vrijdag, maart 25, 2005

Kaal

Annotaties (4)

Flarden, echo's, notities... Aantekeningen en annotaties... Het stuift, en stormt er van, dit voorjaar! Maar alles en ineens, dat kan natuurlijk niet. Dus enkel een greep. Een kleine graai. "Uit het boekje". Flinterdun de beelden, een reeks. Meel. Verstuiving. Versterving. In de tuin ligt het bovendien breed en uitgesmeerd op ons te wachten.
Emplooi?
EMPLOOI!
...
Weet je 't nog? Weet je nog hoe men in de barre kou stond te vertellen wie hij was geweest? Poesjkin keek op ons neer. Het klappertanden kwam ons nader staan en de naam die viel was alleen die van Francesco Bartolomeo Rastrelli. De man die tekende voor het ontwerp van het Winterpaleis. Daar hoorde ook toen al meer dan één uitroepteken bij. Bij zo'n man wel minstens drie!!! Later kwam nog meer: "Het verhaal van het paleis in Sint Petersburg" (link). Venetiaans, 18°Eeuw, de jaren, dat ene jaar, het jaar 1752. Dat weet ook nu nog, zeer tot onze tevredenheid, Henk Van Os : "Zien is genoeg. Zien is geloven, zien is genoeg. Henk van Os is een kijk-mirakel: hij heeft zijn leven lang beelden gezocht, naar kunst verlangd..." Winterpaleis... Hermitage, Nederland. En niet te vergeten, als je er ooit komt, in Riga: het Rundale Palace. Een omweg is een leven!
...
Hoorde ik laatst Allard Schröder n.a.v. zijn nieuwste boek ("Felix Favonius") op radio 1 niet zeggen: Wel, er zal altijd 'weer' zijn. Weer (goed of slecht) is er immers altijd... Ik moet toegeven dat het in mijn werk vaak regent... Of dat toeval is? Of regen in mijn persoonlijkheid steekt? (Zou mijn vraag geweest zijn, indien ik in de mogelijkheid was geweest... Het hem te vragen bijvoorbeeld).
...
Het regent en er wordt geregend. Bij hem thuis en elders! Zeker doet het dat! En hij? Hij kijkt niet op, blijft stil. Een leven lang, een leven later heeft hij als niet één naar kunst verlangd! (Alsof ook dat een vorm van wachten was...)
...
SKREI. Het woord! Ik schrijf het op. Ik wil dat het een titel is (een titel voor een gedicht, of voor nog iets anders, iets kaals misschien!). En dan, die andere titel, waar je ook al een flinke tijd zoet mee bent: VERONESE...
...
Kaal schrijven! Ho maar! Kaal, kaler, kaalst! Om ter kaalst! Kaal schrijven, dat is wat iemand als jij op een dag echt moet gaan doen! Dat is nog 'ns iets waar men naar verlangen kan. En niet alleen vandaag. Nee! Schrijven zoals men alleen maar schrijven kan. Schrijven, even, heel even hard en knappend uithalend, schrijven zoals men alleen maar schrijft in het woord FORNUIS. (In de zin "Weg van het fornuis" bijvoorbeeld)...
...
Enzoverder. Enzovoort.

Rubriek: Nootboek

Linkwerk:
O.a. te lezen: Henk Van Os: Zien is genoeg - Er wordt geregend - Het verhaal van het paleis in Sint Petersburg - F.B.Rastrelli - Hermitage, versie Nederland - Rundale Palace in Riga - Allard Schröder.

Labels: