dinsdag, mei 29, 2007

Lucie Putzeijs Revisited

Hoewel we het er samen roerend over eens zijn dat bepaalde dingen te zielig zijn voor woorden kom ik hier nog maar ‘ns terug op het zo goed als ziekelijk wordende verhaal van “Ons Lucie”. Nadat ik in de nasleep van de poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje op het spoor kwam van een flagrant geval van plagiaat dat alweer op het triestige conto van “ons Lucie”, zijnde Lucie Putzeijs (of Potzeijs), diende geschreven te worden, bracht ik zelf Paul van Loon, de dichter van wie Lucie het ingezonden gedicht had gejat en onder haar eigen naam voor de wedstrijd had ingestuurd, op de hoogte. Op zijn beurt trad Paul van Loon, die jaren geleden bij het Poëziecentrum in de Bladen van de poëzie debuteerde met de niet onaardige bundel “de vrede ligt in je armen”, (maar niets te maken heeft met die andere Paul van Loon), in contact met Marcella Piessens, organisator van de prijs van de Culturele Waasland Boontje.

Uit de contacten vloeide navolgende mailwisseling voort die ik met toestemming van de beide partijen hieronder weergeef.

----- Original Message -----
From: "Paul Van Loon"
To: “Marcella Piessens”
Sent: Sunday, May 13, 2007 6:42 PM
Subject: Lucie Putxeijs

Geachte Mevrouw,
Het was de schrijver-dichter Paul Rigolle die mij op de hoogte bracht
van een geval van plagiaat. In de bloemlezing die werd samengesteld n.a.v. de 13de Poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje Sint-Niklaas, staat het gedicht 'Sporen van licht', ondertekend met de naam "Lucie Putxeijs" uit Maldegem. Dit gedicht werd door mij geschreven en gepubliceerd in de kunstmonografie over mijn vader 'Gustaaf van Loon', (door Anton van Wilderode en mezelf) in het jaar 1980 en uitgegeven door Kunstgalerij De Vuyst te Lokeren. Natuurlijk is deze monografie nu niet meer in omloop, maar ik beschik zelf nog over een paar exemplaren die u van de juistheid
van mijn informatie kunnen overtuigen. Lucie Putxeijs heeft dit gedicht gehaald van de seniorensite van mijn schoonbroer Freddy Callebaut rond de kunstschilder Gustaaf van Loon. Als u op de website www.paulrigolle.be kijkt, zult u merken dat Mevrouw Putxeijs niet aan haar proefstuk is en dat dit geval van plagiaat al het derde op rij is.

Ik wou u hiervan op de hoogte brengen. Mocht u aan mijn woorden twijfelen, dan ben ik altijd bereid u de monografie over mijn vader te bezorgen. (Ik werk in Sint-Niklaas, dus zo moeilijk moet dat niet zijn).

Met vriendelijke groeten,
Paul van Loon


----- Original Message -----

From: "Marcella"
To: "Paul Van Loon"
Sent: Tuesday, May 15, 2007 11:35 AM
Subject: Re: Lucie Putxeijs


Geachte, wij wisten reeds van de praktijken via de winnaar Paul Rigolle,wij betreuren als organisatoren dat er zulke mensen misbruik maken van het werk van anderen om zich binnen de prijzen te laten vallen. Als organisatoren zullen wij dan ook mevrouw Lucien Putxeijs niet meer als deelnemer aanvaarden. Wij willen U bedanken voor de mededeling en de interesse.

Vriendelijke groeten,

Marcella Piessens en Lucien Bats

Noot: de stichtende berichten over "Ons Lucie" zijn hier intussen allemaal na te lezen via de enige echte "Ons Lucie"-rubriek

Labels: ,

woensdag, mei 09, 2007

Ons Lucie

De universiteiten gaan vanaf volgend academiejaar alle eindverhandelingen screenen op plagiaat. Pas volgend jaar? Het kan, wat ons betreft, niet vlug genoeg gaan. De strijd tegen de plaag van het “betere knip- en plakwerk” kan immers rekenen op onze grootste sympathie. Ik stel voor dat – éénmaal onze uniefjes, toch wetenschappelijke instellingen par excellence, eindelijk in het bezit zijn geraakt van de nodige plagiaatsoftware – ze die meteen ook maar doorspelen aan alle jury’s van onze landelijke poëziewedstrijden. Want jawel, je gelooft het of je gelooft het niet, maar daar is “Ons Lucie” weer. Ze doet het weer! Die Lucie! Eerder hadden we het hier al over de smakeloze grapjes van ene Lucie Putzeijs, die haar naam ook wel ‘ns als Lucie Potzedjs, Putseys, Putzeys, Putxeijs of Putseijs wil schrijven. In de bloemlezing die werd samengesteld n.a.v. de 13de Poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje Sint-Niklaas – overigens graag door ondergetekende met enige glans in de spurt gewonnen - tref ik een gedicht “Sporen van licht” aan dat ondertekend is met de naam “Lucie Putxeijs” uit Maldegem… Voldoende goeie reden – want vroegere exploten van deze mooie mevrouw kennende - om haar ingezonden gedicht ‘ns van naderbij te bekijken. En, je gelooft het of je gelooft het niet, maar vanaf het eerste vers “het jongste veulen van de zon” treft onze onvolprezen Google-machine al meteen raak. Het vers blijkt afkomstig te zijn van Paul van Loon en werd door “ons Lucie” (moet toch een sujet van een meisje zijn, zo volharden in de overschrijverij) wellicht zomaar opgepikt van de seniorensite van Freddy Callebaut over kunstschilder Gustaaf van Loon waar het als “Prille lente” staat afgedrukt. Het gedicht – doe het ons Lucie maar na - werd werkelijk integraal overgenomen en ingestuurd voor de Boontjes-prijs… Alleen werd de tikfout uit het gedicht (“glageblazen droompje”) alsnog verbeterd. Die Lucie!

Dit brengt het aantal opgehelderde, en dus bekende, gevallen van plagiaat gepleegd door “ons Lucie” al op 3. Even resumeren:
* “Samen” gejat van Wouter Steyaert (gesignaleerd door Sylvie Marie)
* “Mozart moet je in september spelen” ingepikt van Theo Van Baaren (gesignaleerd door X. Roelens in zijn reactie bij het Sylvie Marie-bericht) en nu
* “Sporen van licht” – van Paul Van Loon (een gedicht dat ze letterlijk in glad dezelfde versie overgenomen heeft en ongegeneerd onder de naam “Lucie Putxeijs” heeft ingestuurd voor de 13de Poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje”).

Tot onze lichte consternatie blijkt Lucie Putzeijs ondertussen volgens een bericht bij de Standaard en ook op het Bruggeblog (van den Brugschen Stroatendwil) ineens ook het ultieme Belfortgedicht te hebben ‘geschreven’. Benieuwd waar ‘Ons Lucie’ – tiens, sedert wanneer ligt Malein Maldegem? - dit keer ‘eigenhandig’ de mosterd voor op haar Nonkels Boerenbroodje heeft gehaald…

Extern:
Universiteiten screenen thesissen op plagiaat
De strijd tegen knippen en plakken; plagiaatsoftware
Plagiaat voor beginners (ephorus)
Plagiaat via internet - Vries Strookman
Hoe kun je fraude en plagiaat van studenten snel en eenvoudig opsporen? (bij Digitale Didactiek)

Ill.-foto: © Michel Vanneuville

Noot:
Vanaf vandaag geven we met de uitdrukking “We doen een Lucie Putzeijs-ke” elk moment aan wanneer iemand zelf geen zin heeft om iets te schrijven en liever iets jat van een ander waarmee hij zelf kan gaan lopen…

Labels: ,

donderdag, maart 29, 2007

De kakafonen

Ik wist niet dat zoiets nog bestond. Mensen, mannen, vrouwen, meisjes… die op het internet rondstruinen op zoek naar een gedicht (van bijvoorbeeld Wouter Steyaert) en dat onder hun eigen naam insturen voor een poëziewedstrijd. Zo triviaal kun je het zelf niet meer verzinnen maar die dingen bestaan blijkbaar nog steeds. Sylvie Marie brengt op haar weblog een nieuw en schrijnend geval aan het licht… Lucie Putzeijs, is de naam. Het wemelt op internet van de would-be’ers. Van de zogezegde alleskunners… De ratjetoes, de egokloppers, de vaaltbloemen… De kakafonen… Het lijkt wel of voor hen de redenering geldt dat ze Saint Google in hun eigen bekakte dienstje hebben staan. Welke geschifte kronkel moet niet zitten in zo’n brein. Wat heb ik te doen met de Lucie Putzeys’en van deze wereld. Het blijft schrikken op welke manier de volkomen talentlozen van deze wereld in staat zijn om ongegeneerd zichzelf (en als je even niet oplet ook anderen) een (galg van een) rad voor de ogen te draaien… Omdat ik met jou vind dat Saint Google niet hard genoeg als een boemerang in het gezicht van alle valsspelers ter wereld terug kan komen, is er daarom alleen al dit stukje. Lucie Putzeijs is de naam. En dat ik hem in het literatureluurse wereldje niet meer tegenkom!

Labels: ,