donderdag, maart 11, 2010

This blog has moved


This blog is now located at http://arcadim-in-arcadie.blogspot.com/.
You will be automatically redirected in 30 seconds, or you may click here.

For feed subscribers, please update your feed subscriptions to
http://arcadim-in-arcadie.blogspot.com/feeds/posts/default.

Nieuw adres

Vanwege Blogger-migratie is "Arcadim in Arcadië" nu te vinden op het adres http://arcadim-in-arcadie.blogspot.com

zaterdag, maart 06, 2010

Migreren?

Na 1 mei 2010 is FTP-publicatie niet meer beschikbaar.
Er wordt nu FTP gebruikt bij het publiceren van je blogs. Je moet je blogs migreren naar een nieuwe aangepaste domein-URL of naar een blogspot-URL. Ga voor meer informatie hierover naar onze blog en Help-documentatie.


Zo staat het er op je dashboard, dat Blogger-bericht! “Na 1 mei 2010 is FTP-publicatie niet meer beschikbaar”. Migreren? Met wie? En waarheen? Dat wordt, als je’t mij vraagt, dus nog flink wat nadenken.

Labels:

zaterdag, februari 27, 2010

Erik

Met verslagenheid hebben we ook hier het al te vroegtijdig overlijden van dichter Erik Heyman vernomen. Er staat een fijn eerbetoon op de site van Bert Bevers. Aan familie en vrienden, aan allen die hem goed en minder goed hebben gekend, aan allen die zijn gedichten lazen en kenden: sterkte!

Labels:

vrijdag, februari 19, 2010

Literaire estafette

Wie dat wil mag ook dit bericht noteren. Op zaterdag 27/2/2010 e.k. gaat op initiatief van de VVL èn Digther in de Oostendse bibliotheek een literaire estafette door.
Van 15:00 tot 17:00 u. leest het navolgende schone volkje werk van eigen hand en hart: Bert Bevers, Hugo Verstraeten,Tony Rombouts, Paul Rigolle, Ferre Denis, Alain Delmotte, Richard Foqué, Diana Freys, Guy van Hoof, Marc Andries en Frank Decerf.
Minnaars van Oostende (én van de poëzie) blaas verzamelen!

Praktisch: zaterdag 27/2/2010 – 15:00 u – Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende. Organisatie: VVL – Info 059/50.85.74
Meer info: via deze Uit-in-Oostende-link

Labels: , ,

donderdag, februari 18, 2010

Hoektand

Metafoor (4)

"Hij maakte het geluid als dat van een tandarts die een hoektand slijpt."

Labels:

woensdag, februari 17, 2010

Kaal

Citaat/Citaten

Kansen moet je bij het haar grijpen, voor ze kaal worden.”

Het is niet het meest gevleugelde citaat uit het boek, verre van, maar het is én blijft natuurlijk wel een schitterend boek:
Yasunari Kawabata: Schoonheid en verdriet

Labels: ,

dinsdag, februari 16, 2010

Tien jaar Digther

Digther 10/4” komt er aan! Straks komt het laatste nummer van jaargang 10 inderdaad terecht waar het terecht moet komen. Bij de lezer. Bij jij en ik, mag ik hopen. Het nieuwste editoriaal staat nu al na te lezen op "de Schaal van Digther", de blog van het tijdschrift. Nu & meteen ook al wijzen op een datum. Op zaterdag 6 november 2010 viert Digther zijn tien-jarig bestaan. Plaats van het gebeuren: CC Kruispunt – Diksmuide. Naar aanleiding van dit heuglijke én merkwaardige gegeven verschijnt straks ook een bloemlezing uit het betere werk van een Digther-decennium. Nu al noteren dus: 6/11/2010!

Labels: ,

maandag, februari 08, 2010

ValentijnconcertOp zondag 14/2/2010 gaat in het kerkje van Wildenburg, Beernemsteenweg, 8750 Wingene, een Valentijnconcert door. Bij deze gelegenheid lees ik samen met Rudi Lejaeghere graag enkele gedichten. Hanne Kesteloot en Anke Steenbeke zorgen voor de muziek. Iedereen welkom!

Labels:

dinsdag, februari 02, 2010

Ster
De slaap voorbij, meet hij de schade op.
De dooi die later kwam vergat in hem de sneeuw.
Lichtmis sloeg een wak, water straalde
in de ster. Van rijm en rijp rest niets meer
dan een idee, jicht die op de heupen werkt.

Kleine koning van de vorst, hij schrijft
hem op, een beeld dat nog van toen bestaat.
Met de bomen dwalend door de bossen
van zijn slaap gaat hij aan zichzelf voorbij,
trekt zijn streng, een streep. Uitgeklaard,

verzeild in het hart van de taal noteert hij
het kraken van elke stap, neemt de taaiheid waar.
Als van gras dat tussen stenen op gaat staan.Uit "Lichtmis" - Van het hart een Steen, Poëziecentrum 2009

Labels:

zaterdag, januari 30, 2010

Over mijn lippen

Dzjuu Juju! Maar toch - over mijn lippen geen klacht - alleen dit ene woord: fantastisch!

Labels:

vrijdag, januari 29, 2010

Buitenring of binnenveld?

Gisterenavond omstreeks 13 over 7 was het zover. De maan was vol en ze ging over tot de daad. Vertrok ze met stille trom? Koos ze voor het ruime sop? Wat zou het worden? De buitenring of het binnenveld? In elk geval nam ze zonder enige schroom haar nieuwe plaats in, Tante Kaduk! Voor een nieuwe volle maand is ze vanaf vandaag te gast bij Toon Vanlaere, dichter op en naast het spoor. Met andere woorden, Kaduk of niet, het avontuur gaat voort!

Extern:
Kunst op reis
Maarten Wydooghe
De reis van het schilderij: Tante Kaduk

Labels: ,

donderdag, januari 28, 2010

Doncols

(Vakantiehuis, 1982)


Hoe heilig ineens het Nu kan zijn! Hoelang
geleden bestonden wij het nog om dit bestaan
te zien als wat het is: Nu en naakt. Avond
en alleen. Bomen benemen het uitzicht
in het raam. Maar bomen hoeven wat mij betreft
nooit meer weg te gaan. Want zover kan ik komen.
Ik hoef geen vergezicht. Geen mooie dromen.
De koorts (‘alles zien!’) is afgegaan: ik zie.

Even niet meer, even moet ik geen gewentel meer,
geen gewiek van woorden die alleen maar willen
zeggen hoe traag de tijd moet zijn om hem
te laten vloeien, hoe vreemd het voelt om vrede
te vinden met het vertrek van alle dingen.
Denkend: dertig straks, de eeuw die eindigt.
Maar eeuwigheid kan ik hier nog even missen.
Alleen maar wachten wil ik nu, wachten op hen

die op weg hierheen niets vermoedend weten
dat ook mijn wachten een vorm van wandelen is:
Een krimp in de avond. Een even aarzelen in de tijd.
Paul Rigolle

(Uit Dagboek- en andere gedichten)

Vandaag, Overal en op alle plaatsen, het gedicht. (Alsof ook alle poëzie van vandaag mag dateren)


Labels: , ,

zaterdag, januari 23, 2010

Gedichtendag - editie 2010

Gedichtendag, editie 2010 komt er aan. En dat hebben we alweer graag (en soms wel wat ten overvloede) geweten! Vandaag reist – hoewel niet lijfelijk - mijn hele zielshuishouding mee met de nieuwste editie van Dichters op het Spoor. Woensdag die komt, 27/1/2010, ben ik aanwezig in “De Kleine Stooringhe” in Rumbeke waar om 19:30 u. in samenwerking met de Stad Roeselare Blauw verklaarde lichtmuziek, een dichtbundel van Dirk Blockeel wordt voorgesteld. (Meer info: bib Roeselare).
Op vrijdag 29/1/2010, “daags na”, lees ik samen met Rudi Lejaeghere om 18:00 u. in de Wingense bibliotheek om daarna om 20:00 u. in het onvolprezen boekenoord de Zondvloed in Roeselare graag nog ’s alles over te doen. In Roeselare staan ook nog Philip Hoorne, Delphine Lecompte, Dirk Clement, Roderik Six, Tine Moniek en Frederik Delaere op het "Daags na gedichtendag"-programma. Ook hier geldt: iedereen zeer welkom!

Labels: ,

zaterdag, januari 16, 2010

Muizen

Getwitter:

... vraagt zich af wie iemand is die dingen zegt als "De kleur van de kat is niet zo belangrijk als ze maar muizen vangt..."

Labels:

woensdag, januari 13, 2010

En lijkt op iets dat in een fuga past

De reis van het schilderij: Dag 26.

Van oud naar nieuw ging het. Na de zonnewende kwam die van het jaar. De maan was vol. Winterhoest kreeg ons te pakken. Ziekjes. Ziekerig. We aten, dronken, vierden feest. En tante Kaduk? Die heeft zich al die tijd zo goed en zo kwaad als het kon vermomd. Als een plastisch werk op mijn kast, zo stond ze daar. Maar ik weet wel beter. Ze is veel meer dan dat. Die ouwe dolle tante van ons. Ze leeft! Niet alleen vandaag leeft ze, maar al de hele tijd. Zonder omzien. Dag in, dag uit. En al die tijd komt ze tot leven omdat we haar een leven geven met ons blote oog.

Dat ze aan Sardinië deed denken, zei iemand. In elk geval een eiland van groen en blauw. Nog een ander dacht aan wolken als hij naar haar keek. Aan tijdloosheid, aan geen ballast meer. De Chirico. Nog iemand bekeek haar maar kwam niet echt bij haar terecht. Hij zag haar niet. Keek vooral naar wat die paal daar deed, alsof het, achter haar aan, een totem was... Even ook bracht ik haar terug naar vanwaar ze kwam. Ter ere van de pers. In een foto die beklijft!

Het gaat nu snel. Al aan dag 26 van haar verblijf zowaar. De tijd is een stille doder die niet om wil zien. Nog een tijdje logeert ze hier. Dan gaat ze weg. Voorgoed. Er is al iemand die klaar staat met zijn eigen huis. Intussen profiteer ik van de ogenblikken dat ze er nog is. Ik fotografeer en stof haar af. Ik verhuis haar in de kamer. Van hot naar her, ga ik. Ik leg haar neer en hang haar op. Ik hou haar vast en merk hoe ze deint en dreint, hoe ze telkens meegaat, meereist met het licht en daardoor telkens weer een ander is. In de ochtend wordt ze door het licht betast. In de middag staat ze – een veelvraat - stijf van helderheid en aan het einde van de dag lijkt het alsof ik haar in de stilte horen kan. Dan krijgt ze welhaast klank

en lijkt op iets dat in een fuga past.

Extern:
Kunst op reis
Maarten Wydooghe
De reis van het schilderij: Tante Kaduk

Labels: ,

zondag, januari 10, 2010

Geverfde vrienden

Het gaat goed met onze geverfde vrienden! Gisteren liet ik de onverhoopte, maar alweer erg zinderende tennisclash tussen Justine Henin en Kim Clijsters voor wat ie was, en trok naar het “Lichtervelde van al mijn plaatsen”. Doorheen bittere kou gelardeerd met motsneeuw ging het naar de persconferentie van het “Kunst op reis”-project van Maarten Wydooghe.Mooie dingen gezien. En gehoord. Over Boeken, Bouw, Metal en Hijgende Honden… Ook aangenaam kennis gemaakt met al de andere (en voorlopige) leden van de familie! Niets als blije gezichten. Welkom Nick en Simon! Rebonjour Rino! Wordt in elk geval vervolgd. Een fotoverslag van de persbabbel staat intussen op de “Kunst op reis-blog”. Ook rechtstreeks te bereiken via deze link.

Labels:

vrijdag, januari 01, 2010

MagikU (6)

MagikU (5) | Dichters op het spoor | Veel verzameld. 312 | Digther 2009/4 | Impuls. 313 | Grote Gevoelens | Dichters op het spoor – het verslag | Streven, het ultieme. | Balpen | Dichter des Vaderlands | Mijn brief. 314 | Finissage | Lak | Kaalslag, kaakslag. Red de Werf | Kluger Hans |
Dag van het woord | Door lucht bewogen | Zeep | Poten | Wens | Meer van modder dan van mens | Verdwijnen | Wit | Oudhooft | Klimplanten | Meer dan met enkele mijlen | Drietal (10) | Slijpsel | Verijdeld. 316 | Digther 10/1 | Achter kan scharen | Uitbrengen | Weerhaakjes | Werkend aan | Koelte | Wensdroom | Spotten | Oproep | Storen of niet storen | Een engel: het toeval | Afscheid/Afbraak | Iets raaks | Kask in kluis | Achterafstraatjes | In staat van september | Als het | Literaire Living | Van het hart een steen | Maustrofobie | Met elke sterveling | Het eerste exemplaar | Welkom in mijn wintertijd | Nimmer wijkt | Teerlingen | We zullen dauw van je maken | Mannenpak | Mannelijke, stoïsche toon | Dauw | Overweldigd | De reis van het schilderij | Tante Kaduk. Dag twee | MagikU (6) |

Mag ik u alweer en opnieuw een zalig nieuw jaar wensen? Gezondheid, Rooskleurigheid, Voorzieningheid… Veel hoofdletters. Een likje geel. Een toefje rood. Maar ook veel gewone kleine dingen. Zoals elk jaar: (van wat goed was) opnieuw "Meer van hetzelfde"... Jawel! All the best voor 2010 en bij uitbreiding ook voor het volledige decennium. U dit alles te wensen? … Dat mag ik!

Magiku (1) (editie 2005)
Magiku (2) (editie 2006)
MagikU (3) (editie 2007)
MagikU (4) (editie 2008)
MagikU (5) (editie 2009)

Labels:

zondag, december 20, 2009

Tante Kaduk. Dag twee.

De reis van het schilderij: Dag twee.

De tweede dag alweer. Hoe snel went een aanwezigheid! Een ding gemaakt van verf dat leeft. Haar entrée heeft ze in geen geval gemist. Gisteren is ze op de kast geraakt. Hardboard op hout. Daar houdt ze zich nu gedeisd. Urenlang. Ze kijkt wat zijdelings. Niet Kaduk, nee zeker niet Kaduk. Zo oogt ze niet. Haar naam is niet haar naam! Eerder wat hautain. Tersluiks. Het hoofd lichtjes schuin. Vanuit de nek. Ze monstert ons en lijkt niet van plan om vlug weer weg te gaan. Het lijkt me het karakter wel. Geen simpel ding maar een Madame. Slangenvel? Dat ze nu maar niet gaat denken dat ik haar élke dag van commentaar voorzie. Morgen misschien weer wel maar vandaag, nee. Vandaag heb ik andere dingen aan het hoofd. Vandaag ruim ik sneeuw. Maak baan. Maak plaats.

Vandaag loop ik haar op zijn zondags graag voorbij. En zij?

Zij doet mee en negeert me straal.

Extern:
Kunst op reis
Maarten Wydooghe
De reis van het schilderij: Tante Kaduk

Labels:

zaterdag, december 19, 2009

De reis van het schilderij

Maarten Wydooghe, schilder van Wolken en Cobwebs, meester van Thickening en Gargoyles, stuurt de komende maanden vier van zijn schilderijen op reis. Mooie zaak is dat. Bij mij is, geheel en al pardoes, Tante Kaduk gearriveerd. Kaduk maar Heelhuids. Bovendien uitgerust met haar hele hebben en houden. In ruil voor haar verblijf geef ik af en toe iets prijs over wat ze weet los te maken. Bij mij en bij mijn (eindejaars) bezoekers. Eén en ander is de komende weken en dagen te volgen op de blogsite www.kunstopreis.com Wat er gebeurt als je een schilderij op reis stuurt? En wie er mag instaan voor de mooiste gevolgen!

Extern:
Kunst op reis
Maarten Wydooghe
De reis van het schilderij: Tante Kaduk

Labels:

vrijdag, december 11, 2009

Overweldigd


Het is niet zonder een aantal mooie gevoelens dat ik navolgend bericht mag aankondigen. Vanavond wordt in het Gentse SMAK de Aon-prijs voor Beeldende Kunst 2009 uitgereikt aan Jasper Rigole. Jawel! De bijhorende tentoonstelling met nieuw werk OUTNUMBERED, a brief history of imposture (2009) bevat een nieuwe installatie van Rigole die net als het bekroonde Paradise Recollected veel dingen met ons van plan is, ondermeer het plaatsen van kanttekeningen bij de werking van documentaires, ‘fact fiction’ en populaire wetenschappelijke equivalenten. De tentoonstelling in het SMAK loopt vanaf 12/12/2009 tot en met 31/01/2010.

Zou het geheugen het onze zijn? En hoe wil, en zal het bewaren wat het ons - overweldigd als ooit tevoren - kan laten verstaan?

Extern:
Outnumbered. A brief history of imposture
van 11/12/2009 tot en met 31/01/2010
www.jasperrigole.com
www.aon.be
www.smak.be

Labels: , ,

woensdag, november 25, 2009

Dauw
Foto Paul De Doncker - Tekst Magda Castelein - Stoumont 2004

Graag herinner ik er hierbij nog 'ns aan dat ik komende vrijdag 27/11/2009 e.k. samen met jou in het Ruiselede van al onze plaatsen "We zullen dauw van je maken" mag voorstellen. Het boekje, een uitgave van VWS, is een kleine hommage aan het leven van werk van Magda Castelein. Op zaterdag en zondag vindt er tussen 14:00 en 18:00 u. tevens een hommagetentoonstelling met plastisch en biografisch werk van Magda plaats. Van harte welkom!

Meer info: via deze link.

Labels: ,

maandag, november 23, 2009

Mannelijke, stoïsche toon

Jef Boven, jarenlang een gewaardeerd poëziecriticus voor het tijdschrift Appel, heeft een mooie (én wel zeer lovende) beschouwing aan “Van het hart een steen” gewijd. Op “Weerwerk”, zijn weblog, zegt hij o.a.In de bundel bewonder ik vooral de harde, mannelijke, stoïsche toon, die een onbedwingbare, alles doordringende tederheid en een hernieuwde openheid voor de wereld niet in de weg staat.” Ook staat er (ik hoef het gelukkig niet zelf te verzinnen) : “Al jaren bewonder ik ook de stijl van de dichter: de zwierige breedte van de volzin, de complexe retoriek, de rijkdom aan vreemdsoortige beelden en klankeffecten, de fijnzinnige ritmiek en de uitgekiende opbouw (zowel van de bundel als van het afzonderlijke gedicht), die alle als een geraamte het vlees van Rigolle's thema’s stutten en schragen. Op dit alles kom ik later terug.”

Ik ben benieuwd!

Extern:
Weerwerk: Een nieuwe bundel van P.Rigolle
Van het hart een steen.

Labels:

woensdag, november 11, 2009

Mannenpak

Ik lees net het bericht dat de Ako-literatuurprijs 2009 naar Erwin Mortier gaat. Voor “Godenslaap”. Het is volkomen terecht. Deze zomer was ik in het boek begonnen met wat getreuzel. Met enige kortademigheid. En hooikoorts, de luie zomerlezer in ons eigen… Wat ging immers aan dit boek, voor ik het in mijn eigen handen hield, al niet vooraf? Dat was de vraag vooraan in augustus: kon dit boek ook nog waarmaken wat het beloofde. Alles wat je als geabimeerde lezer (geabimeerd door pers en roddel, gossip en voorbehoud, de jubel van velen) vooraf al te weten bent gekomen leg je als lezer immers niet zomaar naast je neer. Maar “Godenslaap” bracht je van de zomer toen je het boek las niet eens van je stuk. Het bracht je in vervoering... De wil om hele frasen te bewaren, het optekenen van hele halve bladzijden greep wild om zich heen. Dit was... Dit was de zoon van Claus die de meester in één augustusmaand al was voorbijgestoken. Dit pas, zonder enige helaasheid, was Dé échte keizer van de smaak. Marguerite Yourcenar in mannenpak... Mijn eigen notities en citaten coverden algauw een kwart van het boek. Niet vol te houden was het, mijn amechtig noteren. Godenslaap bleek na afloop een kanjer van een boek. En Erwin Mortier een kei van een schrijver. “Een schrijver moet slechts bekommerd zijn om zijn werk, niet om het klatergoud”. Hij haalt en houdt het zelf al jaren aan. Maar als het goed is moet je het erkennen. Grif. Waarachtig. Meer, als het goed is moet je juichen. En bekronen! Het klinkt dan ook verbazend luid vanmorgen. Vanuit Wapenstilstand en vanuit de Westhoek van al mijn plaatsen: Mortier, onze gelukwensen! De prijs en de slaap van de goden zit je als gegoten!

Vandaag en op alle zenders: “Erwin Mortier wint de Ako-literatuurprijs”.
Extern:
Ako-literatuurprijs
Erwin Mortier
Het grote, grandioze feest van de covers

Labels: ,

donderdag, november 05, 2009

We zullen dauw van je maken


Uitnodiging

Alles zal verwaaien
zoals de woorden
die we niet meer vinden


”Magda Castelein (1948-2007) schreef gedichten en verhalen,
ze schilderde, tekende en maakte etsen. Dit boekje is een bescheiden hommage aan haar leven en werk.”

Van ons aan haar.

Graag nodigen we samen met de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers en het Gemeentebestuur van Ruiselede iedereen uit op de voorstelling van “We zullen dauw van je maken”.

Datum: vrijdag 27 november 2009 – 19:30 u
Locatie: Hostens Molen, Kruiswegestraat, 8755 Ruiselede
Programma:
- verwelkoming door Luc De Leersnyder, gemeentesecretaris
- toelichting bij het cahier door Paul Rigolle
- hommage aan Magda Castelein (Willy Spillebeen, Maaike
Bearelle, Jan Van Meenen)
- opening van de tentoonstelling met plastisch werk van Magda
- tussen de gedichten en de etsen door is er muziek van Rudy De Sutter
- receptie, aangeboden door het gemeentebestuur van Ruiselede

Reservatie is wenselijk: janbonneure (ad) skynet punt be

De hommage-tentoonstelling is vrij toegankelijk op zaterdag 28 en zondag 29/11/2009 van 14 tot 18 uur

Vws-cahier nr. 253 – over leven en werk van Magda Castelein.
Gemeente Ruiselede

Labels: ,