vrijdag, augustus 18, 2006

De potten van Tjok


foto: © prospettivacoop.it

Zet honderd mensen bij elkaar en je krijgt moeiteloos honderd (en meer) definities bij elkaar van wat schoonheid is. En wat ze betekent. Voor hen. En niet voor een ander...
"We leven slechts om schoonheid te ontdekken. Al het andere is een vorm van afwachten”. Het zijn oude en wijze woorden van - de profeet - Kahlil Gibran. Etherisch genoeg om ook nog waar te zijn. En dan zijn daar de potten van Tjok! Zonder aarzelen promoveer je hen tot jouw hoogstpersoonlijke orde van wat schoonheid kan zijn. Aardewerk. Gemaakt uit aarde lijken ze in een vorm te vallen die zichzelf heeft uitgevonden. Ze balanceren vervaarlijk op een grens en toch zijn ze zoals sommige andere mooie dingen niet nét iets té mooi om ook nog waar te zijn. De potten van Tjok! Ze dienen niet. Ze zijn niet gemaakt om iets te doen of om tot iets te dienen. Ze vangen niet op. Ze houden alleen maar vast. Soms verdwijnt er een blauw segment en bouwt er zich een spanning op tussen leegte en volume. A piece of heaven. Soms is er een foto-finish. Altijd zijn het structuren van energie. Delfts blauw, Orbit, Ontmoeting, Eaquilibrum, Sahara... Plaats wordt afgedwongen in de ruimte. De potten van Tjok hebben geen ander doel dan er te staan. Telkens opnieuw.

Nog tot zondag 3 september 2006 - "Tjok Dessauvage" in het Museum van Deinze en de Leiestreek. In het musueum gaat ook een kinderatelier ‘Initiatie in de keramiek’ onder begeleiding van Tjok Dessauvage door op vrijdag 25 augustus. Het atelier duurt een volledige dag. Kinderen van 7 tot 10 jaar oud kunnen inschrijven op 09/381 96 70 en krijgen extra informatie telefonisch meegedeeld.

Extern: Tjok Dessauvage bij CarlaKoch.nl, Artgallery-Lefevere.com en Wijland.be.

Rubriek: De troost van kunst en tuinen

3 Comments:

At 18/8/06 11:03 AM, Anonymous jonna said...

Ik weet weer waar naartoe.
Maar ben spijtig genoeg net iets te oud voor het kinderatelier.

 
At 18/8/06 2:21 PM, Anonymous dirk verbeke said...

Tjok tjokt voort.Tjok blijft!

 
At 19/8/06 6:21 PM, Anonymous MJ said...

"We leven slechts om schoonheid te ontdekken. Al het andere is een vorm van afwachten”.

Prachtig en volledig mee eens!
groetjes
MJ

 

Een reactie plaatsen

<< Home