vrijdag, februari 19, 2010

Literaire estafette

Wie dat wil mag ook dit bericht noteren. Op zaterdag 27/2/2010 e.k. gaat op initiatief van de VVL èn Digther in de Oostendse bibliotheek een literaire estafette door.
Van 15:00 tot 17:00 u. leest het navolgende schone volkje werk van eigen hand en hart: Bert Bevers, Hugo Verstraeten,Tony Rombouts, Paul Rigolle, Ferre Denis, Alain Delmotte, Richard Foqué, Diana Freys, Guy van Hoof, Marc Andries en Frank Decerf.
Minnaars van Oostende (én van de poëzie) blaas verzamelen!

Praktisch: zaterdag 27/2/2010 – 15:00 u – Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende. Organisatie: VVL – Info 059/50.85.74
Meer info: via deze Uit-in-Oostende-link

Labels: , ,

maandag, februari 08, 2010

ValentijnconcertOp zondag 14/2/2010 gaat in het kerkje van Wildenburg, Beernemsteenweg, 8750 Wingene, een Valentijnconcert door. Bij deze gelegenheid lees ik samen met Rudi Lejaeghere graag enkele gedichten. Hanne Kesteloot en Anke Steenbeke zorgen voor de muziek. Iedereen welkom!

Labels:

vrijdag, december 11, 2009

Overweldigd


Het is niet zonder een aantal mooie gevoelens dat ik navolgend bericht mag aankondigen. Vanavond wordt in het Gentse SMAK de Aon-prijs voor Beeldende Kunst 2009 uitgereikt aan Jasper Rigole. Jawel! De bijhorende tentoonstelling met nieuw werk OUTNUMBERED, a brief history of imposture (2009) bevat een nieuwe installatie van Rigole die net als het bekroonde Paradise Recollected veel dingen met ons van plan is, ondermeer het plaatsen van kanttekeningen bij de werking van documentaires, ‘fact fiction’ en populaire wetenschappelijke equivalenten. De tentoonstelling in het SMAK loopt vanaf 12/12/2009 tot en met 31/01/2010.

Zou het geheugen het onze zijn? En hoe wil, en zal het bewaren wat het ons - overweldigd als ooit tevoren - kan laten verstaan?

Extern:
Outnumbered. A brief history of imposture
van 11/12/2009 tot en met 31/01/2010
www.jasperrigole.com
www.aon.be
www.smak.be

Labels: , ,

zondag, oktober 04, 2009

Maustrofobie

In het stof ons aanschijns.

Hoe vertel je een geschiedenis die nooit tot het verleden zal behoren
Hoe vertaal je een verhaal dat nooit helemaal gevat kan worden.


Gisteren in het Koolskamp van al onze plaatsen een voorstelling van Maustrofobie meegemaakt. Mogen meemaken! Theater de Schaduw dat normaal vanuit zijn thuisbasis in de Wezekapel in Ardooie actief is, komt met zijn wonderlijke stukken geregeld naar buiten. Af en toe mag je dat zelfs zeer letterlijk begrijpen. Voor Maustrofobie werd een uitstekende locatie gevonden in de aandoenlijk vervallen fabrieksgebouwen van “Blekerij De Kortekeer”. Voor wie net als ik in “het herfsttij van de seventies” zelf ooit enkele blauwe maandagen (die zich zelfs uitrekten tot maanden) uitgerekend in het magazijn
van deze fabriek heeft gewerkt wordt de locatie bovendien des te aantrekkelijker. Even zocht ik in het duister naar herkenning. Die liet niet op zich wachten. De glinsterende buik van de karpers in het zonlicht op de vijver. Het boek in de pauze. (Raskalnikov!). Het blaffende bargoens van de chef-magazijnier. Het fluitsignaal van vier uur in de avond van september… In een ik en een gauw was het in één keer allemaal terug. Zelfs al groeien de jonge bomen in de Blekerij nu pijlsnel en dwars doorheen het dak van de Smidse… Het stuk zelf blijkt in een regie van Tom Ternest een mooi “massa-muis-spektakel” te zijn geworden waarin acteurs, figuranten en rusthuisbewoners elkaar in een spel van muizen en kattenmoeiteloos weten te vinden. In Maustrofobie, gebaseerd op de graphic novel Maus van Art Spiegelman gaat een toneelregisseur samen met zijn vader en zijn zoon op zoek naar een hap loodzwaar onverwerkt verleden. Dat pakt af en toe wel heel lang uitgesponnen uit. De twee uur konden best wat worden ingeperkt maar het spel van de hoofdacteurs (Bart Cafmeyer! Roland Vanbosseghem! Sus Slaets!(foto)… )


en de muziek, de soundscapes en de zang van Filip Delameillieure en Jeroen Degrieck maken heel veel goed. De slotscène – er valt een gordijn van verse regen in het stof ons aanschijns – was ronduit indrukwekkend. Zonder meer ontroerend! Een stuk als Maustrofobie maakt duidelijk wat op vandaag ook “niet professioneel theater” vermag: een glans en een gloed geven aan het verleden en de dingen die er eerst niet waren.

Maustrofobie – een sociaalartistieke theaterproductie van Theater de Schaduw op locatie in de Blekerij te Koolskamp vandaag om 17 u en ook nog op 8, 9 en 10 oktober om 20 u.

Meer info: Theater de Schaduw en de Spil, Roeselare.

Extern:
Art Spiegelman
Maus-graphic novel
Tom Ternest
Bart Cafmeyer
Sus Slaets
Filip Delameillieure
Vrienden van de Schaduw op Facebook

Labels:

vrijdag, oktober 02, 2009

Van het hart een steen

Uitnodiging

Van het hart een steen, de vierde dichtbundel van Paul Rigolle wordt op vrijdag 23 oktober 2009 om 20:30 u. voorgesteld in de Werf, Werfstraat 108 in Brugge.

Frank Pollet leidt in, Paul Rigolle leest en Jef Van de Casteele
zorgt voor enkele hartverscheurende muzikale tussenkomsten…


Iedereen welkom!

www.poeziecentrum.be
www.dewerf.be

Van het hart een steen is na 23 oktober verkrijgbaar in de betere boekhandel, on-line of via de uitgeverij Poëziecentrum
Alle info via de Van het hart een steen-link.

Labels: , ,

zaterdag, juli 18, 2009

Kask in kluis

Om meer dan één goeie reden willen we hier noch de Gentse Feesten (of toch een aantal fragmenten ervan) noch de bijzondere tentoonstelling “Kask in kluis”, die tijdens de Gentse Hoogdagen loopt, missen. En we hopen van jou hetzelfde. Het nieuw (én gratis) filmevenement “Kask in Kluis” bestaat op de Gentse Feesten uit twee delen. Op de eerste en tweede verdieping van de Wynaert-kluis zijn de mixed media installatie ‘An Elementary Taxonomy of Collected Memory’ van Jasper Rigole en de tentoonstelling ‘The World One Minutes’ te bekijken. In een tweede luik vinden er elke vooravond van 17u tot 19u ook acht filmsalons plaats waarop docenten, eminente oud-studenten en huidige studenten van de film- en animatiefilmopleiding aan Hogeschool Gent KASK hun werk tonen en zelf inleiden in dialoog met het publiek.
Alles vindt meer dan zijn beloop (en zijn gading) in de éénmalig opengestelde kluis van de Nationale Bank. Wie dat wil kan bovendien ook nog ‘ns aardig wat blijven hangen. Terras én walvisbar staan daarvoor bijzonder garant!

Praktisch
Wanneer: tijdens de Gentse Feesten, van zondag 19.07 t/m zondag 27.07/2009
Tentoonstelling World One Minutes & Jasper Rigole, elke dag vanaf 14:00 tot 17:00
Filmsalon, telkens van 17:00 tot 19:00.
Waar: De Wijnaert (voormalige gebouwen Nationale Bank), Bisdomplein, 9000 Gent.
Toegang: Gratis!

Extern:
Kask in kluis
Gentse feesten 2009
Site Jasper Rigole
The World One Minutes
Kask

Labels: ,

vrijdag, februari 13, 2009

Zeep

Men mag van H-F Jespers veel zeggen maar af en toe slaat hij wel een spijker waar de kop nog aan hangt:

De laatste vijftien jaar wordt de positie van de criticus daarenboven ernstig ondermijnd. Vroeger konden vaste critici minstens één keer per week informatie brengen over hun sector, terwijl nu mondjesmaat bepaalde critici worden ingeschakeld die à la tête du client een stuk maken. Zo worden al op voorhand de schaarse kritische stemmen gestuurd en wordt het geheugen van de cultuur om zeep gebracht. We leven in de waan van de ddag, ook in de politiek. De veralgemening van de ziekte van Alzheimer: dat is de toekomst.

Henri-Floris Jespers bij Frank Hellemans in Knack 11/2/2009: ‘Avant-garde is niet voor niets een militaire term

Zie ook: Futuristisch manifest revisited (De Boeken van DeBuren) – 19/2/2009 in Passa Porta. In samenwerking met Het beschrijf & Kaaitheater. In het kader van het Performatik-festival.

(Op 20 februari 1909 verscheen het eerste Futuristisch Manifest van F.T. Marinetti op de voorpagina van Le Figaro, het startschot voor de lange reeks avant-gardes van de 20ste eeuw. We herbekijken en herdenken de eisen en verwachtingen van toen. Sara De Roo (tg Stan) brengt een lezing van het manifest. Marinetti-kenner Sascha Bru (UGent) licht een en ander toe. Schrijver Jeroen Olyslaegers, beeldend kunstenaar Danny Devos en dichteressayist Dirk van Bastelaere reageren op sleutelbegrippen uit de tekst.)


(Citaat/Citaten)

Labels: ,

vrijdag, januari 23, 2009

Grote gevoelens

Aankondiging op de Gedichtendagsite die uiteraard ook hier in deze bladzijden niet kan ontbreken:

Poëzie in de Schemering - Parcours “De Grote Gevoelens

Oostende
Zondag 1/02/2009
Tijd: 19:00 u.
Entreeprijs: 10 euro

Wandeling van het Paulusplein met als gidsen Piv Huvluv, Paul Rigolle, Patricia Lasoen en Frank Decerf, over de Grote Gevoelens. verrassingen en versnaperingen Finale door Douvie in de Peperbusse Gallerie

Locatie: Paulusplein - 't Kroegske, St.Paulusstraat, 80, 8400 Oostende

Informatie: De Beeldstorm/Iwein Scheer 059.808191
debeeldstorm [at] hotmail.com & deze Oostende-link

Labels: ,

zondag, november 30, 2008

Ghent in Cap

In geen geval zal ik in deze kolommen het mooie evenement “Huid en Haar” van Ghent in Cap vergeten! Ghent in cap is een kunstencentrum uit Gent dat positieve actie onderneemt met artiesten, die de wereld anders horen, zien, ruiken, proeven en voelen... Drie blinde schrijvers nodigden niet-blinde schrijvers uit om met hen mee te werken. Het resultaat daarvan is te zien op zondag 7 december 2008 in de Gentse Maagdestraat. Maar “Huid en Haar is natuurlijk veel meer dan dat. Je ziet de tentoonstellingen “Poëzie in beeld” en “Rare Snuiters”. Wiwok treedt op. Er is een performance van de deelnemers aan de poëzieworkshop, begeleid door Philip Meersman en de winnaars van de poëziewedstrijd worden bekend gemaakt. Van 15.00 u tot 17.00 u. lezen bovendien de navolgende dichters gedichten en ander moois: An Spittael, Carine Laenen, Dirk Elst, Hugo De Clercq, Jean Bos, Jase Van Grembergen, Marie Meeusen, Paul Rigolle, Philip Meersman, Sam Verhaert, Sven de Swerts, Trees Van Aerdebrugge en Xavier Roelens.

Plaats van het gebeuren: Maagdestraat 14, 9000 Gent – Zondag 7 december 2008 vanaf 14:00 u.

Meer info bij Dirk Van Den Broeck op 0473 63 93 81 of dirk.van.den.broeck (at) ghentincap.be en via deze Facebook-pagina.

Labels: ,

vrijdag, november 14, 2008

Quando

Om prat op te gaan ! En alleen al daarom genoteerd in al onze agenda’s (in de rode, de groene, de zwarte én de blauwe):

PERCHE REALIZZARE UN'OPERA QUANDO E COSI BELLO SOGNARLA SOLTANTO?sat 22.11 → sun 14.12.2008 (*)

Michiel Alberts, Fia Cielen, Ronald Detige, Simon Gush, Judit Hettema, Reiko Kanazawa, Lea Lagasse, Jasper Rigole, Elif Saglam, Marie Snauwaert, Hans Wuyts, Oleg Yushko

opening: fri 21.11.2008
Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen, Gustaaf Magnelstraat 4, 9000 Gent (tussen Joseph Platteaustraat en Rozier)

Opening: Friday November 21, 2008 - 8 PM / Exhibition: November 22 till December 14, 2008 Open from Thursday till Sunday from 12 PM till 6 PM / Nocturnes till 10 PM on Thursday December 4 & Saturday December 13, 2008 / Free entrance

HISK 08
Michiel Alberts (NL) - Fia Cielen (BE) - Ronald Detige (BE) - Simon Gush (ZA) - Judit Hettema (NL) - Reiko Kanazawa (JP) - Lea Lagasse (FR) - Jasper Rigole - (BE) - Elif Saglam (DE/TR) - Marie Snauwaert (BE) - Hans Wuyts (BE) - Oleg Yushko (BY)

Curators:
Philippe Van Cauteren & Thomas Caron

Meer info: Hisk.edu

(*)"Why produce a work of art when it's so nice just to dream about it?", from P.P. Pasolini's ‘Il Decamerone’ (1971)
Il Decamerone (1970) by P.P. Pasolini

Labels: ,

maandag, november 03, 2008

Koren

Tussen alle boekenbeurzen - gaan we of gaan we niet? - en iets-met-boeken-windvlagen door - kijken we of kijken we niet? – is en blijft er Druksel. Wat deze nieuwe Drukselherfst in petto heeft? Een verdere exploratie van bewegende gedichten (Tonnus OosterhoffHandschreeuwkoor), een bundel met woorden en beelden ter loutering (Peter van Lier & Machteld van Buren - Bodemsanering) een road poem en een les Franse filosofie (Arnoud van Adrichem - Buiten) en een essay over hedendaagse poëzie (Peter van Lier - Een microspoor in de poëzie: over Gerard Reve).

Druksel? Omdat de kleinste Koren vaak de mooiste Stemmen bergen!

Labels: ,

zondag, augustus 17, 2008

In elkaar

Een omweg is een leven? Onderweg, ergens tussenin, tussen Knokke en Brussel weet ik Gent de laatste dagen van de zomer kleuren. In het Caermersklooster, Maaike en de Patersholbewoners. Verderop in de Sint Pieters-abdij Jean Bilquin. Nog tot in september. Een impressie is een leven. Al evenzo: Marc Maet in het Guislain-museum. De schilderkunst is niet een geval maar een toestand. Het hart (Image perdue). Acryl op doek, 1982. Rilke’s rust. O ja, dat ken ik, Le spleen de Gand. Elders dan weer: niets dan Rustin! Dans le couloir. La petite chaise rose. Veel Rustin! Te veel Rustin voor één hoofd. Olie op doek. (“Hij schildert mensen naar imaginaire modellen”). Van tomograaf tot functionele magnetische resonantie. De hersenen in kaart gebracht...

In elkaar gaat alles naadloos over.

Om te eindigen ten slotte waar men begonnen is, bij een koffie op een terras. ’t Zuiden van Europa… Nee, het moet niet altijd met grote halen gaan, het leven. Er hoeft niet steeds te worden toegetast. Of toch niet meer dan nodig. Een aanraking. Iets te registreren, het kan volstaan. De woorden ontploffen. Het beeld bevriest (ons) in de warmte van de tijd. Ik schreef het op in een gastenboek en vroeg mij af of het wel waar was wat ik schreef. Of het juist was. Of het wel klopte. En ook of ik het wel mocht geloven dat, als ik het hier zo zou schrijven, Gent een boek is dat plaats kan bieden aan de roerloosheid van de mooiste dagen.

Extern:
Nog dit weekend: Gent Patersholfeesten met in de voormalige brouwerij van het CaermerskloosterPatersholbewoners vroeger en nu” 25 jaar later, een heel mooie tentoonstelling van Maaike Bearelle.
In het museum dr. Guislain: Marc Maet en Jean Rustin
In de Sint Pietersabdij: Jean Bilquin, nog tot in september.

Labels: , ,

woensdag, augustus 06, 2008

Woordbeeld

Woordbeeld 2008

In geen geval mag ik hier nalaten om, voor het te laat is, nog ‘ns Woordbeeld te vermelden. Tijdens de maanden juli en augustus 2008 kan men in de Sint-Pietersabdijkerk van Lo terecht voor een fijne confrontatie tussen woord en beeld. Drie beeldende kunstenaars van de kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. en drie dichters investeren in verstilling. Jacob Baert, Koen Hendrik en Paul Rigolle doen het met het woord. Nancy Demeester, Oswald Fieuw en Bernard Sercu verbeelden hun beleving van het kijken. De tentoonstelling in het blakende Lo-Reninge is dagelijks, en nog tot 31/8/2008, te bezoeken tussen 14u30 tot 17u. Het is een idee!

Labels: ,

maandag, mei 12, 2008

Trilt

Ill. Bernard Sercu, Point vierge (landschap C), olieverf op doek, 100 x 180 cm, 2007


Trilt


Bij het plastisch werk van Bernard Sercu


Alles schrappend wat niet nodig is
komt het bij elkaar. Wat het van ons vergt,
wat het eist, hoe diep het gaat is wat ons heeft
aangeraakt en aangetast. Het rooft zich uit.

Het wast zich wit. Het vlakt en vlagt.
Uitgepuurd en uitgeput, vol van karigheid.
Kervend tot het trilt zoekt het grenzen op.
Tot het blank staat in de winter van de woorden.

Tot het zich, ver voorbij de taal, in ons ophoudt,
met inzet van alle zinnen.
©Paul Rigolle
Van Bernard Sercu loopt straks ‘Point Vierge’, een tentoonstelling. Van 25 mei tot 15 juni 2008 in De Queeste Kunstkamers. Vernissage op 25 mei 2008 van 15u tot 18u.
Meer info via de Queeste-links.


Labels: , ,

donderdag, april 24, 2008

Open Die Studios!
Ill.: Impressie editie 2007

Natuurlijk sluit ik mij aan bij deze invitatie!

Hartelijk welkom op / We hope to have the pleasure of your company

HISK OPEN STUDIOS
25/26/27 APRIL 2008


Michiel Alberts (NL), Mike Carremans (BE), Fia Cielen (BE), Ronald Detige (BE), Simon Gush (ZA), Judit Hettema (NL), Reiko Kanazawa (JP), Ermias Kifleyesus (BE), Emi Kodama (CA), Pawel Kruk (PL), Lea Lagasse (FR), Jasper Rigole (BE), Niklaus Rüegg (CH), Ruth Sacks (ZA), Elif Saglam (DE/TR), Bastiaan Schevers (NL), Anne Schiffer (DE/NL), Netally Schlosser (IL/AT), Marie Snauwaert (BE), Joris Van de Moortel (BE), Frederik Van Simaey (BE), Maarten Vanden Eynde (BE), Sarah Westphal (DE), Hans Wuyts (BE), Oleg Yushko (BY)

Vrijdag / Friday 25 04 2008 _ 10:00 > 20:00
Zaterdag / Saturday 26 04 2008 _ 14:00 > 20:00
Zondag / Sunday 27 04 2008 _ 14:00 > 20:00

Uitreiking van de AON Prijs voor Beeldende Kunst 2008 aan Filip Vervaet, HISK-laureaat 2007
Presentation of the AON Award for Visual Art 2008 to Filip Vervaet, HISK-laureate 2007

Vrijdag / Friday 25 04 2008 _ 20:00 > 22:30
(RSVP: opening@hisk.edu)
(opgelet: open studios sluiten om 20:00 | attention: open studios close at 20:00)

Tentoonstelling / Exhibition ‘Filip Vervaet, Viewpoint’
zelfde uren als "Open Studios"

Open Studios is supported by Westmalle and Filliers

HISK
Hoger Instituut voor Schone Kunsten
Higher Institute for Fine Arts
Charles de Kerchovelaan 187a
B-9000 Gent
T +32 9 269 67 60
hisk@hisk.edu
www.hisk.edu

(In de reeks Mijn Nepotisme Is Veruit Het Mooiste)

Labels: ,

dinsdag, april 15, 2008

Een boekenfrictie


Nooit eerder in Gent de Witte zaal betreden? Dan zie je jouw kans nu wel helemaal schoon! Komende donderdag 17/4/2008 opent er de tentoonstelling "Konkrete poëzie, Fluxus en conceptuele kunst: een boekenfrictie".

Concept en samenstelling: Marc Goethals - De tentoonstelling loopt van 18/04 tot 24/05/2008

Marc Goethals geeft op het symposium 'Bold Italic' in kunstencentrum Vooruit zelf tekst en uitleg: info op www.vooruit.be/bolditalic.

WITTE ZAAL vzw | Posteernestraat 64, Gent, België
open van dinsdag tot vrijdag van 12u30 tot 18u00
en op zaterdag van 14u00 tot 17u00
tel: +32 9 225 42 90 | +32 498 905 913
info@wittezaal.be | www.wittezaal.be

Ill. "Trois peintres Fluxus", Paul Rigolle - Nice 2003

Labels: , ,

vrijdag, maart 28, 2008

Vrijstaat o - Beat!

Dit kan mooi, op de bekende valreep, net nog op de agenda : Vrijstaat o. – Beat!
Literaire marathon rond de Beat Poets

presentatie / GUDRUN DE GEYTER (Klara)
line up / JULES DEELDER, SIMON VINKENOOG, HAGAR PEETERS, CHRISTOPHE VEKEMAN, STIJN VRANKEN, VIVIANE DE MUYNCK, HET BEAT!ORKEST feat. BART MARIS, DE JAZZPOËTICI en ROLAND
19u tot 3u / letteren – muziek – feest

19:00 Opening door de Jazzpoëtici
19:50 Frank Albers over Beatland
20:30 BEAT!orkest feat. Bart Maris-Kristof Roseeuw-Peter Vandenberghe
+ Xavier Roelens / Hagar Peeters / Stijn Vranken / Andy Fierens / Christophe Vekeman
22:00 Viviane De Muynck leest 'Howl' + soundscape BEAT!orkest
22:30 Jules Deelder
23:00 Roland met 'beat' songs
23:40 Simon Vinkenoog
00:10 DJ SAVA aka Jan Ducheyne (tot 03:00)

Locatie: Bagatelle, Kon. Astridlaan 10 (tramhalte 'Renbaan'), 8400 Oostende
Inkom: 12 € in vvk - 15 € add
Tickets
In&Uit Oostende, Monacoplein 2
tel 059/70 11 99

Meer info : Vrijstaat o en de buren

Labels:

vrijdag, maart 07, 2008

Literaire Living – Editie 2 - 2008
Het fijne poëziefestivalletje “Literaire Living” is aan zijn tweede editie toe!

Op zaterdag 3 mei 2008 verwelkomen Reinout Verbeke en de lieflijke medewerkers van Theater De Schaduw in het Ardooie van al onze plaatsen de dichters Peter Verhelst, Luuk Gruwez, Serge van Duijnhoven, Eva Cox en Joost Vanbrussel.

Presentatie: Johan Vandenbroucke & Ann Meskens. Muzikale begeleiding: Dichters dansen niet.

De jaarlijkse hoogmis van de Poëzie, het bekt niet onaardig als aantrekgeintje. Straks slaagt Literaire Living er nog helemaal in om elk heimwee naar vroeger en naar Sappho te doen verbleken. Nieuw dit jaar is de poëziewedstrijd die aan het festival wordt vastgeknoopt. Misschien staan en zitten wij straks ook naar u te luisteren!

Literaire Living - De jaarlijkse hoogmis van de Poëzie – Za 3/5/2008 – 10€ vvk – 12€ deur - Reservatie via Theater De schaduw.

Editie 1 – 20/5/2007
Editie 3 – 14/11/2009


Labels: , ,

woensdag, maart 05, 2008

Tegenstem

Dichters voor Verdraagzaamheid

Vrijdag 7 maart 2008 vanaf 19 uur in De Mustang aan Het Pand te Waregem:

Optredens van o.a.: Dirk Vekemans, Staf De Wilde, Norbert De Beule, Han van der Vegt, Philip Meersman, Xavier Roelens, Kurt De Boodt, Eva Cox, Alain Delmotte, David Troch, Didi De Paris, Herlinda Vekemans, Bart Stouten, Richard Steegmans, Sven De Swerts, Michiel D'hont, Ivo Allewaert en Martijn Benders.

De presentatie is in handen van Olaf Risee. (De lijst met namen wordt nog aangevuld.)

Er wordt deze dagen veel gezegd over moslims en de islam.
Veel van wat gezegd wordt komt louter voort uit angst en wordt niet onderbouwd door feiten. Dichters voor Verdraagzaamheid wil op vrijdag 7 maart een meervoudige tegenstem laten horen. De avond is nadrukkelijk niet bedoeld vóór de moslims of tégen extreem-rechts. De avond is evenmin bedoeld om de problemen die er zijn in onze multiculturele samenleving te bagatelliseren. Wij vinden dat er op elke bevolkingsgroep en op elke religie kritiek geuit mag worden, maar dan wel gebaseerd op feiten. Wij keren ons tegen vage verdachtmakingen en valse insinuaties.
De avond is een pleidooi voor verdraagzaamheid, nuance, redelijkheid en dialoog. Een pleidooi vóór de ratio en tégen de angst.


Dichters voor Verdraagzaamheid is een initiatief van Michiel D'hont en Olaf Risee met de steun van de Wereldraad en compagnie de URN.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olaf Risee.
Zie over de oorsprong en het opzet van één en ander ook dit bericht op de site van In Letterland

Labels: ,

vrijdag, februari 08, 2008

Meeuwentemmer (M/V)

En ondertussen in Oostende...

Van al de badplaatsen en de plaatsjes aan die schreeuwlelijke kustlijn van ons is en blijft Oostende de enige echte appel in mijn ogen. Nee, niet Blankenberge, Koksijde of Knokke, bewaar me. Geen Nieuwpoort zal mij verblijden. Als er ooit sprake moet zijn van een maitresse die zichzelf de houding van een stad aan kan meten laat mij dan glorieus mezelf bedriegen met Oostende. Haar hotel Du Parc, haar Stedelijk dat sinds er een winkelpand in de plaats is gekomen letterlijk op straat moet zitten en haar PMMK, haar vistrap, haar renbaan en haar inwijkelingen (Claus! Snoek! Mutsaers! ). Haar Remi's en haar Mar(t)inen, haar dikste Mathilde. Ensor, Spilliaert en Gaye, haar Velter en haar Zeezotje... Alles is goed genoeg om mij voor zo’n zondags tripje richting Oostende vooruit te branden. Wie in al dat lelijke moois, wie in het verscheurde en het voorgoed verkwanselde van deze kleine stad van mijn voeten zichzelf kan blijven herkennen moet welhaast een dichter zijn. Hoeft het te verbazen dat de poëzie sinds jaar en dag hoogtij blijft vieren in Oostende? In de zomer is er Taz (Theater aan zee), een vertrouwd begrip ondertussen. En net hebben ze opnieuw, wat ze er zelf noemen de meest prestigieuze poëzieprijs van Vlaanderen uitgereikt. Tweejaarlijks 4375 Euro veil te hebben voor niet meer dan negen gedichten, het is inderdaad niet niks. Een mens mag er niet aan denken hoeveel dichtbundels daarmee zouden uitgegeven kunnen worden. Al zeg ik er meteen graag bij dat de prijzen net als zoveel jaar geleden ook dit keer heel goed terecht zijn gekomen. En nog is dit niet alles in Oostende. Graag ruim ik in deze kolommen plaats voor wat er dit weekend staat te gebeuren. Liefde tussen de lijnen. Het lijkt wel voetbal, maar het is het niet. Wie zoals Geert Tavernier en zijn medewerkers in één en hetzelfde weekend ondermeer Hafid Bouazza, Liesbeth Lagemaat, Peter Theunynck, Tsjad Bruinja, Rob Schouten, Dimitri Casteleyn, Erwin Mortier, Bart Moeyaert en andere Kees Van Koten’s naar zijn stad kan halen, verdient niets dan waardering. En o ja, voor ik het vergeet, ook dit nog. Ook Oostende is sinds kort een stadsdichter rijk. Ze hadden er al Hedwig Speliers, Frank Decerf, Ludo Abicht, Xavier Tricot (van wie we pas in Wintergloed in de Venetiaanse gaanderijen ook al erg aardig plastisch werk zagen…) en Paul Soete… Dus zou je denken, zo moeilijk moet dat niet zijn, een stadsdichter vinden voor Oostende. Maar nee, ook hier weer, en wat schimmig, een wedstrijdje… Een stadsdichter die geacht wordt om gratis en voor niks vier gedichten te schrijven en die ook nog ‘ns is gekozen door de jonge politici die al meteen in hun reglement laten zetten dat ze niets met het stadsbestuur te maken willen hebben, er zijn minder giftige geschenken. We wensen Eddy Debuf, zo heet de laureaat, als Oostends stadsdichter niettemin niet veel verborgen leed toe maar hij zal natuurlijk wel harder uit zijn pijp moeten komen dan wat hij in zijn eerste ged(r)icht heeft weten neer te zetten. Gezocht: Meeuwentemmer (M/V), las ik in Oostende laatst op de flank van een tram. Wedden dat ze straks ook die nog gaan vinden!

Liefde tussen de lijnen – dit hele lange weekend 8-10/2/2008
Wintergloed – nog tot 24/2/2008


Labels: , ,

woensdag, december 19, 2007

Het glas

Het glas te heffen! Op Frank De Crits die - zo goed als onmogelijk – vijfenzestig wordt... En op de poëzie. Er valt niet aan te tornen! Er valt niet aan te weerstaan!

100 jaar Vlaamse poëzie met Frank De Crits, Chris Lomme & vrienden
vrijdag 21 december om 20 uur – Passa Porta
Of nog: Het beschrijf sluit 2007 af en Frank De Crits praat met Mia Droeshout over zijn liefde voor de poëzie.

Meer heeft dit leven niet te bieden!


Labels:

maandag, december 03, 2007

Breukers in Punt BE

Gisteren in Kasteel Walburg een zondagochtend van de poëzie meegemaakt. Breukers in Punt Be! De stad Sint-Niklaas had haar best gedaan. Ze had van zichzelf al voor lichte storm, een ridderzaal vol dichters en stilvallende kermismolens op de Grote Markt gezorgd. Chrétien Breukers zelf – aangename kennismaking! - was zoals we ons dat hadden voorgesteld: geheel en al zichzelf. Een man met in zijn stem het gouden randje van de ironie die alnaargelang en desgewenst met gemak een messive, een doodsbrief of een mare in de bek van de vogel propt. In het echt ziet hij net zo minzaam uit als op virtueel papier. Straf en patent. Contra-basser, de monsieur Non van de Nederlandse letteren! En Zijn Plan, dat hij gisteren in Sint-Niklaas voor een aandachtig publiek vol Vlaamse dichters toe mocht lichten, we lusten het wel, al willen we het eerst ook nog ‘ns zien op papier. Dat dat er ook van komt heeft hij ons achteraf met klem beloofd. Chrétien Breukers? Een man die in dat schitterende stuurloze lappendeken van een land van ons met een Plan komt aanzetten kunnen we hier alleen maar koesteren! Doodknuffelen dat doen we later wel.

Notitie bij: Poëzie op zondagmorgen - Chrétien Breukers in Sint Niklaas – Zo 2/12/2007

Labels: ,

zondag, december 02, 2007

Details

Bericht aan Ryam (2)

"De uitgave 2008 zal een kalendarium hebben met een looptijd van 29 november 2007 tot en met 28 januari 2009;de Weekly is met dit kalendarium dus weer een echte 14 maands-agenda !"

Die van Ryam zijn mannen (en vrouwen) van stavast. Een kalendarium over veertien maanden! Er is geen woord van gelogen. Verleden jaar liet ik mij - vervuld van een lichte dosis detailkritiek - nog ‘ns gaan, dit jaar is alles vergeven en vergeten. Om maar te zeggen dat ik, lang voor dit Kipling-land een noodregering heeft, dankzij Ryam, ik zeg het niet extreem luid maar toch met de nodige kracht, al aan het nieuwe jaar ben begonnen! Ik ben niet ziek maar het zachte, oeverloze meesmuilen op mijn eigen gezicht om hen die straks eindejaars en inderhaast nog een agenda voor 2008 bij elkaar moeten scharrelen, dat, dat wil ik (samen met mijn weekly) niet meer missen.

Details matter
!

Bericht aan Ryam (1) stond hier...

Labels: ,

donderdag, oktober 25, 2007

Barstekelig

Als het goed is mag dat ook wel ‘ns worden gezegd. Met evenveel woorden! Maandag laatst ging in het West-Vlaamse provinciehuis een infosessie door over “Het sociaal en fiscaal statuut van de auteur”. Een hele mond vol én een barstekelig onderwerp. Greet Souvereyns, juriste van het Kunstenloket hakte zich maandagavond in het gezelschap van een pak schrijvers en scribenten aardig een weg doorheen de niet meest-toegankelijke materie. Vijfenzeventig slides en een koffiepauze later ging het bij velen nog altijd niet helemaal dagen. Maar geen nood, onthouden we vooral dat het Kunstenloket in individuele consultaties en op afspraak graag blijft assisteren bij de bestrijding van allerhande juridische ommekantjes die helaas, driemaal helaas, met het gehonoreerde tekstschrijven gepaard kunnen gaan.
Op de thuissite van het Kunstenloket staat trouwens nog meer fraais op dit vlak. Graag vermeld ik hier ook nog even de knappe ontvangst die ons in het Boeverbos te beurt mocht vallen. Broodjes en water in alle maten… Meer hoeft dat op een maandagavond niet te zijn. Bovendien stuurde men elke aanwezige ook nog ‘ns de nacht in met een vleug gebundelde poëzie. De praalstoet van de taal. Wat natuurlijk nog geen reden was om er ons van te weerhouden om met een ouwe gabber van oude & komende oorlogen nog ‘ns een mooi oord van verderf als De Chalet in te trekken. Veel poëzie leek mij daar evenwel niet (meer) aan de orde. Schabouwelijk toch hoe men in de schijnbeweging van één avond in staat is, om het statuut van de auteur en de praalstoet van zijn werk, moeiteloos in te ruilen voor de komende clash van 9 november die op de platse van Sint Andries nu al door veel van de hoofden spookt!

Extern: Kunstenloket. Aanspreekpunt voor zakelijk advies.

Labels: ,

vrijdag, september 28, 2007

Je moet niet

Het grote grandioze feest van de covers (10)
Jacques Kruithof
Je moet niet doen alsof alles hetzelfde is
Een pamflet
Paperback, 96 blz, 9,9 euro
Isbn: 9789045012872
Uitgeverij Atlas

Extern: Bibman-Blog

Agenda
N.a.v. 40 jaar Malpertuis gaat op zondag 30/9/2007 (“de dag dat het wereldkampioenschap verreden wordt) om 11:00 u. in theater Malpertuis in Tielt ook een debat door met dit boek als uitgangspunt.

Woedt er een cultuuroorlog of komt die eraan?
Is de toekomst aan de culturele omnivoor?
Hoe zit het met de hoge en lage cultuur? Komen ze bijeen in een smeltkroes of blijven ze gescheiden?
Wat stelt cultuur eigenlijk nog voor in het onderwijs, op de kunstpagina’s van de kranten, op de televisie, in de politiek?
Wordt de elite bedreigd? En om welke elite gaat het dan?


Deze vragen stelde de Nederlandse publicist Jacques Kruithof in zijn in 2006 verschenen pamflet Je moet niet doen alsof alles hetzelfde is.
TheaterMalpertuis wilde hier dieper op ingaan en nodigde Benno Barnard, Lieven De Cauter, Gust De Meyer, Jacques Kruithof (o.v.), Rudi Laermans en Liv Laveyne uit om over de kwestie te debatteren.
Joël De Ceulaer modereert. Zondag 30/9/2007 - 11:00 u.

Meer info: malpertuis.be
Zie ook het weblog: Het hol van de vos over o.a. één van de laatste Malpertuis-producties: Citytrip

Rubriek: Het grote grandioze feest van de covers

Labels: