zaterdag, december 08, 2007

Stroom nr. 27

Stroom nr. 27 is uit. Het nieuwe nummer opent met ‘View’ een intrigerende cover van Karin Hanssen. Annmarie Sauer heeft het over de poëzie van Willem M. Roggeman die het zelf heeft over John Updike. Teksten en prozagedichten zijn er ondermeer van Sylvie Marie (bij beeld van François Vemeulen) en Hannie Rouweler (Vuurland). Omzicht is de nieuwe bundel van Reine De Pelseneer. Stroom doet aan voorpublicatie. Frédéric Leroy en Rose Vandewalle hebben het over de recente bundels van Joris Denoo en Lucienne Stassaert. Voorts bevat ook dit nummer alweer een fantastische voorraad nieuwe gedichten. Dat ondermeer van zoveel uiteenlopende namen als Bert Bevers, Xtine Mässer, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Paul Rigolle, Frédéric Leroy, Hilde Pinnoo, Francis De Preter, Bert Lema, Joris Iven, Guy Commerman en Luuk Gruwez. Mijn particuliere bijdrage bestaat dit keer uit "Einder" een gedicht uit mijn eigen Hooglied-cyclus.

Het volledige nummer is in pdf-vorm na te lezen via dit Stroomkanaal


Labels: , ,

donderdag, november 22, 2007

Ambrozijn

Het nieuwste nummer van Ambrozijn is uit. Daarin staat heel wat. Ondermeer een inleiding op Boenders (van Alain Delmotte), een Bergman-in-memoriam (Jacob Baert), een benadering van Derluyn (van Joost Vanbrussel) (Asdag en nadien), een noot in het rood... Ook: drie van mijn Het is-notities. Mij o.a. ingegeven door plastisch werk van Nancy Demeester.

Meer info: Ambrozijn - 25° jrg. - nr.3 - 2007-2008


Labels: ,

maandag, september 24, 2007

Mét nietjes

Even extra-literair bijbenen en melden dat (tijdens mijn afwezigheid van de voorbije weken) ondermeer de nieuwste nummers van Poëziekrant, Stroom en Digther zijn verschenen.

Poëziekrant nr. 6 (jrg 31-sept 2007) brengt o.a. een interview met Jan-Willem Anker, gedichten van en een terugblik met H.C. Ten Berge, een vertaling van het essay van Charles Simic door Katelijne de Vuyst over Elizabeth Bishop, jazzgedichten van en een interview met Willem M. Roggeman en de gebruikelijke columns en rubrieken. Meer info via deze link.

Stroom nr 26 (jrg 7) publiceert in de rubriek “De Brug” alweer een groot aantal nieuwe gedichten. Daartussenin “Gezelle”, één van mijn Galerij-gedichten. Nog meer poëzie is er van ondermeer Romain John van de Maele (“In memoriam matris”), Frans Boenders en Elvis Peeters. Annmarie Sauer brengt verderop nog een Neva-impressie (‘De witte nachten van St-Petersburg’). Het nieuwste Stroom-nummer is naar goede gewoonte online na te lezen en wel via deze verwijzing (pdf-formaat).
The Maker”, een werk van Hans Vandekerckhove prijkt op het voorplat. Hans Vandekerckhove (een man die al jaren op veel van onze ingehouden gratie mag rekenen) stelt overigens momenteel nog tot en met 21 oktober 2007 ten toon in de Deweer Art Gallery. Da's wat ons betreft een heel concrete hint!

Ook in het nieuwste Digther-nummer (nr. 8/2007-jaargang 2) staan een pak nieuwe gedichten. In Rencontres wijdt Alain Delmotte een mooi stukje aan André Breton. Er is proza van Mark Meekers (Rewind) en er zijn recensies van Frédéric Leroy (over Oblomow in Handzame van Joris Denoo) en Hugo Verstraeten (over Geschreven familie van Michel Bartosik). In de nieuwe rubriek “Wie blogt die blijft” ruimt Digther plaats voor de onvolprezen blogger Martin Pulaski van de HoochieKoochie-skynetblog.
Zeer op zijn plaats ook is de aandacht voor het werk van de Digther-redactieleden Alain Delmotte en Frédéric Leroy die beiden recent door de Provincie West-Vlaanderen voor hun poëzie werden gelauwerd.
Ook nog even zeggen dat Digther mét Nietjes er niet minder compact uitziet. Voor wie Digther nog niet zou kennen: aanvragen dat proefnummer!


Labels: , , ,

woensdag, juli 11, 2007

Dichter kan het niet
Dichter kan het niet


Dat het zot zou zijn om er niets over te zeggen.
Hier. En misschien ook elders.
("'tsoe zot zien")

Dat het pakt, of plakt.
Dat het is wat het is.
(“datiswadatis”)

Bouwverlof. Kortrijk Congé. BudaWeb.
Dichter kan het niet.
Of wel niet soms.

Wat in elk geval waar is, is dat er komend weekend in Kortrijk tijdens de zinderende nacht van het kunstenfestival Kortrijk Congé dichters zullen zijn. In alle maten! In een heel speciale tent die door het kunstenaarscollectief Het Paktglorierijk triumviraat van Lieven Neirinck, Jan Bossier en Jef Byttebier - ontworpen werd (en uitgepakt) treden in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 juli 2007 vijftien dichters op. Hun voordracht kun je van 23 u tot 02 u. meemaken in de tuin van Hotel Messeyne, Groeninghestraat 17, Kortrijk. Een 1-op-1-voordracht wordt hun deel. De dichters: Lut De Block, Frank De Crits, Alain Delmotte, Joris Denoo, Arne Deprez, Philip Hoorne, Ruth Lasters, Tine Moniek, Paul Rigolle, Olaf Risee, Xavier Roelens, Willy Spillebeen, Jan van Meenen, Toon Vanlaere en Herlinda Vekemans. Van Herman Leenders, Sylvie Marie, David Troch en Frédéric Leroy zullen audio-opnames te horen zijn.

En zeg maar dat iedereen welkom is!
(Zegmo da iedréén magkomn)

Labels: , ,

woensdag, juni 06, 2007

Opnieuw Stroom

Het nieuwe Stroom-nummer staat on-line. Tussen een veelvoud aan nieuwe gedichten steekt in nummer 25 ook de Orkaan-fractie uit mijn cyclus Van het hart een steen.
Andere bijdragen in dit Stroomnummer komen dit keer – om ze hier maar ‘ns allemaal naad- en linkloos neer te kleven – van Bert Bevers, Xtine Mäs-ser, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Frédéric Leroy, Hilde Pinnoo, Francis De Preter, Bert Lema, Joris Iven, Annmarie Sauer, Willem M. Roggeman, Ferre Denis, Luuk Gruwez, Aleidis Dierick, Hannie Rouweler, Geert Verbeke, Roger Nupie, LUCE en Paul Van Beek.

STROOM, jaargang 7, nummer 25, juni 2007

Labels: ,

woensdag, mei 23, 2007

Literaire Living (2)

Zondag stond ik in de Kleine Stooringhe in Rumbeke graag de spits af te bijten op het nieuwe poeziefestivalletje Literaire Living. Een verslag van Joost Vanbrussel is intussen na te lezen op de Parlandoooooh-blog. Veel heb ik daar zelf niet aan toe te voegen natuurlijk. Goede fauteuls, dat waren het zeker, daar in de voormalige kapel van Onze Kinderen! En de dichters deden daar niet voor onder, het is graag genoteerd. Wel mochten er naar mijn gevoel vanuit de Roeselaarse communiefeesten nog wat meer gelovigen zijn komen opdagen. Ik help alvast hopen dat Reinout Verbeke en zijn vrienden van het onvolprezen theater de Schaduw na deze eerste editie, goed en wel vertrokken zijn om de gapende leemte die Sappho in deze contreien heeft nagelaten, voorgoed weer op te vullen.

Update: Ook bij Rino Feys valt intussen (en dat op zijn spiksplinternieuwe weblog vol kleine fabels) een berichtje over "Literaire Living" na te lezen...

Labels: ,

donderdag, mei 03, 2007

Literaire Living - 20/5/2007


Met Ruth Lasters, Bernard Dewulf, Paul Rigolle,
Peter Holvoet-Hanssen, Rino Feys & Reinout Verbeke
Presentatie: Johan Vandenbroucke & Ann Meskens
Muzikale tussenkomsten: Mira

Zondag 20 mei 2007 - 20:00 u.

Info & Reservatie: www.deschaduw.net

Editie 2 - zaterdag 3 mei 2008
Editie 3 – zaterdag 14 november 2009


Labels: , , ,

zondag, april 22, 2007

Boontje

Niet zonder genoegen geef ik hier graag even mee dat mij deze voormiddag in Sint-Niklaas de jaarlijkse poëzieprijs Culturele Centrale Boontje werd toegekend. De wedstrijd was al aan haar dertiende editie toe en aan het oordeel van de jury heb ik – wat had je gedacht – maar heel weinig toe te voegen. De tweede prijs was voor Petra Van Rijn uit Alkmaar en de derde prijs ging naar Joris Van Haelewijn uit Assebroek. Een vierde prijs was er nog voor Rik Dereeper uit Rollegem terwijl de speciale Prijs van de Culturele Centrale Boontje naar Vorselaar werd meegenomen door Diane Vansweevelt. Joren Sanders uit Aalter ontving de prijs bij de jongeren. Er waren 168 inzendingen en een gelegenheidsuitgave met de ingezonden gedichten is verkrijgbaar bij de Culturele Centrale boontje, J.B. Davidstraat 1, 9100 Sint-Niklaas. Mijn winnende gedicht (Stuk) laat ik je hier nog ‘ns nalezen.

Labels: ,

woensdag, april 18, 2007

Dansen wijl men zit

(Notitie bij Digther 8/1)

Sinds kort maak ik samen met Frédéric Leroy deel uit van de vernieuwde redactie van Digther. Op de aimabele vraag van een Heer van stand als Hugo Verstraeten valt naar mijn idee ook nauwelijks een neen-klank te formuleren. En wat niet Neen is, is tot nader order nog altijd Ja. Bovendien volmondig. In tijden van oeverloos geëmmer op weblogs, het zichzelf alsmaar meer als een standupcomedian gedragende geschreven woord, het achteloos en vooral schaamteloos voorbijgaan aan wat in een tekst ook echt te lezen staat en het her en der neerzetten van clubjes en clannetjes, nederzettingkjes en dure genootschappen die meestal alleen in staat zijn om wat kortstondige schoolMeesterachtige glans te geven aan wat eigenlijk alleen maar verhulde (vergulde?) onmacht is, is het doodsimpele gegeven van wat niet meer wil zijn dan een blad op papier iets wat we moeten koesteren als een gesprekskamer vol vrouwentongen in een supermarkt. Een kalme Westhoek in de haastige Provincies van al onze Plaatsen… Wat kan het in dit Arcadisch gewest van mijn voeten bij tijden Verbazend vol met Hoofdletters staan! Laten we de Vaart maar wat minderen en hier voorlopig volstaan met de mededeling dat het nieuwe nummer van Digther – poetry is dancing sitting down (°) - ondermeer gedichten van Sylvie Marie, Bert Lema, Wouter Steyaert, Virginie Platteau, Peter W.J. Brouwer, Marcella Baete, Inge Boulonois, proza van David Troch, Rencontres (Frédéric Leroy), een column van Herlinda Vekemans en Rechtvaardige rechters (Alain Delmotte) bevat. Ook is van elk van de Zeven Dichters van laatst een gedicht opgenomen. Misschien – en niets belet mij nu nog om hier en in de toekomst schandelijk open en bloot publiciteit te gaan voeren – staat in Digther straks ook iets waar ongegeneerd ook jouw naam mag onder staan.

Digther Jrg. nr. 8/1 – Sint Veerleplein 10,8600 Diksmuide - redactie_digther bij hotmail punt com - http://users.skynet.be/digther/index.htm


(°) Poetry is dancing sitting down. Citaat van Charles Olson (zoals het werd opgetekend door Ann Waldmann) en door Alain Delmotte graag aangehaald in zijn mooie bespreking van Aquamarijn van Arne Deprez


Labels: , ,

dinsdag, maart 20, 2007

Stroom 24

Ook al drogen in de wereld rivieren uit (of op) (oh die blauwe Donau!) het blijft voorlopig stromen. En zo mogen we het horen. Stroom nr. 24 is uit! Het nieuwste nummer bevat behalve ‘Donegal’, een prozagedicht van Hannie Rouweler ondermeer ook ‘Over woorden gesproken’, een brief van Lucienne Stassaert aan Marcel van Maele en besprekingen van dichtbundels van Bart Stouten, Eric Rosseel en “Het huis is groter aan de binnenkant”. In de rubriek “De Brug” staan bovendien alweer een pak nieuwe gedichten. Bert Bevers, Xtine Mässer, Hilde Pinnoo, Diana Freys, Jo Gisekin, Annie Reniers, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Joris Denoo, Hugo Verstraeten, Mark Meekers, Paul Rigolle (“Maalstroom”), Frédéric Leroy, Francis De Preter, Bert Lema en andere Joris Iven’s zijn de dichters van dienst. Het volledige Stroomnummer is hier na te lezen. (Pdf-formaat!).

Extern: Stroom nr. 24

Labels: , ,

zaterdag, maart 03, 2007

Vrienden van de wielerpoëzie

De opening van het nieuwe wielerseizoen is ook hier een mooie aanleiding om nu al door te stomen naar de datum van 7 april van straks. Op die dag – de vooravond van de Ronde van Vlaanderen - wordt in het Roeselaarse Wielermuseum het navolgende persbericht in de praktijk gebracht.

Auteurs die bladeren in en citeren uit eigen wielerwerk, en dat in het unieke kader van het Roeselaarse Wielermuseum, het kan straks in "Vrienden van de wielerpoëzie" extra-soepel meebeleefd worden aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen. Presentator van dienst is cabaretier én fietsfanaat Karel Declercq. Bent u een wielersupporter die ook van lezen houdt? Of, omgekeerd, een kleine literaire freak die zich tussendoor tot fietsfanaat ontpopt? In beide gevallen bent u uitstekend geplaatst om te gaan zitten voor een avondje in het Wielermuseum. Op zaterdag 7 april, de dag voor de Ronde van Vlaanderen, wordt er vanaf 20 uur gedeclameerd en gedemarreerd. Op het podium werpen achtereenvolgens Patrick Cornillie, Philip Hoorne, Paul Rigolle, Miel Vanstreels en de onvermijdelijke Ninovieter Willie Verhegghe, kushandjes. Kwatongen beweren dat er ook bloemen zullen worden weggegooid waaraan af en toe nog een pot zal hangen...

Meer info bij het Wielermuseum, in één van de Bitossi-uithoeken van mijn wielerbladzijden en bij de onvolprezen Fietsvarianten van dichter Miel Vanstreels.


Wielermuseum Roeselare, Polenplein 15, 8800 Roeselare - zaterdag 7 april 2007 om 20 uur (vooravond van de Ronde van Vlaanderen) - toegang 4 euro (Vrienden van het Museum: 2 euro) (wielermuseum@roeselare.be)


Labels: ,

donderdag, februari 22, 2007

Voor de vossen

De gedichten… We blijven ze schrijven. Tot ze bestaan. En er iemand komt die ze wakker leest…

Tussen twee uitzieksessies door van wat een lijfarts graag als een “grippaal syndroom” omschrijft, kom ik – rijkelijk laat, ik geef het toe -
nog ‘ns terug op “Zeven dichters, Zeven jaar later” van zondag laatst. Een klein en fijn festivalletje, zo omschreef ik eerder al het poëtisch aperitief in het Vossenhol. Zij die er waren in Tielt zullen met ons getuigen dat daar geen enkel adjectief van is gelogen. Bob De Moor toonde zich opnieuw de causeur die hij altijd al is geweest. De eeuwige verzuchting "door zo’n Bob zouden wij ons – beneveld of niet - elke dag wel willen laten thuisbrengen" blijft dus ook nu weer gelden. Lize Accoe was wat ons betreft een revelatie die nooit lang een publiek geheim kan blijven. Blanke bolster, zwarte pit… We zijn erg benieuwd naar wat we van haar ongetwijfeld nog te horen krijgen. En de dichters, tja die deden niet of nauwelijks onder. Een klein extractje van wat ze zondag voor de vossen wierpen is dank zij de goeie zorgen van Sylvie Marie al enkele dagen in de vergaarbakjes van You Tube te bekijken. Graag geef ik ook ik hieronder nog ’ns de passende linkjes:

Magda Castelein
Patrick Cornillie
Frédéric Leroy
Fransiska Louwagie
Paul Rigolle
Toon Vanlaere
Hugo Verstraeten

Zeven Dichters? Zeven Dichters!
Nieuwe afspraak in… 2014?

Zeven dichters – Editie 2000
Zeven dichters – Editie 2007

Labels: ,

zaterdag, februari 17, 2007

Dan weet ik

Als u morgenochtend nog niet wist waar naartoe, wel, dan weet ik een plaats!

In het Tielt van al onze plaatsen, en dat vanaf 11:00u : Zeven Dichters!

Labels: ,

maandag, februari 05, 2007

Dag van het woord

Zaterdag laatst werden in Harelbeke de jaarlijkse poëzieprijzen uitgereikt. Op de jaarlijkse dag van het woord, de 28° al, die als vanouds de proclamatie omkadert zet de Harelbeekse Academie voor Muziek en Woord telkens weer haar bolste zeilen bij. Meestal mag het spektakel gezien worden. Ook dit keer was het niet anders.
Vanzelfsprekend kan de uitslag – vermits ook mijn naam ergens op het lijstje figureert – ook hier niet onvermeld blijven.
De jury bestaande uit Peter Verhelst, Bernard Dewulf en Maarten Depourcq beoordeelde twee categorieën. Bij de volwassenen werden 180 inzendingen geteld. De prijzen gingen naar:

1) Martin Carrette uit Deinze
2) Frédéric Leroy uit Brussel
3) Paul Rigolle uit Wingene
4) Yella Arnouts uit Antwerpen

Martin Carrette was recent ook al winnaar van de poëzieprijs van de Stad Izegem.

Bij de jongeren tot 25 waren er 80 deelnemers. Het winnaarslijstje zag er als volgt uit:
1) Laura Tack (°1988) uit Heule
2) Roel de Meu (°1981) uit Leuven
3) Bo Vanluchene (°1988) uit Waregem
4) Francis Doornaert (°1989) uit Zwevegem
5) Wouter Steyaert (1982) uit De Pinte

Van de winnende gedichten werd een keurig boekje gemaakt. Een ex. van “Zij wandelt als duinen” is verkrijgbaar bij CC Het Spoor van de Stad Harelbeke, Eilandstraat 6, Harelbeke - 0 tel. 056/ 73 34 20 - Fax 056/73 34 29 - E-mail cchetspoor@harelbeke.be
Merkwaardig is dat de Harelbeekse lijstjes dit jaar uitsluitend en alleen uit Vlamingen bestaan. Een komplete offday van onze Nederlandse spitsroedelopers of gewoon even een heel miniscuul (en hopelijk wel heel tijdelijk) poëtisch dipje?

Een verslagje van de Dag van het Woord staat ook op de Kom Dichter-blog van Sylvie Marie. Mijn eigen inzending bestond voor de gelegenheid uit drie gedichten uit een vroege versie van de cyclus "De As van Pasolini" (Luchtbel) (Vlag) en (Ruis). Samen met Frédéric Leroy (met wie het overigens aangenaam kennismaken was) sta ik straks op zondag 18/2/2007 in Tielt ook op het kleine maar fijne poëziefestivalletje "Zeven Dichters. Zeven jaar later". Wedden dat ook jij daar niet wil ontbreken!


Labels: ,

zondag, januari 28, 2007

Zeven Dichters

Ten zeerste aanbevolen:

Zeven Dichters
Zeven jaar later

Op zondag 18/2/2007 lezen om 11:00 u. in het theaterzaaltje
’t Vossenhol van het Tieltse Malpertuis-theater de navolgende
zeven dichters elk (ongeveer) zeven gedichten:

Magda Castelein
Patrick Cornillie
Frédéric Leroy
Fransiska Louwagie
Paul Rigolle
Toon Vanlaere
Hugo Verstraeten

Presentatie: BoB De Moor
Fantastische muzikale tussenkomsten van Lize Accoe
(ex-De la Vega)

Inkom: 9 euro – Vvk: 7 euro

Theaterzaaltje ’t Vossenhol, St. Michielstraat 9, 8700 Tielt
(ingang via CC Gildhof)

Reservatie ten zeerste aanbevolen : 051/40.50.92
(tussen 19:00 en 20:00 u.) & op 0497/51.61.42

Het motto: "Negenenveertig gedichten voor één en dezelfde zondag"

Labels: , ,

vrijdag, december 22, 2006

Segment

Het nieuwste nummer van Stroom is uit. Behalve een pak ander fraais bevat het nummer ook mijn gedicht “Ofir”, een afgebroken segment uit “Too late blues”, de alsnog ongepubliceerde John Cassavetes-cyclus.

Stroom nr. 23 is integraal hier beschikbaar. (In pdf-formaat).

Labels: ,

donderdag, september 21, 2006

Stroom 22

Even meegeven dat het nieuwste nummer van Stroom uit is. En dat het open en bloot hier en op deze plaats (in pdf-formaat) online na te lezen is. Behalve bijdragen van diverse dichters en schrijvers als daar o.a. zijn Bert Bevers, Joris Denoo, Annmarie Sauer, Mark Meekers (vernieuwde website overigens!), Lies Van Gasse, Hannie Rouweler, Ina Stabergh(“de eerste vrouwelijke stadsdichter van Vlaanderen!), Eric Verhaar,
Jo Gisekin, Hilde Pinnoo, Steven Pollet (GDGR), Joris Iven, Hugo Verstraeten, Francis De Preter,
Diana Freys, Bert Lema, Xtine Mässer, Ferre Denis en Germain Droogenbroodt bevat het nieuwe nummer ook voorpublicaties van “Blue Notebook” (Willem M. Roggeman, jazz-gedichten die straks verschijnen bij Demian) en van “Versleten woorden” (Marcel van Maele).

Vanzelfsprekend kan ik - still alive and well - niet nalaten nog te vermelden dat Stroom 22 ook nog het gedicht “Appel” een lapje van mijn Insel-Hombroich-cyclus bevat.

Externe link: Stroom 22 - © foto omslagontwerp Tobias T. Schalken

Labels: , ,

dinsdag, maart 28, 2006

Profiel

Low profile... Het lage profiel... Hoewel ik bij mezelf (en op ander vertrouwd terrein) soms best en uiteraard geheel en al terecht een grote mond opzet, weten zij die me een beetje kennen dat ik van nature nog veel meer hou van wat zich verscholen houdt. Van een profiel dat eerder laag op wil gaan in wat zich op de achtergrond beweegt van waaruit het – sterker dan zichzelf - dan toch telkens weer onverhoeds naar voren springt. Alsof het daar de bodem vindt waaruit het zijn voedsel haalt. Zo komt het dat ik graag en al voor de tweede maal present teken bij dingen als ‘De Brug’, een rubriek in het literaire tijdschrift ‘Stroom’. Stroom is immers wat het is en het doet wat moet gedaan: verstild en zonder schroom gaat het doodleuk verder met bestaan. Niet minder dan twintig keer alweer.

Stroom, nummer 20 staat na te lezen op de François Vermeulen-site.
Het nieuwste nummer bevat ook ‘Als dit hier’ een vroege versie van een gedicht van mij dat – kan ik het nog tegenhouden voor het ontspoort - alsmaar langer lijkt te willen worden...

Labels: , ,