maandag, januari 26, 2009

Dichters op het Spoor - 2009 - het verslag

Hoe was het? vraag je. En meteen laten in het oor de echo’s van dat kleine vreemde spoorfeestje los. Dichters op het Spoor! De editie 2009 was er eentje om, wie zou ik zijn om het anders te zeggen, na te laten deinen. Dichters en gedichten in alle maten en talen! Van het mooie lijstje dat de dagen voordien was meegegeven, ontbraken enkele namen. Willy Spillebeen, Herlinda Vekemans, Frank Decrits, Alain Delmotte, Frank Decerf, Albrecht B. Doemlicht en Patrick Cornillie dienden zaterdag wegens allerhande redenen de treinen te laten rijden.
Geplaagd als ze waren door ziekte, familiale omstandigheden en andere vormen van min of meer acute treindinitis. Peter Antheunis kwam het geheel versterken. Het begon al meteen erg mooi. In het Izegem van al onze plaatsen las Xavier Roelens, krachtig de spits afbijtend zoals we dat van hem gewoon zijn, uit dat grote nieuwe dikke rode boek een bedwelmend gedicht van Jan De Roek. In hoc signo… Sterk moment! Een beetje wielerjournalist zou zeggen “voorwaar iets beklijvends”. En zo ging het een dag vol gedichten-lang door. Er waren haltes in de stations van Brugge, Gent, Kortijk en Izegem.

Lees verder.

Labels:

zondag, januari 11, 2009

Dichters op het Spoor/Editie 2009

Na twee jaar onderbreking wordt n.a.v. Gedichtendag 2009 opnieuw aangeknoopt met het mooie poëtische evenement “Dichters op het Spoor”.

Op zaterdag 24 januari 2009 reist, rijgt en leest een schoon en aanzienlijk kransje dichters de stations van Kortrijk, Gent, Brugge en Izegem bij elkaar.
De deelnemers aan de editie 2009 zijn:
Ivo Allewaert,
Gilbert Coghe, Patrick Cornillie, Frank Decerf, Bart De Block, Alain Delmotte, Joris Denoo, Arne Deprez, Frank Decrits, Gie de Vos, Albrecht b Doemlicht, Dirk Elst, Diana Freys, Philip Hoorne, Sylvie Marie, Marie Meeusen, Tine Moniek, Paul Rigolle, Olaf Risee, Xavier Roelens, Wouter Rogiest, Willy Spillebeen, David Troch, Lies Van Gasse, Toon Vanlaere, Herlinda Vekemans en Hugo Verstraeten.

De dichters trekken met de trein doorheen Vlaanderen en lezen op geregelde tijdstippen voor in een aantal stations.
De tocht brengt hen spoorslags naar de stations van Izegem, Brugge, Gent en Kortrijk. Alles wordt muzikaal gelardeerd door muzikante Veerle Tieghem.

’s Avonds begeeft iedereen zich dan naar het fantastisch oord “In de Oude Sint-Pieter”, Sint-Pieterstraat 18, Izegem. Vanaf 18u45 lezen de dichters daar nog ‘ns voor tijdens een afrondend totaalspektakeltje. Ceremoniemeester/Treinwachter van dienst aldaar is Olaf Risee die zich nu al op de schedel krabt bij de vraag hoe hij een dergelijke meute dichters in toom zal houden.


Meer info.

Labels: