zaterdag, november 24, 2007

Roedel

Vandaag wordt in het Provinciaal Hof van het het West-Vlaanderen van al onze provincies de Prijs voor Letterkunde 2007 uitgereikt. In een driejaarlijkse beweging was de prijs dit jaar voorbehouden aan de poëzie. Voor gepubliceerd werk gaat de eer naar Erik Spinoy voor zijn bundel "L". Alain Delmotte kreeg voor zijn bundels "Lieve Wisława/Onderschrift 2" en "Verstekelingen/Onderschrift 3" heel terecht een mooie premie. In de categorie ongepubliceerd werk – er werden niet minder dan 105 typoscripten ingestuurd – ging Frédéric Leroy met het typoscript van "Lucifer en het grote belang" (van kleine rituelen) met de West-Vlaamse lauweren lopen. De jury bestond uit Dirk De Geest, Hans Groenewegen (Nl), Hans Vandevoorde, Maja Panajotova en Elke Brems.

Met tweederde van dit mooie trio - Delmotte en Leroy - maak ik deel uit van de redactie van Digther. Wat meteen de flinke scheut plaatsvervangende fierheid verklaart waarmee dit bericht hier gelardeerd mag worden. Altijd goed om deel uit te maken van een roedel waarin niets dan prijsbeesten zitten! Mijn gelukwensen mannen!

De proclamatie wordt vanmiddag in Brugge muzikaal opgeluisterd door Jan Vandecasteele (piano) en Régis Knockaert (Saxofoon). De dichters lezen voor uit hun bekroonde werk.

Slotnoot: Bij het googelen toch wel ontdekt zeker dat Erik Spinoy door dichteraanhuis-mensen een denkend dichter kan worden genoemd. Welaan dan! Dat we het nog mee mogen maken om in het (door mensen gedreven) West-Vlaanderen van al onze plaatsen ook nog denkende dichters in onze rangen te kunnen tellen!

Provinciaal Hof, Markt 3, Brugge – vanaf 15:45 u.
Het persbericht over de prijs is hier na te lezen. (Pdf-bestand)


Labels:

2 Comments:

At 24/11/07 11:22 AM, Anonymous dirk verbeke said...

altijd de vinger op de literaire actualiteit in deze volgehouden, stilistisch verantwoorde webstek!Dat ik via jou, Paul Rigolle, Insel Hombroich (cfr. het gelijknamige gedicht op deze webstek), samen met vrouwlief heb ontdekt ter plekke, is voor mij al een top-tien-notering waard.

 
At 26/11/07 4:33 PM, Anonymous Paul R. said...

Blij dat te horen, Dirk. Toch ook even zeggen dat ik zelf destijds op het spoor van Insel Hombroich kwam dank zij "Bijlichtingen" een mooi boek van Bernard Dewulf. De waardige opvolger "Naderingen" die dezer dagen op de markt is doet daar overigens niet voor onder!

 

Een reactie plaatsen

<< Home