woensdag, oktober 04, 2006

In de bloem

Bloemlezen is geen pretje. Het is moeilijk om goed te doen met het blikkerend mes van de rechtvaardigheid tussen de tanden. Wie over het hoofd wordt gezien kijkt je nooit meer aan. Wie uitverkoren wordt heeft nooit genoeg. Alleen wie als dichter in
de bloem gelezen wordt
zal bestaan, een ander niet. En eigenlijk is dat niet eens een kwaaie zaak. Bloemlezers zijn er om te bestrijden. Om in de clinch mee te gaan. Subjectief als de pest maar wel nodig als brood om af en toe de orde te herstellen of die net weer overboord te gooien… Die ene orde die alleen de hunne is. Een zoveelste amechtige poging om de poseurs en de tafelspringers zonder pardon van het koren te scheiden. Bloemlezers… Of we de vrucht van hun arbeid nu de dikke Komrij, de pastorale Vanwilderode, de mooiste brevieren van Stassijns en Van Strijtem, de Antwerpse Hoorne, of ooit wel ‘ns een keer... de magere Rigolle heten, onze diepste steun hebben ze! Telkens weer zijn we - als voyeurs zo benieuwd - wie wel en wie niet. Wie mag, en wie moet. Straks, omstreeks de boekenbeurs, is er met “Hotel New Flanders – De Vlaamse poëzie na 1945” het verzamelwerk van de onverbiddellijke Drie: Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters. En nu is er – stem in het kapittel - de langverwachte dikke Breukers. En met enige zekerheid weet ik nu al dat ik blij ben om er in te staan.

Voorstelling van de bloemlezing van Chrétien Breukers 25 jaar Nederlandstalige poëzie, 1980 - 2005, in 666 en een stuk of wat gedichten :

Op 16 oktober interviewt Ingmar Heytze in Utrecht de samensteller, Chrétien Breukers. Ilja Leonard Pfeijffer spreekt. Net als Philip Hoorne. Dichters die opgenomen zijn in de bloemlezing dragen voor. Een en ander speelt zich af in: Café Van Wegen, Lange Koestraat 15, Utrecht. Organisatie: SLAU. - Aanvang: 20.00 uur.

Op 19 oktober gaat het hele circus naar Amsterdam. In de Cotton Club aan de Nieuwmarkt 5 spreken Jos Joosten, Hans Vandevoorde, Bart FM Droog en Erik Jan Harmens. Zaal open: 20.00 uur. Dichters uit Amsterdam: laat u deze kans niet ontgaan. Want na afloop, zo laat Chrétien Breukers weten, mag iedereen tegen hem aanzeuren. Vijf minuten. Daarna wordt het glas geheven.
Cotton Club, Nieuwmarkt 5, Amsterdam - Zaal open: 20.00 uur

Uitgave: BnM Uitgevers – Ton den Boon – tdb bij bnm-uitgevers.nl

2 Comments:

At 6/10/06 4:18 PM, Blogger pascal digital said...

gefeliciteerd met uw gebloemleesdheid

 
At 6/10/06 4:55 PM, Anonymous Paul R. said...

Welbedankt P., al heb ik hieraan uiteraard zelf maar weinig verdienste, etc... (De gedichten daarentegen...)... Die 'gebloemleesdheids-status' zint mij natuurlijk wel zeer... Enzoverder, enzovoort...

 

Een reactie plaatsen

<< Home