maandag, november 22, 2004

Wat Sappho bracht

Sappho bracht ons zaterdag laatst niet de meest wereldschokkende aflevering. De editie 2004 bevatte niettemin meer dan voldoende beklijvende momenten om ze levendig in de herinnering te houden.
Van debutant Dimitri Casteleyn, die de spits afbeet en ook van Hilde Keteleer hadden we net iets meer verwacht. Casteleyn, wel degelijk afkomstig uit het nabije Aarsele en niet uit één of ander Aarselgem zoals opperkwark Piet Piryns van zijn tong liet rollen - overigens altijd weer pijnlijk om Piryns op zijn bekende neuskrullende manier over 'plaatselijke dichters' bezig te horen - las de gedichten die eerder in Poëziekrant stonden. Binnenkort verschijnt Casteleyn's poëtisch debuut en hij liet ook nog verstaan aan een roman én aan een film te werken. Dat lijkt ons wel heel veel ambitie voor één en dezelfde man. Hilde Keteleer las o.a. van a tot z een lang erotisch gedicht waarvan we het evenwel niet warm of koud kregen. Maar misschien lag dat alleen aan ons. Van goed over betere momenten tot knap tout court varieerden de lezingen van Paul Demets, Anna Enquist en H.H. ter Balkt. Wat mij betreft was het evenwel vooral Erik Spinoy die her en der de bakens helemaal wist te verzetten. Wat Spinoy las uit L., zijn komende bundel, laat het allerbeste vermoeden. Ondertussen had Willem Vermandere op zijn eigen luimige manier met een aantal gedeclameerde litanieën de show gestolen en had organisator Luc Deleersnyder per ongeluk een Panamarenko'tje op de grond laten lazeren. Het was gelukkig de enige val van de avond. Helemaal aan het eind praamde Piryns ons nog om wat langer in Ruiselede te blijven hangen. De eerste nachtvorst had de wegen namelijk erg gevaarlijk gemaakt, liet hij weten. Wat is in een naam, dacht ik even later toen ik het laagje rijm (zoals we de rijp hier plegen te noemen) van mijn ramen haalde.

2 Comments:

At 18/4/05 9:32 AM, Anonymous Luc De Leersnyder said...

Wenst anoniem te blijven wrote : "...Maar tussen de regels door lees ik dat het (bijna) nergens op leek dit jaar".

Paul Demets schreef op zondag 21 november : "En dat je ons H.H.Ter Balkt, één van mijn levelingsdichters, die nooit naar Vlaanderen komt, cadeau hebt gedaan, zal ik nog lang onthouden".

Uit een aanbod van 86 inzendingen werd H.H.ter Balkt met "Anti-canto's en De Astatica" genomineerd voor de VSB poëzieprijs die op vrijdag 22 april aanstaande in De Roede Hoed in Amsterdam wordt uitgereikt.

"Sappho" gaat dit jaar door op zaterdag 19 november. Ramsey Nasr, Moustafa Stitou en Menno Wigman komen lezen. Kris De Bruyne zorgt voor muziek en Dirk Braeckman exposeert foto's. 3 dichters hebben nog niet geantwoord.

Dank aan Paul Rigolle voor de belangstelling voor het poëziefestival "Sappho".
Hopelijk lijkt het ook voor Mr./Mevr. Anoniem op iets dit jaar.....

Luc De Leersnyder.

 
At 20/4/05 8:31 AM, Anonymous Paul R. said...

De aanvankelijke reactie waarop je doelt, Luc, is hier vanwege een 'crash' recent verdwenen. Jammer dat je ze niet in haar geheel hebt kunnen lezen... In ieder geval kijk ik nu al uit naar de volgende editie!

 

Een reactie plaatsen

<< Home