woensdag, februari 17, 2010

Kaal

Citaat/Citaten

Kansen moet je bij het haar grijpen, voor ze kaal worden.”

Het is niet het meest gevleugelde citaat uit het boek, verre van, maar het is én blijft natuurlijk wel een schitterend boek:
Yasunari Kawabata: Schoonheid en verdriet

Labels: ,

maandag, maart 23, 2009

Oudhooft

Voor wie het nog niet zou weten: Het blijven schitterende dingetjes om in elkaar te puzzelen, die mini-publicaties van Willy Vynck. Om zelf te downloaden en te printen. Na Mons Patisserie was er ook al Oudhooft. Doen!

Gebruik licht karton voor een vlekkeloos kaftje. En handgeschept papier voor het stuk zelf. Wat een genot, Beste Lezer. En gratis!


Labels:

dinsdag, november 13, 2007

AlarmEen slechte dagNiemand wilde naar hem luisteren.
De deuren sloten zich met een klap.
Ongeduldig geworden vriendschap
Spuugde de pit van de tong uit.
Met een gebed kwam de parochie van hem af.
Een wegsprintend gedicht van Rilke
reed hem aan op het zebrapad.
In het kader van de herfstjacht
raakte hem de eenzaamheid.

Nu is hij een alarm.Ewa LipskaDit gedicht is één van 21 gedichten die onlangs verzameld en vertaald werden in Splinter, dichtbundel van Ewa Lipska.
Meer info over Splinter en Ewa Lipska, die we persoonlijk overigens eeuwig dankbaar blijven voor Wielrenners, één van de meest ultieme wielergedichten, vind je in het bericht hieronder.
Een interview met Ewa Lipska aangevuld met een aantal gedichten staat verder ook na te lezen op de Meanderbladzijden.


Labels: , ,

vrijdag, december 15, 2006

Kermis (Citaat/Citaten)

" Hij droomt misschien, wat speelt er allemaal in hun hoofd, die kermis, dat draait rond in hun gedachten. Hij kwam op de koer, achter het magazijn, steekt mij op, steekt mij op, zegt hij, ik wil het plein zien. Ik zeg nog, ge zult er moeten van profiteren, het is uw laatste kermis voordat ge zult moeten kunnen rekenen en schrijven. Ze zijn begonnen, zegt hij, en ik steek hem op. Oh, zegt hij, kijk ze zijn aan het meten, heel het plein aan het verdelen met vier vijf man, lijnen aan het trekken, gestreepte paaltjes aan het inkloppen en alles aan het opschrijven, tot aan de muur hier, gaat ze zo dicht staan dees jaar, Doornaert, zo dicht bij ons huis?"

Doornaert, in Montagnes Russes, Filip Vanluchene, De Tijd
Amsterdam: International Theatre & Film Books, Antwerpen: Bebuquin - 1995

Extern: Vastgeroest tussen Lichtervelde en Lendelede

Rubriek: citaat/citaten

Labels:

vrijdag, november 17, 2006

Walnoten (Citaat/Citaten)

"Wij houden ons dan maar van lieverlede bij het voorstellen van de werking van de acupunctuur de prenten voor ogen waarop deze banen óp de huid zijn getekend. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dat inprikken iets uithaalt, net zomin als we het logisch vinden dat het eten van walnoten goed is voor de hersenen ómdat ze op hersenen lijken."

Acupunktuur – Mijn woordenboek (136) bij Pascal Digital (nog steeds niet, geen kat kan er bij, genomineerd voor de Clickx-site van het jaar)

Rubriek: citaat/citaten

Labels:

woensdag, november 01, 2006

Bloedsomloop (Citaat/Citaten)

”Een man die bij machte was een nieuw woord te creëren en het te laten doordringen in de bloedsomloop van de taal verschilde voor mij maar weinig van de schepper van het licht en de duisternis: als je een boek had geschreven, had je misschien het geluk dat mensen het een tijdje lazen, totdat er nieuwe en betere boeken voor in de plaats kwamen; maar wie een nieuw woord verwekte, die raakte aan de eeuwigheid. Tot op de dag van vandag doe ik soms mijn ogen dicht en zie ik die tengere, breekbare grijze man voorbijsloffen, verstrooid, met zijn witte puntbaardje, met zijn zachte snor, met zijn fijne handen, met zijn Russische bril, met zijn aarzelende porseleinen pasjes, als een piepkleine Gulliver in het land van de reuzen, dat bevolkt is met een gevarieerde menigte van enorme ijsbergen en hoge hijskranen en dikke neushoorns, terwijl alle kranen en neushoorns en ijsbergen een beleefde, dankbare buiging voor hem maken.”

Amos Oz – Een verhaal van liefde en duisternis. De Bezige Bij, Amsterdam, 2005, 647 p., Vertaling Hilde Pach – Citaat op pagina 85, 4° druk.

Extern: De jongen die alles goed maakt in Het Parool.

Rubriek: Citaat/Citaten

Labels:

dinsdag, september 26, 2006

Wakker (Citaat/Citaten)

“Ik wil de lezer aanzetten tot traag en geduldig lezen. In ruil schenk ik een grote dosis literair genot terug. Overigens raad ik wel af mijn boeken te lezen als je moe bent. Ik schrijf nu eenmaal boeken voor wakkere mensen. Dat speelt een beetje in mijn nadeel. Wakkere mensen lopen helaas niet dik gezaaid. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen bestand is tegen de verbale energie en de stilistische levendigheid van mijn boeken, net zoals oude mensen vaak niet meer tegen de drukte kunnen.”

Yves Petry in de MorgenUitgelezen, woe 20 september 2006

Yves Petry zit duidelijk niet verlegen om een handvol grote woorden meer of minder. Misschien moeten we nu eindelijk ook maar ‘ns een boek van hem gaan lezen.
Op de leeslijst: Yves PetryDe achterblijver – de Bezige Bij, Amsterdam, 286 p., 18,90 euro

Rubriek: Citaat/Citaten

Labels:

vrijdag, maart 10, 2006

Lach (Citaat/Citaten)

Alles is beter dan eindigen met een lach op het gezicht.


Citaat gevonden bij het opruimen... En nog wel in een oude Humo.
Meteen het interview met good old Jef herlezen en... voorgoed bewaard!
Jef Geeraerts – Humo nr 3363 – 15 februari 2005

Rubriek: Citaat/Citaten

Labels: