dinsdag, januari 08, 2008

Huis

Op Poëzierapport is intussen mijn leesverslag over Traangasmaatschappij, de recentste dichtbundel van Peter Theunynck terug te vinden. Noem het zelf maar wat je wil: leesnotities, bedenkingen, aantekeningen van een liefhebber, een poëzierapport of zelfs een recensie, het mag. De dichter Peter Theunynck waarmee ik ergens een foto en een diepe liefde voor de Ventoux mag delen, heeft met zijn Traangasmaatschappij misschien niet zijn allerbeste bundel geschreven, maar – traangas of geen traangas - het gehele oeuvre van Theunynck begint half-onopgemerkt de afmetingen van een huis aan te nemen.

Poëzierapport – Tegen het gieren van de tijd aan (een vers uit 'Eeuwige wederkeer') – Over “Traangasmaatschappij” van Peter Theunynck

Traangasmaatschappij - Peter Theunynck
Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2006
ISBN 90 2842 196 3 - € 15,90


Labels:

woensdag, december 05, 2007

Mollen

Van Philip Hoorne kan je veel zeggen maar dat hij ons af en toe kan doen lachen is een zekerheid als die waarmee de Leie van Wevelgem naar Kortrijk stroomt. Of is het omgekeerd. De Dow Jones mag dan in het kredietmoeras verkeren, in zijn bespreking van "Onder de dieren" van Peter du Gardijn op Poëzierapport etaleert Hoorne nog ‘ns de vorm van de grote dagen. Toch heb ik er niettemin een flauw vermoeden van dat de gedichten van Peter Du Gardijn ondanks een draak van een promotekst die er om vraagt ("Onder de dieren is een buitengewoon rijk en gerijpt poëziedebuut van een dichter die ons en zichzelf niet spaart.") en de aanwezigheid van mollen alom het in de grote wereld moeiteloos zullen overleven.

Poëzierapport – Onder de dieren - Peter du Gardijn
Onder de dieren - Peter du Gardijn
De Bezige Bij, Amsterdam, 2007
ISBN 978 90 234 2605 9 - € 16,50


Labels: , ,

maandag, juli 16, 2007

Roeien op eigen doft

Sinds gisteren staat mijn leesverslag over “Met de plezierboot mee”, de nieuwste dichtbundel van Mark van Tongele op de Poëzierapport-site. Over De dagwaak slaan, over glimpieperen en over Roeien op eigen doft. Over evenzovele Vantongelismen en tongeltonen gaat het. En over het plezier dat de taal in haar mooiste momenten en, het dient gezegd, in erg vaardige handen voor de amechtige lezers die we zijn achter de hand kan houden.

De volledige recensie “Dansen tot na sluitingstijd” is hier na te lezen.


Met de plezierboot mee - Mark van Tongele
Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 2007
ISBN 9789045000268 - € 16,50


Labels: ,