vrijdag, februari 19, 2010

Literaire estafette

Wie dat wil mag ook dit bericht noteren. Op zaterdag 27/2/2010 e.k. gaat op initiatief van de VVL èn Digther in de Oostendse bibliotheek een literaire estafette door.
Van 15:00 tot 17:00 u. leest het navolgende schone volkje werk van eigen hand en hart: Bert Bevers, Hugo Verstraeten,Tony Rombouts, Paul Rigolle, Ferre Denis, Alain Delmotte, Richard Foqué, Diana Freys, Guy van Hoof, Marc Andries en Frank Decerf.
Minnaars van Oostende (én van de poëzie) blaas verzamelen!

Praktisch: zaterdag 27/2/2010 – 15:00 u – Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende. Organisatie: VVL – Info 059/50.85.74
Meer info: via deze Uit-in-Oostende-link

Labels: , ,

dinsdag, februari 16, 2010

Tien jaar Digther

Digther 10/4” komt er aan! Straks komt het laatste nummer van jaargang 10 inderdaad terecht waar het terecht moet komen. Bij de lezer. Bij jij en ik, mag ik hopen. Het nieuwste editoriaal staat nu al na te lezen op "de Schaal van Digther", de blog van het tijdschrift. Nu & meteen ook al wijzen op een datum. Op zaterdag 6 november 2010 viert Digther zijn tien-jarig bestaan. Plaats van het gebeuren: CC Kruispunt – Diksmuide. Naar aanleiding van dit heuglijke én merkwaardige gegeven verschijnt straks ook een bloemlezing uit het betere werk van een Digther-decennium. Nu al noteren dus: 6/11/2010!

Labels: ,

zondag, mei 17, 2009

Digther 10/1

Tiens, het leven blijft maar doorgaan. Wat af-en-aangereis (Paradijs Parijs!) mag dan wat pigmenten aanbrengen, de dingen gaan maar door. Zo is op kousevoeten ook het eerste nummer van de nieuwe jaargang van Digther alweer een tijdje uit. Zonder veel poespas, zonder veel lawijd want in de Westhoek van al onze plaatsen heerst (gelukkig/helaas) maar weinig Poeha.

Meer over het nieuwste nummer dat o.a. bijdragen bevat van auteurs en dichters met variërend profiel als Hugo Verstraeten, Delphine lecompte, Eelke Van Es, Herlinda Vekemans, Reine De Pelseneer ,Helena E.M.. De Clercq, Kristof Vandevenne, François Vermeulen, Frédéric Leroy, Toon Van Laere, Thierry Deleu, en Alain Delmotte is te vinden via de link Digther-10/1 en het editoriaal op de Digther-blogspot.

Extern:
Digther - Jaargang 10-2009/Nummer 1 - Inhoudstafel
Digther – 10/1 - Editoriaal

Labels: ,

dinsdag, januari 20, 2009

Digther 2009/4

Het nieuwste nummer van Digther is uit. Het is het winternummer van de bijna voorbije jaargang. Wat Digther is? Een blad dat met nietjes samenhangt? Een literair blad dat in de Westhoek begonnen is en daar ooit ook zal eindigen? Misschien, al doet plaats in dit opzicht geheel niet ter zake. En toch zal het nergens elders zijn dat we volgend jaar alweer het tienjarig bestaan van Digther zullen vieren: In de Westhoek van al onze plaatsen! Teruggetrokken, aan wind die gaat liggen verwant, maar vooral een Taalfout, dat ook en nog meer dingen is Digther.

Voor de volledige inhoud en voor meer info over het nieuwste nummer verwijs ik graag naar “De schaal van Digther”.

Labels:

woensdag, november 12, 2008

Vallend blad

De nieuwe Digther is al een tijdje uit! Enfin, toch al enkele dagen. Het is een herfstnummer geworden met nogal wat vallend blad erin. En dingen die er mogen zijn! Jaargang 9, nummer 3 bevat uiteenlopend werk van o.a. Hugo Verstraeten, Joris Lenstra, Katelijne Vyncke, Eelke Van Es, Bert Bevers, Alain Delmotte, Willy Vynck in “Wie blogt die blijft”, Francis De Preter, Wim Vancalcar en Herlinda Vekemans. In geen geval kan ik hier ook mijn eigen bijdrage in de rubriek Rencontres, over Dendrogram Room een installatie van Eylem Aladogan, onvermeld laten. Voor een volledig overzicht van de inhoud verwijs ik graag naar de Digther-blog (die nog altijd wat vol goeie bedoelingen staat te aarzelen, maar vroeg of laat wel ‘ns uit zijn sloffen schiet.). Op de blog (“De schaal van Digther”) zijn het nieuwste editoriaal en ook een gedicht van Eelke Van Es toegankelijk gemaakt. Op het volledige stuk over Eylem Aladogan kom ik hier, binnen deze kolommen, zelf nog wel ‘ns uitgebreider terug.


Labels:

zondag, augustus 10, 2008

De schaal van Digther

De Westhoek van al onze plaatsen is allang niet meer wat ie is geweest. Zelfs de blogosfeer weet hem te vinden. Ook het literaire blad Digther, waarvan ik graag deel blijf uitmaken, is aan het bloggen geslagen. Na wat geäarzel tussen Wordpress en Blogger is het uiteindelijk een simpele blogspot geworden. Er wordt niets beloofd. Er is niets Olympisch aan: Digther blogt! Al had het ding natuurlijk ook netzogoed “De schaal van Digther” kunnen zijn.

Labels: ,

dinsdag, april 22, 2008

Watten

Het nieuwste nummer van Digther ligt voor. Een achterkomertje, zo omschrijft onze hoofdredacteur deze aflevering. Het gebeurt... Het komt in de beste gezinnen voor... Dat er nakomertjes zijn. En vaak - zal het ons verbazen - zijn zij het die nog het meest van al in de watten worden gelegd… Ook dit nummer (‘Verbijster me’) bevat naar goeie Digther’s-gewoonte veel aan verscheidenheid. Vijf redactie-leden schuiven zelf evenveel dichters van hun voorkeur naar voor. Dat is het geval met Patrick Cornillie, Johanna Geels, Guy Van Hoof, Richard Steegmans en Hedwig Verlinde. Van hen zijn nieuwe gedichten opgenomen. Ook van Lilian Caessens, Hervé Casier, Diana Freys en Eric Van Hoof is er nieuwe poëzie. In de rubriek Wie blogt die blijft mag Pascal Cornet voor één keer zijn digitale zelf ook ‘ns op papier tegenkomen. Voorts zijn er de bekende rubrieken: Uit de toevloed, het Interview (met Tony Rombouts), De Rechtvaardige Rechters (Over Diep in het seizoen van Geert Jan Beeckman) en een mooie column van Herlinda Vekemans. Tot slot ook graag nog even aanstippen dat dit nummer behalve een verhaal van Nellie Mandel ook nog enkele fracties van Kop, mijn eigen Varkensboek in wording, herbergt.

Info: Digther – 2007/8° jaargang 4

Oproep: Zij die in hun laden en mappen nog ongepubliceerd proza en verhalen hebben steken... Opsturen die handel!
Naar het bekende adres:

Digther, Sint-Veerleplein 10, 8600 Diksmuide.

Labels: ,

donderdag, januari 10, 2008

Digther 3/2007

Het nieuwste nummer van Digther is uit. Nummer 3/2007 bevat - dat zeggen we zomaar - een aantal mooie dingen. Ondermeer: Gedichten van Gerard Scharn, Hanneke Eirinn Van der velden, Jan van meenen, Cilja Zuyderwyk en Jan Doornbos. De column van Herlinda Vekemans (“Dichter kan het niet”) en in de rubriek “Wie blogt die blijft” is broerlief Dirk – Vilt – Vekemans volop aanwezig met Het pad van de wenende nacht. Van hoofdredacteur Hugo Verstraeten zijn er afleveringen 2, 3 en 4 van de novelle “Schafthuyzen. Kroniek van een kantjesloper”. Voorts ook een interview van Frank Decerf met Lief Vleugels (“In de adem van Zeus”) en in “De rechtvaardige rechters” bespreekt Alain Delmotte Songloed van F.Starik (“Vreten, neuken, vechten”).

Een schoon nummer! Want wat een weelde is het om als redacteur voor die ene keer schabouwelijk on-objectief te mogen zijn! Overigens mag, als je’t ons vraagt, iedereen die er zin in heeft, Digther steeds nieuwe teksten bezorgen!

Info: Digther – 2007/8° jaargang 3

Labels: ,

maandag, september 24, 2007

Mét nietjes

Even extra-literair bijbenen en melden dat (tijdens mijn afwezigheid van de voorbije weken) ondermeer de nieuwste nummers van Poëziekrant, Stroom en Digther zijn verschenen.

Poëziekrant nr. 6 (jrg 31-sept 2007) brengt o.a. een interview met Jan-Willem Anker, gedichten van en een terugblik met H.C. Ten Berge, een vertaling van het essay van Charles Simic door Katelijne de Vuyst over Elizabeth Bishop, jazzgedichten van en een interview met Willem M. Roggeman en de gebruikelijke columns en rubrieken. Meer info via deze link.

Stroom nr 26 (jrg 7) publiceert in de rubriek “De Brug” alweer een groot aantal nieuwe gedichten. Daartussenin “Gezelle”, één van mijn Galerij-gedichten. Nog meer poëzie is er van ondermeer Romain John van de Maele (“In memoriam matris”), Frans Boenders en Elvis Peeters. Annmarie Sauer brengt verderop nog een Neva-impressie (‘De witte nachten van St-Petersburg’). Het nieuwste Stroom-nummer is naar goede gewoonte online na te lezen en wel via deze verwijzing (pdf-formaat).
The Maker”, een werk van Hans Vandekerckhove prijkt op het voorplat. Hans Vandekerckhove (een man die al jaren op veel van onze ingehouden gratie mag rekenen) stelt overigens momenteel nog tot en met 21 oktober 2007 ten toon in de Deweer Art Gallery. Da's wat ons betreft een heel concrete hint!

Ook in het nieuwste Digther-nummer (nr. 8/2007-jaargang 2) staan een pak nieuwe gedichten. In Rencontres wijdt Alain Delmotte een mooi stukje aan André Breton. Er is proza van Mark Meekers (Rewind) en er zijn recensies van Frédéric Leroy (over Oblomow in Handzame van Joris Denoo) en Hugo Verstraeten (over Geschreven familie van Michel Bartosik). In de nieuwe rubriek “Wie blogt die blijft” ruimt Digther plaats voor de onvolprezen blogger Martin Pulaski van de HoochieKoochie-skynetblog.
Zeer op zijn plaats ook is de aandacht voor het werk van de Digther-redactieleden Alain Delmotte en Frédéric Leroy die beiden recent door de Provincie West-Vlaanderen voor hun poëzie werden gelauwerd.
Ook nog even zeggen dat Digther mét Nietjes er niet minder compact uitziet. Voor wie Digther nog niet zou kennen: aanvragen dat proefnummer!


Labels: , , ,

woensdag, april 18, 2007

Dansen wijl men zit

(Notitie bij Digther 8/1)

Sinds kort maak ik samen met Frédéric Leroy deel uit van de vernieuwde redactie van Digther. Op de aimabele vraag van een Heer van stand als Hugo Verstraeten valt naar mijn idee ook nauwelijks een neen-klank te formuleren. En wat niet Neen is, is tot nader order nog altijd Ja. Bovendien volmondig. In tijden van oeverloos geëmmer op weblogs, het zichzelf alsmaar meer als een standupcomedian gedragende geschreven woord, het achteloos en vooral schaamteloos voorbijgaan aan wat in een tekst ook echt te lezen staat en het her en der neerzetten van clubjes en clannetjes, nederzettingkjes en dure genootschappen die meestal alleen in staat zijn om wat kortstondige schoolMeesterachtige glans te geven aan wat eigenlijk alleen maar verhulde (vergulde?) onmacht is, is het doodsimpele gegeven van wat niet meer wil zijn dan een blad op papier iets wat we moeten koesteren als een gesprekskamer vol vrouwentongen in een supermarkt. Een kalme Westhoek in de haastige Provincies van al onze Plaatsen… Wat kan het in dit Arcadisch gewest van mijn voeten bij tijden Verbazend vol met Hoofdletters staan! Laten we de Vaart maar wat minderen en hier voorlopig volstaan met de mededeling dat het nieuwe nummer van Digther – poetry is dancing sitting down (°) - ondermeer gedichten van Sylvie Marie, Bert Lema, Wouter Steyaert, Virginie Platteau, Peter W.J. Brouwer, Marcella Baete, Inge Boulonois, proza van David Troch, Rencontres (Frédéric Leroy), een column van Herlinda Vekemans en Rechtvaardige rechters (Alain Delmotte) bevat. Ook is van elk van de Zeven Dichters van laatst een gedicht opgenomen. Misschien – en niets belet mij nu nog om hier en in de toekomst schandelijk open en bloot publiciteit te gaan voeren – staat in Digther straks ook iets waar ongegeneerd ook jouw naam mag onder staan.

Digther Jrg. nr. 8/1 – Sint Veerleplein 10,8600 Diksmuide - redactie_digther bij hotmail punt com - http://users.skynet.be/digther/index.htm


(°) Poetry is dancing sitting down. Citaat van Charles Olson (zoals het werd opgetekend door Ann Waldmann) en door Alain Delmotte graag aangehaald in zijn mooie bespreking van Aquamarijn van Arne Deprez


Labels: , ,