donderdag, januari 04, 2007

Knuppeltje


“Een bestseller zal dit Verzameld Werk niet worden, daar is het de uitgever ook niet om te doen. Het is een eerbetoon aan een lichtend voorbeeld voor de dichters die het, ondanks het dedain van de pedante ‘poëziepolitie’, aandurven om toegankelijke en spitse gedichten te schrijven waarin luim, spot en weemoed elkaar perfect in evenwicht houden.”


Zo laat Philip Hoorne in Knack nr1 van gisteren in "Het zuinige oeuvre van een zwijger", zijn bespreking eindigen van het ‘Verzameld Werk’ van Richard Minne.

Volgens mij is dat een ‘statement’. Of dat ook zo is bedoeld... en of het ook nog kan tellen... Of het meer is dan een knuppeltje in het bekende hok(jesdenken), dan wel zo’n een heel piepkleine rimpel in de vijver van de mooie woorden hangt af van het (al dan niet) subtiele spel tussen boodschap en ontvanger. De boodschap van Hoorne en de eerste verse druiven van de gramschap… Daar nog doorheen gemengd het oprispingetje van Wullen en de eindejaarsreisjes met de herriekever tussen de bende van Risee en die van het Gebroed… Het jaar is pas begonnen en er is nu al deining in de kleine keet… Wat niet belet dat ik voor mijn part – ik die net zo hou van wat duister en ontoegankelijk is - niet eens veel bezwaar maak tegen wat - ondanks zichzelf - vervolgd wil worden. Want, ach ja, ook hier willen we wel vaker houden van mannen met een Missie. Soms denken we dat we er zelf één hebben, al hebben we daar, nog een geluk, zelf maar jammerlijk weinig tijd voor voorhanden.

Veel externs vandaag:
Knack, 2007, nr. 1 – woensdag 3 januari 2007 – Het zuinige oeuvre van een zwijger Philip Hoorne
Verzameld werk van Richard Minne
Er bestaat een woord voor zulk gedrag bij De bende van Risee
Goeie voornemens bij de Contrabas
Kleine discussie, de oprisping van Wullen
West-Vlaamse Gedichtenbah bij het Gebroed

Labels: ,