net, of elders blijven horen.

Update: Dat blijven horen heeft niet eens zo gek lang geduurd. "Voorheen de Leeskamer" staat er nu al fijntjes onder de poten van de Leestafel...


Labels:

donderdag, maart 29, 2007

De kakafonen

Ik wist niet dat zoiets nog bestond. Mensen, mannen, vrouwen, meisjes… die op het internet rondstruinen op zoek naar een gedicht (van bijvoorbeeld Wouter Steyaert) en dat onder hun eigen naam insturen voor een poëziewedstrijd. Zo triviaal kun je het zelf niet meer verzinnen maar die dingen bestaan blijkbaar nog steeds. Sylvie Marie brengt op haar weblog een nieuw en schrijnend geval aan het licht… Lucie Putzeijs, is de naam. Het wemelt op internet van de would-be’ers. Van de zogezegde alleskunners… De ratjetoes, de egokloppers, de vaaltbloemen… De kakafonen… Het lijkt wel of voor hen de redenering geldt dat ze Saint Google in hun eigen bekakte dienstje hebben staan. Welke geschifte kronkel moet niet zitten in zo’n brein. Wat heb ik te doen met de Lucie Putzeys’en van deze wereld. Het blijft schrikken op welke manier de volkomen talentlozen van deze wereld in staat zijn om ongegeneerd zichzelf (en als je even niet oplet ook anderen) een (galg van een) rad voor de ogen te draaien… Omdat ik met jou vind dat Saint Google niet hard genoeg als een boemerang in het gezicht van alle valsspelers ter wereld terug kan komen, is er daarom alleen al dit stukje. Lucie Putzeijs is de naam. En dat ik hem in het literatureluurse wereldje niet meer tegenkom!

Labels: ,

vrijdag, maart 23, 2007

Aangefladderd


De gouden uil? Doe mij – satijnen hart vol helaasheid - voor één keer toch maar het enige echte witte uiltje! Uitsluitsel over één en ander (en wie haar uiteindelijk binnendoet) krijgen we op 31/3 e.k. Overigens komt de schitterende uil-campagne ons dit keer vanuit één van de mooiste Heulse heerlijkheden aangefladderd. Focus-Advertising is de naam! Alweer van West-Vlaamse makelij! Of: uit die mooie regionen waar de uil - dieren zijn precies als mensen - maar wat graag met de nachtegaal in dezelfde gouden kooien woont. Alleen jammer dat men er in evenzovele holle bomen maar zelden boeken leest.

Labels:

dinsdag, maart 20, 2007

Stroom 24

Ook al drogen in de wereld rivieren uit (of op) (oh die blauwe Donau!) het blijft voorlopig stromen. En zo mogen we het horen. Stroom nr. 24 is uit! Het nieuwste nummer bevat behalve ‘Donegal’, een prozagedicht van Hannie Rouweler ondermeer ook ‘Over woorden gesproken’, een brief van Lucienne Stassaert aan Marcel van Maele en besprekingen van dichtbundels van Bart Stouten, Eric Rosseel en “Het huis is groter aan de binnenkant”. In de rubriek “De Brug” staan bovendien alweer een pak nieuwe gedichten. Bert Bevers, Xtine Mässer, Hilde Pinnoo, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Paul Rigolle (“Maalstroom”), Frédéric Leroy, Francis De Preter, Bert Lema en andere Joris Iven’s zijn de dichters van dienst. Het volledige Stroomnummer is hier na te lezen. (Pdf-formaat!).

Extern: Stroom nr. 24

Labels: , ,

zaterdag, maart 03, 2007

Vrienden van de wielerpoëzie

De opening van het nieuwe wielerseizoen is ook hier een mooie aanleiding om nu al door te stomen naar de datum van 7 april van straks. Op die dag – de vooravond van de Ronde van Vlaanderen - wordt in het Roeselaarse Wielermuseum het navolgende persbericht in de praktijk gebracht.

Auteurs die bladeren in en citeren uit eigen wielerwerk, en dat in het unieke kader van het Roeselaarse Wielermuseum, het kan straks in "Vrienden van de wielerpoëzie" extra-soepel meebeleefd worden aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen. Presentator van dienst is cabaretier én fietsfanaat Karel Declercq. Bent u een wielersupporter die ook van lezen houdt? Of, omgekeerd, een kleine literaire freak die zich tussendoor tot fietsfanaat ontpopt? In beide gevallen bent u uitstekend geplaatst om te gaan zitten voor een avondje in het Wielermuseum. Op zaterdag 7 april, de dag voor de Ronde van Vlaanderen, wordt er vanaf 20 uur gedeclameerd en gedemarreerd. Op het podium werpen achtereenvolgens Patrick Cornillie, Philip Hoorne, Paul Rigolle, Miel Vanstreels en de onvermijdelijke Ninovieter Willie Verhegghe, kushandjes. Kwatongen beweren dat er ook bloemen zullen worden weggegooid waaraan af en toe nog een pot zal hangen...

Meer info bij het Wielermuseum, in één van de Bitossi-uithoeken van mijn wielerbladzijden en bij de onvolprezen Fietsvarianten van dichter Miel Vanstreels.


Wielermuseum Roeselare, Polenplein 15, 8800 Roeselare - zaterdag 7 april 2007 om 20 uur (vooravond van de Ronde van Vlaanderen) - toegang 4 euro (Vrienden van het Museum: 2 euro) (wielermuseum@roeselare.be)


Labels: ,

donderdag, februari 22, 2007

Voor de vossen

De gedichten… We blijven ze schrijven. Tot ze bestaan. En er iemand komt die ze wakker leest…

Tussen twee uitzieksessies door van wat een lijfarts graag als een “grippaal syndroom” omschrijft, kom ik – rijkelijk laat, ik geef het toe -
nog ‘ns terug op “Zeven dichters, Zeven jaar later” van zondag laatst. Een klein en fijn festivalletje, zo omschreef ik eerder al het poëtisch aperitief in het Vossenhol. Zij die er waren in Tielt zullen met ons getuigen dat daar geen enkel adjectief van is gelogen. Bob De Moor toonde zich opnieuw de causeur die hij altijd al is geweest. De eeuwige verzuchting "door zo’n Bob zouden wij ons – beneveld of niet - elke dag wel willen laten thuisbrengen" blijft dus ook nu weer gelden. Lize Accoe was wat ons betreft een revelatie die nooit lang een publiek geheim kan blijven. Blanke bolster, zwarte pit… We zijn erg benieuwd naar wat we van haar ongetwijfeld nog te horen krijgen. En de dichters, tja die deden niet of nauwelijks onder. Een klein extractje van wat ze zondag voor de vossen wierpen is dank zij de goeie zorgen van Sylvie Marie al enkele dagen in de vergaarbakjes van You Tube te bekijken. Graag geef ik ook ik hieronder nog ’ns de passende linkjes:

Magda Castelein
Patrick Cornillie
Frédéric Leroy
Fransiska Louwagie
Paul Rigolle
Toon Vanlaere
Hugo Verstraeten

Zeven Dichters? Zeven Dichters!
Nieuwe afspraak in… 2014?

Zeven dichters – Editie 2000
Zeven dichters – Editie 2007

Labels: ,

zaterdag, februari 17, 2007

Dan weet ik

Als u morgenochtend nog niet wist waar naartoe, wel, dan weet ik een plaats!

In het Tielt van al onze plaatsen, en dat vanaf 11:00u : Zeven Dichters!

Labels: ,

maandag, februari 05, 2007

Dag van het woord

Zaterdag laatst werden in Harelbeke de jaarlijkse poëzieprijzen uitgereikt. Op de jaarlijkse dag van het woord, de 28° al, die als vanouds de proclamatie omkadert zet de Harelbeekse Academie voor Muziek en Woord telkens weer haar bolste zeilen bij. Meestal mag het spektakel gezien worden. Ook dit keer was het niet anders.
Vanzelfsprekend kan de uitslag – vermits ook mijn naam ergens op het lijstje figureert – ook hier niet onvermeld blijven.
De jury bestaande uit Peter Verhelst, Bernard Dewulf en Maarten Depourcq beoordeelde twee categorieën. Bij de volwassenen werden 180 inzendingen geteld. De prijzen gingen naar:

1) Martin Carrette uit Deinze
2) Frédéric Leroy uit Brussel
3) Paul Rigolle uit Wingene
4) Yella Arnouts uit Antwerpen

Martin Carrette was recent ook al winnaar van de poëzieprijs van de Stad Izegem.

Bij de jongeren tot 25 waren er 80 deelnemers. Het winnaarslijstje zag er als volgt uit:
1) Laura Tack (°1988) uit Heule
2) Roel de Meu (°1981) uit Leuven
3) Bo Vanluchene (°1988) uit Waregem
4) Francis Doornaert (°1989) uit Zwevegem
5) Wouter Steyaert (1982) uit De Pinte

Van de winnende gedichten werd een keurig boekje gemaakt. Een ex. van “Zij wandelt als duinen” is verkrijgbaar bij CC Het Spoor van de Stad Harelbeke, Eilandstraat 6, Harelbeke - 0 tel. 056/ 73 34 20 - Fax 056/73 34 29 - E-mail cchetspoor@harelbeke.be
Merkwaardig is dat de Harelbeekse lijstjes dit jaar uitsluitend en alleen uit Vlamingen bestaan. Een komplete offday van onze Nederlandse spitsroedelopers of gewoon even een heel miniscuul (en hopelijk wel heel tijdelijk) poëtisch dipje?

Een verslagje van de Dag van het Woord staat ook op de Kom Dichter-blog van Sylvie Marie. Mijn eigen inzending bestond voor de gelegenheid uit drie gedichten uit een vroege versie van de cyclus "De As van Pasolini" (Luchtbel) (Vlag) en (Ruis). Samen met Frédéric Leroy (met wie het overigens aangenaam kennismaken was) sta ik straks op zondag 18/2/2007 in Tielt ook op het kleine maar fijne poëziefestivalletje "Zeven Dichters. Zeven jaar later". Wedden dat ook jij daar niet wil ontbreken!


Labels: ,

zondag, januari 28, 2007

Zeven Dichters

Ten zeerste aanbevolen:

Zeven Dichters
Zeven jaar later

Op zondag 18/2/2007 lezen om 11:00 u. in het theaterzaaltje
’t Vossenhol van het Tieltse Malpertuis-theater de navolgende
zeven dichters elk (ongeveer) zeven gedichten:

Magda Castelein
Patrick Cornillie
Frédéric Leroy
Fransiska Louwagie
Paul Rigolle
Toon Vanlaere
Hugo Verstraeten

Presentatie: BoB De Moor
Fantastische muzikale tussenkomsten van Lize Accoe
(ex-De la Vega)

Inkom: 9 euro – Vvk: 7 euro

Theaterzaaltje ’t Vossenhol, St. Michielstraat 9, 8700 Tielt
(ingang via CC Gildhof)

Reservatie ten zeerste aanbevolen : 051/40.50.92
(tussen 19:00 en 20:00 u.) & op 0497/51.61.42

Het motto: "Negenenveertig gedichten voor één en dezelfde zondag"

Labels: , ,

donderdag, januari 04, 2007

Knuppeltje


“Een bestseller zal dit Verzameld Werk niet worden, daar is het de uitgever ook niet om te doen. Het is een eerbetoon aan een lichtend voorbeeld voor de dichters die het, ondanks het dedain van de pedante ‘poëziepolitie’, aandurven om toegankelijke en spitse gedichten te schrijven waarin luim, spot en weemoed elkaar perfect in evenwicht houden.”


Zo laat Philip Hoorne in Knack nr1 van gisteren in "Het zuinige oeuvre van een zwijger", zijn bespreking eindigen van het ‘Verzameld Werk’ van Richard Minne.

Volgens mij is dat een ‘statement’. Of dat ook zo is bedoeld... en of het ook nog kan tellen... Of het meer is dan een knuppeltje in het bekende hok(jesdenken), dan wel zo’n een heel piepkleine rimpel in de vijver van de mooie woorden hangt af van het (al dan niet) subtiele spel tussen boodschap en ontvanger. De boodschap van Hoorne en de eerste verse druiven van de gramschap… Daar nog doorheen gemengd het oprispingetje van Wullen en de eindejaarsreisjes met de herriekever tussen de bende van Risee en die van het Gebroed… Het jaar is pas begonnen en er is nu al deining in de kleine keet… Wat niet belet dat ik voor mijn part – ik die net zo hou van wat duister en ontoegankelijk is - niet eens veel bezwaar maak tegen wat - ondanks zichzelf - vervolgd wil worden. Want, ach ja, ook hier willen we wel vaker houden van mannen met een Missie. Soms denken we dat we er zelf één hebben, al hebben we daar, nog een geluk, zelf maar jammerlijk weinig tijd voor voorhanden.

Veel externs vandaag:
Knack, 2007, nr. 1 – woensdag 3 januari 2007 – Het zuinige oeuvre van een zwijger Philip Hoorne
Verzameld werk van Richard Minne
Er bestaat een woord voor zulk gedrag bij De bende van Risee
Goeie voornemens bij de Contrabas
Kleine discussie, de oprisping van Wullen
West-Vlaamse Gedichtenbah bij het Gebroed

Labels: ,