zaterdag, januari 23, 2010

Gedichtendag - editie 2010

Gedichtendag, editie 2010 komt er aan. En dat hebben we alweer graag (en soms wel wat ten overvloede) geweten! Vandaag reist – hoewel niet lijfelijk - mijn hele zielshuishouding mee met de nieuwste editie van Dichters op het Spoor. Woensdag die komt, 27/1/2010, ben ik aanwezig in “De Kleine Stooringhe” in Rumbeke waar om 19:30 u. in samenwerking met de Stad Roeselare Blauw verklaarde lichtmuziek, een dichtbundel van Dirk Blockeel wordt voorgesteld. (Meer info: bib Roeselare).
Op vrijdag 29/1/2010, “daags na”, lees ik samen met Rudi Lejaeghere om 18:00 u. in de Wingense bibliotheek om daarna om 20:00 u. in het onvolprezen boekenoord de Zondvloed in Roeselare graag nog ’s alles over te doen. In Roeselare staan ook nog Philip Hoorne, Delphine Lecompte, Dirk Clement, Roderik Six, Tine Moniek en Frederik Delaere op het "Daags na gedichtendag"-programma. Ook hier geldt: iedereen zeer welkom!

Labels: ,

woensdag, november 11, 2009

Mannenpak

Ik lees net het bericht dat de Ako-literatuurprijs 2009 naar Erwin Mortier gaat. Voor “Godenslaap”. Het is volkomen terecht. Deze zomer was ik in het boek begonnen met wat getreuzel. Met enige kortademigheid. En hooikoorts, de luie zomerlezer in ons eigen… Wat ging immers aan dit boek, voor ik het in mijn eigen handen hield, al niet vooraf? Dat was de vraag vooraan in augustus: kon dit boek ook nog waarmaken wat het beloofde. Alles wat je als geabimeerde lezer (geabimeerd door pers en roddel, gossip en voorbehoud, de jubel van velen) vooraf al te weten bent gekomen leg je als lezer immers niet zomaar naast je neer. Maar “Godenslaap” bracht je van de zomer toen je het boek las niet eens van je stuk. Het bracht je in vervoering... De wil om hele frasen te bewaren, het optekenen van hele halve bladzijden greep wild om zich heen. Dit was... Dit was de zoon van Claus die de meester in één augustusmaand al was voorbijgestoken. Dit pas, zonder enige helaasheid, was Dé échte keizer van de smaak. Marguerite Yourcenar in mannenpak... Mijn eigen notities en citaten coverden algauw een kwart van het boek. Niet vol te houden was het, mijn amechtig noteren. Godenslaap bleek na afloop een kanjer van een boek. En Erwin Mortier een kei van een schrijver. “Een schrijver moet slechts bekommerd zijn om zijn werk, niet om het klatergoud”. Hij haalt en houdt het zelf al jaren aan. Maar als het goed is moet je het erkennen. Grif. Waarachtig. Meer, als het goed is moet je juichen. En bekronen! Het klinkt dan ook verbazend luid vanmorgen. Vanuit Wapenstilstand en vanuit de Westhoek van al mijn plaatsen: Mortier, onze gelukwensen! De prijs en de slaap van de goden zit je als gegoten!

Vandaag en op alle zenders: “Erwin Mortier wint de Ako-literatuurprijs”.
Extern:
Ako-literatuurprijs
Erwin Mortier
Het grote, grandioze feest van de covers

Labels: ,

woensdag, oktober 21, 2009

Het eerste exemplaar

En dan is ie er. Met de post gekomen. Vanuit Gent, hierheen. Al enkele dagen ligt hij naast je, vergezelt je, hult zich in het zwijgen van zijn cover... Bezig al met wat zijn roeping is, zijn opdracht: je niet koud te laten. En evenmin een ander. En dan – daar is het ogenblik al - lees je met andere ogen. Het typoscript enkel nog een herinnering van printpapier die nog wat blijft duren. Je spelt ze uit, de gedichten, je pelt ze af alsof ze van een ander zijn. Soms glimlach je om de herkenning. Soms grimlach je omdat je net iets teveel jezelf herkent. Die ene stem is het waarmee je het moet doen. En er bieden zich al nieuwe mogelijkheden aan. Dingen die misschien toch nog net iets anders hadden gekund. “Stukken van mensen zoeken zichzelf terug” had ook kunnen zijn “Stukken van mensen zoeken hun mens terug”. Maar het is mooi geweest. Je weifelt nog even. En dan is het zover, Van het hart een steen: er staat wat er staat, is wat het is… Zal zijn wat het zal zijn. Je snuffelt en je taxeert; en je besluit om het meteen in de armen te sluiten: het eerste exemplaar!


Labels: ,

vrijdag, oktober 02, 2009

Van het hart een steen

Uitnodiging

Van het hart een steen, de vierde dichtbundel van Paul Rigolle wordt op vrijdag 23 oktober 2009 om 20:30 u. voorgesteld in de Werf, Werfstraat 108 in Brugge.

Frank Pollet leidt in, Paul Rigolle leest en Jef Van de Casteele
zorgt voor enkele hartverscheurende muzikale tussenkomsten…


Iedereen welkom!

www.poeziecentrum.be
www.dewerf.be

Van het hart een steen is na 23 oktober verkrijgbaar in de betere boekhandel, on-line of via de uitgeverij Poëziecentrum
Alle info via de Van het hart een steen-link.

Labels: , ,

maandag, september 28, 2009

Literaire Living – Editie 3 - 2009


Het fijne poëziefestivalletje “Literaire Living” (De jaarlijkse hoogmis van de poëzie) is hier in de buurt goed op weg om al het mooie van het vroegere Sappho te doen vergeten. Editie 3 van "de living" gaat door in de Ardooise Wezekapel op zaterdag 14 november 2009. Ook aan deze jaargang zit opnieuw de poëzieprijs "Dichter uit de schaduw“ vast. De winnaar van de wedstrijd krijgt een plaats aangeboden op het podium. Wel dient men zich als deelnemer aan de wedstrijd nu wel hard te gaan reppen. De deadline staat immers onwrikbaar vast op 1 oktober. Op 14 november e.k. haalt De Schaduw ook dit jaar weer het kruim van de poëzie naar de kapel. Het programma:

Peter Holvoet-Hanssen eert Simon Vinkenoog (1928-2009)
Mark van Tongele
Joris Denoo
Sylvie Marie
+ Peter Mangel Schots (de Winnaar van de poëziewedstrijd)

Muziek is er dit keer van Bert Ostyn (Absynthe Minded)en de presentatie berust opnieuw in de handen van Johan Vandenbroucke en Ann Meskens

Meer info: www.deschaduw.net en op deze facebookbladzijde.

Editie 1 – zondag 20 mei 2007
Editie 2 - zaterdag 3 mei 2008

Labels: , ,

zaterdag, september 26, 2009

Als het

Als het maar geen Valverde wordt...

Labels:

zondag, augustus 09, 2009

Achterafstraatjes

Het bericht blijft hier al enkele dagen rondwaren. Een spookbericht voorwaar. Iets dat snijdt. Iets dat middendoor gaat, recht doorheen het hart. Straight on. Net nu de hoge hakken hebben afgedaan. Net nu wie op drift sloeg zijn plek leek te hebben gevonden, is in de nacht van donderdag op vrijdag Willy Deville – één van onze grote kleine iconen - overleden. Hij die net na ons eigenste herfsttij van de seventies het paars wist her uit te vinden, lang nog voor Prince er aan zou komen. Gypsyking. Engel van punk en poker… Vlakgom ongeregeld. Sinatra, jawel, maar dan stevig uitgebeend. Laat ik hem en zijn betekenis hier nu maar niet omschrijven, maar iets wauwelen over muziek die kan blijven. Iets over de Backstreets of desire. De achterafstraatjes van het verlangen, juist. Denkend aan de wonderlijke mix van zijn muziek komen ook al mijn huizen terug. Al de huizen, al die mooie uithoeken, waarin ik heb gewoond. En zijn stem daarin! Veel kon ik van hem hebben. Het mocht er heel ver en heel vaak over zijn bij hem. Het mocht honderd keer groter zijn dan het was. Love and emotion! Cajun, Americana, Tex Mex, Doo Wop, de ordinaire smartlap als een dreun rond je oren… Het hele mooie zootje! Geen leegte zo groot als het Rivierenhof waarin niet zijn stem zal tanen! Willy Deville? Ik weet wie hij was want ik heb van hem gehouden.

Extern:
Willy Deville thuissite
Willy Deville op Wikipedia
Deville on my space

Labels: ,

maandag, juli 06, 2009

Afscheid/Afbraak


Warm aanbevolen: Editie 2009 van Stad Onderstroom in Diksmuide

Kunstenaarskolonie bezet voormalige limonadefabriek

Binnen afzienbare tijd gaat de loods aan de Kleine Dijk 33 tegen de vlakte en moet ze wijken voor een woonproject. Het gebouw heeft een lange geschiedenis: van schoensmeerfabriek Ça Va Seul, Limonadefabriek Debackere, De Brandweer, een volleybalclub tot Stedelijke Technische Dienst.
Dertien kunstenaars strijken er deze zomer als laatste gebruikers neer en brengen met deze tentoonstelling een ultieme groet, voordat het gebouw definitief uit het stadsbeeld wordt gewist.


Met plastisch werk van : Peter Defurne, Gilbert Degryse, Katy Dehoorne, Natalie Honraet, Marc Cordenier, Karen de Ketelaere, Peter Paelinck, Peter Simoen, Patrick Steen, Karl Vandenberghe, Hans Vandeweghe, Robie Vanoutryve, Sven Verhaeghe. .
En een gedichtenwandeling: Langs Handzamevaart centrum, kleine en grote dijk, diksmuide met gedichten van: Roger M.J. De Neef, Hugues C. Pernath, Walter Haesaert, Toon Vanlaere, Hedwig Speliers, Paul Snoek, Roland Jooris, Paul Rigolle en Robie Van Outryve.

Open elke zater- en zondag van 14 tot 19u / gratis inkom voormalige limonadefabriek (op 200m van 4ad) - kleine dijk 33 - 8600 diksmuide

Meer info: tel 051.50.48.94 / e-mail info (at) 4ad (dot) be - Stadonderstroom, Gedichtenwandeling en 4AD

Labels: ,

woensdag, juli 01, 2009

Een engel: het toeval.

De schilder heeft geen keuze. Hij moet tot een akkoord komen met de tijd.

Er is geen enkele keuze mogelijk. Een schilder kiest niet zijn doek, het doek kiest zijn schilder. De icoon, hem onbekend, komt naar hem. 'Hoe herken ik haar?' is de angstaanjagende vraag die hij zich dan stelt, terwijl hij op zijn nagels en penselen bijt.

Wachten. Hier moet de schilder tot een akkoord komen met de tijd. Een dringend probleem.
Urgentie dwingt. Het doek heeft lak aan de tijd en de tijd wreekt zich daarom op de schilder. Eén enkel icoon kost al gauw een schildersleven.

Onderweg, een engel: het toeval.


Philippe Vandenberg - uit “Brief aan de neger

Zopas raakte bekend dat de Gentse schilder Philippe Vandenberg net als eerder zijn spitsbroeder Marc Maet een einde heeft gemaakt aan zijn leven. Een meer dan groot verlies!

Labels: ,

zondag, juni 07, 2009

Wensdroom

Kleine en terloopse bedenking van een ander om vandaag misschien ‘ns voor de verandering helemaal mee te nemen tot in het stemhokje:

Misschien komt er ooit een ascetische elite die bereid is haar eigen voordelen in te perken ten voordele van het algemeen belang. Dan krijgen woorden als 'inzet voor anderen', 'leiding geven' en 'de verantwoordelijkheid opnemen' opnieuw de ouderwetse betekenis die ze in onze neo-liberale omgeving hebben verloren. Maar ik vrees dat ook dit een wensdroom is.

Vindplaats: Weerwerk – Jef Boven: De kloof tussen burger en politiek

Labels: ,

zondag, mei 17, 2009

Digther 10/1

Tiens, het leven blijft maar doorgaan. Wat af-en-aangereis (Paradijs Parijs!) mag dan wat pigmenten aanbrengen, de dingen gaan maar door. Zo is op kousevoeten ook het eerste nummer van de nieuwe jaargang van Digther alweer een tijdje uit. Zonder veel poespas, zonder veel lawijd want in de Westhoek van al onze plaatsen heerst (gelukkig/helaas) maar weinig Poeha.

Meer over het nieuwste nummer dat o.a. bijdragen bevat van auteurs en dichters met variërend profiel als Hugo Verstraeten, Delphine lecompte, Eelke Van Es, Herlinda Vekemans, Reine De Pelseneer ,Helena E.M.. De Clercq, Kristof Vandevenne, François Vermeulen, Frédéric Leroy, Toon Van Laere, Thierry Deleu, en Alain Delmotte is te vinden via de link Digther-10/1 en het editoriaal op de Digther-blogspot.

Extern:
Digther - Jaargang 10-2009/Nummer 1 - Inhoudstafel
Digther – 10/1 - Editoriaal

Labels: ,

donderdag, maart 26, 2009

Meer dan met enkele mijlen

Dagelijks ontdek je wel iets hartversterkends! Neem nu het mooie mailbericht waarin onze vrienden van de Queeste komend weekend - in volle crisistijd - de bakens meer dan met enkele mijlen weten te verzetten. In een mooi en breed gebaar slaan de Bekende Kunstkamers de brug tussen Westhoek en Grootstad. Het Huis van Vertrouwen, zoals we de Queeste hier al vaker met een Vloed aan Hoofdletters hebben mogen omschrijven, krijgt er een vleugel bij. In het openingsweekend kun je immers in hartje Brussel aan de Stalingradlaan de opening meemaken van “Quest 21”, een nieuwe ruimte voor kunst. Je wordt er meteen en voor deze mooie gelegenheid op het verkeerde been gezet door het wonderlijke werk van Alan MacDonald.

Extern
QUEST 21. Een ruimte voor kunst in het hart van Brussel. Op vrijdag 27 & zaterdag 28 maart van 12 tot 18 uur - Stalingradlaan 21, 1000 Brussel
Een nieuw initiatief van de Queeste Art vzw
info@quest21-art.be - www.quest21-art.be

Bezoek tussendoor ook 'ns de blog van De Queeste!

Labels: , ,

woensdag, maart 25, 2009

Klimplanten

Wat zijn wij? Nauwelijks meer dan wat gescharrel; klimplanten die omheen onze iconen groeien... Het beeld is wat krakkemikkig. En zo zag Nand Buyl er zelf ook wat uit. Op het eerste zicht wat krakkemikkig. Gedeukt. Gebuyld. Maar wat een schoonheid lichtte in zijn ogen op. Wat ging er niet leven én broeien toen hij de kamers binnenkwam! Toen hij voor de zoveelste maal iemand neerzette die je zelf kon zijn... Zelf had ik het geluk om hem nog vrij recent aan het werk te zien. In “Visiting Mr Green” van het Raamtheater. Vijf jaar geleden, hier in de Feniks, op de wel zeer plaatselijke planken. Achteraf schreef ik er nog iets roerends over. Op 6/3/2004 alweer… In de vroege skyneteditie van dit Arcadisch wingewest. Daarin, zie ik, zette ik maar wat graag nog een traaggroeiend boompje op. Over hem en over zijn talent. En over de Kunst in dit leven Nand Buyl te zijn. Dat is nu voorbij. Ik zag hem graag, Nand Buyl. De dood zorgt voor veel leegte in de wereld.

Extern:
Vlaanderen rouwt om Nand Buyl
Visiting Mr. Green
Nand Buyl bij Wikipedia en bij Klara

Vanaf dinsdagavond 24 maart kan er een rouwregister voor de overleden Nand Buyl ondertekend worden in de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) Box aan de Brusselse Arduinkaai 9.

Labels: ,

zondag, februari 22, 2009

Wens

Een wens: Dat de Triomfdag 8 maart (“de dag dat Fernando Pessoa zijn heteroniemen schiep”) voor de liefhebbers van Pessoa moge uitgroeien tot wat Bloomsday op 16 juni is geworden voor de adepten van James Joyce!

Meer info over het op stapel staande Pessoafestival “Pessoa in Nederland” alvast op: www.fernandopessoa.nl

Labels: ,

vrijdag, januari 30, 2009

Dichter des Vaderlands - de kaart


We hebben er voorlopig wel zelf nog geen, een DDV, maar we hebben sinds gisteren wel een mooie kaart om ze op te zetten, al die lieflijke dichters van ons. Dankzij Tine Moniek, Grote Vriendin van poëzie en Parlandooh, en van nog zoveel meer. Ook de goeie zorgen van gickonline wezen hier bij deze stilletjes geroemd.

Van mij voor de gelegenheid een gedicht over godbetert Koolskamp (geboortedorp van al mijn plaatsen).

En vanuit al die mooie verschrikkelijke overvloed (en overmoed) van gisteren, tot slot ook nog dit lovenswaardige bericht: De strijd tegen clichés is begonnen! Klara en wij, één is de strijd!

Labels: ,

zondag, november 30, 2008

Ghent in Cap

In geen geval zal ik in deze kolommen het mooie evenement “Huid en Haar” van Ghent in Cap vergeten! Ghent in cap is een kunstencentrum uit Gent dat positieve actie onderneemt met artiesten, die de wereld anders horen, zien, ruiken, proeven en voelen... Drie blinde schrijvers nodigden niet-blinde schrijvers uit om met hen mee te werken. Het resultaat daarvan is te zien op zondag 7 december 2008 in de Gentse Maagdestraat. Maar “Huid en Haar is natuurlijk veel meer dan dat. Je ziet de tentoonstellingen “Poëzie in beeld” en “Rare Snuiters”. Wiwok treedt op. Er is een performance van de deelnemers aan de poëzieworkshop, begeleid door Philip Meersman en de winnaars van de poëziewedstrijd worden bekend gemaakt. Van 15.00 u tot 17.00 u. lezen bovendien de navolgende dichters gedichten en ander moois: An Spittael, Carine Laenen, Dirk Elst, Hugo De Clercq, Jean Bos, Jase Van Grembergen, Marie Meeusen, Paul Rigolle, Philip Meersman, Sam Verhaert, Sven de Swerts, Trees Van Aerdebrugge en Xavier Roelens.

Plaats van het gebeuren: Maagdestraat 14, 9000 Gent – Zondag 7 december 2008 vanaf 14:00 u.

Meer info bij Dirk Van Den Broeck op 0473 63 93 81 of dirk.van.den.broeck (at) ghentincap.be en via deze Facebook-pagina.

Labels: ,

woensdag, november 26, 2008

Slappe sla gelijk

Je gelooft je ogen niet maar het is nog lang niet over. Met droe-hoefheid neem ik kennis, met verslagenheid moet ik melden dat we ‘m nog lang niet hebben gewonnen, de strijd. Gisteren heb ik dat van lieverlee, en op weg naar het Waregem van al mijn plaatsen (Een italiaan! En een niet onaardige: Al Valentino da Vito…), met eigen ogen moeten vaststellen. Dat er geen houden aan blijft aan die gedrochten! Dat het een eeuwige winterkanker is! Dat ze maar blijven kleven en plakken als valse akkerwinde... Ergens in de Vijfseweg of bijna in de Stormestraat, ik wil er af zijn, maar daar hing ie wél, het eerste gedrocht van het nieuwe jaar. Een walgelijk aartslelijk geval van plastic. Slappe sla gelijk. Van kwaad naar erger blijft het gaan! Zo mogelijk nog net iets erger zijn ze dan een BV die fleemt en flapt, zich als een donsdeken vermomt en tracht op wel zeer poëtische wijze. Strovuur volstaat allang niet meer als behandelingsmethode voor de rooie monsters. Een heel regiment van lopend vuur hebben we nodig. Verlos mij! Help er ons van af!

Blijven tekenen dus die brandend actuele Weg-met-de-gevelkerstman-kwestie van Klabadaster!

Labels: , ,

maandag, november 24, 2008

Poëziewedstrijd Mark Braet

Vrijdag laatst ging in Brugge in De Werf de proclamatie door van de eerste Poëzieprijs Mark Braet. Dit in een organisatie van het Masereelfonds. Myrddin De Cauter bracht zeer persoonlijke flarden van de flamenco terwijl Ivo Van Strijtem en Koen Stassijns wat later op de avond gesmaakte literaire statements plaatsten. De jury, bestaande uit Willy Spillebeen, Koen Stassijns, Ivo van Strijtem, Vic De Raeymaeker, Frieda Groffy en Nèle Ghyssaert, prees tot slot van het literaire avondje de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen. Ze kreeg aan het eind van de lijn meer dan vijfhonderd gedichten te beoordelen. De prijs werd uiteindelijk toegekend aan Geert Jan Beeckman (van ‘Diep in het seizoen’) uit Denderleeuw voor zijn gedicht “Bloesem”. De tweede prijs ging naar de stilaan onvermijdelijk geworden Martin Carrette (van “Echo’s van Raveel e.a.”) en Jan Posman (van o.a. “Een brief aan Jack Nicholson”) uit Maldegem kreeg de derde prijs. Nominaties waren er voor Mark Meekers, Rik Dereeper, Ludo Colman, Erwin Steyaert, Isabelle Uytendaele, Tom Van Cleemput en … jawel, ook deze jongen zag zich net zoals in het gezegende jaar 2004 alweer bedacht met het knapperige troostprijs-koekje van een Masereel-nominatie.

Het winnende gedicht van Geert Jan Beeckman staat intussen via deze link na te lezen in de mooie kolommen van de Moonartgallery.


Labels: , ,

vrijdag, november 14, 2008

Quando

Om prat op te gaan ! En alleen al daarom genoteerd in al onze agenda’s (in de rode, de groene, de zwarte én de blauwe):

PERCHE REALIZZARE UN'OPERA QUANDO E COSI BELLO SOGNARLA SOLTANTO?sat 22.11 → sun 14.12.2008 (*)

Michiel Alberts, Fia Cielen, Ronald Detige, Simon Gush, Judit Hettema, Reiko Kanazawa, Lea Lagasse, Jasper Rigole, Elif Saglam, Marie Snauwaert, Hans Wuyts, Oleg Yushko

opening: fri 21.11.2008
Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen, Gustaaf Magnelstraat 4, 9000 Gent (tussen Joseph Platteaustraat en Rozier)

Opening: Friday November 21, 2008 - 8 PM / Exhibition: November 22 till December 14, 2008 Open from Thursday till Sunday from 12 PM till 6 PM / Nocturnes till 10 PM on Thursday December 4 & Saturday December 13, 2008 / Free entrance

HISK 08
Michiel Alberts (NL) - Fia Cielen (BE) - Ronald Detige (BE) - Simon Gush (ZA) - Judit Hettema (NL) - Reiko Kanazawa (JP) - Lea Lagasse (FR) - Jasper Rigole - (BE) - Elif Saglam (DE/TR) - Marie Snauwaert (BE) - Hans Wuyts (BE) - Oleg Yushko (BY)

Curators:
Philippe Van Cauteren & Thomas Caron

Meer info: Hisk.edu

(*)"Why produce a work of art when it's so nice just to dream about it?", from P.P. Pasolini's ‘Il Decamerone’ (1971)
Il Decamerone (1970) by P.P. Pasolini

Labels: ,

zaterdag, november 08, 2008

Vierkant

"Een clip om vierkant achter te gaan staan." (& bovendien nog erg mooi gemaakt!)


Labels: ,

maandag, november 03, 2008

Koren

Tussen alle boekenbeurzen - gaan we of gaan we niet? - en iets-met-boeken-windvlagen door - kijken we of kijken we niet? – is en blijft er Druksel. Wat deze nieuwe Drukselherfst in petto heeft? Een verdere exploratie van bewegende gedichten (Tonnus OosterhoffHandschreeuwkoor), een bundel met woorden en beelden ter loutering (Peter van Lier & Machteld van Buren - Bodemsanering) een road poem en een les Franse filosofie (Arnoud van Adrichem - Buiten) en een essay over hedendaagse poëzie (Peter van Lier - Een microspoor in de poëzie: over Gerard Reve).

Druksel? Omdat de kleinste Koren vaak de mooiste Stemmen bergen!

Labels: ,

vrijdag, juli 18, 2008

Trabantjes en Bmw's© Ill. Kroll

Vlaamse BMW’s, Waalse trabantjes en de arbeidsmarkt

Epospuiter, Westhoekfrak of Molleman… Voor wie het niet kan of voor wie het niet gelooft, Red de solidariteit... Het mag nog steeds!

Labels:

zondag, juli 13, 2008

Vel

Sms van de dag:

"Leonard Cohen live in Amsterdam: tussen de bobbels het vel niet meer zien!"
(W.R.)

Labels: ,

woensdag, mei 14, 2008

Het hartDie backhand… Dat trekje van het complexe. En van het gecomplexeerde. Van het moeilijke en het mooie. Delicaat als stuifzand op gravel. Regen op een eend. Tennis dat aan de hemel raakte. Even, heel even het hart te hebben, ongegeneerd - tussen de moeite van de wereld door - tijd te nemen om te zeggen waar het vandaag op staat: Bedankt Justine!

Labels: ,

donderdag, maart 20, 2008

Ootmoed

Moeilijk om het er vandaag – the morning after - niet over te hebben. Het valt niet mee om je de wereld straks voor te moeten stellen zonder een man als Hugo Claus. De in-memoriam-stoet neemt intussen steeds mooiere vormen aan. Radio, Televisie, kranten, het internet... Iedereen draaft maar aan. Iedereen ralt wel iets. Politici, schrijvers, buitenlui... De eerste oude domme woorden vallen... Hoofdletterdingen als Ontvoogding en Oorsprong. Het ophalen van herinneringen alom. Hommages in alle maten. Van zweefstukken tot chagrijn. Van tam tot teder... Van angry young man tot seigneur. En dan beseffen: zelf eigenlijk geen haar beter te zijn! Net zo perplex te staan. Net zo te staan frunniken. Uit hetzelfde brongebied, La Flandre profonde, te stammen... Mee te stappen in de lange klakkeloze stoet van de herdenking... En daarbij veel ootmoed aan de dag te leggen. Ootmoed om net als iedereen van ons toe te geven hoe schatplichtig we altijd al zijn geweest aan die ouwe dooie reus van Nukerke. En hoe we dat ook wel altijd zullen blijven.

Labels: ,

donderdag, september 27, 2007

Reddewiekan!


Reddewiekan! Red de solidariteit!

Labels: ,