zaterdag, december 08, 2007

Stroom nr. 27

Stroom nr. 27 is uit. Het nieuwe nummer opent met ‘View’ een intrigerende cover van Karin Hanssen. Annmarie Sauer heeft het over de poëzie van Willem M. Roggeman die het zelf heeft over John Updike. Teksten en prozagedichten zijn er ondermeer van Sylvie Marie (bij beeld van François Vemeulen) en Hannie Rouweler (Vuurland). Omzicht is de nieuwe bundel van Reine De Pelseneer. Stroom doet aan voorpublicatie. Frédéric Leroy en Rose Vandewalle hebben het over de recente bundels van Joris Denoo en Lucienne Stassaert. Voorts bevat ook dit nummer alweer een fantastische voorraad nieuwe gedichten. Dat ondermeer van zoveel uiteenlopende namen als Bert Bevers, Xtine Mässer, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Paul Rigolle, Frédéric Leroy, Hilde Pinnoo, Francis De Preter, Bert Lema, Joris Iven, Guy Commerman en Luuk Gruwez. Mijn particuliere bijdrage bestaat dit keer uit "Einder" een gedicht uit mijn eigen Hooglied-cyclus.

Het volledige nummer is in pdf-vorm na te lezen via dit Stroomkanaal


Labels: , ,

maandag, september 24, 2007

Mét nietjes

Even extra-literair bijbenen en melden dat (tijdens mijn afwezigheid van de voorbije weken) ondermeer de nieuwste nummers van Poëziekrant, Stroom en Digther zijn verschenen.

Poëziekrant nr. 6 (jrg 31-sept 2007) brengt o.a. een interview met Jan-Willem Anker, gedichten van en een terugblik met H.C. Ten Berge, een vertaling van het essay van Charles Simic door Katelijne de Vuyst over Elizabeth Bishop, jazzgedichten van en een interview met Willem M. Roggeman en de gebruikelijke columns en rubrieken. Meer info via deze link.

Stroom nr 26 (jrg 7) publiceert in de rubriek “De Brug” alweer een groot aantal nieuwe gedichten. Daartussenin “Gezelle”, één van mijn Galerij-gedichten. Nog meer poëzie is er van ondermeer Romain John van de Maele (“In memoriam matris”), Frans Boenders en Elvis Peeters. Annmarie Sauer brengt verderop nog een Neva-impressie (‘De witte nachten van St-Petersburg’). Het nieuwste Stroom-nummer is naar goede gewoonte online na te lezen en wel via deze verwijzing (pdf-formaat).
The Maker”, een werk van Hans Vandekerckhove prijkt op het voorplat. Hans Vandekerckhove (een man die al jaren op veel van onze ingehouden gratie mag rekenen) stelt overigens momenteel nog tot en met 21 oktober 2007 ten toon in de Deweer Art Gallery. Da's wat ons betreft een heel concrete hint!

Ook in het nieuwste Digther-nummer (nr. 8/2007-jaargang 2) staan een pak nieuwe gedichten. In Rencontres wijdt Alain Delmotte een mooi stukje aan André Breton. Er is proza van Mark Meekers (Rewind) en er zijn recensies van Frédéric Leroy (over Oblomow in Handzame van Joris Denoo) en Hugo Verstraeten (over Geschreven familie van Michel Bartosik). In de nieuwe rubriek “Wie blogt die blijft” ruimt Digther plaats voor de onvolprezen blogger Martin Pulaski van de HoochieKoochie-skynetblog.
Zeer op zijn plaats ook is de aandacht voor het werk van de Digther-redactieleden Alain Delmotte en Frédéric Leroy die beiden recent door de Provincie West-Vlaanderen voor hun poëzie werden gelauwerd.
Ook nog even zeggen dat Digther mét Nietjes er niet minder compact uitziet. Voor wie Digther nog niet zou kennen: aanvragen dat proefnummer!


Labels: , , ,

woensdag, juni 06, 2007

Opnieuw Stroom

Het nieuwe Stroom-nummer staat on-line. Tussen een veelvoud aan nieuwe gedichten steekt in nummer 25 ook de Orkaan-fractie uit mijn cyclus Van het hart een steen.
Andere bijdragen in dit Stroomnummer komen dit keer – om ze hier maar ‘ns allemaal naad- en linkloos neer te kleven – van Bert Bevers, Xtine Mäs-ser, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Frédéric Leroy, Hilde Pinnoo, Francis De Preter, Bert Lema, Joris Iven, Annmarie Sauer, Willem M. Roggeman, Ferre Denis, Luuk Gruwez, Aleidis Dierick, Hannie Rouweler, Geert Verbeke, Roger Nupie, LUCE en Paul Van Beek.

STROOM, jaargang 7, nummer 25, juni 2007

Labels: ,

dinsdag, maart 20, 2007

Stroom 24

Ook al drogen in de wereld rivieren uit (of op) (oh die blauwe Donau!) het blijft voorlopig stromen. En zo mogen we het horen. Stroom nr. 24 is uit! Het nieuwste nummer bevat behalve ‘Donegal’, een prozagedicht van Hannie Rouweler ondermeer ook ‘Over woorden gesproken’, een brief van Lucienne Stassaert aan Marcel van Maele en besprekingen van dichtbundels van Bart Stouten, Eric Rosseel en “Het huis is groter aan de binnenkant”. In de rubriek “De Brug” staan bovendien alweer een pak nieuwe gedichten. Bert Bevers, Xtine Mässer, Hilde Pinnoo, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Paul Rigolle (“Maalstroom”), Frédéric Leroy, Francis De Preter, Bert Lema en andere Joris Iven’s zijn de dichters van dienst. Het volledige Stroomnummer is hier na te lezen. (Pdf-formaat!).

Extern: Stroom nr. 24

Labels: , ,

vrijdag, december 22, 2006

Segment

Het nieuwste nummer van Stroom is uit. Behalve een pak ander fraais bevat het nummer ook mijn gedicht “Ofir”, een afgebroken segment uit “Too late blues”, de alsnog ongepubliceerde John Cassavetes-cyclus.

Stroom nr. 23 is integraal hier beschikbaar. (In pdf-formaat).

Labels: ,

donderdag, september 21, 2006

Stroom 22

Even meegeven dat het nieuwste nummer van Stroom uit is. En dat het open en bloot hier en op deze plaats (in pdf-formaat) online na te lezen is. Behalve bijdragen van diverse dichters en schrijvers als daar o.a. zijn Bert Bevers, Joris Denoo, Annmarie Sauer, Mark Meekers (vernieuwde website overigens!), Lies Van Gasse, Hannie Rouweler, Ina Stabergh(“de eerste vrouwelijke stadsdichter van Vlaanderen!), Eric Verhaar,
Jo Gisekin, Hilde Pinnoo, Steven Pollet (GDGR), Joris Iven, Hugo Verstraeten, Francis De Preter,
Diana Freys, Bert Lema, Xtine Mässer, Ferre Denis en Germain Droogenbroodt bevat het nieuwe nummer ook voorpublicaties van “Blue Notebook” (Willem M. Roggeman, jazz-gedichten die straks verschijnen bij Demian) en van “Versleten woorden” (Marcel van Maele).

Vanzelfsprekend kan ik - still alive and well - niet nalaten nog te vermelden dat Stroom 22 ook nog het gedicht “Appel” een lapje van mijn Insel-Hombroich-cyclus bevat.

Externe link: Stroom 22 - © foto omslagontwerp Tobias T. Schalken

Labels: , ,

dinsdag, maart 28, 2006

Profiel

Low profile... Het lage profiel... Hoewel ik bij mezelf (en op ander vertrouwd terrein) soms best en uiteraard geheel en al terecht een grote mond opzet, weten zij die me een beetje kennen dat ik van nature nog veel meer hou van wat zich verscholen houdt. Van een profiel dat eerder laag op wil gaan in wat zich op de achtergrond beweegt van waaruit het – sterker dan zichzelf - dan toch telkens weer onverhoeds naar voren springt. Alsof het daar de bodem vindt waaruit het zijn voedsel haalt. Zo komt het dat ik graag en al voor de tweede maal present teken bij dingen als ‘De Brug’, een rubriek in het literaire tijdschrift ‘Stroom’. Stroom is immers wat het is en het doet wat moet gedaan: verstild en zonder schroom gaat het doodleuk verder met bestaan. Niet minder dan twintig keer alweer.

Stroom, nummer 20 staat na te lezen op de François Vermeulen-site.
Het nieuwste nummer bevat ook ‘Als dit hier’ een vroege versie van een gedicht van mij dat – kan ik het nog tegenhouden voor het ontspoort - alsmaar langer lijkt te willen worden...

Labels: , ,