woensdag, februari 17, 2010

Kaal

Citaat/Citaten

Kansen moet je bij het haar grijpen, voor ze kaal worden.”

Het is niet het meest gevleugelde citaat uit het boek, verre van, maar het is én blijft natuurlijk wel een schitterend boek:
Yasunari Kawabata: Schoonheid en verdriet

Labels: ,

zaterdag, oktober 31, 2009

Teerlingen

Citaat/Citaten

Ik ben alleen maar goed omdat ik niet slecht ben. Ik heb teerlingen geworpen, maar daarmee het toeval niet afgeschaft. Ik ben klaar met de poëzie van het leven; nu volgt het proza. Mijn ziel zit gevat in gelatine. Ik ben het oudste wonderkind ter wereld.

Joris Denoo in "Miljarden flarden" - Elverdinge File - 3/2/2006

Joris Denoo is straks op 14/11/2009 ook één van de sterkhouders op "Literaire Living - Editie 2009".

Labels:

woensdag, juli 01, 2009

Een engel: het toeval.

De schilder heeft geen keuze. Hij moet tot een akkoord komen met de tijd.

Er is geen enkele keuze mogelijk. Een schilder kiest niet zijn doek, het doek kiest zijn schilder. De icoon, hem onbekend, komt naar hem. 'Hoe herken ik haar?' is de angstaanjagende vraag die hij zich dan stelt, terwijl hij op zijn nagels en penselen bijt.

Wachten. Hier moet de schilder tot een akkoord komen met de tijd. Een dringend probleem.
Urgentie dwingt. Het doek heeft lak aan de tijd en de tijd wreekt zich daarom op de schilder. Eén enkel icoon kost al gauw een schildersleven.

Onderweg, een engel: het toeval.


Philippe Vandenberg - uit “Brief aan de neger

Zopas raakte bekend dat de Gentse schilder Philippe Vandenberg net als eerder zijn spitsbroeder Marc Maet een einde heeft gemaakt aan zijn leven. Een meer dan groot verlies!

Labels: ,

dinsdag, juni 16, 2009

Storen of niet storen

"Si j’écris je dérange. Si je tourne un film, je dérange. Si je peins, je dérange. Si je montre ma peinture, je dérange et je dérange si je ne la montre pas. J’ai la faculté de dérangement. Je m’y résigne, car j’aimerais convaincre. Je dérangererai après ma mort. »

Journal d’un inconnu – Jean Cocteau
Vindplaats : Site officiel du comité Jean Cocteau

Labels:

zondag, juni 07, 2009

Wensdroom

Kleine en terloopse bedenking van een ander om vandaag misschien ‘ns voor de verandering helemaal mee te nemen tot in het stemhokje:

Misschien komt er ooit een ascetische elite die bereid is haar eigen voordelen in te perken ten voordele van het algemeen belang. Dan krijgen woorden als 'inzet voor anderen', 'leiding geven' en 'de verantwoordelijkheid opnemen' opnieuw de ouderwetse betekenis die ze in onze neo-liberale omgeving hebben verloren. Maar ik vrees dat ook dit een wensdroom is.

Vindplaats: Weerwerk – Jef Boven: De kloof tussen burger en politiek

Labels: ,

maandag, mei 18, 2009

Achter kan scharen

Mag ik vandaag voor de gelegenheid (en bij de registratie van de steeds vreemdere kronkels in de hoofden van de bonzen van De Morgen) 'ns iets van Facebook plukken waar ik mij, samen met jou, enkel achter kan scharen? Dat mag ik!

Dit citaat:

Stefan Hertmans schreef gisteren om 18:34
Het aangekondigde ontslag van o.m. Bernard Dewulf en Filip Claus toont dat de leiding van De Morgen besloten heeft de krant zelf ten grave te dragen: in plaats van in te zien dat kranten zich overbodig maken door steeds meer een soort gedrukte televisie uit te hangen, ontslaan ze juist de mensen die hun waarde en hun specificiteit uitmaken. Laten ze dus nog geldwolveriger, oppervlakkiger, weekendmagazineriger, schreeuweriger, vulgairder, puberaler etc etc worden, tot geen hond zich nog interesseert voor wat ze doen, en wij allen noodgedwongen elders de kwaiteitsinformatie halen die we nodig hebben. En laten ze niet op ons medelijden rekenen. Zoals zij dat niet hebben met de mensen die hun krant maakten tot wat ze ooit geweest is. Het doet pijn om geen krant meer te hebben waarin we kunnen geloven; het was onze laatste hoop dat niet alles cynisch is geworden.

Vindplaats: Prikbord van "Voor Bernard Dewulf"

Labels:

vrijdag, februari 13, 2009

Zeep

Men mag van H-F Jespers veel zeggen maar af en toe slaat hij wel een spijker waar de kop nog aan hangt:

De laatste vijftien jaar wordt de positie van de criticus daarenboven ernstig ondermijnd. Vroeger konden vaste critici minstens één keer per week informatie brengen over hun sector, terwijl nu mondjesmaat bepaalde critici worden ingeschakeld die à la tête du client een stuk maken. Zo worden al op voorhand de schaarse kritische stemmen gestuurd en wordt het geheugen van de cultuur om zeep gebracht. We leven in de waan van de ddag, ook in de politiek. De veralgemening van de ziekte van Alzheimer: dat is de toekomst.

Henri-Floris Jespers bij Frank Hellemans in Knack 11/2/2009: ‘Avant-garde is niet voor niets een militaire term

Zie ook: Futuristisch manifest revisited (De Boeken van DeBuren) – 19/2/2009 in Passa Porta. In samenwerking met Het beschrijf & Kaaitheater. In het kader van het Performatik-festival.

(Op 20 februari 1909 verscheen het eerste Futuristisch Manifest van F.T. Marinetti op de voorpagina van Le Figaro, het startschot voor de lange reeks avant-gardes van de 20ste eeuw. We herbekijken en herdenken de eisen en verwachtingen van toen. Sara De Roo (tg Stan) brengt een lezing van het manifest. Marinetti-kenner Sascha Bru (UGent) licht een en ander toe. Schrijver Jeroen Olyslaegers, beeldend kunstenaar Danny Devos en dichteressayist Dirk van Bastelaere reageren op sleutelbegrippen uit de tekst.)


(Citaat/Citaten)

Labels: ,

vrijdag, februari 29, 2008

Konijntje

"Ik hou niet van verhalen over een verdwaald konijntje dat op het einde zijn mama terugvindt."


Paul Verrept, jeugdauteur – Magazine Letters –29/2/2008 – Interview Lennie Stinissen
Paul Verrept, Geen spijt. Leven en liedjes van kleine Edith. Uitgeverij De Eenhoorn, +6, 15,95 Euro

In de reeks "Jouw statement zal het mijne zijn..."

(Citaat/Citaten)


Labels:

maandag, januari 07, 2008

Kikkers

"Het maakt een heel erg groot verschil of een denker een persoonlijke verhouding heeft tot zijn problemen, zodat hij daarin zijn lot, zijn nood en zijn grootste geluk vindt, ofwel dat de verhouding ‘onpersoonlijk’ is: namelijk dat hij alleen maar met de voelhorens van de koude, nieuwsgierige gedachte de problemen weet aan te raken en te begrijpen. In het laatste geval komt er niets uit voort, dat is wel zeker: want, ook al laten de grote problemen zich begrijpen, dan geven ze zich nog niet aan kikkers en zwakkelingen gewonnen, zo zijn ze nu eenmaal, voor eens en voor altijd."

Friedrich Nietzsche
Uit: “Die Fröhliche Wissenschaft” – Gepubliceerd in 1882 (!)
De draagbare Nietzsche – pag. 20 – ed. Prometheus

In de reeks: Soms klinken citaten bijna als waarschuwingen... Raar hé... En "raar" dan uiteraard in de (Vlaamse) betekenis van "vreemd"...
(Citaat/Citaten)



Labels:

vrijdag, december 21, 2007

Nat

Citaat/Citaten

“Het leven dat ik leid, dat ik heb mogen leiden, is een vakantie. Ik beschouw de dood als het einde van deze vakantie. En tot het zover is leef ik met volle teugen. Je hebt mensen die halverwege hun vakantie al zeggen: “Jakoba, die handdoeken niet gebruiken want dan zijn ze nat als we terugreizen.” Ik maak alles nat tot de laatste seconde.

Aster Berkhof (87 ondertussen) bij Margot Vanderstraeten
De Morgen - Woe 19/12/2007 : “We moeten tegen de absurditeit in opstand komen

In de reeks: Vandaag begin ik aan mijn eigen winter...

Labels: ,

dinsdag, november 13, 2007

Alarm



Een slechte dag



Niemand wilde naar hem luisteren.
De deuren sloten zich met een klap.
Ongeduldig geworden vriendschap
Spuugde de pit van de tong uit.
Met een gebed kwam de parochie van hem af.
Een wegsprintend gedicht van Rilke
reed hem aan op het zebrapad.
In het kader van de herfstjacht
raakte hem de eenzaamheid.

Nu is hij een alarm.



Ewa Lipska



Dit gedicht is één van 21 gedichten die onlangs verzameld en vertaald werden in Splinter, dichtbundel van Ewa Lipska.
Meer info over Splinter en Ewa Lipska, die we persoonlijk overigens eeuwig dankbaar blijven voor Wielrenners, één van de meest ultieme wielergedichten, vind je in het bericht hieronder.
Een interview met Ewa Lipska aangevuld met een aantal gedichten staat verder ook na te lezen op de Meanderbladzijden.


Labels: , ,

zondag, november 04, 2007

Strik

(Citaat/Citaten)

Je zit zelf in zo'n strik ook, het is een beetje defaitistisch, maar je zit daar door jezelf, ondanks jezelf, met instemming van jezelf in het grote weiland. Alle ruimte om je heen, maar het gekrioel van mensen maakt beweging in de strik... Dat maakt een heleboel duidelijk.
Ik hoop nog eens iets heel moois en begrijpelijks te maken. Dat is misschien mijn romantische verlangen. Misschien, misschien...
Toen ik in de zesde klas van de lagere school zat, vroeg de onderwijzer aan een jongen, een zekere X, het verschil uit te leggen tussen een olifant en een hertachtige. En die jongen sprak toen: ‘Een hertachtige heeft een slurf, en een olifantachtige draagt een gewei.’
Ik weet nog precies het stukje lucht dat ik toen zag, het partje blauwe lucht. Ik kan het niet uitleggen: een partje blauwe lucht. Maar ik dacht: het klopt.


Herman Hendrik Ter Balkt

Vindplaats: Johan Diepstraten en Sjoerd Kuyper in een interview met Herman Hendrik Ter Balkt. Dichters. Interviews bij DBNL

Labels:

vrijdag, september 21, 2007

Zingen

(Citaat/Citaten)

Zingen blijkt een huiveringwekkend naakte bezigheid.”

Vindplaats: Operasterren huilen om hun eigen aria's
Zie ook woord 815.

Labels:

donderdag, augustus 16, 2007

School

(Citaat/Citaten)

“Je moest jezelf wegcijferen om het onderwerp alle ruimte te geven, zelfs als het jezelf betrof. Op geen enkele wijze mocht er een persoonlijk spoor in het beeld achterblijven. Juist in de metamorfose van het persoonlijke naar het onpersoonlijke school de kracht van een beeld. Door jezelf te elimineren kwam je tevoorschijn, verhuld en alleen zichtbaar in de verhoudingen van kleurvlakken van schaduw- en lichtpartijen.”

Vindplaats: Bernlef, Op slot – pag. 90, Amsterdam, Em. Querido’s Uitgeverij Bv 2007.


Rubriek: Citaat/Citaten

Labels:

maandag, juli 02, 2007

O kijk

(Citaat/Citaten)

Gehoord aan de schoolpoort:

"O kijk, die meneer is ook nog mijn papa geweest... En 't was een hele leuke..."

Met dank aan Dirk V.G. voor de mededeling.

Labels: ,

vrijdag, juni 29, 2007

Parijs

(Citaat/Citaten)

Graag genoteerd:

“Mijn fantasie is veel groter dan Parijs”

Jos Pierreux

Letters – Magazine van de Standaard Boekhandel 15/6/2007 & De Zomer van het spannende boek

Labels:

donderdag, juni 21, 2007

Voorlopig

Genoteerd:

“Een gevangene is iemand die voorlopig onvrij is.”

Brugse gevangenisaalmoezenier Chris Saelens neemt na 31 jaar afscheid.

Labels:

vrijdag, mei 18, 2007

Bosie

Bosie: Ik geef je mijn geweer en jij schiet me neer.
Inman: Ik zal je niet neerschieten, maar evenmin zal ik de heuvel naar beneden lopen om jou in het oog te blijven houden.
Bosie: Dat is wat jij een woordraadsel (“a conundrum”) noemt,hé... Maar zal ik je even zeggen wat er aan mijn kant staat?
Inman: Wie of wat staat er aan jouw kant, Bosie?
Bosie: Het zelfvertrouwen van de jeugd

Vindplaats: dialoog uit Cold Mountain. Film van Anthony Minghella uit 2003.

(En dan komt het schot. The confidence of youth… Wordt hier met zelfvertrouwen niet het woord overmoed bedoeld? In elk geval komt het schot – wat had je dan gedacht - in het verkeerde lichaam terecht.)

Een film als een stripverhaal!

Labels: ,

zondag, april 29, 2007

Bestaan (Citaat/Citaten)

Misverstand nummer 2 is dat als je iets niet kan bewijzen, het dan niet zou bestaan.

Vindplaats: Geloof versus wetenschap

Eerder ook graag aangewend als en tot promotiemateriaal gepromoveerd in "Van de dagen: het woord..." (Woord nr. 737)

Labels:

vrijdag, februari 16, 2007

Lijk (Citaat/Citaten)


als het snikheet is
ga je van mayonaise dood
dat zei mijn tante

ze zei ook
dat ik nooit de deur uit moest gaan
zonder mijn portefeuille
want als ik verongelukte
moesten ze het lijk kunnen identificeren

26/4/1981
Homestead Valley, Californië

Sam Shepard – Motel Californie, Pagina 65

Motel Californie / Sam Shepard ; [ill.] Johnny Dark ; [vert.] Peter van Oers. - Amsterdam : Bakker, 1986. - 150 p., ill. - ISBN-10 90-351-0370-X
SBA: 701505


Rubriek: citaat/citaten

Labels: